Profile cover photo
Profile photo
ESEM: sclerosis multiplex
hírek és cikkek a sclerosis multiplexről
hírek és cikkek a sclerosis multiplexről
About
Posts

Post has attachment
Készítettünk egy Google térképet, amin az összes hazai SM egyesület és betegklub szerepel.

Az egyes nevekre kattintva elérhetőek az adott civil szervezet elérhetőségei is, ám ezek érvényességét nem ellenőriztük. Ha találsz a sorok között olyan adatot, ami azóta megváltozott, kérjük, jelezd felénk, hogy javíthassuk az elavult információkat, és így az új betegek könnyebben felvehessék a kapcsolatot sorstársaikkal.

A térképhez az alábbi adatbázisok szolgáltak forrásként:
http://www.msmba.hu/category/s1/c2-szervezetek/
http://www.smbetegek.hu/az-egyesuletrol/tagszervezeteink
https://sminfo.hu/beteg/sm_betegszervezetek.php
http://www.webbeteg.hu/keresok/cimtar
Add a comment...

Post has attachment
Kardos Alexandra, a Szegedi Tudományegyetem IV. éves diplomás ápoló szakos hallgatója szakdolgozatában az SM betegek kezelése és életminősége közötti kapcsolatot vizsgálja.

Ha van 10 szabad perced, töltsd ki az alábbi kérdőívet, hogy ezzel segítsd a munkáját!
Add a comment...

Post has attachment
650 mg aszpirin megnövelte a kifáradásig eltelt időt, és 56%-kal csökkentette a sportolás után mért testhőmérsékletet. Ez alapján elképzelhető, hogy a sportolás előtt bevett aszpirin segíthet a hőmérséklet-emelkedésre érzékeny SM betegeknek.
Add a comment...

Post has attachment
A kép az ausztráliai SM szervezet kampánya.
(Mi csak magyarítottuk a plakátot.)
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Senkitől sem várható el, miután egy rémisztő betegség diagnózisával szembesül, hogy másnaptól máris aktív tagja legyen egy betegszervezetnek. Vannak, akik szándékosan elkerülik a sorstársakat, ezzel hárítva maguktól a betegségtudatot, mások az első perctől kezdve tudatosan keresik a sorstársakat, hogy minél több információval, tapasztalattal felvérteződve próbálják újraszervezni az életüket.
Add a comment...

Post has attachment
Bár az SM az esetek többségében egy lassú lefolyású betegség, a kilátásokban nagy szerepe van az időfaktornak, a halogatás nélkül, időben megkezdett kezeléseknek, valamint a beteg életmódjának is.
Add a comment...

Post has attachment
Mi történik, ha véletlenül kihagy egy injekciót vagy tablettát egy kezelés alatt lévő SM beteg? Valószínűleg semmi, a gyógyszerek hatása ugyanis nem napokban mérhető. Akinél viszont nem véletlenül marad el egy-egy alkalommal a gyógyszer, hanem rendszertelenül alkalmazza a terápiát, nincs értelme a kezelésnek. Az eredményesség mást jelenthet a betegnek és mást az orvosnak, ezért tisztázni kell, hogy reálisan mi várható egy terápiától.
Add a comment...

Post has attachment
Hosszú időn át akkor tekintették aktívnak a sclerosis multiplexet egy betegnél, ha újabb állapotrosszabbodások (shubok) jelentkeztek. A tapasztalatok és az időközben kiszélesedett terápiás paletta nyomán azonban mára megváltozott a szemlélet. A panaszoktól vagy állapotrosszabbodástól függetlenül is lehet aktív egy betegség, ezért egy-egy gyógyszerváltással ma már nem feltétlenül javasolt megvárni a tünetek ismételt fellángolását.
Add a comment...

Post has attachment
Meg kell védeni az agyat és az idegrendszert az SM okozta károsodásoktól, mert az elpusztult idegsejteket helyreállítani ma még nem tudjuk – indokolja dr. Bencsik Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának docense, miért kell az SM diagnózis után a lehető leghamarabb megkezdeni a kezeléseket.
Add a comment...

Post has attachment
A korai diagnózis fontosságáról számtalan helyen lehet olvasni. Minél hamarabb felfedeznek egy rákos elváltozást, annál jobb eséllyel gyógyul fel belőle a beteg. Minél korábban kezelik a magas vérnyomást, annál kevesebb komplikáció adódik miatta. Csekély szó esik azonban arról, hogy a pozitívumok mellett a korai diagnózisnak lehetnek árnyoldalai is.

A cikk olvasási ideje kb. 10 perc.
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded