Profile cover photo
Profile photo
Maybe Baby Srbija
2 followers -
Plodni dani - ili ne?
Plodni dani - ili ne?

2 followers
About
Maybe Baby Srbija's posts

Post has attachment
Hvala svima koji su nas posetili na Spring Woman's Festu u TC "Stadion" u Beogradu!
Photo

Post has attachment
EFIKASNOST KONTRACEPTIVNIH METODA

Često dobijamo pitanja u vezi sa efikasnošću Maybe Baby mikroskopa kao pomoćnog kontraceptivnog sredstva i u kojoj meri parovi koji koriste metodu izbegavanja seksualnih odnosa u vreme plodnih dana mogu da se oslone na Maybe Baby.

Odgovor na ovo pitanje nije kratak, budite strpljivi i pročitajte tekst do kraja.

Pre svega treba imati na umu da NIJEDNA metoda kontracepcije nije 100% pouzdana. Najpouzdanije metode su muška ili ženska sterilizacija (kod muškaraca: vazektomija, kod žena podvezivanje jajovoda). Međutim, čak ni sterilizacija nije stopostotna metoda! Statistički se vodi kao 99,5% sigurna kod podvezivanja jajovoda (dakle: jedan u dvesta slučajeva rezultuje trudnoćom), 99,85% kod vazektomije (tri u dve hiljade).

Ove brojeve “3 u 2000” namerno navodimo da bi ukazali na to da, iako 99,85% zvuči SJAJNO, ženi koja ne želi dete, statistika više ne znači NIŠTA ako joj se desi da bude jedna od te tri žene među 2000 slučajeva.

Kod ostalih popularnih metoda mora se napraviti razlika između TEORETSKE efikasnosti i REALNE efikasnosti. Razlika nastaje zbog “ljudskog faktora” (nepedantnosti, greške pri korišćenju) kao i zbog čiste “slučajnosti” (npr. pukne/spadne kondom, ili nekoliko nekvalitetnih/loše proizvedenih kontraceptivnih pilula u pakovanju).
Kondomi su U TEORIJI 98% efikasni (pa čak i to znači da se u 1 od 50 slučajeva ipak desi trudnoća), ali u PRAKSI su svega 85% efikasni (3 trudnoće u 20 slučajeva!).

Kontraceptivna pilula je u teoriji solidno efikasna (99,7%, što je 3 u 1000) ali je u praksi to svega 92% (jedan u dvanaest i po slučajeva!).
Dolazimo i do odgovora na pitanje u kojoj meri je moguće osloniti se na Maybe Baby kao pomoćno kontraceptivno sredstvo. Kada se ne posmatra način KAKO se utvrđuju plodni dani, metoda izbegavanja seksualnih odnosa za vreme plodnih dana je u teoriji efikasna 95-97% (1 u 20 do 3 u 100 trudnoća), a u praksi oko 75% (1 od 4). MEĐUTIM, ovo je statistika koja uključuje SVE metode za utvrđivanje plodnih dana, od veoma nepreciznih (kalendar ciklusa, cervikalna sluz, bazalna temperatura) pa do preciznih (mini mikroskopi kao što je Maybe Baby, urin testovi).

Ne postoje istraživanja koja su se posebno fokusirala na broj trudnoća u slučaju kada se koriste pomenute precizne metode, ali se zna da su te metode višestruko preciznije od, na primer, “računanja plodnih dana”. Ako primenimo tu matematiku, dolazimo do procene od 88% pa čak do 97% efikasnosti (od 3 u 25 do 3 u 100). Veoma solidno – u rangu je sa korišćenjem kondoma!

ZAKLJUČAK: nijedna metoda ne daje 100% sigurnosti. Najbolje je KOMBINOVATI metode (na primer: izbegavati seksualne odnose u vreme plodnih dana, a ipak koristiti kondom jedan dan pre i posle, za svaki slučaj). Bilo koja metoda se mora posmatrati RELATIVNO u odnosu na ostale metode. Postoje brojni izvori i statistike za ova istraživanja koja se mogu pronaći na internetu.

Izvor istraživanja koje je korišćeno u ovom tekstu:
www.optionsforsexualhealth.org/birth-control-pregnancy/birth-control-options/effectiveness

Photo

Post has attachment
FOLIKULOMETRIJA: PLODNOST I ŽENSKI MENSTRUALNI CIKLUS (ČETVRTI DEO)
U ovoj seriji tekstova opisujemo tipičan ženski menstrualni ciklus i funkciju ovulacije. U ovom delu govorimo o folikulometriji, metodi ultrazvučnog pregleda kod ginekologa, a u cilju utvrđivanja plodnih dana kod žene.
U cilju preciznijeg utvrđivanja plodnih dana, ginekolog vam između ostalog može preporučiti i folikulometriju: vaginalni ultrazvučni pregled kojim se prate folikule („kesice“ u kojima sazrevaju jajne ćelije). U zavisnosti od veličine folikula, ginekolog procenjuje da li će u narednih par dana doći do ovulacije – ili će konstatovati da je folikula prsla i da se jajna ćelija oslobodila (ovulacija).
Ovo je jedna od tri metode za koje se može reći da imaju veliku preciznost u određivanju plodnih dana. Međutim, treba imati na umu da ova metoda daje najbolje rezultate samo ako se sa ultrazvučnim praćenjem folikula počne na vreme (obično od 6. do 8. dana menstrualnog ciklusa) i onda nastavlja svakog dana ili svakog drugog dana. Ukoliko menstrualni ciklus nije uredan, može se desiti da sa pregledima počnete prerano – ili prekasno, kada se ovulacija već dogodila.
Folikulometrija je svakako nezamenljiva metoda kada treba sa sigurnošću utvrditi ovulaciju i standardno se preporučuje u slučajevima kada postoje indikacije da postoje problemi sa plodnošću žene. Međutim, raditi vaginalne ultrazvučne preglede dan za danom, potencijalno iz meseca u mesec, nijednoj ženi nije prijatno. O vremenu i novcu koje je za to potrebno odvojiti je takođe suvišno govoriti.
Validna alternativa je mini-mikroskop Maybe Baby, koji prirodnom i krajnje jednostavnom metodom precizno utvrđuje plodne (ali i neplodne) dane.
Photo

Post has attachment
METODE ZA ODREĐIVANJE PLODNIH I NEPLODNIH DANA: U ovoj seriji tekstova opisujemo tipičan ženski menstrualni ciklus i funkciju ovulacije.
Cervikalna sluz (iscedak iz vagine) se u određenoj meri menja tokom menstrualnog ciklusa. Promene su posledica promena nivoa estrogena u organizmu. Žena treba da vodi kalendar i registruje promene u količini i strukturi sluzi tako što će svakoga dana uzeti malo sluzi između palca i kažiprsta i širenjem ta dva prsta konstatovati promenu. Cervikalne sluzi bi na početku ciklusa trebalo da bude malo, treba da bude lepljiva, gusta, mutna i suva. Približavanje ovulacije menja strukturu sluzi i ona postaje lepljivija, ne vrlo malo rastegljiva, belja i vlažnija. Pred ovulaciju, količina sluzi se povećava, a struktura je bistra, glatka i veoma rastegljiva. Funkcija sluzi u ovom periodu ciklusa je da olakša spermatozoidima put do materice i jajne ćelije. Posle ovulacije količina sluzi se umanjuje i ona ponovo postaje gusta i lepljiva.
Naš komentar je: još jedna neprecizna metoda, koja zahteva strpljenje, a sam postupak nije previše zabavan.
Urin testovi su metoda koja daje solidnu preciznost, ali osim činjenice da oni ova metoda nije udobna kada je higijena u pitanju, treba uzeti u obzir da se urin-testovi bacaju posle upotrebe i da žena za svaki mesec mora da odvoji novac za novo pakovanje. Maybe Baby se kupuje jednom i koristi neograničeno (osim zamene standardnih baterija na svake dve do tri godine) i u tom smislu je povoljnije sredstvo za određivanje plodnih i neplodnih dana.
U sledećem delu opisaćemo metodu ultrazvučnog pregleda kod ginekologa. Pratite našu stranu i nastavite da dobijate korisne informacije koje svaka žena treba da zna!
Photo

Post has attachment
BAZALNA TEMPERATURA, PLODNOST I ŽENSKI MENSTRUALNI CIKLUS
Bazalna temperatura je jutarnja temperatura vašeg organizma, merena na jednu ili dve decimale, ali pod uslovom da ste imali barem tri sata neprekinutog sna pre toga. Da bi se izmerila ova temperatura, potreban je precizan instrument – bazalni termometar, koji je u stanju da meri temperaturu u minimalno desetim delovima stepeni Celzijusa ili čak u stotim delovima (cena ovakvih termometara je uporediva sa cenom Maybe Baby mikroskopa).
Naime, jedan do dva dana posle ovulacije, bazalna temperatura raste za nekoliko desetih delova stepeni Celzijusa. Normalna bazalna temperatura kod žena je između 36,11 i 36,5°C, a posle ovulacije poraste na 36,5-37,22°C (u proseku za oko 0,5°C). Povećanje temperature ostaje sve do početka sledeće menstruacije. Problem sa ovom metodom je što je ona nepotpuna, jer žena merenjem bazalne temperature konstatuje trenutak kada je ovulacija već prošla – što znači da je mogla ostati u drugom stanju i ako je imala odnos 4 do 5 dana pre uočenog porasta bazalne telesne temperature. Dodatno, ova metoda je neprecizna, jer na jutarnju telesnu temperaturu mogu da utiču brojni faktori koji mogu da dovedu do nepreciznih rezultata.
Da li vam deluje da je ova metoda dobra alternativa našem predlogu? pratite našu stranu i nastavite da pratite objave o određivanju plodnih i neplodnih dana. U sledećem delu opisaćemo metodu praćenja cervikalne sluzi i metodu ultrazvučnog pregleda kod ginekologa.
Photo

Post has attachment
PLODNOST I ŽENSKI MENSTRUALNI CIKLUS: Kod većine žena, period plodnih počinje do pet dana pre ovulacije, na dan ovulacije i do jedan dan posle. Statistički gledano, to su dani između desetog i sedamnaestog računajući od prvog dana menstruacije. Međutim, problem je u tome što je svaka žena drugačija, a na redovnost ciklusa mogu da utiču i brojni spoljašnji faktori. Svaka žena će imati u manjoj ili većoj meri drugačiji period plodnih dana.

Način koji žene često koriste je „računanje plodnih dana“. Neophodno je voditi preciznu evidenciju menstrualnog ciklusa u periodu od minimum osam meseci ili više. Potom uzmete najkraći zabeleženi period (recimo, 27 dana) i od njega oduzmite broj 18. Broj koji ste dobili (u ovom slučaju: 9) bi teorijski mogao da bude vaš prvi plodni dan. Zatim, oduzmite broj 11 od vašeg najdužeg zabeleženog ciklusa (recimo, 30 dana). Taj broj (u ovom slučaju, 19 označava poslednji plodni dan u vašem ciklusu.

Deluje komplikovano? Matematički možda i ne, ali sama činjenica da morate mesecima da vodite preciznu evidenciju da bi došli do okvirnog i samo teoretski tačnog plodnog perioda bi trebalo da ukaže na to da treba razmisliti i o drugim metodama (našu omiljenu metodu, Maybe Baby mikroskop, valjda ne treba ni da pominjemo).
U sledećem delu ovog serijala govorićemo o ostalim metodama za određivanje plodnih i neplodnih dana. Pratite našu stranu da bi dobili informaciju o narednoj objavi!
Photo

Post has attachment
DOK SVETSKA POPULACIJA RASTE, U SRBIJI OPADA

Dok Ujedinjene nacije upozoravaju na probleme koje donosi demografska eksplozija, u Srbiji od 1992. godine broj stanovnika opada. Izdvajamo neke zanimljive podatke o svetskoj populaciji.

Trenutno u svetu živi 7,4 milijardi ljudi, što čini 6,5% od svih ljudi koji su ikada živeli na našoj planeti (ovaj broj je procenjen na 108 milijardi). U godini hiljaditoj, na planeti je bilo svega 400 miliona ljudi (samo u Južnoj Americi danas živi 388 miliona ljudi). Prvi put je na planeti živelo milijardu ljudi 1804. godine, a uprkos ratovima trebalo nam je samo 123 godine da taj broj udvostručimo: 1927. godine na planeti je bilo dve milijarde ljudi. 1960. godine već nas je bilo tri milijarde a taj broj se za svega četrdeset godina udvostručio – 2000. godine je na planeti živelo 6 milijardi ljudi.

Na osnovu statističkog modela, Ujedinjene nacije određuju datum kada će se na planeti roditi beba koja obeležava početak nove milijarde stanovnika. Interesantno je da je za petomilijarditu rođenu bebu na planeti proglašen Matej Gašpar iz Zagreba (prva beba rođena u Zagrebu 11. jula 1987. godine). Zagreb je od strane Ujedinjenih nacija odabran jer se u tom trenutku tamo odigravala Univerzijada u tadašnjoj Jugoslaviji. Svega dvanaest godina kasnije, za šestomilijarditu bebu je proglašen Adnan Mević iz Sarajeva. Fond UN za populaciju raspolaže brojnim tekstovima o fenomenu rasta populacije, dok na sajtu „Svetski sat populacije“ postoji brojač koji procenjuje koliko se svakog dana rodi beba na planeti.

Da li radite na tome da promenite negativan prirodni priraštaj u našoj zemlji? Maybe Baby može da pomogne!
http://www.worldometers.info/world-population/
http://www.unfpa.org/
http://www.maybebaby.rs/pokusavate-da-zatrudnite/
Photo
Wait while more posts are being loaded