Profile cover photo
Profile photo
InfoAzi
292 followers -
InfoAzi. Astazi in lume. Astazi online.
InfoAzi. Astazi in lume. Astazi online.

292 followers
About
Posts

Post has attachment
#InfoAzi #AstăziÎnLume #AstăziOnline #AstăziÎnIstorie #RegeleFerdinand #FerdinandÎntregitorul #FerdinandcelIubit #PrimulRegealRomânieiMari #RomâniaMare
20 iulie 1927 - "Comunicarea oficială a morţii M. S. Regelui Ferdinand.*
Ca urmare a afecţiunii de care M. Sa Regele suferia dinainte şi a bronheopneumoniei declarată în luna Martie, starea Sa generală a declinat continuu. Anemia şi greutatea respiraţiei au îngreuiat din ce în ce munca Inimii, provocând în noaptea de 20 Iulie 1927, o stare colapsus, în urma căreia Maiestatea Sa a sucombat la ora 2 şi 15 minute, în braţele M. S. Regina, în prezenţa medicului curţii Dr. Mamulea. Până în ultimele momente Maiestatea Sa şi-a păstrat întreaga conştiinţă şi a încetat din viaţă fără durere. Ultimele sale cuvinte adresate Maiestăţii Sale Reginei, care-l susţinea, au fost: „Mă simt obosit".
Ministru de Interne: I. G. DUCA."
Întregul material despre moartea primului Rege al României Mari, aici - http://infoazi.ro/a-decedat-regele-romaniei-ferdinand-i-intregitorul/
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Public
#InfoAzi #AstăziÎnLume #AstăziOnline #AstăziÎnIstorie #AsediulPlevnei #RăzboiulDeÎndependențăAlRomâniei #RăzboiulRusoTurc1877
Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești solicită Domnitorului Carol I, printr-o telegramă cifrată din #19iulie1877, ca armata română să participe cu toate efectivele în bătalia de la Plevna:
„Turcii, adunând cele mai mari mase de trupe la Plevna, ne zdrobesc. Rog să faci fusiune, demonstrațiune și, dacă se poate, să treci Dunărea cu armata după cum dorești. Între Jiu și Corabia demonstrațiunea aceasta este neapărat necesară pentru înlesnirea mișcărilor mele.”
Marele Cartier General Român hotărăște să răspundă cererilor rusilor si să faciliteze concentrarea trupelor țariste la Plevna, redută apărata de Osman Pașa, prin trimiterea unei brigăzi de infanterie și a alteia de cavalerie la Nicopol. Primele unități ale Armatei Române vor trece Dunărea și vor lua în primire paza podului de vase de la Zimnicea-Svistov. Se hotărăște un al treilea asalt asupra Plevnei iar Principele Carol I acceptă propunerea marelui duce Nicolae să devină comandantul suprem al trupelor ruse și române de la Plevna, condițiile de cooperare urmând să fie discutate ulterior.
După două asalturi nereușite, conduse de marele duce Nicolae, Carol I a decis să nu mai facă niciun asalt, ci să asedieze orașul, tăind căile de aprovizionare cu alimente și muniții. Armata ruso-română a reușit la începutul asediului să cucerească mai multe redute din jurul Plevnei, păstrând pe termen lung doar reduta Grivița. Asediul început în iulie 1877 s-a încheiat abia în luna decembrie a aceluiași an când Osman Pașa a încercat fără succes să forțeze ruperea asediului și a fost rănit. În cele din urmă, refugiat într-o moară, Osman a primit delegația condusă de colonelul Mihail Cerchez și a acceptat condițiile de capitulare oferite de aceasta.
În imagine - armata rusă trecând Dunărea, pe la Zimnicea, în iunie, după ce Rusia și România au distrus vasele de pe Dunăre și au minat fluviul, asigurându-se astfel că armata rusă poate trece Dunărea în orice punct, fără opoziția flotei turcești. Tablou de Nikolai Dmitriev-Orenburgski, 1883.
Tot astăzi în istorie - http://infoazi.ro
Photo
Add a comment...

Post has attachment
#InfoAzi #AstăziÎnLume #AstăziOnline #AstăziÎnIstorie #ReginaMaria #ReginaSoldat #MamaTuturor #NihilSineDeo #RomâniaRegală
18 iulie 1938, orele 17:38 - A decedat Majestatea Sa Regina Maria a României, soția Regelui Ferdinand I al României, mama Regelul Carol al II-lea al României.
Majestatea Sa Regina Maria a României s-a născut ca și Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, Prințesa de Edinburgh, în 29 octombrie 1875, în Eastwell Park, Kent, Marea Britanie și a încetat din viață pe 18 iulie 1938, la Castelul Pelișor-Sinaia, Regatul României. A fost nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, părinții săi fiind Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. A fost Principesă de coroană (1893 - 1914) și a doua Regină a României, fiind soția Principelui moștenitor si mai apoi a Regelui Ferdinand I al României (12/24 august 1865 - 20 iulie 1927).
A fost considerată una dintre cele mai influente personalități regale, fiind cea care l-a convins pe Regele Ferdinand I să declare război Germaniei și deci, împotriva propriei familii și să treacă de partea Antantei, în timpul Primului Război Mondial. A susținut la Conferința de Pace de la Paris, cauza României, aducând un aport diplomatic important cauzei României. Maria a fost mama a 6 copii: Regele Carol al II-lea al Romaniei, Regina Elisabeta a Iugoslavilor, Regina Maria a Grecilor, Principele Nicolae, Principesa Ileana și Principele Mircea.
Regina se stinge după o perioadă de intensă suferință. Părasește Clinica Weisser Hirsch de lângă Dresda pe 15 iulie 1938 cu gândul de a muri în țara pe care a iubit-o. Refuză avionul pus la dispoziție de Hitler și alege să plece cu trenul într-o călătorie lungă și obositoare. Dr. Stoermer care a însoțit-o, administrându-i în permanență oxigen cere oprirea trenului după ce Regina suferă o nouă hemoragie puternică. În vara toridă, trenul oprit în gara de la Cernăuti, va fi umbrit de un umbrar construit de localnici din copaci imenși tăiați și aduși la calea ferată. Toată ziua, în cele aproximativ 10 ore cât trenul a staționat acolo, țăranii au adus găleți cu apă, încercând să răcorească vagonul încins. La ordinul reginei trenul pornește însă din nou, cu viteză mărită, la ordinul lui Carol fiind degajate toate liniile de cale ferată. Șefii de gară își scoteau șepcile iar oamenii așteptau la trecerile de cale ferată pentru a vedea pentru o clipă vagonul cu perdelele trase. "Regina moare" murmura mulțimea. Trenul ajunge în în gara de la Sinaia la ora 8:30, pe data de 17 iulie. A doua zi, la 17:38, Regina moare la Castelul Pelișor. Vestea morții se răspândește, iar întreg Regtul este cuprins de o tăcere impresionantă.
Printre ultimele dorințe ale Reginei Maria a fost ca la funeraliile Sale să se arboreze doliu violet, iar pe catafalc să i se pună flori roșii. Trupul a dorit să fie așezat lângă cel al Regelui Ferdinand, la Curtea de Argeș, iar inima, la Balcic.
[...]Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.
Am credinţa că v-am priceput: n-am judecat, am iubit…
Niciodată nu mi-au plăcut formele şi formulele, nu prea luam uneori seamă la cuvintele ce le rosteam. Am iubit adevărul şi am visat să trăiesc în lumina soarelui, însă fiecare trăieşte cum poate nu cum ar dori. Dar când îţi vei aminti de mine, Poporul meu, gândeşte-te ca la una care a îndrăgit viaţa şi frumuseţea, care a fost prea cinstită ca să fie cu băgare de seamă, prea miloasă să fie învingătoare, prea iubitoare ca să judece.
N-am nici o avuţie să vă las, ceiace cu atâta mărinimie mi-aţi dăruit am cheltuit între voi: am înfrumuseţat acele locuri unde mi-a fost dat să trăiesc. Dacă toate cele frumoase iţi vor aminti de mine atunci voi fi îndeplin răsplătită de dragostea ce ţi-am dăruit-o, fiindcă frumosul mi-a fost un crez.
Am redeşteptat la o viaţă nouă micul castel părăsit de la Bran, dar Tenha-Juva (Balcicul) a fost locul cel înfăptuit, acolo mi-a fost dat să fac din vis adevăr, şi fiindcă aceasta a însemnat pentru mine mai mult decât aşi putea tălmăci vreodată, am cerut fiului meu Regele Carol II ca inima mea să fie adusă şi aşezată la Stella Maris, biserica ce am cladit-o la marginea mării.
Cu trupul voi odihni la Curtea de Argeş lângă iubitul meu soţ Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea să fie aşezată sub lespezile bisericii ce am clădit-o. În decursul unei lungi vieţi atâţia au venit la inima mea încât moartă chiar, aşi dori să mai poată veni la ea dealungul potecii cu crini ce mi-a fost mândria şi bucuria. Vreau să odihnesc acolo în mijlocul frumuseţilor făurite de mine, în mijlocul florilor ce le-am sădit. Şi cum acolo se găseşte inima mea eu nu vreau să fie un loc de jale ci dinpotrivă de pace şi de farmec cum a fost când eram în viaţă. Încredinţez copiii mei, inimei Poporului meu, fiind muritori pot greşi, dar inimile lor calde aşa cum a fost a mea: iubiţii şi fiţi folositori unul altuia căci aşa trebuie să fie. Şi acum vă zic rămas bun pe veci: de acum înainte nu vă voi putea trimite nici un semn, dar mai presus de toate aminteşte-ţi, Poporul meu, că te-am iubit şi că te binecuvântez cu ultima mea suflare.
Necunoscând vremea ce-mi este hărăzită pe pământ hotărăsc prin acest testament ultimele mele voinţe. Binecuvântez Ţara, pe copiii şi nepoţiii mei. Rog pe copii mei să nu uite niciodată că încrederea în Dumnezeu este o călăuză în fericire şi mângâere în suferinţă. Îi rog să fie uniţi, să susţie Ţara şi să se susţie între ei. Îi mai rog să se supuie fără discordii ultimelor mele voinţe. [...]
Iert pe cei cari m-au făcut să sufăr. Rog pe cei cărora involuntar le-aş fi greşit să mă ierte căci nu am voit să fac rău nimănui. [...]
Acest testament a fost făcut scris, datat şi semnat cu mâna mea la Tenka – Juvah, Balcic, astăzi Joi 29 iunie 1933. - MARIA, REGINA ROMÂNIEI
Tot astăzi în istorie - http://infoazi.ro
Photo
Add a comment...

Post has attachment
#InfoAzi #AztăziÎnLume #AstăziOnline #AstăziÎnIstorie #RevoluțiaFranceză #RevoluțiaRusă #Istoriaserepetă
#17iulie1789 - În Franța, se instaurează “Marea teamă”. După ce revoluționarii au preluat controlul Parisului, oamenii din zonele învecinate au început să ceară pâine mai ieftină dar și suspendarea taxelor de feudă. Doi miniștri au fost linșați în Paris. Tulburările civice au crescut în mediul rural, unde mulți țărani au început să atace moșiile și conacele nobililor. Între 20 iulie și 5 august 1789, isteria și violențele a atins cote alarmante, dar treptat milițiile au reușit să impună din nou ordinea. Revolte deosebit de violente s-au înregistrat la Strasbourg, Le Mans, Colmar, Alsacia și Hainaut.
#17iulie1791 - În Franța are loc Masacrul de pe Champ de Mars. Nemulțumiți de deznodământul Adunării Naționale și de faptul că regele nu a fost detronat sau trimis în judecată, Cordelierii îi conving pe Iacobinii radicali să li se alăture în sprijinirea unei petiții pentru detronarea regelui. Astfel Iacobinii s-au scindat în două aripi: moderații, au format clubul Feuillanților iar radicalii au rămas sub conducerea lui Robespierre. Pe 17 iulie 1791, în jur de 50 000 de oameni s-au adunat pe Champs de Mars, locul unde s-a celebrat Sărbătoarea Federației și căderea Bastiliei. Au semnat aici petiția pentru înființarea Republicii și îndepărtarea regelui. Conducerea Parisului ridică stegaul roșu și instaurează Legea Marțială. Mai mult, Lafayette este trimis în fruntea Gărzii Naționale pentru a disipa mulțimea. Mulțimea devine violentă iar garda deschide focul spre mulțimea neînarmată. Aproape 50 de oameni sun uciși. A doua zi, Adunarea Națională interzice incitarea la revoltă și publicațiile sfidătoare, somând cetățenii să respecte legea. Legea Marțială rămâne în vigoare timp de o lună, mai mulți lideri fiind arestați. Herbert, Marat și Danton s-au ascuns sau au fugit în Anglia. Grupurile moderate ies învingătoare și pregătite să negocieze cu regele. Feuillanții, deși nu mai aveau deplină încredere în rege se implică în stabilirea unor acorduri cu acesta și își pierd sprijinul popular. În acel moment erau majoritari în Adunarea Națională și înca mai aveau sub control Parisul, dar întregul lor succes depindea de cooperarea cu Ludovic al XVI-lea.
#17iulie1793 - În Franța, Charlotte Corday este judecată și condamnată la moarte de către Tribunalul Revoluționar pentru asasinarea lui Jean-Paul Marat. După un proces care a durat 4 zile, Charlotte Corday este condamnată la moarte și ghilotinată pe 17 iulie pentru asasinarea liderului iacobin, Jean-Paul Marat.
#17iulie1794 - În Franța, la Paris, Tribunalul Revoluționar, decide ca 16 călugăriţe carmelite de la Mănăstirea întrupării din Compiegne, să fie ghilotinate. Ele au refuzat să adere la Constituţia civilă a clerului, impusă de revoluţionari pentru a separa catolicii francezi de Papa. Au fost închise în închisoare de la Conciergerie, deja plină de preoţi şi călugări, și au fost condamnate la moarte de către Tribunalul Revoluţionar din cauza fidelităţii lor faţă de Biserica Catolică și Papă. La poalele eșafodului, cele 16 calugărițe și-au reînnoit jurămintele religioase și au cântat Veni Creator Spiritus. Una dintre călugărițe a început apoi să cânte un alt imn în timp ce urca treptele eșafodului, iar astfel fiecare a continuat a cânta imnuri bisericești pâna când una câte una și-a întâlnit moartea. Corputile lor au fost aruncate într-o groapă comună din Cimitirul Picpus. Au fost beatificate de Papa Pius al X-lea în 1906, fiind celebrate pe data de 17 iulie.
#17iulie1918 - În Rusia, în Ecaterinenburg, Țarul Nicolae al II-lea împreună cu soția sa, Țareviciul Alexei Nicolaevici, precum și fiicele sale, sunt executați la ordinul Partidului Bolșevic.
Tot astăzi în istorie - http://infoazi.ro
Mai multe despre Revoluția Franceză - http://infoazi.ro/cronologia-revolutiei-franceze/
Ultimele zile ale Romanovilor, galerie de imagini - http://allthatsinteresting.com/romanovs-last-days
Imagine - Nicolae al II-lea al Rusiei cu familia (de la stânga la dreapta): Olga, Maria, Nicolae al II-lea, Alexandra Fyodorovna, Anastasia, Alexei și Tatiana. Livadiya, 1913. Portret de la Studio Levitsky, Livadiya. Astăzi, fotografia originală este ținută la Muzeul Ermitajului, Sankt Petersburg, Rusia.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
#InfoAzi #AstăziÎnLume #AstaziOnline #AstăziÎnistorie #Spa #Titulescu
16 iulie 1920 - Este semnat Acordul de la Spa, Belgia, de către Nicolae Titulescu, din partea României.
Conferința Spa a fost o întâlnire între Consiliul Suprem de Război(al Aliatilor din timpul Primului Război Mondial) și guvernul Republicii de la Weimar care a avut loc la Spa, în Belgia în perioada 5-16 iulie 1920. Principalele subiecte discutate au fost dezarmarea germană, transferurile de cărbune către aliați și reparațiile de război, fiind prima conferința postbelică care a inclus si reprezentanții Germaniei. La Conferința au participat șefii de stat, de guvern și secretari străini. Din partea României, care în mod firesc avea dreptul la despăgubiri de război din partea statelor foste inamice care i-au jefuit teritoriul în timpul ocupatiei din 1916-1918, delegația a fost condusă de Nicolae Titulescu. Nu a existat o soluționare a sumei totale a despăgubirilor datorate de Germania, însă au fost fixate acțiunile beneficiarilor: Franța 52%, Regatul Unit 22%, Italia 10%, Belgia 8%, iar restul (8%) distribuit între celelalte națiuni aliate. Conferinţa de la Spa (iulie 1920) a hotărât ca România să primească 1% din reparaţiile germane, procent ridicat ulterior la 1,1%, echivalând cu aproape două miliarde lei aur, la care se adăugau 3 miliarde pentru bancnotele puse de ocupanţii germani în circulaţie pe teritoriul României în 1916—1918, şi bunurile sechestrate în Banca Reichului. România trebuia să primească, drept „reparaţii“, 250 milioane franci aur de la Austria, 500 milioane franci aur de la Ungaria şi 68 milioane franci aur de la Bulgaria. Acordurile ulterioare — planul Dawes (1924), planul Young (1929), conferinţele de la Haga (1930) şi de la Lausanne (1932) — au făcut ca România să nu primească din partea nici unui stat fost inamic suma integrală a despăgubirilor ce i se cuveneau. Deşi autorităţile române au stabilit că pierderile se cifrau la 72 miliarde lei aur, Comisia reparaţiilor a recunoscut doar 31 miliarde lei aur.
Surse text - balcanii.ro si titulescu.eu
Tot astăzi în istorie - http://infoazi.ro
https://www.youtube.com/watch?v=oyoV7Wfc8oc
Add a comment...

Post has attachment
#InfoAzi #AstăziÎnLume #AstăziOnline #AstăziÎnIstorie #RevoluțiaFranceză #Marat
13 iulie 1793 - În Franța, Jean-Paul Marat este asasinat de către Charlotte Corday, o simpatizantă a girondinilor.
Asasinarea lui Marat a sporit suspiciunile care au alimentat Regimul Terorii, în timpul căruia mii de adversari ai iacobinilor – atât regaliști, cât și girondini – au fost executați sub acuzația de tradare. Charlotte Corday a fost ghilotinata la 17 iulie 1793 pentru crimă. În timpul procesului, care a durat 4 zile, ea și-a motivat fapta astfel:
"Am ucis un om pentru a salva 100 000."
http://infoazi.ro/franta-jean-paul-marat-este-asasinat-de-catre-charlotte-corday-o-simpatizanta-girondinilor/
Add a comment...

Post has attachment

infoazi.ro
Publicat de Ivona Maris · 5 minute ·
#InfoAzi #AstăziÎnLume #AstăziOnline #AstăziÎnIstorie #FIFA
12 iulie 1998 - Pe Stade de France din Saint Denis are loc finala Campionatul Mondial de Fotbal dintre reprezentativa țării gazdă, Franța și campioana mondială en-titre, Brazilia. Franța căștigă cu 3-0 ( Zidane 27', 45', Petit 90'+3).
Ce spuneți, va câștiga Franța anul acesta contra Croației? #FRA vs #CRO, care sunt favoriții voștri? :)
Tot astăzi în istorie - http://infoazi.ro
Photo
Add a comment...

Post has attachment
#InfoAzi #AstăziÎnLume #AstăziOnline #AstăziÎnIstorie #DimitrieCantemir
11 iulie 1714 - Dimitrie Cantemir este ales membru de onoare al Academiei din Berlin, devenind astfel primul român membru al unei academii străine. Citim din diplomă:" Filosof între regi, dar si rege între filosofi, prea fericitul și prea ințeleptul Dimitrie Cantemir..., printr-o pildă pe cât de rară, pe atât de lăudabilă, și-a legat numele de cel al cercetătorilor științelor și prin alăturarea sa la societatea noastră, i-a adus acesteia cea mai aleasă podoabă și strălucire. Ne bucurăm pe drept cuvânt pentru noul succes și recunoaștem cu venerție inclinarea demnă de cea mai mare laudă a pricepelui față de noi si de cercetările noastre."
http://infoazi.ro/recunoasterea-internationala-operei-savantului-roman-dimitrie-cantemir1673-1723/
Add a comment...

Post has attachment

#InfoAzi #AstăziÎnlume #AstăziOnline #AstaziÎnIstorie
#Wimbledon
9 iulie 1877 - În Marea Britanie, la Wimbledon, are loc prima ediție a Campionatului de tenis de la Wimbledon.
(http://infoazi.ro)
Turneul de tenis de la Wimbledon, sau în engleză The Wimbledon Championships, este un turneu internațional de tenis de câmp, fiind cel mai vechi și mai prestigios dintre cele 4 turnee de Mare Șlem (turneele de prim rang din circuitele de tenis masculin, ATP si feminin, WTA), fiind singurul dintre cele patru care se desfășoară pe aceeași suprafață ca la început, pe iarbă. Este găzduit de All England Lawn Tennis and Croquet Club din Londra, din Marea Britanie. Este al treilea ca ordine pe parcursul anului, după Australian Open și Roland Garros, fiind urmat de US Open.
Campionatul de la Wimbledon din 1877 a fost un turneu de tenis pentru bărbați organizat la clubul All England Croquet și Lawn Tennis Club (AEC & LTC) din Wimbledon, Londra. A fost primul turneu oficial de tenis pe gazon din lume, fiind mai târziu recunoscut ca primul turneu de Grand Slam. AEC & LTC a fost înființată în iulie 1868, în calitate de Club All England Croquet; gazonul de tenis a fost introdus în februarie 1875 pentru a compensa interesul în scădere pentru crochet. În iunie 1877, clubul a decis să organizeze un turneu de tenis pentru a plăti pentru repararea și pentru menținerea peluzei. Un set de reguli a fost elaborat pentru turneu, derivate din primele reguli standardizate de tenis emise de Clubul Cricket din Marylebone în mai 1875.
La Competiția Gentlemen's Singles, singurul eveniment al campionatului, au participat 22 de jucători care au plătit fiecare câte o guinee pentru a participa. Turneul a început pe 9 iulie 1877, iar finala - întârziată timp de trei zile din cauza ploilor - a fost jucată pe 19 iulie în fața unei mulțimi de circa 200 de persoane, fiecare spectator plătind o taxă de intrare de un șiling. Câștigătorul a primit un premiu de 12 de guinee și o cupă de argint în valoare de 25 de guinee, donată de revista sportivă The Field. Spencer Gore, un jucător de tenis de 27 de ani de la Wandsworth, a devenit primul campion la Wimbledon, învingându-l pe William Marshall, în vârstă de 28 de ani, în trei seturi, scor 6-1, 6-2, 6-4, în doar 48 de minute. Turneul a obținut un profit de 10 £. O analiză făcută după turneu a dus la unele modificări ale regulilor privind dimensiunile curții. Din 1884 au fost adăugate turneele de tenis pentru fete și pentru dublu masculin. În 1913 au avut loc primele competiții la dublu feminin și dublu mixt. Până în 1922, câștigătorul turneului era calificat automat în finala ediției următoare. În 1937 a avut loc prima ediție televizată a Campionatelor.
În imagini - Gravură a primului campionat de la Wimbledon din Illustrated Sporting and Dramatic News (1877) și portretul lui Spencer William Gore (10 March 1850 – 19 April 1906).
Photo
Photo
09/07/2018
2 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
#InfoAzi #AstăziOnline #AstăziÎnlume #AstăziÎnIstorie #ÎnAceastăZi #CiprianPorumbescu
6 iulie 1883 - La doar 29 de ani, se stinge de tuberculoză, sub ochii tatălui său și ai surorii sale, Mărioara, în casa sa de la Stupca, compozitorul Ciprian Porumbescu.
Ciprian Porumbescu s-a născut la 14 octombrie 1853 în Șipotele Sucevei(Imperiul Austriac) ca Ciprian Golembiovski (Golemb, Galamb=porumbei) în familia unui preot ortodox și a încetat din viață la 6 iunie 1883 în Stupca, azi Ciprian Porumbescu, Suceava. A fost un compozitor și dirijor român. A început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, apoi a continuat studiile între 1879 și 1881, la "Konservatorium für Musik und darstellende Kunst" în Viena, cu Anton Bruckner și Franz Krenn. Tot la Viena, studiază și cu Eusebie Mandicevschi, compozitor bucovinean, cu care se perfecționează, în particular, în teoria muzicii. Din cauza sărăciei, Ciprian Porumbescu nu s-a putut bucura de o formare muzicală continuă și completă. Între 1873 si 1877 studiaza teologia ortodoxă la Cernăuți. Între 1881-1883, este profesor de muzică la Liceul românesc de băieți din Brașov. Printre cele mai populare lucrări sunt: "Balada pentru vioară și orchestră" op. 29, opereta "Crai nou" pusă în scena pentru prima dată în sala festiva a Gimaziului Românesc din Brașov (astăzi Colegiul Național „Andrei Şaguna”). A mai compus muzica pentru celebrul cântec patriotic, „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzica care este folosită astăzi de către Albania, pentru imnul național „Hymni i Flamurit”. De asemeni a scris si melodia fostului imn national "Trei culori". Opera sa cuprinde peste 250 de compoziții.
Ciprian Porumbescu a fost pre­şe­din­tele Societăţii Arboroasa, înfi­in­ţa­tă în 1875 de studenţii români din Bucovina. În numele credințelor pe care le reprezentau, Proumbescu a semnat alături de colegii săi o tele­gra­mă în care transmiteau condo­leanţe Primăriei orașului Iași din România, cu scopul de a marca cei 100 de ani trecuți scurși de la decapitarea domnului Grigore al III-lea Ghica, care a refuzat să cedeze teritoriul Bucovinei către statul austriac. O a doua telegramă, de această dată de felicitare, a fost trimisă în capitala românească București pentru a marca căderea Plevnei în timpul războiului. Pentru convingerile sale politice, Ciprian Porumbescu va face pușcărie, loc în care s-a şi îm­bol­nă­vit la plămâni.
Tot astăzi în istorie - http://infoazi.ro
Imagine - https://muzeulbucovinei.ro/casa-memoriala-ciprian-porumbescu/
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded