Profile cover photo
Profile photo
Nekretnine ImovinaNet
69 followers -
Portal za oglašavanje nekretnina u Srbiji
Portal za oglašavanje nekretnina u Srbiji

69 followers
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Zašto je dobro da kupoprodaju ili rentu vaše nekretnine prepustite agencijamaOdlučili ste da uđete u proces kupovine, prodaje ili rentiranja Vaše nekretnine.
Prvo pitanje koje se nameće je - "Da li ja to mogu sam ili da, ipak, angažujem stručnjaka?"

Uvođenje licence za profesionalne posrednike u prometu nekretnina i obavezan upis agencija za nekretnine u javni Registar posrednika, uveo je red na tržištu nekretnina. To za Vas, kao potencijalne kupce, zakupce ili prodavce znači kvalitetniju uslugu i veću pravnu sigurnost.

Na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, možete pronaći link ka Registru, na kome možete proveriti da li je agencija sa kojom želite da započnete saradnju upisana, kao i to da li je agent sa kojim ste stupili u kontakt licenciran.

Time ste obezbedili najvažniji parametar na skali kriterijuma prilikom odluke o tome - koju agenciju odabrati, a to je sigurnost da će trgovinu voditi profesionalac, u skladu sa svim važećim zakonima i propisima. Ostali kriterijumi koje možete uzeti u obzir, u zavisnosti od Vašeg afiniteta su, na primer: baza nekretnina koju sama agencija ima u ponudi, saradnja sa drugim agencijama, obim oglašavanja u vodećim medijima za nekretnine a takođe, ne treba ni zaboraviti na "faktor x", tj. osećaj koji u Vama probudi osoba preko puta Vas.

Nazovite ili posetite nekoliko agencija koje Vam se učine adekvatnim, porazgovarajte o svim detaljima saradnje sa njima, upoznajte njihove opšte uslove poslovanja, definišite ugovor koji je potrebno potpisati sa njima, kao i obaveze koje imate nakon toga, poput posredničke provizije i momenta njenog plaćanja. Nakon potpisivanja ugovora o saradnji sa agencijom, dužni ste da ispunite sve ugovorene stavke, zato se dobro raspitajte o svemu.

Zašto će Vam biti lakše kada potpišete ugovor o saradnji sa agencijom?

• Lišićete sebe grešaka koje možete napraviti usled emotivnih reakcija

Prodaja nekretnine je često emotivan proces. Agent će sprečiti nastanak grešaka koje možete načiniti usled toga, poput precenjivanja Vaše nekretnine, ili pak prevelikog spuštanja cene, u slučaju da imate hitan rok za prodaju. Agent će sa potencijalnim (za)kupcima razgovarati profesionalno i jasno, bez uplitanja emocija, koje vrlo često pokvare pregovore. Takođe, on će Vam pomoći da utvrdite realnu cenu nekretnine, što je svakako jedan od najvažnijih koraka prilikom kretanja u ovaj proces.

• To nije Vaš jedini posao

Bilo da je u pitanju kupovina, prodaja ili iznajmljivanje nekretnine, niko od nas nema vremena da se u potpunosti posveti tome. Da li zaista možete da jurite kući s posla svaki put kada neko želi da vidi Vaš stan? Da li možete da opravdate sebe na poslu svaki put kada Vam telefon zazvoni? Kada ste, nakon iscrpljujućeg posla, došli kući, da li zaista imate punu koncentraciju i energiju za pregovore o tako važnom pitanju, kao što je trgovina ličnom nekretninom? Da li ste ekspert u trgovini nekretninama? Pretpostavljamo da je odgovor na svako pitanje "ne". Prepustite ključeve svoje nekretnine profesionalnom agentu, kome je ovo jedini posao, koji je posvećen tome i koji će moći da pokaže nekretninu i u ono vreme kada Vi niste kući.

• Agent će prezentovati Vašu nekretninu na mnogo bolji način i znatno većem broju korisnika

Svoju nekretninu možete svakako samostalno oglasiti u željenim medijima za nekretnine, ali to iziskuje dodatno ulaganje i novca, i vremena, ukoliko želite da baš Vaša nekretnina bude spažena u "moru oglasa". Dobar agent je povezan sa drugim agencijama, čime se širi mreža potencijalnih (za)kupaca. Takođe, oglasiće Vašu nekretninu na svim vodećim portalima za nekretnine, ili štampanim izdanjima, i to na profesionalan način - sa kvalitetnim fotografijama, dobrim opisom, eventualnim video snimkom i 3d prezentacijom, čime će znatno ubrzati proces realizacije.

• Agent štiti Vaše interese u svakom smislu

Dobar agent će umeti prepoznati da li se sa druge strane nalazi zaista potencijalni kupac, sanjar, znatiželjni komšija ili kako se među našim agentima često čuje izraz - "šetač" i time uštedeti i Vaše i svoje vreme. On će Vam skrenuti pažnju na to kako je dobro da uredite prostor, kako bi bio pogodan za pokazivanje. Iskustvo pokazuje da je proces pregovora znatno lakši kada vlasnik nekretnine nije prisutan, jer to uliva dodatnu nelagodu kod kupca.

• Angažovanjem agencije dobijate i pravnu zaštitu

Agencija koju angažujete će uraditi sve da biste bili u potpunosti zaštićeni u pravnom smislu, angažujući svoje advokate. Proveriće papire kojima dokazujete vlasništvo nad nekretninom i posavetovati Vas ukoliko je potrebno da dopunite dokumentaciju. Sprovešće Vas kroz celokupan kupoprodajni proces, od marketinga, pregovaranja, prosečne cene nekretnine, prikupljana dokumenata, sastavljanja predugovora i ugovora, organizacije overe kod javnog beležnika do isplate novca.

• Agent će uočiti sve prednosti i nedostatke Vaše nekretnine

Agenti su stručna lica, čiji je posao, između ostalog, da dobro poznaju sve bitne parametre koji će uticati na brzinu prodaje ili izdavanja vaše nekretnine. Dobar agent odlično poznaje lokaciju na kojoj je predmetna nekretnina, i ima informaciju - po kojoj ceni su prodate nekretnine u Vašem komšiluku. Sem toga, on će objektivno sagledati sve nedostatke, koju Vaša nekretnina može imati, a da Vi toga niste ni svesni i pokušati da ih, zajedno sa Vama, ukloni ili umanji i nadomesti istaknuvši sve njene prednosti.

• Ugovori mogu biti teški za rukovanje

Bilo da ste odlučili da kupite ili prodate nekretninu, ugovor o kupoprodaji se sačinjava da Vas zaštiti i da osigura da ćete moći da izađete iz procesa, ukoliko neki od uslova nisu ispunjeni. Agenti se ovim pitanjem bave na dnevnoj bazi, i najbolje će Vas upoznati sa celokupnom papirologijom, uslovima, obavezama i kako treba sačiniti ugovor koji će zaštititi Vaše interese.

Kao što ste mogli da shvatite, zabluda je da je posao agenta samo pokazivanje nekretnine. Svaki dobar agent će, pre oglašavanja nekretnine, napraviti uvid u lokaciju, radi procenjivanja cene nekretnine, zatim će fotografisati nekretninu, ustanoviti šta vlasnik poseduje od dokumentacije, dogovoriti po kojoj ceni će započeti trgovinu. Agent ima posla i posle uspešno završenih pregovora - prati proces kupoprodaje sve do isplate, uknjižbe, prijavljivanja poreza; u infostanu, elektrodistribuciji...

Iz svega napred navedenog, priznaćete, da je posao kupoprodaje izuzetno odgovoran i naporan posao, koji traži posvećenost, vreme, znanje, upornost i konstantu edukaciju.
Zato, svakako, na Vaše pitanje s početka - da li ja to mogu sam ili da, ipak, angažujem stručnjaka - odgovaramo bez dileme - poverite, jedno od najvažnijih pitanja u životu, profesionalcima.

Autor: Dušica Tanasković, glavni i odgovorni urednik
Add a comment...

Post has attachment
Za svega 70 dinara:
- pretražite aktuelnu ponudu nekretnina u Beogradu
- pročitajte zašto je bolje da prodaju ili rentu svoje nekretnine prepustite licenciranim agencijama za nekretnine
- pronađite savet za uređenje doma u vrelim letnjim danima
- proverite da li je snižena cena nekretnine koja vam se dopada
Novi broj časopisa Beogradske nekretnine je na kioscima
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Ukoliko volite da letnja jutra ili predvečerja provedete listajući štampu, predlažemo da tu uvrstite i julsko izdanje časopisa Beogradske nekretnine.
Možda pronađete svoj novi dom ili ideju za uređivanje postojećeg kutka a svakako ćete biti informisani o aktuelnim dešavanjima na tržištu nekretina.

Za ostale, tu je naše internet izdanje www.imovina.net

Čitamo se i u julu
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Beogradske nekretnine su na kioscima
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Da li je snižena cena Vaše nekretnine?
Proverite na vreme!
Pratite svakodnevna kretanja cena nekretnina:
http://imovina.net/pretraga_nekretnina/prodaja/nekretnine_snizena_cena/
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded