Népség, katonaság! Vigyázat, kisregény!

Érdekes problémával szembesülök, dugjuk össze a fejünket! Egy ideje - konkrét eseményhez vagy változáshoz sajnos nem köthetően - a telefonom néha kellemetlenül gyorsan merül, és közben melegszik. Teljes töltöttségről kb. 5-6 óra alatt kifúj akkor is, ha semmit nem csinál(ok): éjjel, wifi és adatkapcsolat nélküli állapotban, amikor neki is aludnia kellene, végig ébren van.

Szó szerint: az akkuhasználat grafikon alatt látszik, hogy folyamatos az "awake" állapot (IT eszközt csak angolul használok). Az első furcsaság az, hogy nagyon változatos az ébrenlétet - és ezáltal nyilván a merülést - okozó alkalmazások listája. Semmi összefüggést nem látok abban, mikor és melyik van ott, bár mintha lennének visszatérő szereplők.

Újraindítás jellemzően nem segít, de inkább úgy mondanám, hogy a jelenség magától soha nem múlik el. Vagy teljesen lemerül és kikapcsol, vagy én teszem ezt vele, mert félek a melegedéstől. Így végül persze mégis az újraindítás segít.

Mivel nagyon öreg az akku (gyári Nexus 4), arra gondoltam, azzal van a baj. Ugyanakkor bármilyen ilyen célú alkalmazás azt mondja, hogy az állapota "good", töltés közben nem melegszik, a töltés időtartama továbbra is normális, és amikor nincs ez a melegedéssel járó állapot, az akku merülése is normál tempójú.

Nem sikerült rendszert felfedeznem abban, mikor jelentkezik az abnormális állapot, sem napszakhoz, sem tevékenységhez, sem helyszínhez nem köthető, teljesen véletlenszerűnek tűnik.

Utánanézve a telefon felépítésének, nagyon úgy tűnik, hogy nem az akku melegszik, hanem a processzor, vagy egyéb munkavégző egység az alaplapon. Ebben a készülékben alul van az akku, a melegedés viszont a felső negyedet érinti, az említett alkatrészek ott helyezkednek el (https://www.ifixit.com/Teardown/Nexus+4+Teardown/11781). Az ébrenlét (awake) mellett persze(?) az ezt okozó folyamatok processzoridőt is visznek, ez is arra utal számomra, hogy a probléma (a melegedés és lemerülés oka) nem az akku, hanem a processzor. Illetve nem az, hiszen őt dolgoztatják az alkalmazások, és nem fordítva. De akkor mi ez?

Lehet az egész mögött mégis az akku és/vagy az ehhez kapcsolódó szenzorok hibás működése? Azaz amit látok, az nem a valóság, hanem a haldokló akku okozta hallucináció?

Abban a szerencsés(?) helyzetben vagyok, hogy vélhetően nagy bizonyossággal kijelenthetem, nem az operációs rendszer okozza a dolgot. Ugyanis amikor egyszer nagyon elegem lett az egészből, ráengedtem a 4.4.4-re az 5.0.1-et, majd amikor az sikerrel felment (=upgrade), rögtön igent mondtam a következő lépcsőre is (mintha az 5.1.0 lett volna). Ami viszont már elbukott, ezért fogtam a (WugFresh) Nexus Root Toolkitet, azzal ráküldtem a legutolsó hivatalos rendszert (5.1.1), majd ennek sikertelensége után újra az 5.0.1-et. Ez viszont teljes törléssel járt, szűz rendszerem van (plusz persze ugyanazok az alkalmazások).

Ami pontosan ugyanazt csinálja, mint a 4.4.4, ezért gondolom reális kijelentésnek azt, hogy nem szoftveres a hiba. De akkor mi történik? A CPU csak nem öngyilkolja meg magát úgy, hogy alkalmazásokat vesz rá a használatára. Az akku nem melegszik, ha csak nem folyik át valahogy a hő a processzorhoz.

Az olyan kézenfekvő dolgokat hagyjuk, hogy vigyem szervízbe, vagy próbaképp rakassak bele egy új akkut. A dolog maga érdekel, ezért is teszem ebbe a szekcióba, beszéljük meg.
Shared publicly