Profile

Cover photo
289 followers|516,324 views
AboutPostsCollectionsPhotos

Stream

InfoAzi

Shared publicly  - 
 
#InfoAzi #AstaziInLume #AstaziOnline #AstaziInIStorie
17 ianuarie 1821 - In Tara Romaneasca, a fost redactat si publicat "Cererile norodului romanesc", document cu caracter constitutional, in peste 30 de puncte, elaborat de Tudor Vladimirescu.
Pe calea acestui document, se evidentia scopul revolutiei de la 1821, numita Revolutia lui Tudor Vladimirescu, ca fiind acela de a se pune capat amestecului puterilor straine in treburile interne ale tarii, ca si realizarea unor reforme ale statului. Se dorea infintarea unui stat obstesc, domn pamantean ales de cler si boieri.
Tot astazi in istorie - http://infoazi.ro
[imagine - Portret al lui Tudor Vladimirescu facut de Theodor Aman dupa moartea lui Tudor si bazat pe marturiile Pandurilor.]
 ·  Translate
5
3
Add a comment...

InfoAzi

Shared publicly  - 
 
#InfoAzi #AstaziOnline #AstaziInLume #AstaziInIstorie
11 ianaurie 1812 - S-a nascut Carol Popp de Szathmari, pictor, grafician, fotograf si documentarist din Regatul Roman, unul dintre primii 10 fotografi din Europa.
Carol Popp de Szathmari s-a nascut pe 11 ianuarie 1812, in Cluj(pe atunci parte a Imperiului Austro-Ungar) si a decedat pe 3 iulie 1887, in Bucuresti.
Carol Popp de Szathmari ramane in istorie in special datorita reportajului fotografic realizat in timpul Razboiului Crimeii, primul reportaj de acest gen din istorie, pentru care este recunoscut drept primul foto-jurnalist de razboi cunoscut in lume.
A fost fotograful oficial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza si mai apoi al regelui Carol I al Romaniei.
Tot astazi in istorie - http://infoazi.ro
Imagini:
- Carol Popp de Szathmari, portret
- Razboiul Crimeii
- Cavalerie turca
 ·  Translate
8
6
Add a comment...

InfoAzi

Shared publicly  - 
 

#InfoAzi #AstaziInLume #AstaziOnline #AstaziInIstorie
9 ianuarie 1916 - In Primul Razboi Mondial se incheie batalia de la Gallipoli(Turcia)
Batalia de la Gallipoli sau batalia de la Çanakkale(Campania din Dardanele) a fost batalia din Primul Razboi Mondial dintre Armatele Britanice si Franceze, pe de o parte si Armata Otomana pe de alta parte, care a debutat in 25 aprilie 1915 si s-a incheiat cu victoria decisiva a armatei Otomane in 9 ianuarie 1916 dar cu nenumarate pierderi de ambele parti. Armatele franco-britanice au incercat cucerirea capitalei otomane Constantinopol, in vederea realizarii unui culoar spre Rusia.
Tot astazi in istorie - http://infoazi.ro
[imagine - A collection of photographs from the campaign. From top and left to right: Ottoman commanders including Mustafa Kemal (fourth from left); Allied warships; the view down to Anzac Cove; Ottoman soldiers in a trench; and Allied positions. | This image was made from the following source images (listed at their sources as "public domain" or "not restricted"): Top: Australian War Memorial image P01141.001 Middle left: File:British and French Battle Fleet at the entrance to the Dardanelles.jpg Middle right: Alexander Turnbull Library PA1-o-308-23-3 Bottom left: Australian War Memorial image A02598 Bottom right: Australian War Memorial image G00544]
 ·  Translate
3
1
big brother's profile photo
 
La Gallipoli a avut loc si celebra disparitie a celor 266 de soldati ai companiei E din batalionul Royal Norfolk (12 august 1915)
 ·  Translate
Add a comment...

InfoAzi

Shared publicly  - 
 
#InfoAzi #AstaziInLume #AstaziOnline #AstaziInIstorie
5 ianuarie 1876 - S-a nascut Konrad Adenauer, politician german, unul dintre "parintii Europei".
Konrad Adenauer s-a nascut pe 5 ianuarie 1876 in Köln si a decedat pe 19 aprilie 1967 in Rhöndorf, azi Bad Honnef, langa Bonn. A fost un politician crestin-democrat german, de profesie jurist. Din 1917 pana in 1933 a exercitatat functia de primar general al Kölnului. Adversar al national-socialismului, a fost inlaturat din functia de primar general. S-a retras la manastirea Maria Laach. In 1944 a fost arestat sub acuzatia de complot impotriva regimului nazist. Sotia sa a fost de asemenea arestata, murind in detentia Politiei Secrete (Gestapo).
In ciuda varstei inaintate (in 1946 implinise 70 de ani), Konrad Adenauer a condus munca de reconstructie a crestin-democratiei germane, miscare interzisa in timpul dictaturii hitleriste. In anul 1949, la varsta de 73 de ani, a fost ales in functia de cancelar al Republicii Federale Germania - primul de dupa cel de-al doilea razboi mondial.
A reusit apropierea tarii sale de Franta, punand alaturi de Charles de Gaulle bazele aliantei franco-germane, care a constituit nucleul Uniunii Europene. Este considerat ca fiind unul din "parintii Europei", alaturi de Charles de Gaulle, Robert Schuman (ministru de externe al Frantei), Alcide de Gasperi (ministru de externe al Italiei) si Jean Monnet (autorul planului unificarii industriilor vest-europene, plan pus in practica de politicienii enumerati anterior).
Adenauer a contribuit in mod decisiv la racordarea Republicii Federale Germaniaiîn sistemul atlantic de securitate.
In 1955 a obtinut repatrierea germanilor deportati la munca fortata in Siberia.
A demisionat din functia de cancelar federal la data de 15 octombrie 1963, facand loc lui Ludwig Erhard, un politician crestin-democrat mai tanar, in fotoliul de cancelar.
A continuat sa fie activ politic si este autorul a patru volume de memorii, intitulate "Erinnerungen".
"Toți trăim sub același cer, dar nu toți avem același orizont." - Konrad Adenauer
Tot astazi in istorie - http://infoazi.ro
[imagine - Deutsches Bundesarchiv]
 ·  Translate
2
2
Add a comment...

InfoAzi

Shared publicly  - 
 
#InfoAzi #AstaziInLume #AstaziOnline #AstaziInIstorie
19 decembrie 1851 - A încetat din viață Joseph Mallord William Turner, pictor și gravor britanic, reprezentant al romantismului, specializat în scene marine.
Tot astazi în istorie - http://infoazi.ro
Click pe link pentru a vedea lucrările expuse la Tate Gallery.
 ·  Translate
This and the painting which hangs below it are sketches for a painting of the Battle of Trafalgar that Turner was commissioned to paint by George IV. The king wanted a large picture of the battle to hang in St James's Palace as part of a series of British victories. The finished painting is now ...
2
1
Add a comment...

InfoAzi

Shared publicly  - 
 

#InfoAzi #AstaziInLume #AstaziOnline #AstaziInIstorie
16 decembrie 1943 - A decedat Nicolae Ghica-Budesti, arhitect romana, membru de onoare al Academiei Romane, promotorul renasterii vechii arhitecturi romanesti si al afirmarii specificului national, al stilului neoromanesc in arhitectura.
Dupa planurile arhitectului s-au construit:
Muzeul de etnografie, arta nationala, arta decorativa si industiala (Muzeul Taranului Roman);
Mausoleul lui Vasile Alecsandri din Mircesti
Biserica Copou din Iasi
Biserica Sf. Vasile cel Mare din strada Polons, Bucuresti
Biserica "Schimbarea la Față" Cutitul de Argint, București
Casa Radu Rosetti, București
Liceul din Ramnicu Valcea (Colegiul Național „Alexandru Lahovari”)
Tot astazi inistorie - http://infoazi.ro
[sursa imagine - http://nicolaeghikabudesti.blogspot.ro/]
 ·  Translate
11
3
Add a comment...

InfoAzi

Shared publicly  - 
 
#InfoAzi #AstaziInLume #AstaziOnline #AstaziInIstorie
13 ianuarie 1898 - Scrisoarea “J’acusse” semnata de Emile Zola si adresata presedintelui Frantei, ca urmare a scandalului din jurul afacerii Dreyfus este publicata in ziarul L’Aurore, provocand un imens scandal de presa care va face valuri si in afara tarii si care va avea consecinte atat pentru justitie, armata si societate cat si pentru principalii protagonisti.
#EmilZola #Jacusse
 ·  Translate
In contextul european in anii premergatori Primului Razboi Mondial si pe fondul cursei inarmarii desfasurate in Europa, pe 13 ianuarie
7
4
Add a comment...

InfoAzi

Shared publicly  - 
 
#InfoAzi #AstaziOnline #AstaziInLume #AstaziInIstorie
12 ianuarie 1848 - Revolutia de la 1848 izbucneste in Regatul celor doua Sicilii, la Palermo, fiind prima miscare revolutionara de pe teritoriul Italiei. Revolta izbucneste impotriva casei de Bourbon, care stapanea regatul Neapolelui si Siciliei (reunificate in urma Congresului de la Viena din 1814-1815). Mai este cunoscuta si sub numele de Revolutia Siciliana de la 1848.
Revolutia de la 1848 a fost o revolta nationalista a burgheziei europene desfasurata intre 1848 - 1849, indreptata impotriva ordinii supranationale stabilite de Congresul de la Viena (1814 - 1815). Revolutiile de la 1848 au dat semnalul desteptarii nationalismului european, si desi inabusite, revoluțiile de la 1848 au fixat pe termen lung obiectivul crearii statelor naționale in Europa, obiectiv definitivat cu ajutor american (conform programului in 14 puncte al lui Wilson), abia după Primul Razboi Mondial.
Tot astazi in istorie - http://infoazi.ro
#primavarapopoarelor #primaveradeipopoli
[sursa imagine - Sanesi - La rivoluzione di Palermo-12 gennaio 1848 - ca. 1850]
 ·  Translate
9
7
Add a comment...

InfoAzi

Shared publicly  - 
 
#InfoAzi #AstaziInLume #AstaziOnline #AstaziInIstorie
10 ianuarie 1475 - Batalia de la Podul Inalt sau Batalia de la Vaslui. Stefan cel Mare invinge oastea otomana condusa de Soliman Pasa.
"Niciodată armatele turcești n-au suferit un dezastru atât de mare."

http://infoazi.ro/lupta-de-la-podul-inalt1475-o-stralucita-victorie-ostirii-lui-stefan-cel-mare-domnul-moldovei-impotriva-cuceritorului-constantinopolului-mahomed-al-ii-lea/
 ·  Translate
Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, prin câteva acțiuni a demonstrat că voia ieșirea de sub ascultarea Porții. A refuzat plata
14
5
Add a comment...

InfoAzi

Shared publicly  - 
 
#InfoAzi #AstaziInIstorie #AstaziOnline #AstaziInLume
6 ianuarie 1759 - George Washington se casatoreste cu Martha Dandridge Custis.
Martha era o vaduva bogata in varsta de 28 ani la momentul casatoriei cu George Washington. Desi se banuieste ca George nu a fost initial indragostit de ea, casatoria lor va decurge bine, deoarece Martha era o femeie inteligenta, gratioasa si cu experienta in administrarea unor mari plantatii. Cei doi nu vor avea copii, George suferind de infertilitate, cel mai probabil cauzata de variola, insa ei vor creste impreuna cei doi copii ai Marthei din casatoria anterioara.
Tot astazi in istorie - http://infoazi.ro
[imagine - The Washington Family by Edward Savage, painted between 1789 and 1796, shows (from left to right): George Washington Parke Custis, George Washington, Eleanor Parke Custis, Martha Washington, and an enslaved servant, probably William Lee or Christopher Sheels.]
 ·  Translate
7
3
Add a comment...

InfoAzi

Shared publicly  - 
 
#InfoAzi #AstaziInLume #AstaziOnline #AstaziInIstorie
4 ianuarie 1841 - S-a nascut Petru Poni, chimist, fizician, pedagog mineralog si om politic roman, membru al Academiei Romane.
Petru Poni s-a nascut in satul Sacaresti, judetul Iasi si a incetat din viata pe 2 aprilie 1925 la Iasi.
A absolvit la Paris, ca bursier al statului Roman, ”College de France” si Universitatea Sorbona, specialitatea chimie, fizica si mineralogie. In anul 1878 este numit sef al Catedrei de Chimie din cadrul Universitatii din Iasi unde a predat timp de 33 de ani.
A infiintat in 1882 Primul laborator de Chimie al Universitatii din Iasi si in 1891, Catedra de Chimie organica de la Universitatea din Iasi. Din 30 iunie 1879 a fost ales membru al Academiei Romane si ulterior a fost presedinte al acesteia. A publicat primele manuale de fizica si de chimie in limba romana. Este considerat intemeietorul scolii de chimie romanesti. In semn de apreciere Institutul de Chimie Macromoleculara al Academiei Romane poarta numele Petru Poni.
Tot astazi in istorie - http://infoazi.ro
[sursa imagine - Personalități românești ale științelor naturii și tehnicii - dicționar (Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1982)]
 ·  Translate
9
3
Add a comment...

InfoAzi

Shared publicly  - 
 
#InfoAzi #AstaziInLume #AstaziOnline #AstaziInIstorie
20 decembrie 1808 - S-a nascut Andrei Saguna, Mitropolit ortodox al Transilvaniei, membru de onoare al Academiei Romane.

Andrei Saguna s-a nascut in 20 decembrie 1808, la Miscolt, Imperiul Austro-Ungar si a decedat la 28 iunie 1873, Sibiu, Imperiul Austro-Ungar. A fost mitropolit ortodox al Transilvaniei de origine aromâna, militant pentru drepturile ortodocsilor si ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brasov (1851), membru de onoare al Academiei Romane.

Tot astazi in istorie - http://infoazi.ro
 ·  Translate
8
6
Add a comment...
InfoAzi's Collections
Story
Tagline
InfoAzi. Astazi in lume. Astazi online.
Introduction
Portal de informatii despre ceea ce s-a petrecut, de-a lungul istoriei si pana in ziua de azi. Mai multe detalii aici - infoazi.ro/despre-proiect.
Links
Contact Information
Contact info
Email