Profile cover photo
Profile photo
Juri Salminen
62 followers -
IT-, dator- och fotointresserad som hittat till Google+
IT-, dator- och fotointresserad som hittat till Google+

62 followers
About
Posts

Post has shared content
Är du min nya arbetsgivare?

Jag tror du söker en systemadministratör eller IT-tekniker, men även andra positioner kan vara av intresse. Den du söker har en förmåga att ta egna initiativ och som är nyfiken och är villig att tillgodogöra sig nya kunskaper för att lösa ett problem. Du vill ha någon som är pålitlig och som alltid ställer upp, någon som analyserar och undersöker olika alternativ.

Förståelse för programmering kan vara relevant, och det kan finnas möjlighet för viss programmering och scripting.


Erfarenhet från småskalig drift av Linuxbaserade servrar och nätverk är en fördel, och allmänna kunskaper rörande Windows som skrivbordsmiljö. Framtagande av teknisk dokumentation rörande system och applikationer kan vara en del av arbetsuppgifterna.


Den du söker har svenska som modersmål och behärskar engelska i tal och skrift, och har vilande kunskaper i det tyska språket.


Som arbetsgivare är du mån om dina anställda, och ser till att de trivs och har möjlighet till kompetensutveckling och personlig utveckling.


Dela gärna vidare.
Add a comment...

Nu har jag snart testat varenda guide/tips jag hittat om hur man sätter upp en send only SMTP server med Debian och Postfix, men burken vägrar skicka något mail och jag får inga felmeddelanden.

Jag har en Debianburk som jag ska ha som webbserver för min egna domän (spix.nu) och det är enbart mail från hemsidan som ska skickas (både till mig och andra adresser). 

Under installationen av Debian namngav jag burken till "spix.nu" liksom domänen.

Någon som har erfarenhet av att sätta upp Postfix eller något annan SMPT-program och som vet hur det ska konfigureras?

Har suttit nästan hela dagen och försökt installera Arch på min stationära dator men får det inte att fungera helt. Själva installationen av Arch har jag lyckats med, men när det gäller installation av DE (jag vill ha Xfce), så hänger jag inte med riktigt. Lyckas installera Xfce, men måste starta det manuellt och inga inställningar sparas när jag startar om burken.
Jag lyckas heller inte få till svenska bokstäver på tangentbordet i Xfce, men systemet har jag lyckats få på svenska.
Än värre är att jag sitter med dubbla skärmar, men jag lyckas inte få dem att fungera på annat sätt än som mirrors (speglar).
Förbannat irriterande att jag inte fattar hur jag ska göra, men för en liten stund sedan gav jag upp och installerade Architect istället och nu tror jag det mesta fungerar som det ska.

Är ändå nöjd med att jag lyckades installera Arch och partitionera rätt hårddisk utan att radera min Windows 10-installation (Win ligger på sda och Arch på sdc) samt några hundra Gb foton som jag har på en annan disk :)
Detta var heller inga problem med Architect, men jag måste erkänna att det kändes tryggare att partitionera "för hand" i terminalen än att göra det via ett grafiskt gränssnitt.
Faktum är att jag de senaste dagarna börjat uppskatta terminalen allt mer... Installerade nämligen Debian på en av mina bärbara burkar som jag ska använda som webbserver och det går onekligen väldigt smidigt att sköta den via SSH och terminalen :)

Post has attachment

Post has attachment
Jag försöker följ nybörjarguiden på https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners'_guide för att installera Arch på en gammal bärbar burk.

Jag bootar från en USB-sticka (sda).

Jag har bara en hårddisk i datorn (sdb) som jag delat upp i 4 olika MBR-partitioner:
sdb1 primary ext4 100 Mb
sdb2 primary ext4 25 Gb
sdb3 primary linux-swap 10 Gb
sdb4 primary ext4 100 Gb

Tanken är att dessa ska monteras, eller heta, enligt följande:
sdb1 /boot
sdb2 /
sdb3 innhåller linux-swap och ska tydligen inte monteras
sdb4 /home

Jag skapade mapparna /mnt, mnt/boot och /mnt/home och därefter monterade jag sdb1 till /mnt/boot, sdb2 till /mnt och sdb4 till /mnt/home.

Är detta korrekt, eller har jag fått det här med montering om bakfoten? Var sparas dessa monteringsuppgifter?

I skrivande stund håller jag på att installera Antergos, men blir samtidigt sugen på att installera Arch eftersom många pratar sig varma om det i den engelska Arch-gruppen här på G+.

Vad är det som är så speciellt med Arch jämfört med Antergos, förutom att installationen är krångligare?

Läser även att många verkar installera om systemet med jämna mellanrum. Är det nödvändigt eller varför gör folk det? Jag är INTE intresserad av att installera och konfigurera om något system stup i kvarten.

Finns det någon speciell distro/version av Linux som lämpar sig bättre för att köra Wine/PlayOnLinux/CrossOver eller liknande emulatorer?

Sitter just nu med Linux Mint 17 KDE som jag trivs med, men om det finns en bättre distro för att köra Windowsprogram, så kan jag tänka mig att byta...

Post has attachment
Add a comment...

Har precis gett mig på ett nytt försök att gå över till Linux och den här gången föll valet på Mint och KDE.

Har flera tusen bilder i Adobes Lightroom som jag har katalogiserat, betygsatt och taggat med keywords, så vill väldigt ogärna gå miste om dessa data.

Vilket/vilka program i Linux motsvarar bäst Lightroom och hur ska jag få över all data?

Tacksam för tips och råd!

Post has shared content
Lite roligt i alla fall :)
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded