Profile cover photo
Profile photo
InfoLAB spašavanje podataka data recovery
3 followers -
Profesionalno spašavanje podataka (Data Recovery) sa HDD, SSD, RAID, Smartphone, flash medija. 23 godine iskustva. https://www.infolab.hr
Profesionalno spašavanje podataka (Data Recovery) sa HDD, SSD, RAID, Smartphone, flash medija. 23 godine iskustva. https://www.infolab.hr

3 followers
About
Posts

Post has attachment
SIGURAN backup podataka? Što je to? Već nam je poznata važnost redovitog sigurnosnog spremanja podataka, bilo da se radi o poslovnim ili osobnim podacima. Disperzija rizika i spremanje podataka na više točaka je već standard.
No, napretkom tehnologije dolazimo do novih izazova, novih rješenja i sustava koji su nam na raspolaganju. No, principi SIGURNOG backup podataka su iz prošlog stoljeća, i dobri su, samo ih treba primjeniti na moderne tehnologije.
Ovaj tjedan smo imali tri klijenta čiji serveri su nažalost zaraženi različitim Crypto virusima. (Radi se o sofisticiranom malicioznom kodu koji uz korištenje neprobojne enkripcije šifrira sve podakte korisnika i učini ih nedostupnim). Svi korisnici su imali moderne sigurnosne sustave online spremanja podataka, no samo jedna tvrtka je uspješno sačuvala svoje podatke.

Korisnik A: Lokalni file server, sinkroniziran sa poznatim svjetskim servisom za online spremanje podataka. Zgodno, jeftino rješenje, u slučaju kvara na lokalnom serveru podaci su uvijek dostupni na online “accountu”. No, sustav je vrlo uspješno “sinkronizirao” i sve zaražene kriptirane fileove. I prepoznao maliciozni kod…i obrisao sve zaražene fileove. Koga nazvati? Nema telefona za podršku. Otvorite Ticket, i čekate… zamolite da Vam vrate podatke iz kopije od dan ranije ili slično, i čekate… U nekih 24 sata dolazi i odgovor: Nema takve mogućnosti, moći će se doplatiti od 1.2.2018.

Korisnik B: Server kod najvećeg svjetskog online providera, profesionalno rješenje, backup itd… Isto, zaraza crpto virusom… podaci šifrirani i nedostupni… ne samo na serveru, već i na sigurnosnoj kopiji… opet… Ticket…čekanje…vraćeni podatci…šifrirani.

Korisnik C: Lokalni server, i ugradjeno profesionalno rješenje www.atollobackup.com . Isto, crypto virus, zaražen server, zaražena prva verzija lokalnog NAS backupa, no dislocirani online backup je ostao netaknut…uspješno vraćeni podaci iz ranije sinkronizacije (cca 12 sati).

BACKUP podataka-OFFLINE (COLD) sustav spremanja podataka

Što nam ovo sve govori? Današnja online rješenja su vrlo dostupna, jednostavna i praktična, no koliko su sigurna? Da li uistinu imate svoje podatke sigurno spremljene. Dobro provjerite, sustav organizacije, provjerite sa probnim resotre-om podataka kako stvar stoji. Zloćudni cryptovirusi su veliki izazov, za sva online rješenja. Ako ih sigurnosni sustav ne prepozna, jedino Vas spašava OFFLINE (COLD) sustav spremanja podataka. Fizički odvojen i nedostupan online, već se koristi po točno specificiranoj proceduri i tajmingu. I treba znati sve što je ONLINE je potencijalno ranjivo i izloženo.

Postoje odlična ONLINE rješenja, ali ih treba dobro proučiti i razumjeti, te iskoristiti na način koji Vama odgovara.
Gubitak podataka danas nije opcija, i obratite nam se s povjerenjem za sve informacije, savjete i podršku. Složit ćemo Vam sustav koji će uistinu brinuti o Vašim podacima.
U naših 25 godina profesionalnog iskustva i tradicije spašavanja podataka sa svih medija, vidjeli smo desetke tisuća različitih slučajeva, iz koji smo se potrudili izgraditi najučikovitija rješenja sigurne pohrane podataka.
https://www.infolab.hr/novosti/siguran-backup-podataka/
Photo
Photo
22. 01. 2018.
2 Photos - View album

Post has attachment
SSD diskovi: Sigurnost podataka

Često zanemarena tema pri korištenju SSDa. Uvijek vidimo prednosti i brzinu SSD diskova, koja je neusporediva sa klasičnim mehaničkim diskovima. No, na neke stvari treba pripaziti.
Današnji SSD diskovi se sastoje od 2 do 64 flash memorijska chipa, koji uz korištenje posebnog kontrolera sa pripadajućim algoritmom su adresirani prema korisniku. Uz optimalno adresiranje, kontroler vodi računa i o ravnomjernom spremanju podataka u pojedine lokacije chipova (da bi sve bile jednakomjerno korištene), tzv. “wear leveling”. Zašto je to bitno? Jednostavno, memorijski chipvo imaju konačan broj upisivanja u svom životnom vijeku, veliki broj ,ali konačan. Na ovaj način produžujemo vijek i trajnost SSD diska.
Danas postoje SSD diskovi svih sučelja kapaciteta od 8GB do 4096GB. Imamo preko 100 proizvodjača SSD diskova,a neki od najpoznatijih su Samsung, SanDisk, Western Digital, Toshiba…
Iako su SSD diskovi otporni na udarce, padove i slično, ipak u odnosu na broj prodanih primjeraka više se kvare u odnosu na klasične mehaničke hard diskove. Kako je to moguće?
Radi se o dosta kompleksnim uređajima, vrlo visokog stupnja integracije, i različite kakvoće komponenti. Često je cijena najbitniji faktor, što se u konačnici ne pokaže kao trajno rješenje. Takodjer neki manji proizvodjači nemaju razvojne kapacitete i često smo na tržištu vidjeli potpune poluproizvode.
Sve ovo su stvari koje su jako bitne sa stanovišta sigurnosti podataka. Nekoliko je osnovnih prijedloga:
– odabrati kvalitetne premium bradove
– ako je proizvodjač ponudio novu verziju firmware-a istu implementirati (pažljivo)
– učvrstiti SSD disk, nebrojeno puta smo vidjeli diskove koji samo “vise” na kablovima
– i najbitnije: REDOVITO RADITI SIGURNOSNE KOPIJE
Podatke spašavamo sa SSD diskova već preko 10 godina, i imamo najsuvremeniju danas dostupnu tehnologiju koja uz naše iskustvo jamči najbolje moguće rezultate spašavanja podataka (data recovery).
Proces povrata podataka sa pokvarenih SSD diskova nije jednostavan i zahtjeva veliko iskustvo i specifičnu opremu za čitanje i kontrolu memorijskih čipova.
Ukoliko vam se pokvari SSD, kontaktirajte nas bez obaveze, nemojte se igrati “kirurga – amatera”, jer ocdje se lako napravi korak bez povratka. Obratite nam se s povjerenjem.
https://www.infolab.hr/novosti/ssd-diskovi/
Photo

Post has attachment
Kakva je budućnost hard diskova?

Danas, kad prodaja SSD diskova raste 50% na kvartalnoj razini, kad sve više koristimo “cloud” servise. Ima li budućnosti za hard diskove?
No krenimo redom, danas još uvijek ne postoji neka druga povoljnija tehnologija spremanja velikih količina podataka u odnosu na hard disk. A u sveopćoj fazi digitalizacije i online poslovanja sve više je podataka koje treba pohraniti. Kako “cloud” servisi čuvaju vaše podatke? Na hard diskovima naravno.
Iako, više se ne dešava da se svake godine udupla kapacitet diskova, danas već imamo u prodaji diskove kapaciteta 14TB. Prisutan je konstantan razvoj novih tehnologija koje omogućavaju sve veću gustoću zapisa i izradu diskova sve većeg kapaciteta:
– Helio Seal Helium Technology (HGSTova patentirana tehnologja, koriste je i drugi proizvodjači) unutrašnjost diskova je ispunjena helijem (7 puta manja gustoća od zraka), tako da su svi otrpori manji i moguće je teoretski do 7 puta povećati performanse. U praksi ova tehnologja je uistinu donijela veće kapacitete diskova i veću gustoću zapisa, uz solidnu pouzdanost. No ima tu i problema, ovi diskovi su bitno osjetljiviji na bilo kakve mehaničke udarce, bilo kakvo pomjeranje dok su u radu itd…
Budući da od patentiranja 2013. do danas je prisutna već četvrta verzija ove tehnologije, ipak govori da tu ima potrebe za dodatnim doradama
– SMR (Shingled Magnetic Recording) – takodjer HGSTova patentirana tehnologija, koja skvencijalnim pomakom upisivanja trackova povećava kapacitet pohrane za 16% u kombinaciji sa Helio Seal tehnologijom.
– HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording) – zapisivanje trackova uz pomoć malog lasera koji ciljano fokusirano zagrijava površinu diska na koji se vrši upis. Iako već odavno patentirana, diskovi sa ovom tehnologijom su još uvijek u najavi.
– Next Generation Disk Drive Technology – 17 patenata male Kalifornijske tvrtke L2 Drive Inc. donosi najveće novosti u svijetu hard diskova kakve danas poznajemo. Potpuno novi patentirani sustav aktivne kontrole ovjesa glave hard diska. Do sad je glava diska uvijek bila iznad površine ploče na ABS (air bearing surface) struji zraka koja se stvarala rotiranjem ploča.
Ovaj sustav potpuno mjenja stvari, povećava gustoću zapisa a i “head crash” bi postao stvar prošlosti. Budući da se radi o maloj tehnološkoj tvrtci ostaje vidjeti kako će u praksi zaživjeti ovi patenti.
Budući da su podvojena mišljenja o “helijum” tehnologiji, neki proizvodjači nastavljaju razvoj diskova sa klasičnim zrakom kao medijem u unutrašnjosti diska, kao najpouzdanijom i najtrajnijom opcijom. Toshiba je upravo predstavila model kapaciteta od 10TB sa 7 ploča.
S toga možemo reći da je budućnost hard diskova osigurana, i u ovoj formi hard diskova vjerojatno možemo uskoro očekivati diskove do 50TB kapaciteta.
Kakva je situacija sa spašavanjem podataka?
Naravno veći kapaciteti i veća gustoća zapisa stvari bitno kompliciraju. No infoLAB iRecovery grupa će kao i do sad, nastaviti razvijati najnovije tehnologije i metode spašavanja podataka za sve nove tipove hard diskova koji dolaze.
Za dodatne informacije i linkove: https://www.infolab.hr/novosti/buducnost-hard-diskova/
PhotoPhotoPhoto
09. 10. 2017.
3 Photos - View album

Post has attachment
iskoristit ćemo priliku da najavimo aktivnosti (seminari o Data Recovery Data Forensic) u kojima učestvuje naša partnerska tvrtka iRecoverydata.com . CEO iRecovery Colombia, Gosp.Juan Ricardo Palacio je jedan od predavača na “BIG DATA” konferenciji Caribe Biz Forum . Kolega je završio našu obuku za najzahtjevnije slučajeve spašavanja podataka u laboratoriju InfoLAB Zagreb.
U drugoj polovici rujna naše kolege započinju turneju specijalističkih DATA SPECIALIST seminara i prezentacija u šest država Latinske Amerike. Očekujemo preko 2000 učesnika i specijalista koji će pohadjati navedene seminare. https://www.infolab.hr/novosti/data-recovery-data-forensic-tehnologije/
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
17. 08. 2017.
5 Photos - View album
Commenting is disabled for this post.

Post has attachment
Kriptiranje podataka, zaštita podataka, enkripcija, danas je sastavni dio naše svakodnevnice. Jednostavno želimo biti sigurni da su naši podaci, samo naši i da mi odlučujemo kome ih želimo pokazati. Danas postoje odlični i brzi algoritmi koji nam osiguravaju da zaštitimo svoju privatnost na brz i učinkovit način. Postoje mnoga razvijena rješenja koja omogućavaju kriptiranje file-ova, foldera, particija, sustava, cloud-a itd… Mnogi sustavi se toliko dobro integriraju u korisničku okolinu da su gotovo neprimjetni u korištenju. A opet ako Vaši podaci završe gdje ne želite, i dalje će biti samo vaši, nečitljivi i neuporabljivi. Primjerice, ako ste imali kvalitetno podešenu kriptaciju hard diska (ili SSD diska) notebooka, i isti ste izgubili, podaci su nedostupni novom “vlasniku”. Vaša privatnost je zaštićena.
Korisnici se često odlučuju za korištenje alata koji kriptiraju cijelu particiju diska, i štite sve što je gore. Neka od dobrih rješenja su:
– BitLocker (danas dio Microsoft Windows OSa, koji uključujemo po želji)
– McAfee Drive Encryption
– VeraCrypt
… i mnogi drugi manje ili više poznati sustavi.
Dok sve funkcionira, ako je korektno podešeno, nemate nikakvih problema i korisničko iskustvo je identično kao da koristite i bilo koji standardni sustav.
No, da li je uvijek tako? Što ako se dogodi:
– problem sa hard diskom, ili SSD diskom, pa makar to bila i najmanja nepravilnost
– ili bilo što drugo
...cijeli tekst na: https://www.infolab.hr/novosti/kriptiranje-podataka-zastita
Data Recovery
Data Recovery
infolab.hr

Post has attachment
Tijekom svibnja, u našem Zagrebačkom laboratoriju, uspješno smo završili tri višednevna specijalistička školovanja za inženjere iz naše grupe iRecovery infoLAB https://www.irecoverydata.com . Kolege su na intenzivnim školovanjima uspješno savladali sav planirani materijal i uspješno ovladali najsuvremenijim tehnologijama spašavanja podataka sa hard diskova, SSD diskova, RAID i NAS uređaja, telefona i flash medija. Ovakvim intenzivnim praktičnim školovanjem u našem Zagrebačkom laboratoriju uspjevamo prenijeti naša znanja i iskustvo na voditelje naših laboratorija i osigurati nivo izvrsnosti i uspješnosti spašavanja podataka u svim našim infoLAB iRecovery laboratorijima. Naravno za najteže i najkompleksnije slučajeve naši specijalisti i inženjeri su uvijek konstantna podrška i pomoć. U prilogu video i par fotografija sa školovanja.
https://www.youtube.com/watch?v=OzgcCePH7yI
https://www.infolab.hr/novosti/spasavanje-podataka-skolovanje/
PhotoPhotoPhotoPhoto
23. 06. 2017.
4 Photos - View album

Post has attachment
Vraćanje podataka: Jučer, danas, sutra...

Kad smo počinjali, davne 1993 godine, podatke smo spašavali sa disketa, hard diskova, streamer kazeta (tape). Sve ove godine naš inženjerski razvojni tim je pratio najnovije tehnologije i razvijao vlastita rješenja, dokazana na tržištu, kod nas i u svijetu.
Spremno smo dočekali SATA diskove, RAID polja, CD, DVD, BlueRay, USB stickove, memorijske kartice, flash medije, i sve današnje medije sa kojih uspješno spašavamo podatke: Hybrid HDD, SSD (Svi tipovi: SATA, PCIe, mSATA, itd…), Mobilne telefone, tablete, microSD, microflash, SAN & NAS storage.
Dio smo najveće profesionalne grupe za spašavanje podataka u južnoj Europi www.irecoverydata.com, dostupna su nam najsuvremenija rješenja, a samo u Zagrebu naš tim od 6 stalno zaposlenih specijalista Vam je na raspolaganju.
Gubitak podataka je neplaniran i stresan dogadjaj, i najbitnije je pravilno, stručno odreagirati od samog početka. Uz naše iskustvo od preko 20 godina tržišno dokazanog uspjeha, pomogli smo desecima tisuća korisnika (Referentna lista: https://www.infolab.hr/referentna-lista2/ ), i tu smo za Vas da uz naše bogato iskustvo i najsuvremeniju tehnologiju spasimo izgubljene podatke.
Danas, kad su hard diskovi 1000 puta većeg kapaciteta, kad su flash mediji u formatu čiji konektori su gotovo nevidljivi bez mikroskopa, prošla su vremena gdje je jedan čovjek mogao sve raditi, ma koliko volje imao. Jednostavno potrebno je usvojiti i pratiti više segmenata. Profesionalno spašavanje podataka (data recovery) je timski rad stručnjaka više profila, i samo uz najsuvremeniju opremu moguće je doći do uspjeha.
Konstantno učenje i razvoj su dio naše povjesti, sadašnjosti i naša budućnost. Naši specijalisti su usko fokusirani, i imamo tim koji proučava samo tehnologije spašavanja podataka za magnetske i hybrid hard diskove, drugi tim koji proučava SSD, flash, mobile, microSD tehnologije, i treći tim koji je fokusiran na datotečne sustave, RAID polja, Cloud, crypto i forenzičke analize. A svi kao cjelina smo uključeni sukladno potrebama konkretnog slučaja povrata podataka.
Kod spašavanje podataka nema popravnog ispita, jedan krivi korak pa i u najboljoj namjeri Vas trajno može udaljiti od podataka, s toga smo za Vas razvili prvoklasnu uslugu: FIRST CLASS SERVICE https://www.infolab.hr/first-class-service/
PhotoPhotoPhotoPhoto
5/12/17
4 Photos - View album

Post has attachment
Specijalisti našeg latinoameričkog laboratorija (www.irecovery.co) iz Bogote, su imali zapažen nastup na medjunardonoj konferenciji policija Latinske Amerike održanoj u Pereiri. Prezentirali smo tehnologije i mogućnosti uspješnog spašavanja podataka sa mobilinih uređaja, flash memorija, SSD i HDD diskova, RAID polja i servera. https://www.infolab.hr/novosti/medunarodna-konferencija-policija-latinske-amerike/
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
22. 04. 2017.
7 Photos - View album

Post has attachment
Angažman kolega iz grupe infoLAB iRecovery Group s.r.l. na tržištu Latinske Amerike je polučio izuzetne rezultate.
Preko 800 učesnika naših poslovnih konferencija u četiri višemilijunska grada (Bogota, Cali, Barranquilla, Pereira). Poslovnim partnerima smo prezentirali naše najnovije tehnologije i rješenja za uspješno spašavanje podataka sa svih vrsta uređaja i opreme.
Na eventima su prezentirana kompletna rješenja, od poslovnog modela, do tehnologija spašavanja podataka sa servera, RAID polja, hard diskova, SSDa, flash medija, memorijskih kartica, GSM telefona i mobitela.
Reakcije i kontakti učesnika nakon održanih konferencija su nam potvrdili da se naš laboratorij u Bogoti (www.irecovery.co) potvrdio kao vrhunski partner za spašavanje podataka i nezaobilazna točka latinskoameričkog tržišta za Data Recovery. https://www.infolab.hr/novosti/infolab-irecovery-data-recovery-in-latin-america/
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
09. 04. 2017.
11 Photos - View album

Post has attachment
Sve veće potrebe za spremanjem podataka rezultiraju donedavno nezamislivim kapacitetima flash memorijskih medija. Danas imamo USB stickove kapaciteta 512GB, Micro SD kartice kapaciteta 256GB. No nije sve u kapacitetu. Najbitnija je pouzdanost medija.
Što možete napraviti da dugo i sretno korisitite blagodati velikog memorijskog prostora?
Visoka gustoća zapisa u ovakvim mikrokomponentama traži vrhunsku kvalitetu chipova. Tolerancije su manje i nema prostora za greške.
Savjeti za kupnju:
- ne kupujte ovakve flash medije na internetu iz nepoznatih izvora bez garancije. Puno, puno je “fake” krivotvorina, koje čak i ako uistinu imaju deklarirani kapacitet, upitna je kakvoća istog
ne kupujte kartice i USB stickove nepoznatih proizvođača nerealnih kapaciteta (2TB) ma kako Vam se povoljno činili
birajte premium brandove ( SanDisk, Kingston, Samsung, Toshiba itd…) koji mogu platiti razvoj, priuštiti si kvalitetu u skaldu sa brandom
- kupite tamo gdje imate jednostavnu i sigurnu mogućnost reklamacije
- provjerite da li vaš uredjaj na kojem namjeravate koristiti Micro SD ili monolith USB stick podržavaju veliki kapacitet
- ako nabavljate SD karticu za Vaš fotoaparat ili GoPro kameru, provjerite da li isti podržava i klasu brzine kartice
No i “mercedes” se pokvari, te ukoliko uz sve što ste poduzeli ipak dođete u situaciju da je vaša micro SD kartica postala nečitljiva, ili da računalo ne vidi USB stick, a gore su vam ostali bitni podaci ne
pokušavajte beskonačnim pokušajima pogoršavati stvar. “Piganje” flash kartice ili USBa neće ga vratiti u život, jedino ga možete slomiti.
Spašavanje podataka sa flash kartica i monolith USB stickova je zahtjevna operacija. Radi se mikrokomponentama veličine 0,5cm2, gdje ponekad treba zalotati i po 20 kontakt točaka. Razmak izmedju točaka kontakta je često manji od 0,5mm!!!
Svaka micro SD kartica ili monolith USB stick predstavlja cijeli mali sklop upakiran u jednom monobloku. Za uspješno spašavanje podataka je potrebno doći do mogućnosti iščitavnja sadržaja direktno iz memorijskih lokacija i zaobići sve pokvarene okolne komponente.
To radimo u nekoliko koraka:
- skidanje zaštitnog sloja monolith strukture (mikrostruganje)
- kemijsko čišćenje i priprema kontkatnih površina za dalje operacije, jasno Vam je da u ovakvim mikrokontaktima i najmanji gubitak kontakta Vam daje potpuno krive vrijednosti
- detaljni pregled strukture pod mikroskopom i pokušaj vizualnogclociranja cjelina. Postoje stotine proizvođača i tisuće različitih dizajna koje je potrebno otkriti i pronaći kako i od kud iščitati sadržaj
- determiniranje svih potrebnih točki kontakta uz uporabu suvremenog logic analysera, priprema za mikrolotanje (mikrolemljenje)
- sami proces mikrolemljenja, i povezivanje sa logic adapterom kalibracija sekundarnih otpora, i iščitavanje memorijskih lokacija. Često je potrebno determinirati najoptimalnije uvjete čitanja, naponskim koracima pobude po 0,1V
- provjera iščitanih image-a
- rekonstrukcija korisničkih podataka, sukladno korištenim algoritmima zapisivanjaSpašavanje podataka
Već iz ovog opisa vidljivo je da za uspješno spašavanje podataka je potrebna vrhunska oprema i ogromno iskustvo. infoLAB se već 24 godine uspješno bavi spašavanjem podataka, te praćenjem i razvojem najnovijih tehnologija data recovery-a.
———
* monolith USB stick – USB ili micro USB stckovi postaju sve minijaturniji i danas više nema mjesta za klasičnu tiskanu pločicu, kontroler, chipove itd… Već sve to bude objedinjeno u jedan Monolith block namjenskog dizajna i oblika.
https://www.infolab.hr/…/gdje-je-granica-micro-sd-usb-stick/
Data Recovery
Data Recovery
infolab.hr
Wait while more posts are being loaded