Profile cover photo
Profile photo
УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ И МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ
34 followers -
Защото най-важно е Вашето здраве!
Защото най-важно е Вашето здраве!

34 followers
About
Posts

Post has attachment
Топ медик в Пловдив лекува с апаратура последно поколение в „Еврохоспитал“
Д-р Владимир Пенков е един от уважаваните специалисти по гастроентерология

Д-р Владимир Пенков е един от уважаваните специалисти по гастроентерология в България. За щастие на пловдивчани – той практикува под тепетата – в болница „Еврохоспитал“. Лечебното заведение край „Коматевско шосе“ се превърна в емблематично за адекватно, качествено и бързо лечение на пациентите. „Еврохоспитал“ се старае да поддържа високо ниво като разчита на едни от най-добрите специалисти в областта на медицината.

Болницата разполага с апаратура от най-висок клас на водещи фирми , така че симбиозата между техниката и лекарите да прави диагностиката и лечението на хората възможно бързо и точно, за да постига желаните резултати. Trafficnews.bg се обърна към д-р Пенков с молба да разкаже за себе си и за новата апаратура, с която „Еврохоспитал“ разполага отскоро. Топ медикът се съгласи на драго сърце!

- Как решихте да станете лекар?

Истината е, че не ми е било детска мечта да стана лекар. Не съм го планувал, така се случи. Като ученик ми харесваха часовете по „Биология“ и с удоволствие усвоявах уроците. Така постепенно пътят ми се насочи в посока, каквато не съм очаквал – да стана лекар. Връщайки се назад разбирам, че съм направил правилния избор и това е професията , която ме прави щастлив и удовлетворен от работата ми.

- Как мислите, д-р Пенков, гастроентерологията по-различна ли е от другите специалности в медицината?

Смятам, че гастроентерологията е свързана с всички специалности от вътрешната медицина и много се доближава до хирургията, дори изземва някои случаи от нея и спестява на пациента оперативно лечение, като по този начин намалява времето за възстановяване и постоперативните усложнения.

Затова съм много горд от кабинета , който създадохме. Това е един малък остров, в който ние правим точна диагностика на проблемите по жлъчно-чернодробната система и панкреаса. А съвременната техника, с която сме оборудвани ни позволява при голяма част от пациентите да премахнем проблема и да възстановим здравето или да облекчим страданията им , когато са дошли в стадий, в който заболяването им е нелечимо.

- Вярно ли е, че стомашно чревните смущения могат да се дължат на стрес?

Да, това е добър въпрос. Много от заболяванията се дължат на стресови моменти в живота на пациентите, като автоимунните и функционални заболявания. Например синдромът на раздразненото черво, от който се оплакват много хора в сегашния век и който не е бил познат през средните векове се причинява от стресови моменти в живота на хората. Отпечатъкът от преживените психични пренапрежения е точно този – болест.

- Кой е най-тежкият Ви случай в професионалната кариера? Този, който винаги ще помните?

Трудно бих могъл да отделя някой случай, а и аз не разделям пациентите на леки и тежки. Понякога много тежки и дори безнадеждни пациенти се повлияват много бързо от терапията, а при други на пръв поглед леки случаи е било необходимо продължително и сериозно лечение.

- Какъв щяхте да сте, ако не бяхте доктор?

Вероятно щях да се насоча към инженерството под някаква форма. Интересувах се от инженерни науки, но в крайна сметка и за мое щастие – ето ме тук като лекар в болница „Еврохоспитал“, в този съвременно оборудван кабинет.

- Как минава един Ваш ден в отделението?

Стартирам с визитации, което е обичайно. Следва работа в новооткрития ендоскопски кабинет , където с новозакупения рентгенов апарат тип „С-рамо” и ендоскопска техника от най-висок клас, извършвам високо специализирани манипулации на целия храносмилателен тракт. Наличната апаратура ми дава свободата освен да поставям диагноза, да мога и да лекувам пациентите!

- Какво Ви помага да разпускате, имате ли хоби?

Мисля, че е благоприятно за всеки човек да има хоби. В моя случай става дума за плуване и гребане с каяк.

- Какви са алтернативите за хората, които се притесняват от чести колоноскопии, например? Има ли алтернативни методи за диагностика и профилактика?

Медицината непрекъснато се развива и променя. Такава формулировка като чести колоноскопии няма. Препоръчваме по-чести изследвания на червата при пациенти , на които сме открили и отстранили полипи. При тях изследването е безалтернативно. Нито виртуалната колоноскопия с компютърен томограф , нито капсулната ендоскопия могат да я заменят. Те имат приложение при малка част от пациентите (при които има противопоказания за колоноскопия) и освен, че са нискоинформативни, са и много скъпи.
PhotoPhotoPhotoPhoto
21.10.18 г.
4 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
ПРИЗНАНИЕ ЗА ВИСОКОТО НИВО НА РАБОТА В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ХИРУРГИЯ НА УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ“

От 3 до 6 октомври началникът на отделението по хирургия доц. Д-р Николай Белев беше специален гост на II-рия Международен симпозиум на световната асоциация по чернодробна хирургия в Сеул (ISLS 2018).
Заедно с екип от ВМА воден от проф. д-р Никола Владов, обмениха опит с колегите си на престижния форум в Южна Корея, организиран от Международната асоциация на чернодробните хирурзи. „Asan Medical Center” в Сеул в момента е Меката на чернодробната хирургия в света, където трансплантацията от живи донори е изключително развита. Симпозиумът беще открит с демонстрация на лапароскопска експлантация от жив донор на дясната част на черния дроб извършена по перфектен начин от Проф. Ки Хун Ким. В рамките на следеващите два дни бяха разгледани и дискутирани множество актуални проблеми на чернодробно-панкреатичната хирургия. Удовлетворението от видяното е голямо имайки предвид, че нашият опит корелира със световните практики. Доказателство за това е факта, че единият от постерите представен от Доц. Белев бе номиниран с награда “травъл гранд”.
По същото време лекари и операционни сестри от отделението взеха участие в XVI Национален конгрес по хирургия с международно участие, който се проведе в периода 4-7 октомври 2018 г., в конгресен център на хотел Интернационал, к.к. Златни пясъци. Научният форум с най-голяма значимост в българската хирургия за 2018 г. се проведе под мотото „Нови хоризонти пред хирургията". Участието в научната програма на конгреса включваше 6 доклада и 3 постера:
• Лапароскопска хирургия на авансиралия стомашен рак (Т3-4а,N1-3b,M0) в съчетание с приложена под налягане аерозолна химиoтерапия за профилактика и лечение на перитонеалната карциноматоза
• Конвенционални и лапароскопски колектомии
• Усложнения след лапароскопски и конвенционални чернодробни резекции по повод на метастазирал колоректален рак
• Индикации за тотална панкреатектомия към 2018 година
• Лапароскопска деваскуларизация като част от терапевтичния алгоритъм при пациенти с кървящи езофагеални и субкардиални варици в следствие на портална хипертония
• VAC терапия при лечение и профилактика на раневата инфекция
- Спешни оперативни интервенции при заболявания на левия колон
- Мястото на лапароскопията като елемент на хирургичното лечение в мултидисциплинарния подход при третирането на нерезектабилни и гранично резектабилни чернодробни метастази от колоректален карцином
- Лапароскопска дуоденопанкреатична резекция – нашият подход
PhotoPhotoPhotoPhoto
12.10.18 г.
4 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment

Ротари клуб Пловдив Филипопол и УМБАЛ“Еврохоспитал Пловдив“ООД се включват в проект за превенция на исхемичния инсулт

В България годишно умират над 20 000 човека, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. С тази тъжна статистика страната ни се нарежда на първо място в ЕС по смърност от инсулт.
Проектът „No Stroke Bulgaria“ адресира този сериозен хуманитарен проблем у нас. Основната цел е да се намалят случаите на това заболяване чрез скрининг на високорискови групи от населението за исхемичен мозъчен инсулт.
Ротари България се включва в борбата с това заболяване чрез изпълнение на глобален проект № 1756342 с партньори Дистрикт 2100 Италия; Дистрикт 4310 и 4590 Бразилия; Дистрикт 2482 България и Ротари клуб Истанбул-Йеникьой Турция. Чрез проекта се закупиха и доставиха ехографи с доплер и електрокардиографи на General Electric за скрининговите изследвания в София, Пловдив, Бургас и Русе.
За Пловдив партньори по проекта са Ротари клуб Пловдив Филипопол и УМБАЛ“Еврохоспитал Пловдив“ ООД.
В университетската болница, в рамките на 1 година, всеки втори и четвърти петък на месеца, ще провеждат профилактични прегледи, включващи и ЕКГ и доплер ехография. Прегледите са безплатни и ще се извършват от кардиолозите д-р Деспина Барекова и д-р Катина Димитрова от 10,00 до 14,00 часа в кабинет № 252. За да направите този безплатен профилактичен преглед, трябва да отговаряте на някое от следните условия:
• над 55 години; пушач; преживян инсулт или инфаркт;
• имате кръвен роднина по първа линия с преживян инсулт или инфаркт (родители, брат, сестра)
• страдате от артериална хипертония, сърдечни заболявания, аритмия (предсърдно мъждене), захарен диабет или висок холестерол.
До края на годината дните са, както следва: 13 и 27 юли; 14 и 28 септември; 12 и 26 октомври; 9 и 23 ноември и 14 и 28 декември.
За справки и записвания : регистратура тел. 032/ 20 70 15; 032/ 20 70 26
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Световно признание за УМБАЛ “Еврохоспитал“ Пловдив Болницата е една от двете лечебни заведения с опит в лапароскопска хирургия на черен дроб.

През изминалият месец в Хирургично отделение на УМБАЛ Еврохоспитал Пловдив съвместно с медицинския симулационен тренировъчен център на Медицински университет Пловдив под егидата на Ескулап Академия организира първият по рода си у нас симпозиум на тема “ 3D визуализация в реалната хирургическа практика”. За четири дни в отделението се извършиха няколко 3D лапароскопски интервенции (три оперативни интервенции на черен дроб с много висока степен на трудност и една операция на дебело черво), където по категоричен начин проличаха предимствата на 3D визуализацията. Видео презентации на извършените операции бяха демонстрирани в 3D формат пред повече от 100 участници от цялата страна регистрирани на симпозиума. Високото ниво на форума и преставените материали бяха оценени по категоричен начин в анкета проведена сред присъствалите .
Опитът на хирургичното отделение на УМБАЛ Еврохоспитал Пловдив в миниинвазивната чернодробна и панкреасна хирургия е на световно ниво. Доказателство за добрата хирургична практика е участието на доц. д-р Николай Белев - началник на отделението в 30-тата юбилейна среща на Японската асоциация по чернодробна и панкреатична хирургия, която се проведе през м.юни в Йокохама, Япония. На нея доц. Белев представи оригинална техника за миниинвазивна дуоденопанкреатична резекция, която беше оцена в категорията ”best oral presentation”. Участието включваше и постер презентация на тема “ Лапароскопски синхронни колоректални и чернодробни операции при метастазирал колоректален рак”.
Израз на изградени критерии, представен собствен опит и визия за развитие, беше и изнесената от доц. Белев публична лекция пред акедемичния състав на Медицински университет Пловдив на тема “Възможности и развитие на лапароскопската чернодробна хирургия”.
В хирургично отделение на УМБАЛ Еврохоспитал Пловдив реалното приложение на високите технологии и новости в медицината кореспондира с големите възможности и амбиции на високоспециализирания хирургичен екип.
PhotoPhotoPhotoPhoto
6.07.18 г.
4 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Ескулап Академия 17-18 май, гр. Пловдив
Симулационно обучение по лапароскопия и 3D визуализация в реалната лапароскопска хирургия

Партньор хирургична клиника на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив" ООД с началник доц. д-р Николай Белев
Photo
Photo
7.05.18 г.
2 Photos - View album
Add a comment...

Считано от 06.01.2018г. достъпът до УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"
е възможен с автобусите от масовият градски транспорт с номера 1, 20 и 27, които преминават директно по Коматевско шосе, без да обикалят през бул. "Александър Стамболийски", "Димитър Талев" и "Околовръстно шосе". За нуждите на пациентите са осигурени спирки в близост до входа на лечебното заведение.
Add a comment...

Post has attachment
УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив ООД се включва в проект за превенция на исхемичния инсулт.

На 04 декември 2017 год. с любезното домакинство на УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив ООД се проведе първата работна среща и се даде старт на изпълнението на глобалния проект № 1756342 с партньори Дистрикт 2100 Италия; Дистрикт 4310 и 4590 Бразилия; Дистрикт 2482 България и Ротари клуб Истанбул-Йеникьой Турция. Проектът е на стойност 98 858.00 щатски долара и предвижда закупуването на ехограф с доплер и електрокардиограф на General Electric.

В България годишно умират над 20 000 човека, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. С тази тъжна статистика страната ни се нарежда на първо място в ЕС по смърност от инсулт.

Проектът „No Stroke Bulgaria“ адресира този сериозен хуманитарен проблем у нас. Основната цел е да се намалят случаите на това заболяване чрез скрининг на високорискови групи от населението за исхемичен мозъчен инсулт.

От италианска страна участие взеха проф. Д-р Гаетано Де Донато ПДГ, специалист по сърдечно-съдова хирургия - Втори Неаполски университет и ротарианците Луиджи Дела Роса и Марко Палимери.
От българска страна партньори са Ротари клубовете Бургас, Бургас-Пиргос, Бургас-Приморие, Пловдив-Филипопол, Русе и Русе-Дунав.

Лечебните заведения, които ще получат предвидената за закупуане апаратура и ще осигурят лекари-специалисти за осъществяването на проекта са Националната кардиологична болница (НКБ - София), УМБАЛ Бургас АД , УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив ООД, УМБАЛ Русе АД.

Гостите бяха приветствани от Управителя на УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив ООД - д-р Венцеслав Джурков, д.м. и останаха впечатлени от условията в болницата и високото ниво и качество на лечебната дейност.
PhotoPhotoPhotoPhoto
5.12.17 г.
4 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Днес е Димитровден

В народния календар Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.

На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита

С уважение и респект към едни от най-опитните и ерудирани колеги: д-р Димитриос Марулас, д-р Димитрис Псомас, д-р Димитър Димитров, д-р Димитър Цветков
Photo
Add a comment...

Post has attachment
УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив е партньор на изложбата "ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ ПЛОВДИВЧАНИ"

Емблематичните пловдивчани, онези, без които градът днес нямаше да е същият, са във фокуса на поредната патриотична инициатива на ИК "Марица".

В петата изложба "Пловдив през годините" ви представяме онези просветени, щедри и енергични личности, станали неразделна част от историята.

Знаем, че пловдивчани обичат своя град, гордеят се с него и добре познават миналото му. Вероятно обаче не са малко онези млади хора, за които д-р Георги Вълкович и Стою Шишков са само имена на улици и се питат кои всъщност са въпросните люде. Това със сигурност повече няма да се налага, ако посетят нашата изложба.

Във времето от 23 октомври до 21 ноември пловдивчани и гостите на града ще научат любопитни подробности за живота на знаковите личности и тяхното дело.

Отредили сме специални табла с уникални фотографии на Димитър Кудоглу, Божидар Здравков, Йосиф Шнитер, Магърдич Томасян, Павел Калпакчиев, Люсиен Шевалас, Христо Данов, Найден Геров и останалите съзидатели на забележителния град.

Паната със снимки и информация за хората, дали неповторимия днешен облик на Пловдив, ще бъдат разположени на Главната южно от Римския стадион.

Инициативата на ИК "Марица" се осъществява съвместно с Държавния архив и историка Владимир Балчев.

Изложбата е реализирана в партньорство с ИК "Марица", община Пловдив и с подкрепата на УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив, УСБАЛАГ Селена, КЦМ, Банка Societe Generale Експресбанк, Роза Импекс, ИСА 2000 ЕООД, Недев ЕООД, Credissimo, пица и паста ресторанти "Верди".
#ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив #емблематичен пловдивчанин
Photo
Add a comment...

Post has attachment
На 19 октомври Българската църква почита Св. Иван Рилски - най-великият български светец, небесен закрилник на целия български народ и основател на най-величествения манастир в България - Рилския. На тази дата се отбелязва и Денят на българския лекар. Денят се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Иван Рилски.

Според преданието Свети Иван Рилски е извършил много чудеса и изцеления през живота си. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.

Не се уповавай на неправдата, не желай грабителство! Бъди кротък, тих и достоен, имайки отворени очите си за всички. - Св. Иван Рилски
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded