Profile cover photo
Profile photo
Irfan Khairi
Pakar perniagaan Internet / Personaliti TV & Radio / International Speaker
Pakar perniagaan Internet / Personaliti TV & Radio / International Speaker
About
Posts

Post has attachment
“Motivasi” sahaja mesti tak cukup. Perlu juga ada…

Sejak sekolah rendah, sampai la sekolah menengah, ke kolej atau university, memang tak habis-habis kita lalui kursus atau kem motivasi. Tak lupa, bila kerja sekarang pun, ada juga seminar-seminar motivasi. Kalau nak diikutkan, kita di Malaysia ni memang penuh dengan motivasi dari dulu sampai sekarang!

Adakah penting motivasi? Jawapan pendeknya, memang penting.

Tanpa motivasi, tiada action. Bila tiada action, maka tiada hasil. Bila takde hasil, makin kurang pula motivasi dan semangatnya dan begitulah ceritanya…

Namun, tak semua motivasi memberi action. Pergi sahaja kursus atau seminar atau kelas atau, namun, keputusan untuk take action, tiada siapa yang boleh lakukan untuk anda.

Tiada siapa boleh mengubahkan diri kita, kecuali diri kita sendiri. Motivasi yang penting sekali bukan datangnya dari luaran. Tetapi, ianya datang dari dalaman sendiri. Iaitu kemahuan dan keputusan dalam diri sendiri untuk ambil tindakan.

Tindakan pula, ada seninya. Bukan sahaja tindakan melulu. Semangat dah ada, motivasi dah kuat, dan terus melakukan sesuatu tanpa teknik dan strategi yang betul. Maka, tak menjadi juga action atau tindakan yang kita lakukan itu.

Selepas motivasi, perlu ada tindakan yang teratur.

Sebab itu juga mereka yang bersemangat selepas menghadiri kursus motivasi, diberi sehari dua selepas itu, kurang semangatnya. Diberi seminggu dua, hilang pula semangat. Diberi sebulan dua, terasa di takuk lama kembali dan fikir untuk sekali lagi mencari motivasi.

Jadikan tindakan itu sebagai satu tabiat supaya momentum motivasi yang ada diteruskan. Bukan sahaja hangat-hangat tahi ayam. Pelajari teknik dan strategi untuk memberi tindakan yang terbaik. Salah satu caranya adalah dengan melihat mereka yang telah berjaya dalam industry anda. Apakah tindakan yang dilakukan? Apakah teknik dan strategi yang digunakan?

Tidak perlu mencipta teknik dan strategi kejayaan yang baru. Mat Salleh kata, you don’t need to reinvent the wheel. Lakukan apa yang orang lain lakukan, dan jadikan itu sebagai tindakan dan tabiat anda.

Motivasi tanpa tindakan dan strategi, tidak akan memberi anda apa-apa.

*Ada yang bertanya pada saya adalah saya menjalankan program motivasi? Jawapan saya tidak. Saya hanya menulis artikel motivasi melalui blog ini ;) Kerana ada banyak seminar-seminar motivasi dikendalikan oleh pakar-pakar motivasi di serata Malaysia. Kesemuanya hebat-hebat belaka!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Bukan angan-angan Mat Jenin!

“A picture paints a thousand words”. Beri gambaran yang jelas di fikiran anda bahawa matlamat anda telah tercapai. Gambarkan diri anda 1 tahun dari sekarang. Atau, 10 tahun dari sekarang.

Dengan berimiginasi gambaran anda berjaya di masa hadapan, ia juga akan membakar semangat anda untuk mencapai gambaran tersebut. Fikiran manusia dipenuhi dengan gambaran-gambaran dan bukannya perkataan. Penuhi fikiran anda dengan gambaran kejayaan anda di masa hadapan.

Berhati-hati, terlalu banyak mimpi di siang hari tanpa usaha dan perancangan, anda tidak jauh berbeza dengan angan-angan Mat Jenin!
Add a comment...

Post has attachment
#nike honest #marketing. Way to just do it!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Most of us do not make the decision to be rich. But surely, many of us wish that we are #wealthy. Many more just secretly pray and wish to be rich. However, the step that always skipped the mind is to make the decision to be rich.

Fix on your target to be financially independent. Keep in mind that you will do everything and anything to achieve that target. Without making this decision, you are just merely sitting on a fence, ‘It doesn’t matter if I am rich or not. It doesn’t make any difference at all.’

So, from today, from now on, make up your mind, decide to be financially free. Make up your mind to start a business. This decision will give you a focal point for you to start achieving your dream.
Add a comment...

Memulakan perniagaan dari rumah merupakan pilihan yang agak popular hari ini. Bukan sahaja, memulakan perniagaan dari rumah dapat menjimatkan kos overhead berbanding dengan memiliki premis perniagaan sendiri, ia juga dapat menjimatkan masa dimana tidak perlu berulang-alik ke premis setiap hari dan ini menjimatkan masa. Masa yang dijimatkan pula dapat diluangkan bersama keluarga ataupun melakukan sesuatu yang diminati pada masa lapang.

Berikut adalah 3 tip dalam memulakan bisnes dari rumah:

1.Lakukan perniagaan yang diminati

Antara sebab memulakan perniagaan dari rumah adalah kerana ianya adalah lebih fleksibel dari segi masa yang anda perlu luangkan, serta jenis perniagaan yang dijalankan. Sebaiknya dalam memulakan apa pun jenis perniagaan, lakukan perniagaan yang mengikut minat anda. Tambahan lagi, berniaga dari rumah akan memerlukan fokus dan disiplin anda.

Dengan melakukan perniagaan yang diminati, kerja yang dilakukan tidak seperti satu “kerja”. Ia akan dirasakan seperti hobi. Pastinya amat memuaskan melakukan hobi sambil menjana pendapatan. Sekiranya anda suka membuat kuih raya, jadiakannya perniagaan dari rumah anda. Sekiranya anda suka pada fesyen, apa kata jual barangan fesyen sempena musim perayaan.

2.Cari kelainan dalam perniagaan

Menjalankan perniagaan kini adalah agak kompetetif oleh kerana pesaingan yang agak tinggi. Apa sahaja perniagaan yang dilakukan, pastinya terdapat pesaingan dalam industry tersebut. Mungkin persaingan dari perniagaan dari rumah juga, ataupun perniagaan lebih besar. Tidak kira siapapun pesiang anda, cara bersaing terbaik adalah dengan mencari sedikit kelainan yang boleh anda berikan melalui perniagaan anda.

Sebagai contoh, sekiranya anda menjalankan perniagaan menjual kuih muih ketika musim perayaan yang menjelang tiba, pastinya ramai juga usahawan kuih lain menjalankan perniagaan yang sama dan merupakan pesaing anda. Fikirkan cara bagaimana kuih anda, walaupun jenis yang sama, dapat dibezakan dengan kuih pesaing mungkin dari segi saiz yang berbeza, warna yang berbeza atau pembungkusan yang berbeza.

3.Pekhidmatan lebih personal

Kelebihan perniagaan kecil-kecilan dari rumah adalah perkhidmatan yang lebih peribadi dapat diberikan kepada pelanggan. Pelanggan akan terus menghubungi pemilik perniagaan dan perkhidmatan dapat diberikan dengan lebih sempurna antara pemilik perniagaan dan pelanggan.

Sentuhan peribadi ini akan dapat meningkatkan lagi kepercayaan dan kredibiliti usahwan bersama para pelanggan. Seringkali, apabila hubungan antara usahawan dan pelanggan adalah lebih personal dan rapat, pelanggan akan sentiasa menjadikan perniagaan tersebut sebagai pilihan utama apabila memerlukan produk atau perkhidmatannya pada tahun-tahun akan datang.

Bagi usahawan pula, ianya adalah jualan yang berulang dan keuntungan yang berganda dalam jangka masa waktu yang panjang.
Add a comment...

Logo Design
Design a #logo   for your business. A logo will give a huge impact to a business even though it is a small part of the business name. 

A logo will give a professional impression to your business because people tend to remember graphics/images better than words. Clients are more likely to remember your #business   by remembering your logo. Hence the #english   proverb, ‘A picture paints a thousand words’.
Coca-Cola, Pepsi, 7-Eleven, Shell, Petronas, Malboro, Dell, Windows, Intel-Inside.

Can you visualise the logo for the above companies? Sure indeed!

Now stop for a while, and look around you. All successful businesses, products or services has its own LOGO. You too need one to succeed!
Add a comment...

Key to Wealth – Desire. The first key to #wealth   is the desire to be #rich  . You must have the desire or the dream to be financially independent. A burning desire will give you #motivation   to achieve your financial target.

Like a car, desire is the engine that drives the car. The better the engine, the smoother and better trips the car makes.

Whatever you achieve depends on the #power   of your desire. If you have only one or two reasons to achieve that desire, then the power of your desire is not that strong. However, if you have hundreds of reasons to achieve your desire to be rich, the desire will be the pushing factor and the fire that keeps on burning your spirit to keep on moving in order to achieve  #financialfreedom !
Add a comment...

Jangan malu malu... ;)

Sememangnya masyarakat Malaysia ramai yang malu-malu cat (kucing). Nak memulakan perniagaan pun malu. Jumpa pelanggan pun malu. Perasaan malu ada baiknya, tetapi adakalanya, akan menghentikan pencapaian kita. Saya sendiri pun pemalu juga orangnya :)

Tetapi, bila tiba bab perniagaan, saya fikirkan 3 perkara ini apabila timbul rasa malu…

1. Menjalankan perniagaan adalah perkara yang mulia dan amat digalakkan oleh agama. Berniaga BUKAN meminta sedekah, jadi buangkan sifat malu itu.

2. Kata pakar perniagaan barat, sifat “malu” adalah perkara yang paling BAIK yang boleh terjadi kepada pesaing anda. Lagi anda malu, lagi mudah pesaing anda mengaut pasaran perniagaan anda! Lebih mudah mereka menyaingi anda.

3. Sebab itu saya menjalankan perniagaan Internet… salah satu kebaikan perniagaan internet adalah tidak perlu berjumpa dengan pelanggan! :) 

Malu adalah sifat semula jadi yang ada pada setiap insan. Tanggungjawab kita adalah untuk memastikan sifat tersebut tidak menghentikan kita dalam meraih rezeki 9/10 yang dijanjikan dalam perniagaan. Bak kata orang… malu bertempat lah. Siapa malu, dialah yang rugi.
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded