Profile

Cover photo
Leon Krijnen
Works at BN De Stem
Lives in Breda, The Netherlands
402 followers|758,554 views
AboutPostsPhotosYouTube

Stream

Leon Krijnen

Shared publicly  - 
 
Altijd leuk, het knusse oldtimerfestival De Walm, aan de Aardgangstraat in Zundert. De tiende editie alweer, en een van de meest gevarieerde bijeenkomsten van oldtimers en oldtimerliefhebbers in heel Nederland.
Dw Walm is nog steeds voor alles en iedereen vrij toegankelijk, met of zonder oldtimer. Komt u met een oldtimer, dan mag u hem stallen tussen de andere bejaarde brikken.
Komt u met u nieuwe leasebak, dan zet u hem even op het parkeerterrein, en loopt u zo het festivalterein op.
Daar is van alles te zien, te horen en te ruiken. 
Van oude, nog oudere en oeroude auto’s, motoren, tractoren, fietsen, brommers, scooters vrachtauto’s tot legervoertuigen en stationair motoren. 
Morgen (zondag 31 mei 2015) ook nog.

| Artikel: http://www.bndestem.nl/1.4960755 | Website: http://dewalm.nl |
 ·  Translate
1
Add a comment...

Leon Krijnen

Shared publicly  - 
 
Over Thijs Heslenfeld heb ik de afgelopen jaren voor mijn krant en voor diverse stekken op internet een paar keer iets geschreven. Over zijn geweldige fotoboeken, over zijn manier van werken, over zijn reizen, over zijn manier van leven.
Thijs Heslenfeld is iemand die op een gegeven moment zo stevig de smoor in kreeg van alles wat hij tegen zijn eigen zin aan het doen was dat ie daar pardoes mee gekapt heeft. Thijs doet, schrijft en praat recht voor zij raap onder het motto: 'what I see is what you get'.

Hij doet alleen maar waar hij zin in heeft, en dat zijn drie dingen: reizen, mensen leren kennen en fotograferen. Dat zijn drie dingen die ik ook graag doe, maar Thijs doet daarnaast niks anders meer, en hij doet alles goed.

Mister Heslenfeld reist van hot naar her, maakt overal geweldige mooie foto's, en stelt daar prachtige boeken van samen. Dat leven wordt gefinancierd door de opbrengst van zijn foto's en boeken, lezingen, sponsors en reizigers die betalen om met hem mee te mogen.

Goed, het kost een paar centen, maar als je die teveel en tijd te weinig hebt (schijnt ook voor te komen :-) dan kan ik een reis met Thijs aanbevelen.

Een jaar geleden reed ie met een goed uitgeruste Toyota 4WD met twee tentjes op het dak (iedereen zijn eigen opgang :-) door Namibië, waar hij iedere week of zo Nederlands medereizigers afzette en oppikte. Er konden maar één of twee mensen tegelijk mee, meer niet.

"Mijn primare doel", aldus Thijs: "Nederlanders laten zien en voelen hoe het is om in de grote leegte, alleen op en mét de aarde te zijn. We overnachten dus middenin de natuur, vaak op de meest afgelegen plaatsen. Elke dag zit vol verrassende ontmoetingen, vaak met dieren, soms met mensen en af en toe ook met onszelf."

Tijdens die reizen zijn stilte, rust, ruimte de begrippen waar het om gaat. "Geen internet of telefoon, geen afspraken, geen plannen. Een wereld zonder Dow Jones, huurwaardeforfait of service level agreements. Natuurlijk leren we elkaar zo ook als vanzelf goed kennen, dus ook die ontmoeting is een mooi onderdeel. Omdat Namibië pal zuid ligt, heb je vrijwel geen tijdsverschil, dus ook geen jetlag."

Een jaar eerder deed hij het voor de eerste keer, met in totaal 12 mensen, onder wie 3 dappere vrouwen. "Dat was een feest. Iedereen ervoer het op zijn of haar eigen manier. Maar een reis als deze is zó totaal anders dan wat Nederlanders gewend zijn - dat laat niemand onberoerd."

Inmiddels heeft ie eenzelfde soort trip met medereizigers naar het fantastische grote niets in de Australische outback ondernomen. Daar waar hij ooit met het boek 'Hot' vandaan kwam.

Goed, da's nog lang niet alles, want inmiddels heeft ie kennelijk ook de smaak van varen te pakken gekregen, naar de kou van Spitsbergen en Antarctica. Boek, jawel: 'Cold'.

Ben benieuwd wat ie nou weer voor foto's mee terug brengt. Aanstekelijk besmettelijke vent ook. Altijd als ik contact met meneer heb begint het weer flink te jeuken. Potverdorie alweer ruim een jaar geleden dat we twee maanden met een rugzak rondliepen, in HongKong, China, Laos en Thailand.

Waar zij de schoenen, de rugzakken en de camera's? Eerst maar eens even het internet op, voor de planning :-)

| www.thijsheslenfeld.com | www.stadamsterdam.nl |
 ·  Translate
4
2
Paul Schoonhoven's profile photoBrendan Thesingh's profile photo
Add a comment...

Leon Krijnen

Shared publicly  - 
 
Binnen of buiten, zon, regen of natte sneeuw, Maastricht of Rosmalen, Kever Winter Festijn of, zoals het nu heet, Aircooled Winterfest, het blijft leuk.
Al was het vandaag, op dag één van het naar het Autotron in Rosmalen teruggekeerde evenement, wat minder druk dan in voorgaande edities, en waren er ook minder stands en deelnemers dan voorheen. Maar er is nog steeds genoeg te zien, en te koop. Wat mij opvalt, naar die veronderstelling kan alleen maar bewezen worden via overigens altijd aan te raden grondige aankoopkeuringen: lage prijzen.
Bijvoorbeeld een paar cabrio's, die er op het eerste gezicht prima uitzien, met vraagprijzen rond de 10.000 euro. Dat is wellicht toch het effect van de nieuwe regelingen voor de wegenbelasting met betrekking tot oldtimers. Nou zal die regeling de meeste eigenaren van klassieke VW's, niet al te rauw op het dak gevallen zijn.
Want Kevers rijden maar zelden op LPG, hooguit een paar bussen en campers. Dus in vergelijking met de zware Mercedes diesels en benzine acht cilinders op LPG valt het allemaal wel mee. Maar het lijkt erop dat de dramatische prijsdalingen in dat LPG en diesel segment onder klassiekers toch ook hun invloed hebben op de prijsstelling van alle klassiekers, ongeacht het merk.
Ach, het is weer bijna voorjaar, over twee maanden mogen ook de oudjes die gebruik maken van de negen maanden regeling, weer voor 120 euro per jaar de weg op. Ik vermoed dat er ook nogal wat Kevers van die regeling gebruik gemaakt hebben, gezien de leegte op het show parkeerterrein.
Ook al hadden die gebruik kunnen maken van de vrijstelling voor zo'n officieel aangemeld weekeinde. Maar ja, qua weer zat het vandaag ook niet mee, dus ik ben benieuwd hoeveel Kevers er morgen op komen dagen.
 ·  Translate
1
Add a comment...

Leon Krijnen

Shared publicly  - 
 
Het viel af en toe niet mee om het onbekrachtigde stuur rond te krijgen, want ook de chauffeurs van de oldtimers zijn oldtimers.
Gelouterde veteranen, die vroeger voor de BBA of de Zuid Ooster over Brabantse wegen reden. Nu rijden ze met liefde en plezier hun rondjes op de DAF's en de Volvo's van de Stichting Veteraan Autobussen.
Vrijdag namen ze namens Veolia afscheid van West-Brabant, waar vanaf dit weekeinde de bussen van Arriva het busvervoer verzorgen. In Den Bosch, Tilburg en Breda reden decennia oude stadsbussen op verschillende lijnen, onder het motto 'Houdoe en Bedankt'.
De zandkleurige BBA 432 reed van Breda Centraal via Etten-Leur, Oud Gastel en Roosendaal naar Bergen op Zoom op en neer. Wij reden mee.
 ·  Translate
1
Add a comment...

Leon Krijnen

Shared publicly  - 
 
Snertweer vandaag, dus de Kever maar lekker binnen laten staan en met het daily dieseltje maar even op en neer naar Rosmalen gereden, naar de Oldtimerbeurs Automobielen & Hotrodshow. Het was lekker druk, maar het liep niet over, dat zie je altijd als het slecht weer is. Veel liefhebbers laten dan niet aleen hun oldtimer binnen staan, ze blijven zelf ook thuis. 
 ·  Translate
1
Add a comment...

Leon Krijnen

Shared publicly  - 
 
Als u nog een gaatje in de drukke weekend agenda over heeft: ik mag zaterdagmiddag iets leuks gaan doen in het pand waar ik 36 jaar geleden ben begonnen te werken: Reigerstraat 16 in Breda. Dat was toen het gebouw - beter gezegd een aan elkaar geknoopte doolhof van panden, gaten, hallen, trappen, kelders en verbindingen tussen Reigerstraat, Kasteelplein en Cingelstraat waar destijds Dagblad De Stem gevestigd was, waar de krant gemaakt en gedrukt werd. Tegenwoordig heet het Brandpunt en gebeurt daar van alles en doen jonge kunstenaars daar allerlei leuke dingen. Bijvoorbeeld de Stichting Idee-fixe (IDFX), zich profilerend als 'een enthousiaste stichting, opgericht aan het begin van de ontplooiing van nieuwe (multi)media die door totstandkoming van computernetwerken zijn- en nog zullen ontstaan. Deze digitale media vormen samen met foto, film en video, enzovoort.'
Toen ze me uitnodigden om daar een inleidende lezing te houden over de invloed van alle nieuwe technische ontwikkelingen op ons brein wisten ze niet dat ik daar ooit - op een typemachine - in 1978 mijn eerste stukkie voor een krant getikt heb. 
Goed, da's toeval, en daar gaat het niet over, ook al heb ik daar een verdieping hoger in 1980 de eerste computer leren kennen die daar binnen kwam - en ik was meteen verkocht.
Waar het zaterdagmiddag over gaat, is over alle rappe ontwikkelingen met betrekking tot computers, internet, sociale media en alles wat daarmee samen hangt. Ik ben er gek op, misschien wel een beetje verslaafd aan. Ik lees er iedere dag over, neem er nogal actief aan deel, ik probeer alles bij te houden en te doen, en toch komt het iedere week voor dat ik 'huh?' moet zeggen (of denken als ik dat niet wil laten merken  omdat ik iets gemist heb. Daar ga ik morgen iets over vertellen, als inleiding op een gesprek dat ik daarna met de Amsterdamse toverkunstenaar Christiaan Zwanikken ga houden. Over zijn ideeën, over zijn fascinerende werk. Christiaan doet en maakt dingen die ik zelf ook veel liever zou doen en maken dan erover praten en schrijven. Christiaan gebruikt al die dingen waar ik over lees en schrijf, maar voor hem houdt het daar niet op. Chistiaan doet doet er dingen mee. Christiaan is een, zoals ze dat Down Under noemen, een Make Do. Christiaan creëert. Dingen die bewegen, levende dingen, van dode dingen, mooie dingen, rare dingen, idiote dingen, prachtige dingen. Dingen waar je vrolijk van wordt, maar ook moeilijke dingen, dingen die tot nadenken stemmen.
Daarover gaan we in gesprek, met die sociaal digitaal zo vaak uitgemolken emo vraag; wat doen al die nieuwe mogelijkheden allemaal met je? Ga je ze allemaal gebruiken? Zet je een Google Glass of een Orculus op je harsens, of ga je nog verder, en laat je een chip in je arm zetten, omdat het zo gemakkelijk is bij Albert Heijn, of bij de paspoort controle op Schiphol? Ben je bereid om nog veel verder te gaan en een chirurg een gat in je kop te laten boren om daar wat extra geheugen te laten planten? Om je te behoeden voor Alzheimer, of om de schade van een TIA te laten repareren. Of gewoon, omdat het kan, je voortaan je eigen dromen te programmeren. Maar, als we zover zijn dat dat kan, en je kan altijd je eigen dromen leven, waarom zou je dan nog een eigen leven leiden. Als je eigen droom het leven is? 

Ik zou zeggen; als het u ook interesseert, komt kijken, luisteren, neem deel aan de discussie. Vanaf 15:00, Reigerstraat 16. U kunt ook om 14:00 naar Breda Centraal gaan, ingang Belcrum tegenover in de publieksruimte tegenover de Bruna, waar een performance door Ulrike Doszmann een aanvang neemt, die een uur later bij Brandpunt in de Reigerstraat eindigt.

http://www.idfx.nl/nl/agenda/kunstenaarsgesprek-met-christiaan-zwanikken
 ·  Translate
1
1
Paul Schoonhoven's profile photo
Add a comment...
Have him in circles
402 people
Karolien Koolhof's profile photo
GlobalSports's profile photo
Nout Gemmeke's profile photo
Elyza Qu's profile photo
Olga Kroes's profile photo
Jan Willem van Opstal's profile photo
PB DoetMee's profile photo
Hans van Hooijdonk's profile photo
stevan bloema's profile photo

Leon Krijnen

Shared publicly  - 
 
een promo van General Motors, over de bouw van de Chevrolet Standard Six DC van 1936, Hij werd als 'de goedkoopste zes cilinder' in de markt gezet.
1
Add a comment...

Leon Krijnen

Shared publicly  - 
 
Het kwam op zondag allemaal goed; een onnozel buitje op de heenweg, maar verder bleef het de rest van de dag droog in Rosmalen. Het heeft natuurlijk ook alles met de traditionele verloting van een mooie Kever op zondagmiddag om 16:00 te maken. Misschien het overwegen waard om er voortaan op zaterdag ook eentje te verloten. Hoe dan ook: zondag was het bij het Aircooled Winterfest in het Autotron in Rosmalen ongeveer dubbel zo druk als zaterdag. Drukte op de parkeerterreinen, waar volop klassieks VW's van allerlei sorten gespot konden worden, drukte bij alle stands en in de horeca, en overal een levendige handel.
Hoe dan ook: zondag was het bij het Aircooled Winterfest in het Autotron in Rosmalen ongeveer dubbel zo druk als zaterdag. Drukte op de parkeerterreinen, waar volop klassieks VW's van allerlei sorten gespot konden worden, drukte bij alle stands en in de horeca, en overal een levendige handel.
Met Dutch Cowboy Henk de Hooge een uitgebreid, leuk en leerzaam college gekregen van Henk Hendriks van Hot Rod Doesburg over zijn angstaanjagende roze Hot Rod. Hoe die Kever in 3 seconden van nul naar 100 afgeschoten wordt, terwijl Henk hem met handen en voeten rechtdoor tussen de vangrails probeert te houden - niet altijd gelukt.
Hoe hij hem over de 200 kilometer aan de grond probeert te houden - niet altijd gelukt. En hoe hij het mechaniek heel probeert te houden - nee, ook niet altijd gelukt. Hoe de wielen in de banden draaiden door het enorme koppel, zodat ze nu binnen en buiten met honderden parkers aan de velgen vastgeschroefd zijn. En het eenmaal ontstoken nitrogas als een snijbrander tekeer gaat als er een of meerdere cilinderkoppen afbreken. Huiveringwekkend :-)
k heb die Kever - met Henk Hendriks erin - een paar jaar geleden als eens een keer als een raket horizontaal richting horizon zien vlammen. Met Henk de Hooge afgesproken dat we samen een keer naar Santa Pod gaan, als Henk Hendriks en zijn Hot Rod ploeg daar weer voor uitgenodigd worden.
 ·  Translate
1
Add a comment...

Leon Krijnen

Shared publicly  - 
 
Met ook nog een actuele aanleiding: deze week is het 59 jaar geleden dat ie met pensioen ging, twee dagen voor Kerst 1955. Het is de Mercedes W196R 300 die in 1954 en 1955 gereden werd door Juan Manuel Fangio, Hans Herrmann en Karl Kling. Wel een vroeg pensioen, want nummer 12 was op dat moment maar 14 maanden in actieve dienst geweest.
Nadat ie in het voorjaar van 1954 afgebouwd was, won Fangio met de W196R met het chassisnummer 00006/54, voorzien van de 2.5 liter acht cilinder lijnmotor de Grand Prix in Duitsland en Zwitserland. 
Later dat jaar werd ie afgesteld op het toen nog piepjonge talent Hans Herrmann die er vierde mee werd in de Italiaanse Grand Prix. In de laatste race waar 00006/54 met nummer 12 deelnam lag ie in 1955 tweede in de Italiaanse Grand Prix met Karl Ling als piloot, achter Fangio in een andere W196R. Zijn laatste race reed nummer 12 niet uit, want de versnellingsbak bezweek.
Er bestaan op dit moment nog tien W196's, maar dit zou de duurste auto ooit worden: vorig jaar werd hij door veilinghuis Bonhams verkocht voor het astronomische bedrag van bijna 20 miljoen Britse ponden, oftewel 22.7 miljoen euro. 
Eigenlijk onbegrijpelijk dat de auto niet meer in het Daimler-Benz Museum staat, waar hij op 22 december 1955 naar toe verhuisde. Hoe dat precies gegaan is, is niet helemaal duidelijk. Nummer 12 werd in mei 1973 door Mercedes-Benz aan het National Motor Museum in Bealulie, Hampshire geschonken. Geen idee onder wat voor voorwaarden. Daarna is een aantal keren verkocht aan particuliere liefhebbers, de laatste een Duitse zakenman die 12 een aantal keren op exclusieve bijeenkomsten showde. Zoals op Goodwood en Pebble Beach, de laatste keer in het jaar 2000. Daarna verdween hij uit het gezicht, tot de veiling bij Bonhams, tijdens het Goodwood festival of Speed, op 12 juli 2013. De nieuwe eigenaar, naar verluidt, een emir of een sjeik.
 ·  Translate
5
Add a comment...

Leon Krijnen

Shared publicly  - 
 
Mooie plaatjes over de geschiedenis van Volkswagen. Ik heb ze opgevist uit het door Google gehoste archief van LIFE, dat enkele miljoenen foto's telt, daterend van 1750 tot heden. De meeste ervan zijn nooit gepubliceerd in het blad, maar wel voor het nageslacht, en sinds een paar jaar door Google ontsloten.

LIFE was een weekblad tot 1972, een onregelmatige 'special' van 1972 tot 1987, en een maandblad tot 1978. Vervolgens was het van 2004 tot 2007 een wekelijkse bijlage van enkele kranten, om uiteindelijk voorgoed van het papieren toneel te verdwijnen. In januari 2012 werd LIFE.com een foto channel van Time.com, waar prachtige fotoalbums geplaatst worden: http://life.time.com/

De meeste foto's die in de fabriek in Wolfsburg gemaakt zijn, dateren van 1951, en zijn gemaakt door Walter Sanders. De drie laatste foto's dateren van 1963 en zijn van Paul Schutzer. De kenners zien dat aan de details van de Kevers, dan wel aan de kapsels van de werknemers :-)

Walters Sanders was een geweldige fotograaf, die in 1937 zijn vaderland ontvluchtte, om er na de Tweede Wereldoorlog als fotograaf voor LIFE furore te maken. Een van zijn opdrachten was de wederopbouw van de Volkswagen fabrieken in Wolfsburg. Daar gaat het hier over, maar Sanders heeft nog veel meer fantastische foto's van de wederopbouw van Duitsland gemaakt.

De foto's uit het archief van LIFE, voor wie zich dat afvraagt, mogen voor niet-commerciële doeleinde gratis gedeeld en hergebruikt worden. Met het watermerk. Bij deze.

Op LIFE-Time staat een slideshow met een artikel en de meeste van deze foto's, maar ook een paar andere: http://goo.gl/nbzlcf
 ·  Translate
2
Add a comment...

Leon Krijnen

Shared publicly  - 
 
DEN HAAG – Drie jonge natuurfotografen hebben in het Museon in Den Haag een WNF-Photo Award ontvangen. Hun prachtige beelden van een schildpad onder water, een slangenhalsvogel die een vis opslokt en twee olifanten die slurf in slurf staan zijn gekozen uit 2300 inzendingen.
De jury was onder meer vol lof over de perfecte timing, waardoor de wilde dieren op een verrassende manier in hun eigen leefomgeving zijn vastgelegd.
De WNF-Photo Award is de jaarlijkse fotowedstrijd van de WNF-Rangerclub en WNF-LifeGuard, de jongerenclubs van het WNF, in samenwerking met het Museon. De prijs is voor de 14de keer uitgereikt.
Uit de duizenden inzendingen werden veertig wilde dierenfoto’s genomineerd voor de hoofdprijzen. De genomineerde foto’s worden tot 9 maart 2015 geëxposeerd in het Museon. In de jury zaten dit jaar onder meer Jonne Seijdel en Jacob Kaptein, de winnaar van WNF-Photo Award in 2013.
De hoofdprijs in de leeftijdscategorie 12-18 jaar gaat naar Jip Leermakers (17) uit Oisterwijk. In het deltagebied Everglades in Florida spotte hij een Amerikaanse slangenhalsvogel.
Juist op het moment dat de vogel een enorme vis opslokte nam Jip de prijswinnende foto ‘Hap, slik, bijna weg’.
Het jury-oordeel: "Een prachtig voorbeeld van op de juiste plek én op het juiste moment zijn. Het is bewonderenswaardig hoe deze fotograaf dit plaatje heeft geschoten. Vooral de compositie in combinatie met de fijne kleuren maken deze foto uniek."
Nikki van Essen (10) uit Den Haag wint de hoofdprijs in de leeftijdscategorie 6-12 jaar. Tijdens een snorkeltrip boven de prachtige koraalriffen van Bonaire kwam ze een schildpad tegen. Haar foto heeft de titel ‘Koning Koraal’ gekregen.
De jury: "Deze jonge fotograaf heeft de onderwaterwereld perfect tot uiting laten komen. De rustende schildpad lijkt zich niets aan te trekken van zijn omgeving. Dit is best uniek, want ze kunnen er in een oogwenk weer vandoor zijn. Je krijgt bijna het idee dat de fotograaf stiekem verscholen zat achter een stuk koraal. De perfecte scherpstelling op zijn kop zorgt ervoor dat deze schildpad echt in het middelpunt van de belangstelling staat."
Dit jaar stemden ruim 4300 mensen via internet voor de Publieksprijs op de 40 genomineerde foto’s. De winnaar van de Publieksprijs is Jasmijn Kalisvaart (12 jaar) uit Bilthoven met haar foto Slurf in slurf.
Zij fotografeerde twee olifanten die innig met hun slurfen in elkaar staan. Ruim 309 stemmen werden uitgebracht op deze winnaar. Jasmijn wint een overnachting in een Jungle Cabana in Center Parcs Het Heijderbos.

| www.rangerclub.nl | www.lifeguard.wnf.nl | www.museon.nl | 
 ·  Translate
1
Add a comment...

Leon Krijnen

Shared publicly  - 
 
Waar ze heen gingen wist vanmorgen om half tien alleen de chauffeur, maar, om in de sfeer van de bus te blijven, ze wisten wel dat ze met zijn allen gingen. Gezien het vervoermiddel valt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk vast te stellen dat het jaarlijkse personeelsfeestje van Café, Brouwerij en Restaurant De Beyerd in ieder geval niet naar Tilburg of omgeving zal voeren. Ook al vertrok de NAC bus in oostelijke richting, over de A58. Misschien beter om de luiken gesloten te houden ter hoogte van het stadion van Willem II.
 ·  Translate
3
Add a comment...
People
Have him in circles
402 people
Karolien Koolhof's profile photo
GlobalSports's profile photo
Nout Gemmeke's profile photo
Elyza Qu's profile photo
Olga Kroes's profile photo
Jan Willem van Opstal's profile photo
PB DoetMee's profile photo
Hans van Hooijdonk's profile photo
stevan bloema's profile photo
Work
Occupation
Journalist / reporter
Employment
  • BN De Stem
    Journalist / reporter, present
Basic Information
Gender
Male
Birthday
January 20
Story
Introduction
Leon Krijnen is verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over defensie, fotografie, mensen, de zaterdag column en schrijft en ontwikkelt de techblog Interface. Publiceert op DutchCowboys/Leon. Maakt ook een serie over mooie Brabantse café's. Op Krijnen.Com publiceert hij vanaf 1995 van alles wat. Rijdt racefiets of een van zijn oldtimers: Dorus (1969 VW PickUp), of de Mercedessen; Grey Goose (1955 W180), of Blue Belle (1984 W126).
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Currently
Breda, The Netherlands