Profile

Cover photo
Krister Persson
Lives in Norrtälje
7,510 followers|888,525 views
AboutPostsPhotosYouTube

Stream

Krister Persson

Diskussion  - 
 
Häromdagen köpte jag Drakar och Demoner Trudvang från +RiotMinds . Ännu så länge är det early access. Den färdiga versionen av spelet beräknas släppas i maj. För 269:- fick jag regelböckerna i digital form, rollformulär, också i digital form, samt diverse onlineverktyg. Vad jag förstår från olika forum är det många som tycker det är trist att reglerna ändras relativt mycket mellan 5:e upplagan (som var den senaste tryckta upplagan) och den 6:e. Eftersom jag aldrig har spelat Trudvang spelade det inte roll alls för min del. Som ung spelade jag Drakar och Demoner från Äventyrsspel. Som erfaren, om än extremt ringrostig rollspelare, hade jag inga problem att sätta mig in i reglerna. Däremot har jag synpunkter på den digitala layouten. Bredden på “boksidorna” är fast, vilket innebär att även med minimerade menyer så täcker den bara halva skärmen. Vad finns det för mening då med att kunna minimera menyerna? Jag hade gärna också sett en tydligare innehållsförteckning. 

Färdigheterna verkar hyfsat balanserade, men det går så klart inte att testa utan att ha spelat ett eller några äventyr. Även här lämnar layouten en del att önska. Bland annat är uppdelningen mellan rubriker och underrubriker otydlig. Jag önskar också en tydlig överblick över alla färdigheter, t.ex. i form av ett träd med klickbara länkar. Den digitala formen erbjuder så mycket mer än inscannade texter och en sökfunktion. Men det kommer kanske i takt med att tjänsten utvecklas.

Att skapa en rollperson var heller inga problem. Inför många av valen gick det att få pop-up-hjälp, med t.ex. en kort beskrivning av färdigheterna eller vad de olika valen innebar. Det är till stor hjälp för en spelare som enbart har tillgång till “boken” om rollpersonen. Den som aldrig tänker sig att spelleda kan nöja sig med spelardelen av Drakar och Demoner Trudvang, som för närvarande kostar 79:-.

Jag har inte fullt ut kunnat testa de digitala verktygen eftersom jag inte har någon grupp att testa dem på. Men de känns tämligen begränsade. Som spelledare är det praktiskt att ha tillgång till alla rollformulär och det erbjuder den digitala tjänsten. Det finns också funktioner för att avgöra stridsinitiativ, restid och jakt. Men jag skulle gärna vilja se ett verktyg där jag enkelt slår ett slag, t.ex. mot gruppmedlemmarnas “Upptäcka fara” och får alla modifikationer uträknade före slaget. Bäst vore om man kunde ha sådana funktioner i ett eget fönster så att jag kan ha äventyret öppet i ett fönster och verktygen i ett eller flera andra fönster. Alternativt en slags dashboard/kontrollpanel.

En annan möjlighet som vore mycket intressant är att kunna skicka kartor eller delar av kartor till en mobiltelefon eller surfplatta. Att se kartan klarna mer och mer i takt med att gruppen utforskar sina omgivningar, suddar delvis ut gränserna mellan traditionellt bordsrollspel och ett digitalt rollspel. Många tycker säkert att alltför mycket digitalt förstör stämningen, men det är inte en åsikt jag delar. Jag tycker det är bra om en dator eller surfplatta kan ta hand om det praktiska så att jag kan ägna tiden åt att måla en bild för spelarna. Alternativt då att som spelare kunna ägna sig åt att utveckla sitt alter ego, utan att behöva sitta och slå i böcker för att räkna fram modifikationer och annat.

Slutsatsen blir att Drakar och Demoner Trudvang är ett mycket lovande initiativ. Jag hoppas på mycket utveckling av de digitala tjänsterna framöver. Vem vet, kanske att jag en dag får ihop en grupp att spelleda, eller en spelledare som vill ha mig med i gruppen, förutsatt att jag hittar tiden förstås.
 ·  Translate
2
Add a comment...

Krister Persson

Shared publicly  - 
 
De rödgrönas feminism är lite som när Sven Melander frågar en flicka vad hon önskar sig mest av allt i hela världen. Sven härsknar till mer och mer när flickan pratar om ponnyer, dockor och annat. Till slut frågar han skrikande om hon vill att det ska bli krig och att hennes föräldrar ska bli dödade. På så sätt tvingar han fram svaret "fred". " Och det är vad alla barn vill ha, " avslutar han.

Feminism är inte att bestämma sig för vad alla kvinnor vill ha och sedan aggressivt söka det svaret på alla frågor. Feminism är att ge alla kvinnor rätten att själva svara på vad de önskar mest i hela världen och tillåta att de söker sin egen väg dit.

#SvPol
 ·  Translate
Sverige har numera en feministisk regering. Lite oklart varför just denna regering är feministisk, varför den tidigare inte var det samt vad det innebär rent praktiskt, men oavsett.
2
nina bark's profile photoKrister Persson's profile photoJonas Davidsson's profile photo
5 comments
 
Nja, hon går ju snarare åt andra hållet....
 ·  Translate
Add a comment...
 
Blev faktiskt väldigt besviken när vi såg The Hunger Games: Mockingjay (Part 1) igår. Det kändes som en lång, utdragen dialog mellan de båda presidenterna Coin och Snow, med korta mellanspel där Katniss vandrar runt bland ruinerna.

Jag känner verkligen ingen kärlek mellan Katniss och Peeta och har inte gjort det i någon av filmerna. Nästan lika usel kärlekshistoria som mellan Anakin och Amidala i Star Wars, eller mellan Bella och Edward i Twilight.

Edit: Vet inte varför IMDB länkar till helt fel bild.
 ·  Translate
Katniss Everdeen is in District 13 after she shatters the games forever. Under the leadership of President Coin and the advice of her trusted friends, Katniss spreads her wing...
2
Jesper Ek's profile photoJimmy Eriksson's profile photo
2 comments
 
Jag såg den precis när den hade premier I USA I höstas. Väldigt svårt att förstå handlingen tyckte jag då jag inte hade sett någon av de tidigare filmerna. Kanske en fördel att ha lite koll på förväg ;-)
 ·  Translate
Add a comment...
 
QFT
Do the Swedes have certain habits you just can't work out? Here, The Local's Emma Löfgren, who has recently returned to Sweden from the UK, lists some of the Nordic traits that leave her foreign friends bemused.
6
2
Tobias Harms's profile photoMartin Bassmann's profile photo
Add a comment...

Krister Persson

Shared publicly  - 
 
Four years ago, I wrote a Facebook post saying I had put this song at the top of my wishlist. Still a great song!
1
Add a comment...

Krister Persson

Shared publicly  - 
 
Perhaps I should give it a go. 
CyanogenMod CM12.1 is based the AOSP (Android Open Source Project) 5.1 Lollipop and brings lot more features to the phone than Google certified software like new email app powered by Boxer, which brings multiple account support, exchange support and canned responses for quick replies.
5
Ted Wallin's profile photoAnders Tyft's profile photoPetter Lindquist's profile photo
4 comments
 
Jag kommer köra stock så länge det uppdateras.
 ·  Translate
Add a comment...

Krister Persson

Shared publicly  - 
 
Mycket bra krönika om socialism vs. liberalism och om hur klasskampen dömer folk till fattigdom.

#SvPol
 ·  Translate
Alla mår bra av att finna sin egen väg, röra sig dit man kan bli lycklig.
25
8
Anita Larsson's profile photoMoa Persson's profile photoJimmy Lindholm's profile photoMaria Savvidou's profile photo
18 comments
 
+Krister Persson Nu vet jag inte hur bevandrad du är i entnologi men dom flesta stamsamhällen är inte anarkier. Dom har regler och styrning. Det finns alla varianter från äldsten som bestämmer till en enskild ledare. I detta fall var det snarare en form av demokrati. Var det något beslut som skulle tas så tog dom ett gemensamt beslut. Sen så var det som jag skrev inte för att vi skulle ta efter deras styrelsesätt som jag tog upp exemplet utan det var för att visa att människor mår bättre i jämlika samhällen. Vi kommer kanske inte komma upp i deras lycka men vi kan bli bättre. Och det finns det även forskning som är gjord på stater som visar att människor är lyckligare i jämlika samhällen.

Sen så krävs socialism för att uppnå jämlikhet i vår del av världen. För skulle vi släppa den och satsa på liberalismen då skulle vi snabbt få som i USA där ett fåtal äger det mesta och många är helt utanför systemet. För det finns en skillnad i det afrikanska exemplet. Där ville alla dela lika och ta allas åsikt på allvar. Vi har inte det så i vårt samhälle. Den ekonomiska eliten i vår del av världen vill dela med sig så lite som möjligt. Och dom vill inte dela med sig av makten. Med vissa undantag. Det finns dom i ekonomiska eliten som har ett rent samhällsengagemang. Men skulle vi införa ren liberalism då skulle inte framtida generationer som kommer från samma arbetarbakgrund tex kunna sitta och skriva ett motinlägg här. För dom skulle knappt ha gått i skolan. Och sjukvård skola m.m skulle bli ännu mer ojämlik än vad den är. I ett sånt samhälle är det cash är king. 

Tittar man på dom rättigheter som jag som kommer från arbetarklass har fått så är det genom socialism och socialister. I princip alla förbättringar som gjorts är det socialisterna som drivit igenom. Moderaterna och dess föregångare har varit emot alla. Det har funnits socialliberaler som har stött en del. Men den tidens socialliberaler var mer av socialdemokrater. Kommer själv från Ådalen och här kan dom äldre berätta vad hårt det kunde vara innan socialisterna började kämpa för deras rättigheter.
 ·  Translate
Add a comment...
Have him in circles
7,510 people
Alex Milanek's profile photo
Andy Smith's profile photo
Lugman hamdnllah's profile photo
Tom Erickson's profile photo
jordan burch's profile photo
Michael Burt's profile photo
Jack Thrillerdj (Thriller Gangdj)'s profile photo
Jonah Lack's profile photo
Chasę Trimblë's profile photo

Krister Persson

Shared publicly  - 
 
Definitely wouldn't mind this kind of setup at work. Not sure my boss would agree though.
3x Eizo 24" FS2434-BK + 1x Ax Triple Monitor Stand AXM4200
3
Alex Hakobian's profile photoKrister Persson's profile photoBenny Salomonsson's profile photo
3 comments
 
COOL !!!
Add a comment...

Krister Persson

Shared publicly  - 
 
Picked up the Swedish game today. Great idea to have all the rules and charcter sheets online. I loved the pen and paper game "Drakar och Demoner" but agree with Riotminds that it is time to bring the hobby to the digital age.

#RPG  
RiotMinds to release acclaimed classic Role-Playing-Game for the international market. Stockholm 2014-02-18 Swedish games publisher RiotMinds today announced the upcoming release of Trudvang in English. The game is based on the best selling Swedish pen-and-paper RPG: “Drakar och Demoner ...
3
Derrick Sanders's profile photoAaron (WolfSamurai)'s profile photo
2 comments
 
Oooh, yes please.
Add a comment...
 
This year I'm going to subject myself to an even bigger challenge, by writing the novel in English. But I'm going to write a few chapters and post them in the NaNoWriMo 2015 community (when that is created) for all of you to read.

I'm going to need your honest opinions. If the novel sounds the least bit pidgin, I will switch back to Swedish, which is my native language. I absolutely detest reading texts where it's painfully obvious they aren't written in the author's native tongue.

Can I count on you? :-)
1
Add a comment...

Krister Persson

Shared publicly  - 
 
Very nice review of the Samsung Galaxy S6 Edge by +Carter Gibson​.

This is a really awesome phone. Too bad about the beastly price tag though. Guess I need to participate in every contest involving this phone for a chance to win one.
 
A week with the Samsung Galaxy S6 Edge: A Review

The Samsung Galaxy S6 is the most surprising phone released within the past year. Why? Because I didn't think Samsung could make something this good. Usually tied up in figuring out how to add every feature under the sun, Samsung's "selling points" were quickly becoming annoyances. The S5 was waterproof - but you had to pry off a protective cover every time you wanted to charge it. It had a micro SD slot - but holy god was it slow when loading your gallery. It had facial recognition, eye tracking, tilt scrolling, and some gestures I've long forgotten to ignore calls - but none of them made the phone easier to use. All of it made for great commercials, but none of it made for a good user experience.

This year, Samsung went back to the drawing board, isolated a few nerds, and created the best Android phone that has ever been made. Period.

Hardware and Design
When HTC, maker of the elegantly manufactured M8, was facing off against Samsung at Mobile World Congress, no one could have expected that Samsung, maker of cheap feeling plastic phones, would be the one getting all the praise for exceptional hardware. But man, does Samsung deserve that praise.

What I like most about Samsung, as a brand, is that they've been able to swallow their pride. While HTC rests on its laurels with a three-year-old design, Samsung said, "Hey. You're right. Our flagship line does feel a little cheap. Let's spend the cash to improve that experience for you." And it did. The S6's Gorilla Glass 4 back replaces the S5's removable, BandAid-textured plastic back and real aluminum replaces last year cheap, chrome-painted plastic rim. The metal rim has the volume and power buttons at EXACTLY the right place. Seriously. It's magical. They are perfect. Now, hearing about the glass back may sound like the phone is more fragile than previous iterations and conjure horror stories of the iPhone 4 and Nexus 4, but it shouldn't. Corning's Gorilla Glass has been massively improved and a few drops from yours truly can confirm that it holds up. More thorough drop tests on YouTube confirm that the phone is exceptionally tough.

The front of the phone is made from the same glass. It's just as tough. On the front you'll find a physical home key with a fingerprint reader a la iPhone 6 and capacitive buttons for back and multitasking in lieu of on screen buttons. I actually prefer this approach to on screen buttons, but wish the back button was swapped with the multitasking button since I have large, scary, manly hands. (Or just relatively large, very normal hands. You know, whatever....)

The headphone jack is on the bottom (thank god) and the micro usb charging port faces the right way with the longer end on the bottom and the shorter end on top (THANK GOD). Why manufacturers ever swapped this is a mystery to me. The bottom is also where you'll find the lone, stereo speaker. The bottom is also where you'll see every tech site ever compare the S6 to the iPhone. They'd be right. But I don't care. Android steals from Apple. Apple steals from Android (cough notification bar cough). Everything copies everything. Get over it.

I've heard some criticize the S6 for having a flat back and feeling slippery to hold, but I couldn't disagree more. The back has a good grip on your hands and the flatness of it makes the phone feel especially premium. That doesn't mean the phone lays flat however. Man, there is quite the camera bump on this device (about 1/4th the thickness of the entire phone), but it's not a deal breaker - even if I have to be a little more thoughtful about making sure none of my phone overhangs off the table when I put it down. More on the camera later. Also on the back is a heart rate scanner I will never use next to the flash. 

Waterproofing, Removable Battery, and Micro SD
All three are gone. Why? Because most people don't use that shit and Samsung wants this to be the best selling Android phone in the world. Don't like it? Sorry. Samsung has decided to focus on the mass market and, thankfully, that includes increasing the quality of the hardware at the expense of some geeky features (and the expense of your wallet if you want the 64GB or 128GB version). That may sound abrasive, but ask yourself.... Did you REALLY use any of those that often? 

Thankfully, fast charging is here and it works like a dream. "But I don't WANT to carry around a fast charger! I want to carry around my batteries and always wonder which ones are charged and which ones aren't and the special battery charger for my spare batteries!" Shut. Up.

The Screen
I bet you want to hear what I think about the edge part of the Edge. It's coming. But as for the screen? Fucking. Shit. This is the best smartphone display out there - and I'll tell you why: OLED. OLED displays have come so far in the last couple of years, with Samsung's investment in them clearly paying off. If you didn't know, OLED displays are different than LCD displays (like the one found in the iPhone) because they can light up individual pixels to use less power. Black or dark colors use less power than whites or bright colors. The colors on the S6 absolutely dazzle, but, if the saturation is too much for you, you can change the screen calibration in settings. 

Now, let's talk about that resolution: 2560x1440 with 577pixels-per-inch. You can't see a pixel on this phone, no matter how close you look. While this would normally be a huge battery drain, Samsung's AMOLED technology makes sure the screen is uber-power efficient - and it is. Is this resolution necessary? Who the fuck cares what's necessary? Half the shit you own isn't necessary. What's true is that it's awesome, crystal clear, and makes my friends say, "Wow." Mission. Accomplished.

TouchWiz and Performance
I don't care if my phone can run Grand Theft Auto while updating all of its apps while accessing the Pentagon. I care about my phone feeling fast when I'm doing day to day things like opening photos, switching apps, loading webpages, and won't buckle while multitasking. The S6 completely succeeds at this. To get geeky, the S6 uses Samsung's own 14 nanometer Exynos Octo-core chip clocked at - ugh. It doesn't matter. What does matter is that Samsung packed a hugely powerful chip that they've been able to easily optimize. It shows.

After I halved all of Android Lollipop's animations in developer settings, the phone flies. Switching apps is seamless. Editing photos is quick and easy. WiFi is super speedy. The download booster that downloads files using 4G and WiFi actually works. The camera opens in just over one second with a double tap of the home button NO MATTER WHAT. Navigating menus never stutters. It's seriously impressive. Despite all that awesomeness, sometimes my widgets take an extra second to load, but it's nowhere near as show stopping as with my past Android devices. 

Samsung's TouchWiz is..... generally annoying, too bubbly, and difficult to navigate. This time though? Not so much. I barely notice it. The settings menus still isn't perfect and having to press 'Sort A-Z' after installing every app is mind-numbingly stupid, but other than that? It's fine. Very close to stock Android with some genuinely useful tricks, like that double tap of the home button to open the camera. I don't have much else to say about TouchWiz. It will probably anger some people more than it does me and other people won't notice it at all. For me, it's good enough in the most polite way possible.   

The Camera
That bump in the back is worth it. This camera is the best camera on an Android phone. Ever. Photos are always crisp, saturated, in focus, and beautiful. The 16MP rear shooter is a camera you can feel confident about whipping out. It will stand toe-to-toe with the iPhone 6 and, in low-light situations, it will beat the iPhone 6 (albeit with some warmer tones). The interface is dialed back (just like TouchWiz) and the shutter is snappy. 

The 5MP front camera was a surprise. It's.... really good. Like, almost better than my M8's main camera. That's not saying much for the M8, but the point here is that this front camera is stellar. Subjects look far enough away that selfies are beginning to look like someone else took the photo for you.

There isn't much else to say about the camera. Sure, it can shoot 4K video, has auto-focus tracking, and can take slow-mo videos, but the coolest thing about this camera is that you don't really have to think much about it. If you've owned an Android (or considered switching from iPhone), I'm sure you've asked yourself whether it was worth the sacrifice in the camera departure, both in regards to features and quality. Worry no longer. The S6 delivers.

Battery Life
I use my phone. A lot. Here's my day: unplug phone, go to work, use phone, charge phone before leaving work at work, use phone, go to bed, and charge phone. That's been my routine for the past four years. It continues to be my routine. The S6 doesn't have out of this world battery life. In fact, some days I've wondered how it got so low so fast. But I've wondered that with my iPhone 6 too. Bottom line is that fast charging really is your best friend and that this won't won't disappoint, but also won't wow, in the battery life department.

If you're in a jam, power saving and ultra power saving modes are available. And they kick ass. Use in dire situations. 

Audio
I don't know who these people are that want surround sound on their phones and who are willing to make the design sacrifices for giant, front-facing speakers and a big black bar (zing to HTC. Again.). Honestly, 90% of the time, my phone's audio is coming out of headphones or my car or a Jambox or my sound bar. The other 10% of the time, I just want it to be loud enough to hear my podcasts in the shower. The S6 is loud. That's for sure. The audio is not the best quality, but it's not noticeably bad. It IS noticeably loud. This was the right call for Samsung to make and I no complaints in the sound department. This includes call quality. 

The Edge
And now for the part you've been waiting for: the edge of the Edge. The Edge does not have a killer "feature" or functionality to revolutionize the way we interact with our phones. You may hear a lot of criticism about for the phone for those reasons. But here's the deal.... Those people don't know what they're talking about. The Edge is awesome because it looks (and feels) awesome. That's why it exists and that's a good enough reason.

Because the screen tapers off, the metal sides are thinner. I don't feel like this makes the phone feel too sharp or slippery, but I can see how certain hands could feel that way. To me, the thinner metal sides let the screen's bezels melt away and the curved glass makes video / images more immersive than ever. Hey! Maybe that is a feature! Again, who cares. It looks and feels awesome, but I recommend playing around with it before dropping the extra $100 for something that looks cooler. This decision totally depends on your situation.

As for me? I made the right choice. I like new and different things. I want my phones to be eye-catching and interesting. The S6 Edge is both. 

Overall
There are some features I didn't go into (like wireless charging or the still annoying Verizon bloat or the Edge's my favorite 5 people feature I use more often than I thought I would), but the bottom line is that all of the main criteria that should decide whether or not you should buy a phone are met - and not just for Android, but for every phone out there. Snappy performance. Worry free camera that produces striking shots. A screen that wows (and can be easily seen in broad daylight). The Samsung Galaxy S6 literally has it all. Phones aren't perfect yet, but man. This phone comes damn close.

I was fully expecting to get the M9 this cycle (thanks, in large part, to leaks that ended up being fabricated), but Samsung has won me back. Here's to hoping this is the start of a most customer-centric company that continues to push boundaries in both hardware and performance. I like this new Samsung - and I love my S6.

#Android   #Samsung   #S6   #S6Edge   #Google   #Apple   #iPhone  
43 comments on original post
4
Andreas Nilsson's profile photo
 
Now I just want mine to come!
Add a comment...

Krister Persson
owner

Pictures & Movies  - 
 
Today we had our annual Tiburtius dance. Micke Gerkman was calling P-A1-P-A2. We had 50 dancers enjoying themselves for four hours. 
5
Add a comment...
People
Have him in circles
7,510 people
Alex Milanek's profile photo
Andy Smith's profile photo
Lugman hamdnllah's profile photo
Tom Erickson's profile photo
jordan burch's profile photo
Michael Burt's profile photo
Jack Thrillerdj (Thriller Gangdj)'s profile photo
Jonah Lack's profile photo
Chasę Trimblë's profile photo
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Currently
Norrtälje
Previously
Tomelilla - Malmö - Tygelsjö - Kristianstad
Story
Tagline
Father, Squaredancer, MMO player and Horse Lover
Introduction
A few things about me:
  • I have two very lovely daughters
  • I love Icelandic Horses
  • MMO-player (I've played Asheron's Call, Everquest, Everquest 2, Star Wars Galaxies, Guild Wars, Lord of the Rings Online and Warhammer Online).Currently playing Guild Wars 2 and The Secret World.
    Currently playing Everquest Next: Landmark
  • I enjoy Square Dancing (currently at Plus level) at Eightmakers Squaredance Club
  • Moderator for the Square Dancing Community
Work
Occupation
SAP Master Data Specialist
Basic Information
Gender
Male
Birthday
June 27