Profile cover photo
Profile photo
Leon Krijnen
429 followers
429 followers
About
Leon's interests
View all
Leon's posts

Post has attachment

Post has attachment
Lekker rondje foto's gemaakt in de Koepel, op verzoek van https://futuredome.nl , dat de boel daar aan het ontwikkelen is.
Zeg Koepel en ik lach weer bij het denken aan Erroll, die het op de trainingen bij Jeka verdomde om rondjes te lopen. Want rondjes lopen, dat deed hij naar zeggen de hele dag al, als gevangenbewaarder, in De Koepel.
Mooi gebouw, mooie gebouwen, ook de wat jongere vrouwengevangenis en de oude rechtbank op de hoek van de Boschstraat, Nieuwe Boschstraat, Nassaustrat en Sophiastraat.
Voor het eerste ook vanuit die kant de etage gezien waar ik van 1984 tot 1991 heb gewoond, bvoven het kaaspakhuis van Jac Hennekwam. Daar moest ik weer denken aan de onsterfelijke 'Khouw van jou', waarover ik ooit een column geschreven heb.
Deze dus, van november 2010:
Toeval voert me naar de open dag in de Bredase Koepel via de Kloosterlaan, waar ik van 1984 tot 1991 woonde. Pal tegenover de huidige vrouwenafdeling in het voormalige Huis van Bewaring.
Waaruit eerder dit jaar een doortastende magere meid op een klassieke manier haar vrijheid veroverde: via een door haarzelf gegraven tunnel.
Ik woonde boven het pakhuis van kaasboer Jac Hennekam. Mijn kot rook naar kaas. Jong, belegen, oud. Zelf vond ik dat lekker, maar sommigen wendden zich walgend van me af als ik Café De Beyerd binnenkwam.
De kaaslucht kwam uit mijn kleren, mijn haren, mijn tenen, mijn strot en mijn poriën.
Toen ik zaterdag langs mijn oude adres fietste, moest ik aan het duo ‘khou van jou’ denken. Wat zou er van die oer-Bredase Romeo en zijn Julia geworden zijn?
Zij stond elke dag op het stenen opstapje, met haar rug pal tegen mijn voordeur. Vanaf daar kon ze nét het half opengeklapte, ondoorzichtige boograampje zien van waaruit hij met zijn zakdoek zwabberde.
Ze communiceerden luidkeels over de kinderen, of over zijn moeder. Ten afscheid riepen ze een paar keer over en weer ‘khou van jou’ en dan stapte ze weer op haar fiets, een zware Van Nelle in een mondhoek.
Op een dag viel ze bijna naar binnen toen ik mijn voordeur opende.
‘U vindt het toch niet erg, meneer, dat ik hier iedere dag sta te schreeuwen?’, vroeg ze. ‘Het is een schat, hij mot nog twee maanden.’
Om met enige haast de jaloers ingevallen stilte van de overkant te doorbreken met een extra hard ‘khou van jou’.

Post has attachment
Tipke, voor wie nog een paar centen over heeft, en ook nog in Willemstad zou willen wonen: de 'd’Orangemolen' staat te koop. Heb hem toevallig ruim een jaar geleden nog voor de krant gefotografeerd, onder een stralend winterzonnetje.
Pal aan de historische binnenhaven in de vesting van Willemstad. Ooit eigendom van de Prinsen van Oranje, vandaar de naam. Het interieur mag er ook wezen, zie ik op de makelaarssites, als is het nu nogal als een ratjetoe gemeubileerd. Maar ja, dat lost de nieuwe eigenaar wel op. Met een pracht van een sauna, en dan dat uitzicht!

| Op Funda: https://goo.gl/i5Ut8x | Bij WG Makelaars: https://goo.gl/SVEl16 |


Post has attachment

Post has attachment
Het is niet de eerste oude camera die ik verkracht heb en zal zeker niet de laatste zijn. Agfa Clack Clibo (small and pretty camera manufactured by Agfa in Germany from approximately 1950 to 1965) gepimpt, geboord, geplakt, gelijmd met hot glue, (gevloekt), gesoldeerd en op een net zou oud statiefje gepield met een kwart inch boutje, en uiteindelijk yes! yes! yessend! voor de eerste keer aangestoken. De 240 v alternate > direct 12 v adaptor heb ik op de stekker gemonteerd, hij geeft een gezellig lichtje op twee supermoderne 12 volt ledjes die bij Hornbach in de schappen liggen, en die ik in de lens en de flitser gelijmd heb. D ouwe click is nu een dubbele leeslamp, of schemerlamp, whatever. Op naar het volgende project. Daarover later meer.


Post has attachment
Terwijl er de hele week hard gewerkt is aan het opruimen van de hardware van de buitenexposities van Breda Photo ben ik maar weer eens hopeloos verdwaald geraakt in de digitale krochten van het Stadsarchief. Waar tussen de schat aan ruim 315.00 foto's en films een aparte voorraad juwelen door te spitten is: de glasnegatieven.

Die, in tegenstelling tot oude negatieven en zwart wit afdrukken desnoods tot op kamerbreed behang ingescand kunnen worden, en ze blijven overeind, haarscherp. Zoom er op in, en de Bredanaars van een eeuw geleden komen tot leven, tot en met de moedervlekken, de haarvaten en de sproeten.

Er zijn volgens de index op dit moment tegen de 2000 glasnegatieven gescand. Maar omdat ik ze wel eens herken aan de hoge resolutie en de scherpte, terwijl ze niet als glasnegatief getagd zijn, vermoed ik dat het er meer zijn. Hoeveel, geen idee. Hoe dan ook, een kwart ervan is afkomstig uit de collectie van de familie Klep. Industriëlen, grondleggers van Koninklijke IJzergieterijen en Emailleerfabrieken De Etna NV te Breda.

Kennelijk was Arthur Klep de fanatieke familiefotograaf aan wie we de collectie te danken hebben. Veel familieportretten, een feestelijke of bijzondere gebeurtenissen, maar ook een reisverslag van een trip naar Marokko, tussen 1900 en 1909.

Op andere glasplaten is het jubileum van burgemeester Willem van Sonsbeeck vastgelegd, wedstrijden op een van de twee wielerbanen die ooit in Breda lagen, en allerlei manifestaties op de Grote Markt.

Waaronder een serie van de Eucharistische Kruistocht voor Fabrieksmeisjes ter gelegenheid van de wijding van het Eucharistisch Kruis, op 19 juni 1936. Opvallende groet die al die katholieke meiden maken: de rechterarm gestrekt schuin naar boven. Kennelijk was het nog niet helemaal doorgedrongen wat die groet op dat moment honderd kilometer verder naar het oosten betekende.

En eentje van de carnavalswagen van de familie Van Nijnatten, op 2 februari 1939, met als motto: Het Wereldwonder. Familie, Chris?

Hier 35 willekeurige voorbeelden. De glasnegatieven schreeuwen er om om metersgroot afgedrukt te worden en tentoongesteld te worden. Van mogen ze er een aparte Breda Photo tegenaan gooien, met als thema: Breda Op Glas. Prachtig!

Post has attachment
Als er één stuk Breda is, dat voorgoed en grondig naar de gallemiezen geholpen is, dan is het wel het Kloosterplein en omgeving. Waar van sommige straatjes, zoals Pasbaan en Beyerd, nog de naam of een paar bakstenen behouden zijn gebleven. Terwijl andere straten, mét een pand of honderd, voorgoed verdwenen zijn. Pak er een luchtfoto bij van 1950, en op de vijfhoek, die ingeklemd ligt tussen de Vlaszak, Kloosterlaan, Pasbaan, Boschstraat en Kloosterplein ligt een dorpje. Midden in de stad. Waar nu dat lelijke parkeerterrein ligt, lag een stel in de vergetelheid verdwenen steegjes, zoals Klein Mosterdveld en De Mosterdgang. Er waren meer straten en steegjes, maar de meeste Bredanaars veegden ze op één hoop onder de naam 'Houten Tentjes'. En het straatje Beyerd, nu niet meer dan een wand op elkaar gestapelde appartementen aan de achterkant van het MOTI. Stamgasten van het aan de Boschstraat gevestigde Café De Beyerd weten wel dat hun favoriete drinkkot voortgekomen uit het in 1838 gestichte Café Jonkers. Dat lag tot 1958 een meter of vijftig meter verderop, net voorbij waar nu de glazen gevel van de museumshop staat. Wat vrijwel niemand weet: ooit was er een ander café dat Beyerd heette. Of was de naam Beijerd? De enige foto die ik van dat café heb kunnen vinden, heeft Hans Chabot op 6 juni 1956 voor Dagblad De Stem gemaakt. Op het uithangbord staat 'Beyerd Bar', maar op grote sierlijk emaillen letters op de gevel staat 'De Beijerd Bar'. Het pand ernaast staat er nog redelijk bij, maar de nummers 4, 6, 8 en 10 verkeerden zo te zien al in deplorabele staat. Al die straatjes, steegjes, huizen, krotten, gingen in de tweede helft van de jaren '50, of in de vroege jaren '60 tegen de vlakte. Net als de wat statiger rij hoge huizen mét tuin aan de Vlaszak, die nu mooi gepast hadden bij de door Maas Jacobs gepimpte voormalige sociale dienst. Waarvoor eind jaren '60 een rij in bouwstijl variërende panden van de kop van de Boschstraat tot aan de voormalige koffiebranderij aan het Kloosterplein moest wijken. Daarmee was het Kloosterplein plus aanpalend dorp voorgoed verdwenen. Al heet het plein nog steeds zo, terwijl het die naam allang niet waard meer is.

Post has attachment
Misschien toch maar zzp'er worden, dacht ik vanmorgen, toen ik dat mooie nieuws over onze Koepel hoorde. Om ook kans te maken op een werkhok, donkere kamer, lab, atelier, sauna, zweethoek of wat dan ook. Ik heb er van 1984 tot 1991 aan de Kloosterlaan boven het kaaspakhuis van Jac Hennekam pal tegenover gewoond. Daarom rook ik toen altijd naar kaas, maar dat terzijde.

In de Koepel ben ik maar één keer geweest, zes jaar geleden, op 6 november 2010. Als weekeinddiender, bij de open dag. Dat zijn die kleurenfoto's, verder heb ik er een aantal oude foto's aan toegevoegd met voormalige bewoners er op.

Geinig is die ene aan de eettafel, waarbij de meesten kennelijk niet met hun bakkes in de bajes in beeld wilden, Behalve die twee links, die er zo te zien geen barst kon schelen, en die er wel lol in hadden :-)

Van buiten is ie mooi, en ik hoop dat ze ooit de muren en de latere aanbouw slopen, zodat ook de Koepel zelf vrij komt en in zijn volle glorie door iedereen te bewonderen is. Van binnen nog veel mooier, met die glazen vloer, die er pas in de jaren '80 in gewerkt is. Met daaronder de fitness ruimte.

Fantastisch idee om startende ondernemers, kunstenaars, vrijwilligers, gezelschappen en instellingen de gelegenheid te geven om er in de komende twee jaar tal van activiteiten te ontplooien!

BN DE Stem: Koepel Breda wordt FutureDome, een tijdelijke plek voor vele activiteiten: https://goo.gl/bjuFTh
Futurdome werkt, inspireert en brengt samen: http://futuredome.nl

Post has attachment
Zoals beloofd een aantal foto's van een aantal deelnemers aan de (halve en hele) Herfstmarathon 2016 in Etten-Leur. Ik heb een stel startnummers en namen aan de foto's gekoppeld, en ik hoop dat er daarvan weer veel automatisch gaan taggen. Voor wie iemand herkent, die niet op Facebook zit, of die niet getagged wordt: geef het s.v.p. even door.

1137 Rinus Filius | 1279 Tuur Errygers | 1278 Martine van den Bosse | 545 Leonie Krijger | 1480 Henny Ruedisueli | 1421 Ad Nous | 4503 Chris Hoebergen | 1472 Ad van Dongen | 102 Ron Broere | 4518 Ido Marijnissen | 1349 Astrid van Cleef | 1038 Edwin Gerhards | 1147 John Vermeeren | 1604 Andre Kramer | 702 Cherry van der Linden-Chong | 1417 Abdellah El Habiti | 309 Paul Etienne Cantinaux | 629 Hetty Peters | 1493 Christian de Graeve | 1492 Lut Claeys | 832 Ria Cools | 858 Richard de Brabander | 1326 Nicolette Korthuis | 878 Frank van Oers | 735 Marthe van Maurik | 1325 Kees Verstraeten | 111 Arjen Schreuder | 886 Dre van Gastel | 830 Wilbert Timmermann | 612 Claire Looze | 642 Ed Benningshof | 618 Joyce de Bruin | 553 Jacqueline de Goede | 773 Kitty de Vos | 1611 Christel d'Haes | 1612 Mureille Geel | 1486 Wim Rouvoet | 1043 Tjeerd Talen | 587 Erik Boehlé | 1573 Petra Bresseleers | 1250 Valeria Guagliumi | 1488 Tanja Hellemans | 1607 John Huijbregts | 1235 Nitin Krishnan | 586 Piet van Wingerden | 1361 Wanny Haverkamp | 1218 Gerben Burgmans | 1355 Edwin Crielaard | 1212 Niels van Aert | 962 Leandra Sprenkels | 1140 Frank van Aert | 1008 Robert Willis | 1114 Anita van Dorst | 1490 Frans Nooren | 897 Kris Koenen | 1136 Paul Elsten | 945 Rogier van Dijk | 1363 Kitty van der Maas | 570 Kees Silvis | 513 Rozina Szogyenyi | 902 Remco Brandsma | 1349 Astrid van Cleef | 1348 Rik van Gogh | 995 Marie-Louise Colin | 1443 Ancella Knoop | 1604 Andre Kramer | 895 Robert van Someren | 912 Theo van Iersel | 1072 Bianca Blanke | Roadrunners | 875 Wil Hectors | 514 Marleen van Beckhoven | 1602 Hans Nieland | 1219 Andrew Schijvens | 880 Diederil van Hees | 603 Gina Goedbloed | 854 Marca Nelen | 846 Mirjam Den Toonder | 848 Peggy Aarts | 1121 Peter Sanders | 892 David Oomen | 851 Lara Kuharuk | 754 Gretha Bakker | 1196 Rini op 't Hoog | 1375 Jan Kruizinga | 706 Pim Kaufman | 708 Henk van Herpen | 661 Sanne Verkade | 1164 Caro Marijnen | 1416 Marc IJskes | 723 Roel Leeuwis | 1523 Frans Vogel | 845 Kitty van der Wegen | 1342 Marc Wildeman | 705 Diane Mijnster | 18 Yvonne Bijman | 1099 Edwin van Gestel | 696 Thalita Holleman | 619 Erik Hoffstaetter | 833 Frank de Monnink | 535 Wendy Groenewegen | 884 Yvonne Schippers | 1157 Ton-Ewout van Dalen | 1398 Monique Kats-Nootenboom | 657 Reint van der Vlis | 1354 Ab Kamman | 1366 Jos Konings | 1367 Linsey Schoonen | 1409 Jeanette Bom | 47 Roos van Oyen | 404 Maaike van den Maagdenberg | 697 Arjan Holleman | 340 Siegfried Laugen | 646 Cor Verweij | 1261 Philippe Roos | 1263 Isabelle Vyfeyken | 1308 Rita van Avermaet | 1466 Guy Gaelens |

Post has attachment
Herfst: Beyerd. Bierproefwedstrijden. Tripelproeverij. Malheur. Bokbier. Voetbalvaders tegen voetbalzonen. The Cyranose. Lappen vol Smart. Oftewel, de timeline van 41e Belgische Bierweek. The Cyranose, met Vierenhalm Peter, Cees Loomans, Mingus Souhuwat, Ad van Dongen en Chrétien Mens. Experiment met de iPhone, met een iBlazr 2 bluetooth mini flitser er op.
Wait while more posts are being loaded