Profile cover photo
Profile photo
Verhalenverteller en verteltrainer Hans van Woerkom
5 followers -
Verhalen vertellen en mensen beter leren vertellen is mijn passie.
Verhalen vertellen en mensen beter leren vertellen is mijn passie.

5 followers
About
Posts

Post has attachment
De laatste Verteltips (mijn blog: 1x in 2 weken) gaan over 3 manieren om goed waardering te geven. Handig. Als je veel beter wilt leren vertellen, kun je bij mij een jaartraining volgen. Het is voor leerkrachten en andere belangstellenden: een aantal zaterdagen vanaf september 2015. Het is een PILOT: dus voor een heel laag bedrag! Heb je interesse of weet je iemand anders: info@hansvanwoerkom.nl. http://hansvanwoerkom.nl/drie-manieren-om-goed-waardering-te-geven/
Add a comment...

Post has attachment
Dag 58: Maandag 24 november is de presentatiedag van Het Verteltheater in Utrecht. Daar zullen we onze nieuwe voorstelling ROBIN HOOD presenteren. Morgen de laatste 2 try-outs en dan zijn we klaar voor maandag. Vast een korte video: een teaser van Robin Hood. Binnenkort volgt de trailer.
Add a comment...

Post has attachment
Dag 57: Vandaag hebben we (voorlopig) de laatste twee voorstellingen van 'De Groene Fles' gespeeld. Ron, die ons al vaak gefilmd heeft, kwam om de beide vs. vast te leggen. Onno en ik wilden dus het beste geven wat we in ons hebben. Meestal is het heel prettig als kinderen rustig binnen komen en leuk reageren. De eerste groep was zo timide dat de voorstelling wel goed was, maar niet sprankelde. Ze konden best een beetje peper gebruiken. De tweede voorstelling ging een stuk beter wat dat betreft al zaten er wat kinderen soms zachtjes te praten vlakbij de opname-microfoon. Zelf heb ik ze niet eens gehoord. Benieuwd hoe de opnamen geworden zijn. Over het algemeen was het spelen in Katwijk één groot plezier. Enkele foto's van de filmopnamen hieronder!
Photo
Photo
2014-11-19
2 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Dag 56: Enkele jaren geleden heb ik Miranda van Denzel en Pim Jongste getraind in het beter vertellen van verhalen. Zij heten nu 'Het Vertelduo Luister' en wonnen vorig jaar de Cultuurprijs IJsselmonde met hun project 'Het Leven is net een sprookje'.
Voor dit project ging duo Luister op bezoek bij ouderen uit de wijk. Hun wijze lessen uit het leven worden nu verteld aan jongere generaties. 'Wij willen een brug slaan tussen de jongste en oudste generatie in onze wijk. Door de verhalen met jongere generaties te delen willen we zorgen dat de verhalen niet verloren gaan.' Gisteren was de eindpresentatie in Bibliotheek IJsselmonde. Er werden twee verhalen verteld. De geïnterviewde ouderen kregen een dubbel CD met hun verhaal erop. Eén van de ouderen was een man van 94, die 50x voor Sinterklaas had gespeeld. Ik zat naast hem en hij vertelde honderduit. Geweldige man en een prachtig project!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Dag 55: Afgelopen vrijdag was in Lansingerland de prijsuitreiking van de fotowedstrijd waarbij ik in de jury mocht zitten. De wedstrijd: Maak een mooie foto met een goed verhaal met als thema 'Oog voor Mensen'. Er waren meer dan 100 inzendingen. De foto van de winnaar hieronder. Zijn verhaal samengevat: Vader en zoon lopen in Hyde Park in Londen. Zoon zegt: 'Pappa, 'a real English gentleman'. De man sliep heel vast. 'Zou hij rijk zijn?' Dan ontdekken ze in de bosjes 2 plastic zakken. Een 'gentleman' met een zwervend bestaan. Hij genoot van de zon op een prachtige plek. (de foto is een tikkeltje verkleind)
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Dag 54: Theo Meder plaatste het bericht 'Gruwelijke Grimmvertaling voor kinderen kan geen kwaad' in de Facebookgroep Vertelcultuur. Boeiend artikel en iets waar ik regelmatig bij stil sta. Wat vertel je wel en wat vertel je niet? Ik heb niets met te zoetsappige sprookjes. In sommige van mijn verhalen is er de dreiging van het hoofd eraf hakken. Zelfs in deze tijd waar je op tv van alles ziet op dit gebied, krijg ik hier nooit opmerkingen over. In het sprookje 'Het Zeehaasje' dat ik vertel overweegt de prinses: 'Als ik hem zie in één van mijn ramen, wat zal ik dan doen? Hem laten leven of z'n hoofd eraf laten hakken? Een aantal kinderen roept spontaan: Z'n hoofd eraf. In het algemeen kun je gerust zeggen dat vele kinderen houden van griezelen. Volgens mij een manier om te leren om gaan met angsten, die we allemaal hebben.
Add a comment...

Post has attachment
Dag 53: Even een rustige dag na De Groene Fles en Robin Hood. Hoewel: ik ben een verhaal voor vanavond aan het voorbereiden. Ik zat in de jury van een fotowedstrijd in Lansingerland met als thema: Oog voor Mensen. Van de week schreef ik het blog 'Een verhaal zonder gebaar is geen verhaal.' (zie onder) Als je mijn mening hierover wilt weten, kun je het beste het filmpje bekijken dat er bij zit.
Add a comment...

Post has attachment
Dag 52: Vandaag was weer een ROBIN HOOD dag. Het verhaal begint al aardig te zitten als een jas. En elke keer verandert er weer wat. We vroegen om tips aan de kinderen: Schrijf eerlijk waar het beter kan zowel qua spanning als humor. Vooral groep 7/8 liet zich niet onbetuigd! ‘De muzikanten kunnen beter achter het doek zitten.’ Hopelijk een grapje, want bijna alle kinderen vinden de muziek geweldig. Omdat er zoveel gebeurt, is het voor de kinderen wel eens moeilijk om te weten wie wie is. Dus ik moet de karakters nog scherper neerzetten. ‘En wie was die vreemde ridder aan het eind?’ Ik bedacht gelijk een oplossing. De meester kwam nog langs met een uitstekende observatie. ‘Bij de scène met broeder Tuck zakte het even in.’ Daar was ik heel blij mee: er gaat gewoon een stuk uit – killing your darlings! Slijpen, slijpen, slijpen. LEUK!! Een vriendin merkte nog op: ‘Zoals jij over het toneel springt: je lijkt wel 20!’ Mijn dag kon niet meer stuk.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Dag 51: Gisteren kreeg ik nog foto's binnen van een optreden voor mantelzorgers. Vrijdag was het in Waddinxveen en zaterdag in Zoetermeer. Na de verhalen kwamen er steeds mensen naar me toe. Een vrouw vertelde me: 'Ik heb een dochter die meervoudig gehandicapt en volledig van mij afhankelijk is. Twee jaar geleden kreeg ik een vorm van afasie. Ik kon weinig en het gevolg was dat mijn dochter veel zelf moest doen. Ze deed het en leerde veel. Zelf ben ik nu voor 95% af van de afasie.' Mooi hoe ze het onder woorden bracht.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Dag 50: Om de twee weken schrijf ik mijn blog 'Verteltips'. Iris de Ruiter schrijft ook een blog. Zij maakte mij erop attent dat we allebei hetzelfde onderwerp hebben: GEBAREN. Het lijkt me zeer de moeite waard om haar blog te lezen. Ze vertelt daarin o.a. dat ze een handenspreker is. (anders ik wel!) En vergeet niet het filmpje dat er bij zit te bekijken.
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded