Profile cover photo
Profile photo
Mezőgazdasági Könyvtár (MMgMK)
12 followers
12 followers
About
Posts

Post has attachment
ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS
Ajándékkészítés, kézműveskedés, játék 2018. december 8-án

Idén is várjuk szeretettel a családokat adventi készülődésünkre a Mezőgazdasági Könyvtárba 2018. december 8. szombaton, 10 és 13 óra között.
Öko-játszóház a kisebbeknek, kézműves foglalkozások a nagyobbaknak, ajándék- és ajándékkísérő-készítés a még nagyobbaknak... Ezen a napon lesz az Erdei Iskola Egyesület Erdők hete díjátadója is.

A részvétel ingyenes.

A program az Agrárminisztérium támogatásával, az Erdei Iskola Egyesület és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár szervezésében jön létre.
Photo
Add a comment...

Post has attachment

A DINNYÉSI-FERTŐ | A RISNYAK
Természetfilmklub 2018. december 11-én

Urai Róbert természetfilmklubjának utolsó idei vetítésére 2018. december 11-én kedden, 18 órai kezdettel kerül sor a könyvtárban.

A műsoron Balogh István és Sáfrány József egy-egy filmje:

Természetlesen a Dinnyési-Fertőn (Rendezte Balogh István)
A film a Velencei-tó délnyugati csücskében lévő, természetvédelmi oltalom alatt álló, nemzetközileg is jegyzett vizes élőhely lakóit mutatja be. A főbb szereplők: vidra, jégmadár, nagy őrgébics, nagy kócsag, kanalasgém, bütykös hattyú, egerészölyv stb. Schmidt Egon szakértő kalauzol bennünket a Dinnyési-Fertőn.

Az én világom – A Risnyak (Rendezte Sáfrány József)
A horvát nemzeti parkok közül a Risnyakot sikerült leginkább megkedvelnem. Kis területéhez képest nagyon gazdag és változatos a flórája. Harminc évvel ezelőtt itt sikerült visszatelepíteni a hiúzt, amely most már zavartalanul élhet a róla elnevezett parkban.

A részvétel továbbra is ingyenes. Helyszín: MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, Tessedik terem Budapest I. ker., Attila út 93.
A korábbiakhoz hasonlóan erre az alkalomra is készítünk a filmhez kapcsolódó könyvválogatást. Kérjük, a filmklubtagokat hozzák el tagsági kártyájukat vagy kérjenek a rendezvényen jelenlévő kollégánktól.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
TANFOLYAM FÉNYSEBESSÉGGEL
Eötvös Péter Mátyás előadása | 2018. december 5.

Legutóbbi olvasóköri találkozónkon kollégánk, Eötvös Péter Mátyás Pettenkoffer Sándor mezőgazdasági tárgyú rádióelőadásairól és azok nyomtatásban kiadott változatairól emlékezett meg Pettenkoffer "Szőlőművelési rádiótanfolyam" (1935) című füzetének bemutatásán keresztül.

Időpont: 2018. december 5. szerda, 16 óra.
Helyszín: MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, 1012 Budapest, Attila út 93.

A rádió feltalálása hatalmas ugrás az információs forradalomban: elvét tekintve a fényhez hasonló elektromágneses hullám hátára ültetett beszéd, vagy zene azonnali átvitelét teszi lehetővé. Háborúban annak kimenetelét eldöntő fegyver, békében a korszerű szórakozás és tömegtájékoztatás eszköze. Utóbbit ismerte fel néhány haladó szemléletű gazdász-értelmiségi, akik mezőgazdasági előadásokat tartottak az eszköz segítségével. Idei olvasóköri alkalmaink utolsó találkozóján Pettenkoffer Sándor korszerű szőlőműveléssel kapcsolatos munkásságát ismerhetjük meg.

A bemutatott kiadvány digitális változata elérhető régikönyves oldalunkon:
http://www.mezogazdasagikonyvtar.hu/a-gyujtemeny/elektronikus-forrasok/regi-konyvek-digitalizalva
Photo
Add a comment...

Post has attachment

VÁLASSZON ELŐADÁST, SZAVAZZON!
Pál János kínálata 2019. évi előadássorozatához

2019-ben is folytatjuk Mit érdemes tudni... című ismeretterjesztő előadássorozatunkat. Ha szeretne részt venni előadásainkon, kérjük, töltse ki az alábbi linken elérhető kérdőívet: segítsen összeállítani a 2019-es év témáit:

https://goo.gl/forms/Cs8Q2zZSaWxjVWeQ2

Előadássorozatunk keretében a mezőgazdaság, az élővilág és környezethasználat egy-egy szeletéről hallgathatunk meg ingyenes előadásokat, havi rendszerességgel. Megértésük nem igényel szakmai előismeretet a hallgatóságtól, céljuk a természeti környezettől hétköznapjaiban elszakadt városi emberek alapismereteinek bővítése.

Üdvözlettel az előadó:
Pál János,
környezetgazdálkodási agrármérnök
Add a comment...

Post has attachment

POMPEJI - A VEZÚV ÁRNYÉKÁBAN
Óvári Árpád fotókiállítása | 2018. november 26-tól

"Pompeji - a Vezúv árnyékában" címmel hamarosan Óvári Árpád fotókiállítása lesz látható a VárMező Galériában. A tárlat Pompeji városának feltárt helyszínéről és a Nápolyi Nemzeti Archeológiai Múzeum anyagából válogat.

Megnyitó: 2018. november 26. hétfő, 17 óra.
Megnyitja: Tám László Príma díjas fotóművész
Megtekinthető november 26. és december 16. között, hétköznap 9-18, szombaton és vasárnap 10-16 óráig. A belépés ingyenes.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
AZ ÉV MADARA: A VÁNDORSÓLYOM (Falco peregrinus)

Az év növényeit - állatait bemutató előadássorozatunk következő alkalmán a vándorsólymot mutatja be munkatársunk, Lükőné Örsi Gabriella könyvtári főigazgató-helyettes.
Időpont: 2018. november 27. kedd, 17 óra
Helyszín: MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, 1012 Budapest, Attila út 93.
A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk.
Photo
Add a comment...

Post has attachment

GOMBATERMESZTÉS
Pál János előadása | 2018. november 20.

Mit érdemes tudni…? sorozatunk következő rendezvénye a gombákról, gombatermesztésről szól. Pál János kollégánk előadására 2018. november 20-án, kedden két időpontban, 15 és 18 órakor kerül sor.

Vajon mi köze a lócitromnak a csiperkéhez? Mi lehet az oka, hogy a termesztett gomba elsősorban ősz végén, télen kerül a boltok polcaira? Minden gombafaj termeszthető? Az előadás résztvevői ezekre és sok más, a gombák termesztésével kapcsolatos kérdésre kaphatnak választ.

Helyszín: MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, Tessedik terem Budapest I. ker., Attila út 93.
Photo
Add a comment...

Post has attachment

ÚTON - ERDŐN, MEZŐN
A Magyar Tudós Emlékév eseménye | 2018. november 21.

Magyar Tudós Emlékév 2018 című programsorozatunk következő rendezvénye 2018. november 21-én, szerdán 10.30-kor esedékes. Az Úton - erdőn, mezőn című emléknapon neves magyar természetkutatók portréját vázolják föl meghívott előadóink.

Program:
10.00-tól Regisztráció

10.30
Lükőné Örsi Gabriella a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár könyvtári főigazgató-helyettes köszöntője

Előadások:
Emlékezés gróf Széchenyi Bélára, aki ázsiai expedíciójával beírta nevét a földrajztudomány történetébe
Dr. Horváth Gergely ny. főiskolai tanár, a földrajztudomány kandidátusa

Bedő Albert, "erdeink fő-fő pásztora"
Izsákné Simon Adrienn vadgazdamérnök, muzeológus, Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Erdészeti Gyűjtemény

Tuzson János nyomában. Emlékezés halálának 75. évfordulója alkalmából
Boronkay Ferencné, a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjének ny. vezetője

Helyszín:
MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, 1012 Budapest Attila út 93.

A rendezvény egyben kiállítászáró esemény, a kapcsolódó kamarakiállításon a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár anyagából válogatás tekinthető meg a könyvtár VárMező Galériájában. A közreadott anyag tisztelgés a nagy elődök előtt.

A részvétel ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt.
A rendezvény a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
MEZŐGAZDASÁG A 19. SZÁZADBAN
Az átfogó mezőgazdasági szakkönyv régen és ma | Pál János előadása, 2018. november 14.

Következő olvasóköri alkalmunkon Mezőgazdaság a XIX. században – avagy mennyiben változott 166 év alatt egy átfogó mezőgazdasági szakkönyv? címmel Pál János kollégánk mutatja be Pabst Henrik Vilmos A mezőgazdaság tankönyve című, magyarul 1852-ben kiadott munkáját.

Időpont: 2018. november 14., szerda, 16 óra
Helyszín: Mezőgazdasági Könyvtár, 1012 Budapest, Attila út 93.

Pabst Henrik Vilmos a 19. század derekán jelentette meg a korabeli mezőgazdaság szakmai ismereteit összegző művét, melyet Lónyai Gábor fordított magyarra és adott ki 1852-ben. A Magyaróvári Császári és Királyi Gazdasági Felsőbb Tanintézetének igazgatójaként működő német szakíró átfogó képet kívánt adni a növénytermesztés és az állattenyésztés különféle szegmenseiről. Az előadás során a másfél évszázaddal ezelőtti mezőgazdasági ismereteket rávetítjük a mai korra: Pabst könyvének fejezetbeosztását összevetjük egy mai átfogó mezőgazdasági szakkönyv fölépítésével.

A bemutatott könyv teljes terjedelmű digitális változatban megtalálható honlapunk régikönyves oldalán:
http://www.mezogazdasagikonyvtar.hu/a-gyujtemeny/elektronikus-forrasok/regi-konyvek-digitalizalva
Photo
Add a comment...

Post has attachment

ARANYMÁLINKÓ
Kormos Ildikó filmjei a könyvtárban | 2018. november 13.

Urai Róbert könyvtári természetfilmklubjának következő vetítésén - 2018. november 13-án kedden 18 órakor - Kormos Ildikó négy filmjét láthatjuk:

Porrá tört bogár (13’)
Dunatáj Alapítvány, 2008.
Hogy mire képes pár csepp fényes, aranyszínű méreg? Például távol tartja az ellenséget, feltámasztja a lankadó férfiasságot, és gyilkolni tud, ha kell. Az erdőszélen kapirgáló tyúkok és kakasok ellen viszont hatástalan. Ezt a furcsa váladékot a nünüke készíti. Aki többet akar tudni erről a csodabogárról, nézze meg a filmet.

Aranymálinkó (14’)
Dunatáj Alapítvány, 2008.
Lehet örömlány vagy időjós, csak rigónak nem mondható. Tücsköt, bogarat összehord a fiókáknak, még a más madarak által ehetetlennek talált szőrös hernyóktól sem undorodik. Daláról, tolláról ismeri a világ, pedig fészeképítésben és rovarpusztításban is csodákra képes a sárgarigó.

A virágok virága (14’)
Dunatáj Alapítvány, 2008.
A virágok virága nem lehet más, csak a rózsa. Tüskével vagy anélkül, de sok a rajongója. A múló idővel a jelképek jelképe, sőt a múzsák múzsája lett. Írók, költők, festők, muzsikusok ihletője, vágyódó szerelmesek és falánk rózsabogarak kedvence.

Miasszonyunk szalmája (14’)
Dunatáj Alapítvány, 2008.

A belépés ingyenes. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Helyszín: MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, Tessedik terem
Budapest I. ker., Attila út 93.
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded