Profile

Cover photo
Khairul Anuar Shaharudin
Works at Khairul, Suhaila & Hazlina
Attended University Kebangsaan Malaysia
Lives in Malaysia
1,103 followers|518,766 views
AboutPostsPhotosYouTubeReviews

Stream

 
Pergilah daftar mengundi untuk masa depan Malaysia http://apemazing.com/2016/09/26/kenapa-kau-kena-pergi-daftar-mengundi/
 ·  Translate
Aku dah lalui 3 pilihanraya sebagai seorang pengundi berdaftar walaupun aku layak mengundi dalam 5 pilihanraya. Masa aku di univerisiti dulu aku tak minat dengan politik, samada yang di kampus atau…
1
Add a comment...
 
Bab baru, Bab 23
 ·  Translate
1
Add a comment...
 
PUDGi Karnival #03 akan berlangsung pada Sabtu, 28hb Mei 2016. Semua dijemput hadir. Ada laman memanah, bouncy castle dan booth jualan termasuk nasi lemak, cendol sawit, tapai dalam daun getah, foodtruck dan banyak lagi. Ia bermula pukul 10 pagi sehingga 4 petang.

Letakkan PUDGi dalam Waze dan Google Map anda untuk tiba di sana. Hanya 10 minit dari KLIA
 ·  Translate
1
Add a comment...
 
Buku baru - Harta Rampasan Perang sudah boleh dibeli di website Dubook Press
http://dubookpress.com/produk/harta-rampasan-perang/
 ·  Translate
Penulis: Khairul Anuar ISBN: 9789670723518 Harga: RM25 Mukasurat: 216 ms
1
Add a comment...
 
Maka pada hari ini genaplah 16 tahun firma guaman Khairul, Suhaila & Hazlina yang aku tubuhkan pada 20 September 2000.

Setelah sekian lama aku membina firma ini, semakin banyak cabaran yang dirasai. Kami membina firma ini pada masa di mana jualan hartanah memuncak di semua tempat dalam Malaysia. Alhamdulillah, rezeki kami sepanjang 16 tahun ini tidak pernah putus. Dalam suasana jualan rumah semakin berkurang kerana rumah semakin mahal dan pendapatan rakyat stagnan, kami menghadapi pelbagai permintaan daripada anakguam yang kekadang sukar untuk dipenuhi.
Firma guaman ini mempunyai sejarah yang panjang.

Aku membukanya di bandar Sunway ini kerana seorang pelanggan yang mahu aku menyediakan perkhidmatan eksklusif untuknya di sini. Aku yang pada masa itu mempunyai firma guaman di Seremban, berniat membuka cawangan tetapi di-veto oleh partnerku. Aku akhirnya membuka satu firma lain dengan Suhaila, rakan universitiku yang telah aku kenali sejak 1992. Suhaila pada masa itu bekerja dengan syarikat guaman membuat kes runner mewakili syarikat insurans yang disaman dalam kes kemalangan jalanraya. Aku pula banyak buat kes jenayah dan syariah.

Kami tahu ia bukan sesuatu yang mudah. Kami tiada modal, wang dan network. Kami bukan anak orang berada, berpangkat tinggi atau bergelar. Dengan semangat muda mentah, kami berdegil dan tarikh hari ini kami pilih pada awal milineal ini untuk tetap membukanya.
Kami menumpang firma guaman junior universiti kami di Wangsa Maju sementara klien kami mengubahsuai pejabatnya di Mentari Business Park.

Apabila siap, kami 'pindah' tanpa apa perkakas pun kecuali mesin faks dan memulakan operasi. Aku yang berulang alik dari Seremban ke Sunway setiap hari kadang-kadang tidur di pejabat. Katil sofa yang aku punyai untuk tujuan itu masih aku simpan sehingga hari ini. Perniagaan anakguam terbesar kami tidak tahan lama. Pada 2001, kami perlu keluar daripada ofis itu kerana tuanpunya pejabat inginkan kuncinya semula setelah mereka tidak mampu bayar sewa.

Di bangunan yang sama kami jumpa pejabat kecil yang cukup untuk kami teruskan operasi. Kami pindah ke pejabat itu yang sebelum itu dihuni oleh konsultan perkahwinan bersaiz 500 kaki persegi. Banyak perabot ditinggalkan termasuk satu meja yang mempunyai pemegang seorang wanita bogel. Kami ambil kerana tak mampu beli barangan pejabat baru.

Anakguam kami yang lama membuat bayaran langsai hutang dengan memberi kerusi meja dan peti ais mini. Kami ambil semua kes yang ditawarkan. Apa yang kami mahu sebenarnya adalah kes jual beli rumah yang cukup banyak untuk menampung perniagaan kami. Kami anggap itu akan menjadikan tapak perniagaan kami kukuh.

Hanya pada 2002 baru kami mendapat apa yang kami hajati. Sebuah syarikat yang membina sebuah township di Bandar Tasik Selatan melantik kami menguruskan semua dokumentasi jual beli untuk beberapa ratus rumah murah. Kami mula melangkah lebih jauh mulai hari itu dengan menjadi panel kepada bank dan beberapa badan korporat.

Pada masa kini, kami boleh bangga menyediakan perkhidmatan guaman untuk beberapa dana seperti MyCreative, Cradle dan Perbadanan Nasional Berhad (PNS) selain bank seperti CIMB Bank, Maybank dan Al-Rajhi. Kami masih memberi servis kepada PKNS, Sime Darby Property, Syarikat Perumahan Negara, PR1MA dan beberapa pemaju perumahan lain.

Hasil pengalaman dan maklumat dalaman yang aku dapat daripada bergelumang dengan syarikat yang membekalkan rumah untuk semua, aku menulis buku, membuka rahsia peguam conveyancing. 40 Soalan Yang Kamu Patut Tanya Peguam Anda Sebelum Membeli Rumah Kediaman di Malaysia diterbitkan pada 2010 dan masih terjual bersama 2 lagi sekuelnya.

Firma kami juga mempunyai pelapis yang akan mewarisi jerih perih membina syarikat guaman ini. Diharapkan antaranya ada di dalam gambar di bawah ini untuk membawanya lebih jauh lagi.
 ·  Translate
1
Add a comment...
Khairul Anuar Shaharuddin from hartabumi.my, looks at solving the issue of Bumiputra and Malay reserved property ownership.
1
Add a comment...
 
PUDGi Karnival #03 masih membuka tempat bagi foodtruck dan vendor di dalam PUDGi pada hari event PUDGi Karnival #03 pada Sabtu, 28.5.2016 nanti. Mesej kami jikalau anda berminat kepada Nani 0133807988
 ·  Translate
1
Add a comment...
 
PUDGi sedang mencari ‪‎vendor‬ bagi booth kami ‪dan ‎foodtruck‬ untuk PUDGi Karnival #03‬ pada Sabtu 28.5.2016 daripada 10am - 4pm ‪di Sepang. Kami berdekatan‬ dengan Nilai,‬ KLIA‬, ‪Seremban‬ Salaktinggi,‬ Sepang International Circuit, Mitsui Outlet Park KLIA Sepang. Vendor kami di PUDGi Karnival #02 termasuk Cik Mak Pak Hang, AJ ARCHERY ENTERPRISE, Mr Archie's Bouncy, Adda BeautyShawl, Visual Arts Expo dan banyak lagi.
 ·  Translate
1
Add a comment...
 
Jika ada yang minat nak tahu macamana aku kena buang sekolah. Berdasarkan kisah benar macam Ola Bola
 ·  Translate
1
Add a comment...
Collections Khairul Anuar is following
View all
Work
Employment
  • Khairul, Suhaila & Hazlina
    Partner, present
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Currently
Malaysia
Links
Other profiles
Contributor to
Links
Story
Tagline
The social media lawyer
Education
  • University Kebangsaan Malaysia
    Law, 1994 - 1998
  • International Center for Education in Islamic Finance (INCEIF)
    Certified Islamic Finance Professional, 2007 - 2010
Basic Information
Gender
Male
Art for Grabs every other months are held here
Public - in the last week
reviewed in the last week
Fight for a place to eat by sharing your table with strangers and dig in into sinful curry and don't forget the coconut mix
Public - a week ago
reviewed a week ago
There are so much choice and except for the not so attentive staff, surprisingly the food is quite good
Public - a week ago
reviewed a week ago
Public - a week ago
reviewed a week ago
12 reviews
Map
Map
Map
The noise level is a bit high as it is on top of a shophouse but it is clean and the offerings at the cafe is good
Public - a week ago
reviewed a week ago
Public - a week ago
reviewed a week ago