Electrolux Assisten N4

Efter en helg där det mesta gått fel lyckades vi (förhoppningsvis) göra ett fynd på auktionen i #Kvarnamåla !
En Electrolux Assistent modell N4... håll i er nu... från 1950 tydligen men med alla tillbehör. Ja nästan i alla fall, insåg att matarskruven som skall vara inne i korvhornet saknades men det borde ju gå att hitta... om någon har förslag på var däremot tar jag tacksamt emot det! :D

passertillsatsen och rivjärnet var komplett å andra sidan, lite synd att det bara var upp till storlek 4,5mm i skivorna men jag hoppas att det skall passa även från nyare modeller! Om någon har en electrolux assistent (ping +Fredrik Adetoft) så är storleken på mina skivor:
Yttre Diameter: 62mm
Axel Diameter: 9,2mm
Tjocklek 6,3mm

Blev genast sugen att slänga ihop lite älgkorv med lite vitlök eftersom jag har några köttbitar kvar i frysen. Ölkorv hade varit trevligt att göra men jag måste nog bygga ett salami-skåp för att kunna justera temp osv.

jag såg på lite filmer att det till nyare modeller tydligen finns en speciell degkrok numera, ni som har kört assistenter tidigare måste man ha en sådan eller kan man köra en bröddeg med den rullen som är standard?

Många frågor men jag litar på kraften hos G+, ikväll ska den rengöras noga på insidan med... 60 års användande kan ha lämnat lite spår! :D

#Assistent   #electrolux  
Translate
3
Åke Jon's profile photoJens Frid's profile photoErik “BBQ King” Näsström's profile photoAxel Persson's profile photo
30 comments
 
Just ja, hittade även en inscannad variant av instruktionsboken, lite småsöt faktiskt... kanske borde se om man hittar ett original någonstans!
Translate
 
Ser faktiskt ut som en äldre modell än den jag har hemma. Har inte kollat när den är ifrån men skulle tro 70-tal.
Kan säga att delarna för kvarn och korvstoppning ser ut att vara likadana som de i min, det borde med andra finnas en större chans att finna delar eftersom de varit med en tid.  (men du får inte mina även om de inte använts på länge!)

fast om du hittar något här
http://shop.electrolux.se/node535.aspx
vette tusan...

Rullen fungerar bra med degar på upp liter degvätska på ett ungefär, dvs 2-3 limpor. Gör du mer bör du ha en degkrok. har för mig det är vad som står i manualen med i min.
Translate
 
Den där var väl ett kul fynd! Kommer vl till användning, snygg är designen också!
Translate
 
Woho +Tomas Robertsson... jag vann något :D

jag skulle gissa på att det lär vara ungefär samma delar, hittade lite blandade sker i deras shop och på andra ställen nu när jag hade någon minut över! Verkar bara finnas upp till 6, eller var det 8mm hålskiva så det är ju helt ok!

Undrar om man egentligen behöver den matarskruven till korvhornet, den andra skruven borde ju mata på stoppningen rätt bra iaf!

Tack för mängden degvätska med, borde räcka!
Translate
Translate
 
Ja precis en sådan som jag såg i deras film +Tomas Robertsson... däremot är jag misstänksam att den inte går att fästa på min N4'a... finns inget extra hål eftersom man tydligen ska ha "slickepotten" där samtidigt!

Har för mig att +Susanne Isaksson skulle bara lite knäckebröd ikväll så då lär det märkas! :D
Translate
 
Nä, slickepotten ska även den bort. Man fäster den i hålet för slickepotten samt i armen, ersätter både rullen och deg-ut-knuffaren.
Translate
Translate
 
Tycks ha skett en viss produktutveckling sedan 50/70-talet.
Degkniv ska viss den kallas för.
Som sagt, större och tyngre degar fungerar kroken bra för men för det allra mesta fungerar rullen bäst för.
Translate
 
Fasiken, får ta och baka lite. Det var några månader sedan.
Det är ju kul och det blir ju så gott jämfört med det man kan köpa i butik!
Translate
 
+Erik Näsström kolla på Erikshjälpen eller andra seconhand.
Du kan ju be dem hålla utkik efter det du letar efter.
Translate
 
Nice! Du verkar hitta mycket på auktion. Är det IRL-auktioner eller lägger de ut på nätet? 
Translate
 
Grattis! Vilket fynd. Min är sedan 60-talet och går som tåget - här bakas, passeras, mals köttfärs och stoppas korv året runt och den bara fungerar. :) 
Translate
 
Glöm inte att dela recept och resultat +Tomas Robertsson :D

Tack för tipset +Axel Persson, har sett massor med handvevade maskiner iaf. men nu när jag tänker efter har jag nog sett hålskivor med!

Nej +Tobias Berg, det är faktiskt IRL-auktioner som de håller varje söndag. Man kan smyga in och kolla på bilder redan på fredagarna så det brukar vara en bra ide! (www.kvarnamala.se)

Jo dom gamla sakerna brukar hålla rätt bra +Yvonne Östman! När du stoppar korv, har du den där extra matarskruven längst ut med?
Translate
 
Ja, det brukar jag ha. Har aldrig provat utan. 
Translate
 
Jag bakar mitt glutenfria i en Assistent, och brukar köra med degrullen (och skrapan), och det går bra. Jag bakar i och för sig bara två bröd åt gången, så jag vet inte hur den uppför sig vid större satser.
Translate
 
Hittade precis till ditt n4 - inköp. Har precis köpt mig en 50tals n4 av en äldre dam. Snygg som tusan, maskinen alltså ;-). Hur går det med dina degar, behöver du degkrok eller klarar du dig bra med rullen? Hur står sig motorn effektmässigt? 
Translate
 
Hade velat testa med en degkrok +Johan Åhs men det har gått bra än så länge iaf. Det gäller att anpassa trycket med rullen beroende på hur tjock degen är visserligen!
Har kört en del rätt rejäla surdegar osv. och det har inte varit några problem!

Effekten har jag absolut inga klagomål på, enda jag varit med om är att remmen har slirat någon gång när jag försökt mala genomfryst späck till min korv men annars har det fungerat kanon. Jag öppnade upp min och rengjorde lite med!
Translate
 
Ingen vintage køkkenmaskine geeks som har forsøgt sig med (ny) degkrok på en N4? 
Translate
Translate
Translate
 
Hej, jag fick en n4a idag från min snälla farmor. Dock så har power knappen gått sönder. Den funkar men skulle önska en ny. Vet någon vart man kan hitta sånt? 
Translate
 
Dom fnissade lite åt mig +Jens Frid​ när jag ringde Electrolux och frågade om delar till min :-D
När jag blir klar med 3d skrivaren kan jag skriva ut en knapp däremot. Vår assistent fungerar kanon fortfarande men remmen börjar nog torka för den slirar ibland. 
Translate
Translate
 
Tack Erik, jag kan tänka mig att de är lite trötta på dessa frågor. Känner igen det från mitt eget jobb när gamla kunder vill ha skitgamla grejer. Tack
Translate
 
"alla" tillbehör från äldre modeller av Assistent passar på de nyare.

Dvs. Att hitta reservdelar är inga problem! 
Translate
Translate
Translate
Add a comment...