Profile cover photo
Profile photo
HamvasBéla.org
135 followers -
Hamvas után a Karnevál
Hamvas után a Karnevál

135 followers
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
“Magyarnak lenni annyit jelent, mint az öt géniusz világában egyensúlyt teremteni. És ez az egyensúly az, ami történeti emlékezetünk szerint még senkiben sem valósult meg. A nép Szent István, a szakrális alapító király ünnepén tartja meg az öt géniusz egységének ünnepét, de valószínű, hogy István király nem volt az az ember, aki ezt az egységet csak politikai szinten is tudatosan képviselte volna” – írja Hamvas Béla az Öt géniusz című írásában.

www.hamvasbela.org
Add a comment...

Post has attachment
"Továbbra is kutató ember vagyok, aki szeret tanulni, és békességben hallgatózni a csendben. Nagyokat sétálok, járom a természetet, mert ott, ahogy Hamvas Béla mondta, „magam és köztem állok én”. A magány olyan dialogikus atmoszférát teremt, amelyben meg tudom osztani magammal az álmaimat, a terveimet, a gondolataimat."

http://magyarnarancs.hu/zene2/nincs-bennem-hianyerzet-100108
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
"Nagy esélyt jelent rájönni annak az életmintának a nyitjára, amelyben szükség volt a betegségre/tünetre. A további alázat és kegyelem kérdése. Ugyanis az átfogó szeretetet sem előállítani, se terápiásán kikényszeríteni nem lehet. Az ember pusztán csak késszé teheti magát arra, hogy éber legyen, amikor megtörténik vele a dolog. Mindig voltak olyan  betegek, akik arra használták a betegség adta esélyt, hogy megtették ezt a nagy lépést:  betegségük nyomása alatt olyan emberekké váltak, akik pusztán azzal tettek nagy benyomást másokra, hogy olyanok voltak, amilyenek." (R. Dahlke)

www.zsolt.ro
Zsolt.ro
Zsolt.ro
zsolt.ro
Add a comment...

Post has attachment
Oroszlán

a lélekzet útján az első lépés,
amikor örömmel talpra állsz,
és újra minden egyes szívért kiállsz

http://www.zsolt.ro/p/lelekzet-szutra.html
Add a comment...

Post has attachment
„A semlegesnem eredetileg minden valószínűség szerint ANDROGÜNOSZ volt. Nem mint most, amikor mind a két nem, vagyis mind a két vonzat iránt közömbös, hanem mind a két nem felé érzékeny. A semlegesség a primordiális androgünosz elfajulása. (-) A hímnő-lény a hím felé is, a nő felé is nyílt, és a két nemet összeköti. A semlegesség a két nem felé zárt, ezzért a két nemet elválasztja. Mivel azonban minden létezőnek kell hogy neme legyen, a nemi semlegesség nemtelenség, és csak a lét korrupciójának tüneteként fogható fel.”

Scientia Sacra, Az androgünosz

www.hamvasbela.org
Add a comment...

Post has attachment
"The fiery wine of Somló is grown on volcanic soil... and has, for me, the last word of all of our wines.... For me Somlói is not only a solar bari-tone, but also a symphonic, blond, masculine wine, which, among our wines, contains, in a uniquely concentrated purity, the oil of the highest creative spirituality. Therefore I think that, although all wines require company and reveal their true nature when drunk in a community, Somlói is the drink of the solitary. It is so filled with the oil of the Creation's intoxication that we may drink it only in a sufficiently immersed, definitely silenced, and balanced solitude. Incidentally, about Somlói (I speak of the original, ancient, today already scarce, almost white-gold, dry, and fiery Somlói) I would also say that, though all serious mountain wines are more appropriate to an age above forty than to youth, that Somlói is the wine of the very old. It is the wine of wise people, of those who finally have acquired the greatest knowledge - serenity... In the hieratic mask of Somlói I felt myself the closest to the ripe serenity and wisdom, to the intensive creative intoxication that brought this world into being."

http://www.vinography.com/archives/2016/06/volcanos_elixir_the_wines_of_s.html
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded