Profile

Cover photo
Istvan Soos
148 followers|20,304 views
AboutPostsPhotos

Stream

 
Agile project management guidelines in government projects (UK). Details are missing, but even the consideration and effort that was put into this guide is amazing (considering the inherently waterfall-like nature of gov projects).
3
2
Rafal Gasiorek's profile photoSavan Vyas's profile photo
Add a comment...
 
This is a must-read for dealing with large, realtime datasets with event sourcing, from the creator of Storm, a distributed realtime computation system[1].

"What makes scalable data systems difficult isn't the CAP theorem. It's a reliance on incremental algorithms and mutable state that leads to complexity in our systems."

"I turned CRUD into CR, split persistence into separate batch and realtime systems, and obsessed over the importance of human fault-tolerance."

"Mutability is really just an inflexible form of garbage collection (that also interacts poorly with the CAP theorem)."

[1] https://github.com/nathanmarz/storm/wiki
#cap   #eventsourcing   #bigdata  
1
Istvan Soos's profile photoRoman Kamyk's profile photo
2 comments
 
Well, the title's "beat" part might be a bit overstatement. My understanding is that the window of eventual consistency can be kept short with his method, depending on how the 'realtime' part can be implemented. The fact that the  implementation remains simple is a huge long-term win.
Add a comment...

Istvan Soos

Shared publicly  - 
 
Trust is an important part of creating a better workplace, regardless of it being remote or onsite.

However, it requires a good and reliable way to measure each other's work, and that makes people uncomfortable. Managers and companies measure things that are easy to measure (e.g. time), instead of measuring progress, impact or e.g. prevented issues.
4
1
Béla Kövér's profile photo
Add a comment...

Istvan Soos

Shared publicly  - 
 
A terrific presentation from +Kyle Kingsbury (aka. aphyr) about Zookeeper, MongoDb, Cassandra, Kafka and a slight mention of Riak. Very much worth the time if you are using any of these for real.
1
Add a comment...

Istvan Soos

Shared publicly  - 
 
 
Jank Free just got restyled

If you like fixing rendering perf issues it has loads of A+ content! Check it out.

#perfmatters
1
Add a comment...
Have him in circles
148 people
Laszlo Ferenczi's profile photo
Ric Szopa's profile photo
Ian Jones's profile photo
Kai Sellgren's profile photo

Istvan Soos

Shared publicly  - 
 
Performance and perceived latency matters. </confirmation bias>
 
Speed, Performance, and Human Perception - brief keynote talk I gave earlier today at Fluent conference.

TL;DR: optimize for task completion and learn about the (intriguing and often bizarre) properties of the wetwear sitting between our ears! There is more to performance than milliseconds, kilobytes, and frames per second.
1
Add a comment...

Istvan Soos

Shared publicly  - 
 
Slides here: https://docs.google.com/file/d/0B3tMhVSd9MFIV0xfRm5NZ0VpNzg/edit

Btw, slide #4's complete rewrite project was really fun. 
 
+Seth Ladd gave a great talk at #jfokus in Stockholm. This time he showed AngularDart and how Polymer and Angular played nicely together.
1
1
Laszlo Fazekas's profile photo
Add a comment...

Istvan Soos

Shared publicly  - 
 
The simple receipt on how to make organizations scalable and agile: 
"Giving control requires competence and clarity."
"Move authority to where the information is."

(In my experience Google works very much like that.)
2
Add a comment...

Istvan Soos

Shared publicly  - 
 
Three talks from +Paul Adams, especially worth your time if you are building "social-enabled" products.

http://vimeo.com/29576241 (on influence)
http://vimeo.com/61759795 (on social experiences)
http://vimeo.com/78148213 (on products)
1
Add a comment...

Istvan Soos

Shared publicly  - 
 
"Hol lesz a következő Szilícium-völgy? Úgy hallottam, hogy most Bangalore-ban alakítanak ki egy technológiai parkot."
Ezúttal a helyi madarász egyesület önkéntes túravezetője hozta fel a témát, egy vasárnap délelőtt, miközben a San Francisco-öböl déli részén lévő mocsaras területen figyeltük a helyi és az itt telelő madárvilágot. Két éve kezdtem a Googlenél, ami a kérdéssel együtt remek apropó egy újabb beszámolóra a helyi élményekről.

A Szilícium-völgy a jól működő IT ipar szimbólumává vált. Politikusok, újságírók, vállalkozók hozzák fel példaként, szembeállítva a kormányzati IT beruházások gyakori kudarcaival (pl.  ObamaCare netes oldala). Jópáran elemezték már a siker lehetséges összetevőit, hivatkozva a pénzre, a szaktudásra, a jogi környezetre, a kiszolgáló infrastruktúrára és nem utolsó sorban az időjárásra is. Mégis, Boston és New York kisebb startup inkubátorai kivételével eddig még nem alakult ki olyan alternatív központ, amely legalább megközelítően hasonló környezetet teremtett volna.

A “völgy” a San Francisco-öböl délnyugati részén, a San Francisco és San Jose közötti, kb. Vas Megye méretű terület, egymásba érő kisvárosokkal. Az összes aktívan dolgozó ember közül majdnem minden harmadik valamilyen technológiai cégnél alkalmazott, a völgyben kb. 250.000, az öböl tágabb környezetében kb. 400.000 mérnök dolgozik. Szó szerint minden sarkon van egy IT cég, becslések alapján is legalább ezer befutott és több mint tízezer friss startup fejleszt itt valamilyen terméket vagy szolgáltatást. A koncentráció elképesztő, nem lehet kikerülni a hatása alól. 

A “szakember-sűrűség” fontos része a cégek működésének. A nagy cégek és a startupok számára is az a túlélés és siker kulcsa, hogy minél több tehetséges embert hozzanak össze egy helyre, és a lehetőségeikhez képest a legnagyobb szabadságot és a legérdekesebb problémákat adják a mérnököknek. Az üzleti ötletek a legritkább esetben egyediek, a cégek gyakran ugyanazt a feladatot akarják megoldani, ugyanazért a piacért versenyeznek. A pénzügyi siker a megvalósítás minőségén múlik, nem engedhetik meg maguknak, hogy a mérnökök céget váltsanak, pusztán azért, mert valamilyen bürokratikus vagy management  akadályba ütköznek az adott szervezeten belül.

Például az elmúlt közel fél évben egy olyan komponensen dolgozok, ami egy ötletelésből nőtt ki előbb 20%-os, majd teljes idős projektté. Több üzleti és technológiai területtel dolgozunk rajta, mégsem szükséges hozzá ütemezési terv, adminisztráció, reporting, felülbírálás vagy ellenőrzés. Csinálhatnánk bármelyiket, de igazából senki sem igényli. A projektkezdéssel kb. egyidőben egy helyi startup egy nagyon hasonló probléma megoldására keresett meg, kisebb csapattal, de hasonlóan szabad beosztással lehetett volna elvállalni. Lehet hogy csak azért figyeltem fel rá, mert amúgy is a témával foglalkoztam, de az időzítés meglepő volt.

A kreatív szabadságnak és kísérletezésnek azonban van árnyoldala is: nem minden próbálkozás vezet sikerre. Akár a legkisebb prototípusról, akár teljes cégek üzleti modelljéről és termékvonaláról beszélünk, minden esetben ott a lehetőség, hogy nem lesz “elég jó”. A startupok nagyobb része néhány hónapon vagy éven belül megszűnik, csak egy töredék százalékukból lesz sikertörténet.

Talán itt van a legfontosabb különbség a kormányzati projektekkel szemben: egy bürokratikus szervezetnek lételeme és önigazolása, hogy mindent előre meghatároz és kiszámíthatóvá tesz. Nem tud mihez kezdeni egy mindenhol jelen lévő bizonytalansággal, helyette előírja a pénz beosztását, biztosítékokat kér mindenféle esemény ellen. Csakhogy mire a szerződő felek kölcsönösen egyetértenek a főbb garanciákban, addig a Szilícium-völgy agilis cégei már három termék-iteráción is túl vannak, kettőt kipróbálva és eldobva, a harmadikkal is elkészültek, és azzal már a felhasználói elégedettséget mérik. A fejlesztés és a próbálkozások sebessége sokkal fontosabb, sokkal több előnyt ad, mint egy egyetlen átadásra kihegyezett “bombabiztos” folyamat.

A kísérletezésekből munkán kívül sincs hiány. A DIY mozgalom (Do / Design It Yourself - Csináld / Tervezd Magad) széles támogatói és résztvevői bázissal rendelkezik itt. A gyerekek számára külön iskolai foglalkozásokat szerveznek, ahol megtanulnak fából, fémből, később elektronikából és szoftverből is szinte bármit építeni. Amire elérik a középiskolát, addigra olyan készségszinten kezelik ezeket, hogy az iskolák között robotépítő versenyeket is szerveznek.

A szülők számára hasonlót biztosít számtalan klub, ahol el lehet végezni a heggesztő, a CNC-gép kezelő, lézervágó és üvegkészítő tanfolyamokat, majd utána havidíjért lehet használni a klub felszerelését tetszőleges tevékenységhez. A többség alapvetően csak magának bütyköl, de rendszeres kiállításokat és vásárokat szerveznek az elkészült munkákból, tovább bátorítva az érdeklődőket. Néhány érdekes ötletet felkap a sajtó is, legutóbb például a “csináld magad autonóm tengeralattjáró robotra” lehetett rácsodálkozni.

Mára a kutatás sem a nagy állami laboratóriumok privilégiuma. Az utcánkban található egy biológiai labor, ahol bárki megismerheti a laborhasználat helyes módját, részt vehet olyan közösségi projektekben, mint biolumineszcens (pl. mozgásra világító) baktériumokkal való kísérletek, vagy 3D sejtnyomtató készítése. A helyi klubtagok számára rendelkezésre áll rengeteg laborfelszerelés, rázógép, tömegspektrométer, magasnyomású kamra, és jó kapcsolatuk van olyan szolgáltatókhoz, akik DNS-szintézissel foglalkoznak.

Az sem marad teendők nélkül, aki a helyi közösségek életén politikamentesen akar segíteni: nonprofit, független szervezetek dolgoznak azon, hogy az iparban tapasztalatot szerző mentorokat összekössenek középiskolás és egyetemista fiatalokkal, akik aztán az ebben szintén partner önkormányzatoknak, megyéknek vagy állami szervezeteknek készítenek kutatás-fejlesztési projekteket. A témák az élet minden területére kiterjednek: városfejlesztés, kórházi eszközök apró és nagyobb módosításai, levegőszűrők és légszennyezés-figyelők, az idősellátás javítása, helyi termesztésű ételek, vagy végül, de nem utolsó sorban informatikai rendszerek.

Tegyük hozzá ehhez az évente több mint 300 napsütéses napot és kellemes hőmérsékletet, a természetjáráshoz, óceánparthoz és a hegyekhez egyaránt közel lévő földrajzi elhelyezkedést, és máris látszódik, hogy a Szilícium-völgy lemásolásához sokkal többre van szükség, mint egy ipari park létrehozása.

Az elképzelés azonban nem lehetetlen, de nem elsősorban a technológiai parkon múlik, sokkal inkább az embereken. Kell hozzá a hasonló érdeklődésű és képességű emberek koncentrációja, egy nagy adag “can do” (“meg lehet csinálni”) attitűd, kíváncsiság, érdeklődés és nyitottság, a sikertelenség kockázatának elviselése, és persze a bürokrácia hiánya. A jól működő példa rendelkezésre áll...
 ·  Translate
11
2
Tamás Mezei's profile photoLaszlo Fazekas's profile photoAndrás Sudár's profile photoLevente Lövei's profile photo
3 comments
 
Szívesen olvasok hasonló cikkeket
 ·  Translate
Add a comment...