Profile cover photo
Profile photo
Geral Overbeek
58 followers -
Passionate Garden Designer, Author, internet marketeer, photographer and nature lover. Gepassioneerd tuinontwerper, schrijver, fotograaf en natuurliefhebber.
Passionate Garden Designer, Author, internet marketeer, photographer and nature lover. Gepassioneerd tuinontwerper, schrijver, fotograaf en natuurliefhebber.

58 followers
About
Posts

Berm-Snacken wordt de nieuwe trend!

Wat is berm snacken. Het is terug naar de natuur, eten uit je eigen tuin of eten uit het landschap om je heen.

Door het eten van wilde planten ontdek je veel meer van de wonderlijke processen in de natuur. Maar belangrijker is de puurheid van wilde planten die zonder kunstgrepen, mest of bestrijdingsmiddelen op kunnen groeien.

Wilde kruiden en vruchten zijn niet alleen puur natuur maar zitten ook nog eens vol met vitaminen, mineralen en antistoffen zoals de natuur dat bedoeld heeft. Bijvoorbeeld de veldkers, familie van de tuinkers, dit plantje bevat van nature 30% vitamine C. Deze vorm van vitamine herkent ons lichaam waardoor het volledig wordt opgenomen in ons systeem. Dat kan je van een vitamine niet zeggen.

Met andere woorden: wilde planten zijn superfoods die vaak in overvloed beschikbaar zijn. Veel tuinliefhebbers zien bijvoorbeeld zevenblad alleen maar als lastig onkruid maar als bermsnacker zie je geen onkruid meer maar een heerlijk gezond hapje.

In Woerden gaan we een strook gras die door niemand gebruikt werd omvormen tot eetbaar struweel. Een openbare tuin waar iedereen kan komen berm-snacken. Het is een echte proeftuin met traditionele groente, permacultuur en een mix van voedselbosplanten. Tussen door en langs de randen is er voldoende ruimte voor wilde planten die hier van nature al groeien.

Vanuit deze proeftuin gaan we met diverse organisaties "Eetbaar Woerden" op de kaart zetten zodat het berm-snacken nog meer mensen blij en gezond kan maken.

Post has attachment
Eten uit eigen tuin of landschap noemen we voortaan Berm-Snacken. Maar waar kan je dat het beste doen als je zelf geen tuin hebt. Of als je eerst eens wil proberen hoe dat berm-snacken werkt.

Daarom gaan we een eetbaar struweel aanplanten wat gaat dienen als proeftuin en waar iedereen uit de buurt kan komen berm-snacken.

Ameco gaat met zijn mensen (met afstand tot de arbeidsmarkt) ook aan de slag bij de aanleg maar ook in het bijhouden van de tuin.

Kom je 9 maart ook je steentje bijdragen, dan krijg je alvast een voorproefje van het berm-snack event wat we in april gaan organiseren met een chef-kok.

Post has attachment
Photo

Post has attachment
Het najaar is een tijd dat er weer gesnoeid kan worden in de tuin. In onze nieuwe Online-Tuincursus geef ik iedere maand tuintips door middel van instructie video's, een boeiende audiocursus en andere praktische informatie over het tuinonderhoud. Wil je het goed aanpakken en werk besparen kijk dan hoe ik je kan helpen op: https://tuincursus-online.nl/tuincursus-online/
Add a comment...

Post has attachment
Het is weer tijd om de tuin te snoeien. Wil je het snoeien zelf leren dan kan je bij Tuincursus-Online naast de praktische workshops ook de eerste Online cursus Tuinonderhoud volgen. bekijk de video om meer te ontdekken.
Add a comment...

Post has attachment
Heeft jouw tuin extra diepte of sfeer nodig?

In een nieuw blogbericht laat ik zien hoe ik dat in mijn eigen tuin heb aangepakt.
Add a comment...

Post has attachment
Onkruid bestaat niet meer!

Onkruid is door de mens bedacht. Er leven in ieder gebied specifieke planten die een specifiek doel hebben in de natuurlijke kringloop. Wij mensen plakken er een sticker "Onkruid" op omdat we bepaalde wilde planten uit onze tuin willen verbannen. Maar hoe zou het zijn als je op een andere manier naar deze planten gaat kijken?

Weet jij hoe een wildplukwandeling je leven veranderd?

Het groene hart bestaat niet alleen uit eentonige weilanden maar er zijn ook natuurgebieden en wilde bermen waar een grote verscheidenheid aan planten groeit die meestal ook nog goed te eten zijn. Welke soorten dat laat ik je zien tijdens een bijzondere wildplukwandeling en aansluitend een kookworkshop.

Onkruid bestaat niet meer!

Geral Overbeek is opgegroeid in het groene hart en laat met veel plezier zien wat er allemaal te beleven valt. Tijdens de wildplukwandeling vertelt hij over de kenmerken van de planten- en dierenwereld maar ook hoe je de planten kunt herkennen. Wat vaak als onkruiden wordt bestempeld blijkt met een ander inzicht ineens een voedzaam en lekker gewas. Denk aan paardenbloem, zevenblad, weegbree of brandnetel allemaal planten die vers geplukt gezonder zijn dan een zakje sla uit de supermarkt. Iedere plant heeft een eigen verhaal, zelfs de Romeinen komen nog aan bod.

Bianca Visscher is voedingscoach bij “Lijn in balans” en laat je zien hoe je een pittige pesto maakt of een voedzame brandnetelsoep. Ons eten is veel te zoet, te zout of te vet. Een salade is eenvoudig te maken en zit vol met voedingsstoffen die we elke dag nodig hebben. Als je een basissalade aanvult met wilde kruiden dan geef je de salade een extra upgrade en extra kleur. Door het toevoegen van de oorspronkelijke smaken (zoals het bitter van de paardenbloem) verbeter je de spijsvertering en kan je op een eenvoudige manier gerechten maken die je echt energie geven zonder allerlei onnodige toevoegingen, puur natuur.

Van natuurtuin tot voedselbos.

In de meeste tuinen is een groot deel van de wilde planten te vinden die van oorsprong in de omgeving groeien. Ook in groenstroken, moestuinen en natuurgebieden is van alles te vinden.

Een voedselbos bestaat uit een systeem met eetbare heesters en bomen die jaar na jaar meer vruchten en andere eetbare planten kan opleveren. Daarnaast biedt het voedselbos ook veel voeding en leefruimte voor insecten, vogels en andere dieren. Heb je niet zo veel ruimte dan is een mini-voedselbos in je eigen tuin ook heel goed mogelijk, zelfs veel planten die we alleen als sierplant kennen zijn eetbaar.

Kom je plukken en proeven?

Na de wandeling van ongeveer 1.5 uur gaan we wat gerechten maken uit eigen tuin en kan je natuurlijk proeven. Denk aan een smakelijke salade, een pesto van zevenblad, een krachtige brandnetelsoep of thee van verse munt.

Bij wijze van proef willen Bianca en Geral hun kennis bundelen, zou jij het leuk vinden om te leren wildplukken en ook nog eens lekkere gerechten te maken kom dan zaterdag 30 september naar Schalkwijk vlak bij Houten.

Voor slechts € 17,- kan je meedoen. Reserveer snel je plek want het aantal deelnemers is beperkt.

>>> JA, IK DOE MEE <<<

https://tuincursus-online.nl/product/wildplukwandeling-groene-hart/
Add a comment...

Post has attachment
2 manieren om de buxusmot te bestrijden.
Add a comment...

Post has attachment
De eerste online cursus over tuinonderhoud met elke maand van het seizoen een verzameling van instructie video's, een audiocursus en inspirerende achtergrond informatie over de tuin.
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded