Profile cover photo
Profile photo
Johan Schaap
1,680 followers
1,680 followers
About
Johan's posts

Post has attachment
As always the first ticket!
Photo

Post has attachment
Last day for the one and only +The Next Web award for +michael arrington at the Prinsengracht. Next stop: Warmoesstraat (http://en.wikipedia.org/wiki/Warmoesstraat )
Photo

Post has attachment

Post has shared content
Moet denken aan de documentaire Low Definition Control - Malfunctions (http://www.imdb.com/title/tt2087862/)
Robitica-blog: Robot readable world by Timo Arnall: een mens bekijkt de wereld op zijn geheel eigen wijze kennelijk doe... #dailym

Post has shared content
Meer informatie over Singularity University in Nederland en SU Scholarship contest (10 weken programma t.w.v. $25000 in de VS) op http://www.singularityuniversity.nl/
Het zijn fascinerende apparaten: 3D-printers. Aangesloten op je computer kun je ermee uitprinten wat je wilt: sieraden, telefoonhoesjes of – ik noem maar iets wat mij leuk lijkt om te printen – speelgoedrobots. Maar bij de meeste mensen gaan de ogen pas echt open als je ze dit vertelt: met een 3D-printer kun je 70 procent van de onderdelen van een 3D-printer uitprinten. Een 3D-printer kan dus bijna zichzelf opnieuw uitprinten.

Het is een populair concept in sciencefiction: machines die zó snel, zó slim worden dat ze op een gegeven moment zichzelf gaan reproduceren, op steeds hogere snelheid. Hoe kan dat niet eindigen met dictatoriale robotoverlords die de mensheid in z’n gewelddadige greep houdt?

Robot overlords daargelaten: exponentiële, dus zichzelf vermenigvuldigende vooruitgang is minder raar dan je misschien denkt. Een van de oprichters van chipfabrikant Intel bedacht ooit de Wet van Moore. Die wetmatigheid stelt dat computerkracht door technologische vooruitgang iedere twee jaar verdubbelt: voor de computerkracht van een smartphone had je tien jaar geleden computers nodig die een compleet gebouw vulden. Mensen die Moore’s Law volgen zeggen dat dezelfde computerkracht over tien jaar in een bloedcel past.

Afgelopen maandag werd in Nederland een eenmalig congres van de Singularity University georganiseerd. Deze door NASA en Google gesteunde organisatie bekijkt de wereld vanuit het perspectief van Moore’s Law: als álle technologie zich exponentieel blijft ontwikkelen, hoe ziet de mensheid er dan uit over 10, 50, 100 jaar?

Een auto is nu eigenlijk al een computer op wielen. Maar wat betekent het als die computer zo slim wordt dat hij zichzelf kan besturen? Heeft iedereen dan bijvoorbeeld nog wel een eigen auto nodig? Iets heel anders: het in kaart brengen van je DNA was een paar jaar geleden nog schier onmogelijk. Maar binnenkort kun je voor minder dan 1000 euro je DNA in kaart brengen en ’m op een chip mee naar huis nemen. Wat als je jezelf, met behulp van een internetdienst, kunt onderzoeken op erfelijke ziektes? En wat als je zelf je DNA kunt aanpassen?

Als je de wereld bekijkt vanuit de ogen van de Moore’s Law-fundamentalisten van Singularity University, is het onmogelijk om niet na te denken over de enorme gevolgen van exponentieel verbeterende technologie voor alle huidige, grote industrieën. Bijvoorbeeld de implicaties voor intellectueel eigendom. Voor farmacie. Voor het overheidsapparaat. Je moet zelfs nadenken over de ethiek van het wijzigen en creëren van leven. Noem het science fiction, ik ben blij dat mensen zich bezig houden met dit soort vergezichten. In tijden waarin we vooral navelstaren is het heerlijk om over de grote lijnen na te denken.

Deze column verscheen vandaag in nrc.next

Post has shared content
Ben benieuwd. Wanneer wil je het boek klaar hebben? (beetje druk zetten direct ;-))

Post has shared content
So true.
Simpele waarheid: "Even with greater productivity, even if governments can reduce unemployment and bring more women into the workforce, Europeans will have to stay in work for many more years. Even so, the workforce will decrease. So Europeans will have to rethink migration policies too."

Post has shared content

In 1994 keek ik de driedelige documentaire Beeldstorm van de VPRO. Wired bestond net anderhalf jaar, +Kevin Kelly had nog geen baard en de toekomst heette The Electronic Superhighway.
De documentaire maakte zoveel indruk dat ik de naam altijd onthouden heb.

Van +Boris Veldhuijzen van Zanten heb ik geleerd dat het soms leuk en leerzaam is oude "content" te bekijken. Uit nostalgie of gewoon als vermaak. Om te kijken wat er van uit is gekomen of welke voorspellingen nog steeds niet zijn ingevuld.
Hij doet dat door regelmatig een oude Wired te lezen, ik keek gisteren deze documentaire terug.

In plaats van te schrijven wat er van de toekomstverwachtingen van destijds is uitgekomen deel ik gewoon de links. Kun je zelf kijken. En heb je zelf ook een voorbeeld van zo'n oude toekomstdocumentaire dan zou het mooi zijn als je die deelt.


deel 1: http://www.geschiedenis24.nl/speler.program.3178488.html
deel 2: http://www.geschiedenis24.nl/speler.program.3178495.html
deel 3: http://www.geschiedenis24.nl/speler.program.3178502.html

Post has shared content
Wanted: Developers and designers!
Are you a talented EU based developer or designer and are you up for an awesome job within the tech team of The Next Web in Amsterdam... let us know. We're working on some very cool and challenging things behind the scenes.

We have 5 open positions for developers and 1 position for a designer. Lets talk. patrick@thenextweb.com
Wait while more posts are being loaded