Profile cover photo
Profile photo
Girija
44 followers -
Girija.info - portal o svijesti i duhovnim vrijednostima
Girija.info - portal o svijesti i duhovnim vrijednostima

44 followers
About
Posts

Post has attachment
Public
http://girija.info/nezavisnost/

Koliko je čovjek nesvjestan i mehanički orijentiran u svemu, to možemo stalno vidjeti u svim ljudskim odnosima. Razlog tog stanja su želje i vezanosti koje vas čine robotom.

Najdublji obrazac uma je želja, koja čini od života patnju. Vezana osoba uz sve, nikada ne uživa ni u čemu i nikada ne postiže cilj. Čitav život postaje neprekidna mehanika ponašanja. Zato je teško donijeti odluku postati svjestan u svakom trenutku jer to je borba sa starim obrascima navika koje treba zatomiti. Znamo da su jednostavne stvari na površini duboko ukorijenjene u kompleksnim stvarima, i sve je međusobno zavisno. Nije dovoljno mijenjati mišljenje jer se tada ionako ništa ne mijenja. Vezanost je opsesija. Treba ući do kompleksnog obrasca, ne vezujući se na stare modele reakcija. Postizanjem prvo razumijevanje o nevezivanju stvara se novi uzor i uzrok, samo onda novi život može nastati iz toga. Pogrešno je misliti, a i postoje i uska tumačenja o tom pojmu da je nevezivanje odsustvo zadovoljstva i sreće. Ne radi se o tome, nevezanost nije protiv onog što se više voli. To ne znači da treba prestati uživati. Ovo paušalno razumijevanje postoji, a i neke su discipline pogrešno to interpretirale na mnogo načina. Negdje se tvrdi da vi umirete u životu jer nevezivanje znači da vi ne volite ništa. Ako ne želite ništa, niste vezani ni uz što, ako ne volite ništa, onda ćete biti samo živi mrtvac.To nije značenje. Nevezivanje znači da niste zavisni ni od čega, da ne činite svoj život i sreću zavisnim ni od čega. Davanje prednosti je u redu, vezivanje nije u redu. Kad ne reagirate mehanički, ne lijepite se na bilo koje riječi, akcije, događanja i ne sudite te različitosti je to stanje duha nevezanosti. Ako niste vezani, vi ste slobodni; imate mnogo energije, ne zavisite ni od čega. Prihvaćate život kakav vam se događa. Vi ste tada nezavisni, a ta energija može svjesno biti prisutna u svakom trenu vašeg bitisanja.

Obrazac navika i ponašanja je uskladišten iz mnogih života. U jednom životu to je teško promijeniti, jer navika reagira odmah uzbuđenjem i prosudbama. Takav čovjek je stalno vani, a nikad usredišten u sebi. Treba promatrati i svjesno odlučivati, i što god da radite, prije toga ostanite smireni, krećite se unutra. Samo postanite bestrasni, nevezani, tako da možete gledati na sve nepristrano - kao da niste uključeni, budite samo svjedok.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Public
http://girija.info/stvarno-oko-je-sebstvo/

Kad je neki pravac, neka duhovna ili bilo kakva sljedba pa i religija usmjerena na samo jedan aspekt istine to ih čini ograničenim. To i jeste razlog da se međusobno ne uvažavaju. Znanju nema kraja, i nema, dakle, svrhe omeđivati bilo koje svete knjige, spise, na samo svoj vid tumačenja. Isto tako svako iskustvo, doživljaj ne treba stavljati u krajnje okvire. Ono što je bit onog kako god nazvali krajnji proces, samospoznaju, buđenja je ustvari „sagorijevanje“, spržite u pepeo sve što zaprečuje vaše opažanje istine.

Naravno da postoji i velika zbrka u razumijevanju svetih spisa, i tumačenju što je stvarno a što nestvarno ovisno o razini iz koje se nešto objašnjava. Može se reći da ako je sve dio jedne harmonične cjeline, tada se sve mora prihvatiti kao stvarno. Ovaj svijet može ne biti istinit, nema izbora. Ovaj svet je ustvari pun lažnosti. Ali je stvaran, barem onoliko koliko smo stvarni mi i oni (vi i ja). Maja je samo projekcija Šakti u vanjski svijet. Možete poricati svoju stvarnost, jer ako to činite, ulazite u logički paradoks. Ako ste nezbiljski, vi tada ne možete raspravljati o realnosti ili njenom odsustvu u vašem bitisanju. Sve je to u isto vrijeme i ono i ovo, labirint riječi, stvara zbrku i neće vas odvesti tamo gdje želite dospjeti.

Mudri kazuju o prosvjetljenju, ne stoga što bi tu bila riječ da ćete vidjeti neku jasnu bijelu svjetlost, već je u pitanju „svjetlosna lakoća", bivate „olakšani" od teških nakupina vaših karmi, samsare, zahvaljujući vašim svjesnim odricanjima i milosti vašeg gurua ako ga imate. Zar jedna svjetiljka ne pruža svijetlo svima? Njeno ulje sagoriva, ali svjetiljka sama se ne troši. Prosvijetlite sve svjetlošću svog sagorijevanja. Važno je da su svi sokovi želja isušeni jer jedino tada može onaj pravi sok života - ona Amrita (nektar besmrtnosti) -se steći. Umrijeti za života znači dokinuti svaku misao o dualnostima. I stoga što ste to postigli i onu „svjetlost" percepcije možete „vidjeti'" istinu izravno, bez ikakvih tumača.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Public
http://girija.info/sublimni-kozmicki-ples/

Kaže se da su rođenje i smrt, smrt i rođenje, dvije strane istog novčića. Jedno bez drugog ne ide. Prvo dolazi rođenje, ili možemo reći Šakti ili kreativna energija emanirana iz sjedinjene nemanifestirane realnosti. Kada se Šakti vrati svom upravljaču, Gospodu Šivi, to je smrt. Rođenje i smrt zbivaju se samo donde dokle postoji kauzalno tijelo. Jedino dok postoji dovoljno karmi sa kojim ego može da se samo-poistovjećuje dotle ima pokretačke sile da bi došlo do rađanja koje će dovesti u priliku da te karme budu odrađene. Sve te karme u zalihi u kauzalnom stanju moraju se sagorjeti prije nego što se postigne oslobađanje od rađanja. Ali to je tako rijetko da kauzalno tijelo sagori, to je kroz trajanje mnogih stoljeća i milenijima samo nekolicina uspjela postići. Osim toga zna se da, na milion ljudi možda samo jedan i poželi to ostvariti. Zašto? Zato što najprije većina karmi mora biti istrošena, prije nego što možete i razviti želju da ukinete želju kao takvu. I sve dok i nekoliko karmi preostane, vaše će tijelo ostati, a vaš ego će produžiti sa poistovjećivanjem sa vašim oblikom i nastavit će se odnositi prema univerzumu u kategorijama oblika. Kada stremite ka onom najvišem, ne možete se nadati da sa sobom nosite i vaš oblik. Sve forme, pa i sama forma Šive, postoje unutar manifestiranog univerzuma, koji nije ništa do neizdiferencirana forma, totalitet /zbir/ svih univerzuma /svjetova/, Adija Šakti.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Public
http://girija.info/odrazi-ljubavi-i-straha/
Naučite voljeti u svom svakodnevnom životu. Ta ljubav treba biti čista, nevezana i treba je davati zbog nje same. Ako ona sadrži bilo kakve zahtjeve, onda je to samo komercijalna razmjena, kretanje ljubavi umjesto ljubavi same. Prava ljubav ne sadrži nikakve zahtjeve, nikakvo moje-tvoje, nikakvu sebičnost. Osjećaji razdvajanja, nejedinstva u svemu i sa svima je velika prepreka, vaša ljubav treba biti jednaka i bez uspoređivanja. Postoji dovoljno ljubavi u ljudskom srcu, ne samo za jednog čovjeka nego i za tisuće. Zbog želje i beskorisnog razmišljanja nesretna osoba to ne može vidjeti, ali jednom kad se toga oslobodi, ona otkriva čistu, besmrtnu i sveukupnu ljubav. Da biste pronašli to stanje, prvo morate voljeti sebe. Nemojte mučiti sebe ponavljajući si da ste nečisti, bez radosti, nestvarni, prolazni ili jadni. Određene religije, određene zajednice, određena pjesnička djela smatraju tijelo ružnim, slabim i bezvrijednim, vrijednim koliko i školjka. Kako nepravedno! Oni koji se grubo odnose prema svom tijelu i kao rezultat sve što bi eventualno postigli bile su bolesti. Ljubav ne bi trebala biti zadovoljavanje osjetila ili za sebične razloge, zato što je to onda naprosto samo vezanost. Vezanost je nečista i nikada vas ne može dovesti do stanja budne i mudre osobe. Ako vaše oči vide nečije bogatstvo ili ljepotu i izgaraju u ljutnji, pohlepi i zavisti, nije li ludo razljutiti se na tu ljepotu i bogatstvo i uništiti ih? Zar je doista ispravno kazniti vaše nevine oči u ime odricanja i asketizma? One su postojani prijatelji. Vaše oči nisu privučene ničemu niti su odbijene ni od čega. One su jednostavno prijatelji koji vam pomažu da vidite oblike. Bez obzira kako koristite vaša osjetila, ona su tu samo da vam pomognu. Ona su spremna učiniti bilo kakav posao koji im date. Ako želite postati yogi, tijelo je spremno. Ako želite biti ljuti, ono je spremno. Što god postanete, i vaše tijelo će postati. Što god želite izraziti, to će i ono postati.
Jednom je jedan čovjek postao odani sluga Guruu. Jednog dana netko je pitao tog čovjeka: "Kako se osjećaš? Reci mi o svojim radostima i svojim tugama. Kakav je tvoj život u uz Gurua? Kako na tebe djeluju vrućina i hladnoća?" Čovjek je odgovorio: "Ja ne znam ništa o vrućini ljeta ili hladnoći zime. Ja samo znam kako služiti. Samo moj Guru zna o mojoj vrućini, hladnoći, o mojim radostima i o mojim bolima." Ovaj čovjek se u potpunosti izgubio u svom služenju Guruu. Ništa nije zadržao za sebe i takva ljubav treba biti. Uvijek treba biti slobodna od nedostataka, razlikovanja, patnje i želja. Takvo stanje duha će vas odvesti u blaženstvo i učiniti vas onim što nazivamo Bogom, ili ostvarenim, budnim i sl.. Ljubav je samo ljubav.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Public
[Novi članak] Često ponavljamo mudru priču „Guska je izašla”. Ona se odnosi na um i vaše Sebstvo. Guru je rekao učeniku da razmišlja o sljedećem koanu: Mladunče guske je stavljeno u flašu i tu dobivalo hranu i vodu. Guska je rasla sve više i više, dok na kraju nije ispunila cijelu flašu. Sada je prevelika; ne može izaći kroz grlić flaše, previše je mali. Koan se sastoji od toga da morate izvuči gusku iz flaše, a da je ne razbijete, niti da ubijete gusku. To sad predstavlja umo-lom. Sta možete učiniti? Guska je prevelika; ne možete je izvući osim ako ne razbijete flašu, ali to nije dozvoljeno. Možete je izvaditi i ako je ubijete; to znači da vam nije bitno da li će izaći živa ili mrtva. Ni to nije dozvoljeno. Iz dana u dan je učenik meditirao, nije nalazio način, mislio je da će pomoći ovo ili ono – ali pravi način zapravo nije ni postojao. Umoran, potpuno iscrpljen, doživio je iznenadno otkrivenje… Odjednom je shvatio da učitelja ne zanimaju guska i flaša; one sigurno predstavljaju nešto drugo. Flaša je um, a ti si guska. To je moguće ako si svjedok. Čak i ako se ne nalaziš u umu, možeš se toliko identificirati sa njim da imaš osjećaj kao da jesi! Učenik odlazi kod učitelja da mu kaže da je guska napolju. A učitelj odgovara: „Razumio si. Neka od sada stalno bude napolju. Nikada nije ni bila unutra.” Ako se nastavite boriti sa guskom i flašom, nema šanse da riješite problem. U pitanju je shvaćanje da one predstavljaju nešto drugo, inače vam učitelj ne bi zadao takav zadatak. Cijela ova stvar se radi o umu i svijesti. Svijest je guska koja se ne nalazi u flaši uma, ali vi vjerujete da je tako, i svakog pitate kako da je oslobodite. A onda naravno postoje razni tumači, false učitelji koji će vam pomoći i pokazati neke tehnike uz pomoć kojih ćete je izvući. Zovem ih false jer ni i takvi ništa ne shvaćaju: guska je već vani, nije ni bila unutra, tako da pitanje izlaska se ni ne može postaviti.
Add a comment...

Post has attachment
Public
http://girija.info/sam-samcat/
Čini se da su ljudi većinom nesposobni biti sami (samostalni). Ovdje je riječ o neovisnosti od drugih, od društva, od osoba pa i od ideja. Znamo da je čovjek rođen kao dio svijeta, kao član društva, kao sastavni dio drugih. Sistem vas odgaja kao društveno biće, ne kao samotnika (samotnjaka). Unutar društva nitko ne može biti potpuno slobodan: prisustvo drugih uvijek će stvarati brige, napetosti. Gdje god postoji prilagođivanje, postoje i ograničenja. Nije ni čudo što se ljudi plaše ostati sami, u biti slobodni. Biti sam, biti u samoći, ne znači osamu. Osama u vama budi osjećaj usamljenosti, ispraznosti, potištenosti. Usamljenost je bolni osjećaj manjka. Samoća je namjerni izbor kojim odvajamo vrijeme sami za sebe. Sloboda i samoća su dvije strane jedne te iste stvari. Svi koji traže slobodu, morati će pronaći vlastitu samoću, naći metodu, sredstvo i način kako postići samostalno stanje svijesti. Samotnika ne možete naljutiti, jer on je naučio živjeti u miru sa samim sobom - naučio je biti radost sam po sebi i sam za sebe. Kao sam, on je samodovoljan. Možete primijetiti da zbog toga ljudi ne vole kada neki njihov prijatelj postane duhovan: jer predstavlja nekog tko je dovoljan samom sebi, nije zavisan ni u jednom smislu. To stvara strah, čak i izbjegavate takve pojedince, osjećate vlastitu ništavnost jer vam je čitav život izgrađen oko potrebe i ovisnosti da trebate nekog, da ste nekom neophodni. To je sve nesvjesnost i slabost da vas se usmjerava ili vodi, postajete rob i tako gubite svoju slobodu, potpuno, od samoga početka. Samoća je obično u vašoj svijesti povezana s osjećanjem tjeskobe i mrtvila. Sve dok ne odbacite potrebu biti potrebni bilo kome, nećete postati samotnik. Ipak, kako svijest o sebi sazrijeva, najdublje htjenje svakog čovjeka je biti totalno slobodan. Sloboda, Mokša je cilj, to je ono što se naziva kraljevstvom Božjim. Smisao je jasan, ne osjećati nikakvo opterećenje, granicu, ograničenje... živjeti kao utjelovljena beskrajnost, bez sudaranja s drugima - kao da ste potpuno sami. Samotnjak je onaj koji je prestao u drugima tražiti smisao vlastitog života. Onaj koji više ne traži potvrdu iz tuđih riječi ili iz tuđih pogleda. Sloboda za onoga koji je sam; usamljenik, samotnjak, nije kraj; ona je početak.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Public
http://girija.info/znanje-je-samo-sredstvo-i-nista-vise/

Što možemo reći kad je znanje ispravno. Mudraci kažu da je direktno znanje izvor istinitog znanja i vrlo je slično učenjima probuđenih ljudi. To znanje je ono koje je bez posrednika jer tada odmah gledate u ono znano, očigledno je. Zbog tog nijednom posredniku ne treba vjerovati jer je on poput čula posrednik direktom saznavanju. Čula poput očiju, ušiju ne mogu biti pouzdana, jer su samo mehanička sredstva. Kako netko može biti siguran da čula izvještavaju pravilno? Dobivate neistinu a neistinito znanje je lažna koncepcija koja ne odgovara stvari kakva ona jeste, jer je iza imaginacija, mašta, riječi bez ikakve suštine. Pogrešnog saznanja proizlazi iz formi, jer um kad modificira djeluje na odsustvu ikakvog sadržaja u njemu i to je ono stanje koje zovemo spavanje. Ljudi većinom spavaju u takozvanoj javi postojanja, jer dok sanjate počinjete vjerovati u san, da je on istinit, čula izvještavaju o snu. No kada vi znate nešto a ne morate zavisiti od nekog drugog imate direktan uvid jer vi kao saznavalac ste licem u lice sa saznavanim. Neposrednost samo može biti istinita. Na taj način imate prvo istinito znanje, ono o unutrašnjem Sebstvu (o biću ili bitku). Zato se i kaže da samo u dubokoj meditaciji vi transcendirate čula. Tada direktno saznanje postaje moguće.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Public
http://girija.info/odredeni-nacin/

Ne postoji nikakav razlog da bi netko započeo duhovni život i pokušao pronaći središnju istinu o stvarima, sebi, postojanju i sl. sve dok u sebi ne osjeti poriv da to učini. Reći nekom nespremnom razumjeti više principe poput „Svijet je priviđenje“ ništa se ne postiže. Preobraćanje ljudi i primoravanje da vode duhovni život ili rade na sebi u smislu samospoznaje biti će djelotvorno samo ako su zreli za to. Tada ste, po svemu sudeći, učinili možda najveće dobro djelo koje je za nekoga moguće učiniti. Isto tako osuđivati, omalovažavati i u negaciji tu razinu procjenjivati ne vodi ničemu.

Ako vi neki mudar citat stavite u materijalni kontekst onda se gubi smisao koji taj citat sadrži o duhovnoj vrijednosti. Ako netko kakav je ustroj svijeta ili nečiju razinu svijesti gleda ovo je loše ovo je dobro ne uvažavajući evolucijske uzroke, posljedice i ne uvažavajući zašto su osobe i stvari uređene kakve jesu i sam ne zna da je to isključivo dimenzija materije, dualnosti i promjena onda je to jednostrano ili linearno gledanje. Sve procjene u smislu dobro i loše su dualni aspekti na razini ljudskih odnosa u kojima egzistira stanje svijesti koje još evoluira ka čišćenju i višim vrijednostima. Tu se ljudski um vezuje i operira za dimenzije u kojima postoji vezanost za zamisli, koncepte, ideje (prošlost, budućnost, pozitivno, negativno) kojima daju stvarnost u njihovom postojanju u svijetu na koji gledaju kao jedinu realnost (ja sam). Na toj razini (prividu) u tim konceptima naravno da su potrebni i vrijede zakoni, kodeksi , moralnost, etika, pravda, određeni prema sustavu vrijednosti nekog društva da bi ljudski rod egzistirao donekle ljudski. Ljudske vrijednosti u čovječanstvu su jedina kategorija koja vječno u svijetu se pokušava uspostaviti kroz ključ ka biti ljudsko biće da bi se evolucija nastavila ka onoj razini zvanoj božansko. Kako netko može biti dobar i činiti dobro, ako nije usredotočen na univerzalno dobro u svemu.

Ali jasno, općenito govoreći, svijet za to nije spreman i nikada neće biti za to spreman zbog toga što postoji stalni priljev novih izraza života i utjelovljenja koja kao i oduvijek na svoj način napreduju na svom putu razvoja.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Public
Tišina je takva sila, tišina je takva transformirajuća snaga, tišina je tako alkemijska… to je jedina magija na svetu.
Add a comment...

Post has attachment
Public
http://girija.info/gdje-pasti/

Ono što nazivamo svjedočenjem je Svjesnost popraćena objektom, no u stvarnosti postoji samo jedno stanje, koje kad je bez boja i bez ograničenja zovemo vrhovnom stvarnošću. Postojanje i svjesnost nisu dvije odvojene stvari, već jedna ista. Kad se sa nekim objektom poistovjetite uslijed želja, težnji nekim porivima pa i strahom to je stanje koje je ustvari osoba. Možemo reći da je osoba oblik nekog programa. To vam je onaj primjer vježbe nevezanosti sa novim vezivanjem jer je program i dalje aktivan u snu osobnosti,(osoba trči u svijet; u drugom slučaju trči od njega.. u oba slučaja trči.) Ispada da svi u nekoj potrazi zvanoj duhovnost, buđenje, u biti traže samog sebe, a da to ni ne znaju. Ako si ti sam kao činilac odsutan, nikakva tobožnja svetost čina neće ti pomoći. Naprotiv, duhovnost aktera prenosi se i na akciju, to jest čin. Naravno da što je osoba više svjesno razvijena, to je manja mogućnost da ona postane žrtvom bilo koje religiozne gluposti, jer će shvatiti da um i njegova sva stanja ili priroda su nestvarni. Biti svjestan iziskuje mnogo energije i unutrašnje snage, rijetko tko to može.. Volja takođe treba biti transcendirana, iščeznuti u tišinu - samo tada se osobnost nekog poput lava mijenja u dijete, nevinost. Sve se događa svemu i ničemu, postojiš kao postojanje i kao nepostojanje. Zatvori oči i zamisli na trenutak da si mrtav. Nikako to ne možeš učiniti. Nikada ne možeš zamisliti da nećeš postojati (poslije smrti). Takozvano postojanje ustvari je san koji pleteš sam.
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded