Profile cover photo
Profile photo
Károly Maruszki
About
Károly's posts

Post has attachment
What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions

Igazából ez nem egy regény hanem egy fizikus, volt NASA alkalmazott ötletelgetése, akié az xkcd.com oldal. Pontosabban arról szól a könyv, hogy az emberek írnak neki, fizikával kapcsolatos kérdéseket és ő megpróbál a lehető legpontosabban válaszolni rájuk olyan 6-8 oldalában képekkel illusztrálva. Persze ennyire nem száraz a dolog mert itt elég "agyament" kérdésekre kell számítani. A linkben egy konkrét példa hogy milyen a könyv felépítése. Nekem azért tetszett mivel 1-1 kérdés/válasz nem hosszú így ha az embernek csak 10-15 perce van akkor is jót lehet szórakozni és legalább most már tudom hogy mi történne ha egy neutroncsillag sűrűségű pisztolygolyót kilőnénk a Föld felszínéről. :D


Post has attachment
Sleeping Giants

Bár 2016-os, de nekem az idei év meglepetése, mivel csak most olvastam. Egy most íródó sci-fi sorozat első kötete. (A második rész 2017.04.04-én jön). A történet annyi, hogy találnak a Földön egy nagy fémkezet ami akkora / olyan összetételű, hogy kicsi a valószínűsége, hogy vmelyik ősi civilizáció készítette volna (min 2-3 ezer éves a kéz). Persze megindul a nyomozás és kiderül, hogy több testrész is van amik egy emberszerű "szobor" egy-egy darabjai. Nagyon nem akarok a sztoriba belemenni, de szerintem nagy izgalmas ahogy szép lassan kibontakoznak az események.

Ami a legjobb az a stílus, mivel itt nincs elbeszélés hanem egy bizonyos illető (aki az egész nyomozást / szálakat irányítja) hangfelvételeit olvassuk. Mint valami katonai akta, interjúk sorozatából tudjuk összekapcsolni, hogy mi történt/történik. Ehhez még hozzájárul az is, hogy ez a személy végig homályban marad semmit nem tudunk meg róla csak azt, hogy elég jól keveri a kártyákat és hogy nagy a befolyása mivel még az USA elnökét is simán elküldi a fenébe.

Post has shared content
Huhh ez is nagyon jó Scalzi regény volt. És augusztusban jön az új Old man's war kötet.

Addig is úgy döntöttem hogy végre belekóstolok a Dűne sorozatba, ez nekem úgyis kimaradt idáig. 

Post has shared content
Akinek tetszett a "The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared" annak érdemes ezt is elolvasnia. Plusz ha valaki nem ismerné de szereti Rejtő Jenő stílusát az is próbálja ki. Nem hiába írták ezeket róla: "Rejtő Jenő a messzi északon, Svédországban reinkarnálódott!" - "Rejtő Jenő szelleme született újjá"

Post has shared content
Tényleg elég jó könyv és nem csoda hogy annyi jó értékelést kap(ott). Nekem főleg tetszett mivel jó volt egy kis felüdülés a sok sci-fi mellett. 

Post has shared content
Ez is egy nagyon jó könyv volt remélem hogy a többi rész is legalább ilyen minőségű lesz.

Post has shared content

Post has shared content
Nagyon jó volt ez a Star Wars trilógia, a főgonosz (Thrawn) is hátborzongatóra sikeredett. Egyedül a C'baoth szál nem tetszett benne, bár ott is akartak egy kis csavart csinálni, de szerintem helyette vki mást kellett volna behozni.

Post has attachment
Dark Matter

Bár eléggé felkapott könyv, nekem csak másodszori nekifutásra ment. Az alapsztori a párhuzamos univerzumokról szól. Mégpedig arról, hogy egy tudós helyett cserél egy másik univerzumbeli énjével. Természetesen a bonyodalmak is ebből jönnek mivel ez a másik énnek nem tetszik. Először itt hagytam abba mivel szvsz a másik én elég nehezen jött rá, hogy pontosan mi történt. Itt a cselekmény kicsit lassú és vontatott volt, lehettek volna nagyobb ugrások is és talán akkor több idő maradt volna a többi univerzum kidolgozására. A befejezés szintén nem tetszett, de ezt inkább nem lövöm le. 3/5

Post has attachment
Eléggé lemaradtam a beszámolók írásával, szólva most próbálom valahogy összeszedni, hogy mi az amit olvastam, de még nem írtam róla...

Az első ilyen a Cormoran Strike trilógia amit JK Rowling írt álnév alatt. A történetek egy magánnyomozóként dolgozó (volt katonáról) szól. Aki nyomozóként közel sem olyan sikeres mint a katonaságnál volt, de az első könyvben sikerül egy olyan ügybe belenyúlnia ami végül a (nem)várt hírnevet ad neki.

The Cuckoo's Calling (első kötet)
http://www.goodreads.com/book/show/16160797-the-cuckoo-s-calling
Maga az első könyv nekem nem tetszett mivel mint krimi nagyon gyenge. Szerintem az a jó krimi ahol olvasás közben az olvasó folyamatosan azon gondolkodik hogy ki lehet a gyilkos. Mivel olvasás közben a plusz infók alapján az olvasónál is változik a gyanúsítottak listája. Sajnos itt ilyenről szó sincs mert minimális nyomokat kapunk amivel semmit nem lehet kezdeni. (Persze a végén jönnek a nagy logikai ugrások hogy ez meg az azért volt mert...)
Szerencsére a karakterek és az elbeszélések jók. 2.5/5

The Silkworm (második kötet)
http://www.goodreads.com/book/show/18214414-the-silkworm
A krimi rész itt is gyenge bár talán jobb mint az elsőben. De semmi maradandó. :-( 3/5

Career of Evil (harmadik kötet)
http://www.goodreads.com/book/show/25735012-career-of-evil
Ebben az volt az egyedüi jó, hogy itt már a gyilkostól is kapunk minológokat és ez az angol miatt elég jól sikerült. A gyilkos folyamatosan az "it" névmást használja a barátnőjére így is érzékeltetve mennyire groteszk módon gondol az emberekre. 3/5

Összességében ez a 3. kötet talán csak az író miatt volt érdekes. Ha egy noname vki írta volna szvsz a köztudatba sem kerültek volna a könyvek.
Wait while more posts are being loaded