Profile cover photo
Profile photo
Laszlo Fazekas
682 followers -
http://lf.estontorise.hu
http://lf.estontorise.hu

682 followers
About
Laszlo's posts

Post has attachment

Post has attachment
"Reggel berakjuk a mosást, megkérjük a gépet, hogy estére legyen kész, és a rendszer akkor fogja a mosógépet elindítani, amikor ez a leggazdaságosabb."

http://chikansplanet.blog.hu/2017/06/23/az_energia_jovoje_masodik_resz

Miért félünk a sötétben?

A minap egy éjszakai piknik alkalmával (igen, mi este szoktunk piknikezni, mert gyertyafénynél mókásabb) a kisfiam megkérdezte, hogy "Miért fél az ember a sötétben?" Az ember az ilyen kéréseket általában elintézi valami egyszerű válasszal, pedig ezek sokszor messzire vezetnek. (Igazándiból talán a gyerekek tudják feltenni a legjobb kérdéseket.) Pont a napokban láttam egy TED előadást (https://www.ted.com/talks/isaac_lidsky_what_reality_are_you_creating_for_yourself) egy csókával, aki arról beszélt, hogy a valóságot nagyrészt mi teremtjük saját magunk számára. Nem akarom lelőni a poént (nézze meg mindenki az előadást, megéri), úgyhogy többet nem is írnék az előadásról, mindössze a lényeget emelném ki. A látás maga egy bonyolult kognitív folyamat, aminek a vizuális ingerek csak egy részét adják. Mit is jelent ez? Egy discovery-s dokumentumfilmben egyszer megpróbálták szemléltetni, hogy valójában mit látunk a szemünkkel. Eleve a kép fejjel lefelé látszik, csak a közepe táján éles, ráadásul mivel a szem tele van vérerekkel, még ennek is jó része ki van takarva. Olyan az egész mint ha egy tésztaszűrőn keresztül szemlélnénk a világot. Igazából csak pár foltot látunk, azt is homályosan. Csakhogy a szemünk össze-vissza mocorog, az agyunk pedig összerakja az egészet, és kidobálja a zavaró tényezőket. Az egészet végül úgy érzékeljük, mint ha tű élesen látnánk a dolgokat, amiket épp nézünk. Pont ugyanúgy ahogy a fényképen látjuk. Pedig nagyon távol van egymástól a kettő. Ez a kiegészítgetés nem csak alacsony szinten működik. Amikor például felidézünk egy emléket, úgy látjuk magunk előtt, mint ha egy fényképet néznénk, de ha konkrét dolgokra kérdeznek rá, nem tudunk pontosan válaszolni. Valójában kevés dolog tárolódik ilyenkor az agyunkban, a többit az agy rakja mellé a meglévő tudásunk alapján. De ugyanez történik a látás folyamán is. A látványnak csak egy részét adják a vizuális ingerek. Az, hogy mit látunk valójában egy agyunkban létrejött konszenzus eredménye, amiben ugye a vizuális ingerek nyomnak a latba a legtöbbet. És mi van akkor, ha kevés a vizuális inger? Teret kap az agyunk többi része, és némelyeknél ilyenkor elszabadul a pokol. Közhelyes ugyan, de a sötét erdőben motoszkáló szörnyek az agyunk szüleményei. Ők azok, kikkel agyunk kitölti a kínálkozó űrt. És egy pillanatra itt had kalandozzak el a szimulált valóság témaköréhez (tudom, mániákus vagyok). Mi lenne, ha képesek lennénk agyakat összekötni, és a vizuális konszenzus ezek közt alakulnak ki, valódi vizuális ingerek nélkül? Talán pont ez a kulcs ahhoz, hogy tökéletes szimulált valóságot alkothassunk magunknak. Itt írtam erről bővebben: http://lf.estontorise.hu/archives/645 .
Az általunk érzékelt valóság tehát jórészt agyunk szüleménye. Ez az amit tanulhatunk abból, ha kicsit utánagondolunk a kérdésnek, hogy "Miért félünk a sötétben?". És mellesleg ennek felismerése az, ami segíthet legyőzni ezt...

#blog

Post has attachment
Ebben még az a jó, hogy (talán) így lehetne töltött aksit tankolni az elektromos autókba, pont úgy mint benzint. Ha pedig az energiasűrűsége meg tudja közelíteni a benzinét, akkor teljesen le is válthatná azt.

http://hvg.hu/tudomany/20170214_folyekony_aksi_akkumulator_napelem_szeleromu_megujulo_energia

Izom vs Exoskeleton

Épp arról beszélgettünk, hogy miért nincsenek már jó exoskeletonok lebénult, vagy más okból járásképtelen embereknek. Vannak már egész jó járni képes robotok, stb. Azt vetettem fel, hogy ha még lenne is jó exoskeleton, gond lenne az energiaforrás. Az embernek hatalmas akkupakkot kellene a hátán cipelnie, hogy elmozogjon a cucc egész nap. Az a fura, hogy a lábban lévő izmokkal ez egész jól megy, és nincs az embernek hozzá hatalmas energia tároló púpja. Hogy csinálja az izom? Az energiafelhasználása jobb, mint a léptető motoroké? Vagy az emberi test jobban tárolja az energiát? Vajon mi az izom titka? És ha megvan a válasz, nem lehetne ezt valamiképp máshol is hasznosítani akár energiatárolásra, akár mondjuk jobb humanoid robotok vagy exoskeletonok építésénél, amiket nem léptető motorok mozgatnak? 

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Na, azért a BitCoin sem olyan szupertitkos mint azt az ember elsőre gondolná...

http://www.origo.hu/techbazis/20170619-wannacry-zsarolovirus-eszak-korea-valtsagdij-kifizetes.html

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded