Profile cover photo
Profile photo
Lóránd Fényes
119 followers
119 followers
About
Lóránd's posts

Post has attachment

Post has shared content
APOD 
Stardust in the Perseus Molecular Cloud
Image Credit & Copyright: Lorand Fenyes
https://apod.nasa.gov/apod/ap170114.html

Clouds of stardust drift through this deep skyscape. The cosmic scene spans nearly 2 degrees across the Perseus molecular cloud some 850 light-years away. A triangle of dusty nebulae reflecting light from embedded stars is captured in the telescopic field of view. With a characteristic bluish color reflection nebula NGC 1333 is at left, vdB13 at bottom right, and rare yellowish reflection nebula vdB12 lies at the top. Stars are forming in the Perseus molecular cloud, though most are obscured at visible wavelengths by the pervasive dust. Still, hints of contrasting red emission from Herbig-Haro objects, the jets and shocked glowing gas emanating from recently formed stars, are evident in NGC 1333. At the estimated distance of the molecular cloud, legs of the triangle formed by the reflection nebulae would be about 20 light-years long.
Photo

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
ÚJ ASZTROFOTÓK

2016-ra egy - a korábbinál jóval nagyobb átmérőjű , azonban addig számomra sokkolóan fényerős - 28 cm-es, 620mm fókuszt biztosító Rowe-Ackermann asztrográf került hozzám. Ezzel készült el a legutóbbi két mélyég fénykép.

http://fenyeslorand.hu/asztrofotok/

Post has attachment
A DÉL KERESZTJE

Újabb objektíves, nagylátó fotó készült el. A csodálatos Crux a déli égbolt legszebb csillagképe számomra. A tágas környezete pedig számos gyönyörűséget rejt. Érdemes elolvasni a leírást, van benne pár érdekesség.

Post has attachment
KENTAUR PÁROS

Ez a kép lemaradt, már másfél hete fenn van az oldalon, csak ide nem rögzítettem a bejegyzést. :) Érdekes a két merőben eltérő objektum egy látómezőben. A hatalmas gömbhalmaz a galaxisunk része, a rádiógalaxis azonban kis túlzással 1000x messzebb van. A látszó méretük mégis nagyon hasonló.

Post has attachment
TEJÚT BOLYGÓKKAL

Itthonról nézve a Tejút az éjszakai égbolton végigfutó, csillagokból és gázokból álló, halványan fénylő sávnak látszik. De nem úgy Namíbiában! Az észlelés netovábbja ez: a saját galaxisunk központjába nézhetünk bele. Mint egy távcsöves fotó egy oldalról vizsgált galaxisról, azonban mindez szabad szemmel, a teljes látómezőnkben. Ahogy a múltkori út után, idén szintén kb másfélhavonta szeretnék egy déli képet feldolgozni, így majd kitart egy ideig. Ezt az elsőt jó hamar kezdtem, mivel aktualitásként most van az égen. Több, mint 280 megapixeles mozaik fotó a Szaturnusz és a Mars sétájáról a Tejút magnál.

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded