Profile cover photo
Profile photo
ЕпохиТВ
93 followers -
Историята-такава, каквато малко я познаваме!
Историята-такава, каквато малко я познаваме!

93 followers
About
Posts

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
http://www.epohi.net/gledayte/
На 17 юли 1393 година столицата Търново пада окончателно под османска власт. Както за всяко историческо събитие, така и за това, не е напълно известно, какво точно се е случило. Спомените за героите са погребани, а на тяхно място са представени слабите и незначителните. И все пак... Ние ще ви разкажем това, което разбрахме, независимо от официалната историография.
За най-слабия български цар е написана най-хубавата песен. Този цар е Иван Шишман, който изоставя столицата си и своя народ на нашественика, за да се скрие в Никопол. Казват, че не е могъл нищо да направи по онова време. Напротив, могъл е – ДА УМРЕ С ДОСТОЙНСТВО! Все пак столицата Търново не остава съвсем беззащитна.
Истинският герой при отбраната на крепостта Царевец е ПОСЛЕДНИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ - ЕВТИМИЙ. Той ръководи отбраната на Търново, когато турските войски са под крепостните стени. Във филма „Последният патриарх“ разказваме за този български светец. Разказваме и за падането на Търново, и на България под османска власт, за ролята на евреите при превземането на Царевец. Да, евреите имат участие. Майката на Иван Шишман е еврейка и под нейното влияние България е разделена на Търновско и Видинско царство. Също под влиянието на Теодора-Сара първородният син на Иван Александър е изпратен във Видин, а престолът в Търново е даден на нейния син – Иван Шишман. Разказват също, че евреин е предал ключа за портите на Царевец. Както и че евреинът Челеби Нафталион и неговият щаб са ръководили кланетата в Търново на 110-те боляри.
Още за това гледайте във филма "Последният патриарх" по ЕпохиТВ http://www.epohi.net/gledayte/
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
На 26 май в бурните води на река Янтра край Бяла загива Панайот Волов.
Апостол от Априското въстание на Четвърти революционен окръг, отстъпил доброволно мястото си на Бенковски, Велик човек, отдал живота и младостта си за свободата. Гледайте "В сянката на Бенковски" по ЕпохиТВ в интернет на адрес http://www.epohi.net/gledayte/
Photo
Add a comment...

Post has attachment

Химнът "Върви народе вързодени" е създаден в края на 19 век. Но преди него са били създавани други четири творби за възхвала на българската наука и образование. Всички са били написани в град Елена, в средата на 19-ти век, когато България все още е под османско владичество.
Първият химн е на Стоян Робовски от град Елена, със заглавие „Български звезди от Солун“. Иван Момчилов, основател на класното училище в Елена, известно като "Даскалоливница", е авторът на втория. Останалите са на Йордан Ненов и Иван Кършовски. И двамата писатели са свързани със същата "Даскалоливница" в Елена. Последният, петият и най-успешният, всенародно признат химн, също принадлежи на еленчанин. Възпитаник е на еленското класно училище. Син е на един от най-видните преподаватели и един от най-образованите хора по това време в България, Никола Михайловски. През май 1892 г. преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия, синът на Никола Михайловски, Стоян Михайловски, написва възторженото стихотворение „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“ с първи стих „Върви, народе възродени…“.
Девет години по-късно, през 1901 година, на един преподавател по музика в ловешкото училище му е възложено да напише песен, която учениците трябва да изпеят на 11 май, църковния празник на Кирил и Методий. Този учител е Панайот Пипков. Козпозиторът не може да намери подходящ текст и затова постоянно отлага. Но на 9 май Пипков забелязва, че едно от момчетата съсредоточено чете стихотворение в неговия час. Взема книжката му и се зачита. Още преди да стигне до половината от стихотворението, вече се ражда музиката. С тебешир веднага започва да пише нотите върху дъската. Цялата млодия е съчинена за около 15 минути, а до края на часа учениците му я разучават и запяват. На училищния празник я запява цялото училище в Ловеч.
Честит празник!
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded