Profile cover photo
Profile photo
Francesc Figueras Miret
111 followers
111 followers
About
Francesc's posts

Fa gairebé una setmana de la proposta de la llista unitària sense polítics i a les tertúlies i diaris pràcticament no he sentit res que no fossin crítiques. No sóc ni periodista ni politòleg i potser se m'escapa alguna cosa. A continuació us presento la meva argumentació.

La proposta de llista unitària sense polítics té bàsicament dos components:

1. Compromís a no formar govern
És el que converteix les eleccions en referèndum. A efectes pràctics aquest fet està pràcticament garantit ja que per poc bon resultat que tingués el sí (40% dels vots), s'haurien de posar d'acord partits molt diferents per investir un president. Evidentment, si el sí obtingués majoria absoluta en escons, això seria impossible. 

2. No hi ha polítics en actiu
Aquí hi entra bàsicament l'obsessió en Mas sí o Mas no (més que res perquè els altres ja estan d'acord en fer-ho així). Avantatges que hi veig:
  - Reforça el fet que no són unes eleccions sinó un referèndum. En unes eleccions es presenten partits i polítics, en un referèndum els partits donen suport a una opció. Si poses el Mas a la llista es pot veure com un plebiscit pel Mas.
  - Destrueixes la campanya de ICV i Podem, que ja la tenen centrada en fer-la en contra del Mas més que no pas una altra cosa. Si als debats hi va el Mas serà inevitable que li retreguin les retallades, etc.
  - I el més important, i relacionat amb el punt anterior: un potencial votant de ICV que sigui independentista però abans de tot que es preocupi per temes socials que és més probable que voti, una llista amb el Mas o sense ell? No veig que el problema sigui aconseguir els votants de CDC, ERC i CUP, que en principi ja els tens, sinó els que no votarien cap d'aquestes partits en unes eleccions normals i això bàsicament és votants de ICV, PSC i Podem. Entenc que els votants de C's i PP estan fora d'abast.

Arguments típics en contra:
  - Sense polítics els diputats escollits no sabran com funcionen les coses
      1. Algú els pot donar suport
      2. No han de fer gran cosa, només no escollir president
      3. Els polítics tampoc es treuen una carrera de 10 anys ni passen un examen abans de poder ser escollits.
  - Només volen fer fora al Mas
      1. És un referèndum, no unes eleccions, el Mas que es presenti a les constituents, no estem a Ítaca encara.
  - Hauríem de guanyar també a les constituents
      1. És un risc, sí, però en aquest cas, si ha guanyat el sí, amb una majoria simple en tenim prou. A banda, ICV i Podem en aquest cas s'haurien de posicionar durant la campanya en si estan disposats a ajudar a complir el mandat del poble. Si diuen que no, potser perdrien vots també, ja no tindrien excusa
  - La gent no entendrà "tantes eleccions en tant poc temps" o "una llista sense polítics"
      1. Si suposem que la gent no entén les coses encara que estiguis dos mesos explicant-les, potser que ens plantegem no fer eleccions.

I fins aquí l'esquema general. Agrairia que deixéssiu comentaris sobre els punts en els que creieu que m'equivoco.

Post has attachment
Semblant ald'ahir però val la pena: Goldacre: What doctors don't know about the drugs they prescribe #TED : http://on.ted.com/h03Xh

Post has attachment
Ben Goldacre: Battling bad science #TED : http://on.ted.com/tgcL

Post has attachment
Molt bo. Michael Shermer: Why people believe weird things #TED : http://on.ted.com/hxl6

Post has attachment
Paul Piff: Does money make you mean? #TED : http://on.ted.com/gxfn

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Dinar per diumenge...
Photo

Post has attachment
Connexió impossible
Photo
Wait while more posts are being loaded