Profile cover photo
Profile photo
Antoinette Janssen
44 followers -
Noord Brabant, Nederland
Noord Brabant, Nederland

44 followers
About
Posts

Post has attachment
Hendrik Wiegersma

Door wat ik las over Willem Hofhuizen en Jan van Gemert, werd mijn interesse gewekt voor dokter en kunstschilder Hendrik Wiegersma. Door informatie die ik vond op allerlei websites, het zien van filmpjes over hem en het horen van zijn stem, het zien van zijn kunstwerken, en meer, raakte ik onder de indruk van deze “oermens”. “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister” (Goethe) en dus heb ik een hele klus aan het mezelf beschränken van heel veel wetenswaardigheden over Hendrik Wiegersma. Ik heb me beperkt tot wat mij persoonlijk aan Hendrik Wiegersma bindt. Alle overige wetenswaardigheden zijn met links naar websites vermeld in “aanvullende informatie”.
Lees verder: https://antoinettejanssen.com/2017/09/20/hendrik-wiegersma-dokter-en-schilder/

#Kunst #NoordBrabant #Deurne #HendrikWiegersma

Post has attachment
In memoriam: Tij Kools

Wiek Lenssen, documentaire filmmaker: Ik leerde Tij bijna twee jaar geleden kennen, toen ik hem opzocht in Veghel voor het opzetten van een documentaire film over de Peel. Als vriend en kenner van het leven van Peelkluizenaar en paradijsvogel Grard Sientje had Tij prachtige en zeer waardevolle bijdragen aan de film. Maar al snel kreeg ik het gevoel dat Tij zelf ook één van die kleurrijke mensen was, die heel nauw met het landschap en de geschiedenis van de Peel verbonden zijn. Mensen uit de Peel. In 'Portretten uit de Peel' zoals de film uiteindelijk is gaan heten, halen we met Tij dan ook herinneringen op aan het oude leven in het veengebied en gaan we met hem terug naar zijn geboortestreek.
Typisch is dat in ‘Portretten uit de Peel’, eigenlijk, op basis van een selectie van oude foto's van fotograaf Jacques Peeters, mensen bij elkaar zijn gekomen die op de één of andere manier sterk op elkaar lijken. Geestverwanten. Zielengroepen, zo men wil. Uit hun hele levenshouding blijkt vooral een grote liefde voor de natuur en voor de eenvoud. Hun bijdragen in de film getuigen van het inzicht dat àl het wereldse, het vluchtige, al het materiële, uiteindelijk altijd ondergeschikt zal blijven aan de natuur. En dat spreekt ook uit deze beelden van Tij’s begrafenis.

Enige weken voor zijn overlijden, belde Tij me op, dat hij niet lang meer te leven had. De verwachting was slechts enige weken tot enkele maanden. Tij gaf aan dat hij nog heel graag voor zijn sterven de film over de Peel wilde zien. Waarschijnlijk zou hij de première (in januari 2017) immers niet meer halen of dan niet meer in staat zijn om deze zelf bij te wonen. We hebben toen samen, Diana en ik, met Roseriet, Micha en Tij op de tv in de woonkamer naar de film gekeken. Het was een bijzonder indringende, emotionele ervaring voor allen en het bizarre was dat we bij het kijken naar de film allemaal op hetzelfde moment dezelfde gedachte kregen: die kist die in de film gevlochten wordt van gras uit de Peel, is dus bedoeld voor Tij, die straks op een natuurbegraafplaats in Heide (ook Peelgebied) zal komen te rusten. De film kwam diep binnen. Van tevoren vertelde Tij nog over zijn jeugd met zijn moeder in de Mariapeel, en dat hij toch echt een manneke uit de Peel was. Ondanks de tragische aanleiding was het een wondermooie avond, niet in de laatste plaats door de rust en toch ook de aanvaarding die Tij uitstraalde. Enkele weken later is Tij overleden. Hij heeft de première niet meer gehaald. Maar hij zal er toch bij zijn, sowieso in de film zèlf.

Vaarwel Tij, je bent opgegaan in de natuur, in jouw geliefde Peel. Al was het op het laatst van jouw leven, ik ben blij en dankbaar dat ik je nog heb mogen leren kennen. Je was een bijzonder mens.
Wiek Lenssen, documentaire filmmaker

Video begrafenis (door Wiek Lenssen)
https://vimeo.com/190885672

Documentaire (door Wiek Lenssen)
Te zien op de bladzijde van De Limburger:
https://l1.nl/limburg-doc-jacques-peeters-portretten-uit-de-peel-125829/


Wie was Tij Kools?
1. Wiki
https://www.wikiwand.com/nl/Tij_Kools
2. Website
http://www.tijkools.nl/
3. Youtube
https://www.youtube.com/channel/UCSvhYQOj7KOIuHbhr5oGFPA


Wiek Lenssen
http://wieklenssenfilm.nl/


#NoordBrabant #DePeel #Natuur #TijKools #WiekLenssen #begrafenisTijKools #JacquesPeeters

Post has attachment
Portretten uit De Peel
Een documentaire van Wiek Lenssen, gebaseerd op de foto's van Jacques Peeters. De documentaire is hier te zien:
URL: https://l1.nl/limburg-doc-jacques-peeters-portretten-uit-de-peel-125829/

Tot medio jaren vijftig, begin jaren zestig behoorde de moerassige
Peelregio van Limburg en Brabant tot een van de dunst bevolkte en minst
ontwikkelde delen van Nederland.

Jacques Peeters (75), meester-fotograaf en gepensioneerd foto-journalist van Dagblad De Limburger, koestert nog levende herinneringen aan zijn vele bezoeken aan de Peel, destijds voor de krant en tegenwoordig als
landschapsfotograaf. De kleurrijke figuren en situaties die hij vaak aantrof intrigeerden hem als jonge fotograaf.

Met de foto’s gaat filmmaker Wiek Lenssen, zelf afkomstig uit de Peelregio, op stap, om te zoeken naar de mensen die door deze fotograaf zo oprecht zijn vastgelegd. Lenssen zoekt naar verwanten of nog levende oud-bekenden van de geportretteerden. Op die manier wordt de unieke geschiedenis van de Peelregio ontsloten.

Deze documentaire is tot stand gekomen met steun van het (per 2017) opgeheven Mediafonds.

Scenario & Regie: Wiek Lenssen
Camera: Adri Schrover
Geluid: Bert van den Dungen
Montage: Ozan Olcay
Producent: Hans Heijnen

Portretten uit de Peel: eervolle vermelding van de jury Limburg Film Festival 2017 (in categorie Beste lange film).

#NoordBrabant #Limburg #DePeel #PortrettenUitDePeel #WiekLenssen #JacquesPeeters #documentaire #natuur #antropologie #fotografie
Photo

Post has attachment
Filmmaker Wiek Lenssen brengt ode aan de ruige Peel
DEURNE - Hij wilde altijd al een film maken over de Peel, filmmaker Wiek Lenssen (53) uit Swolgen. ,,Het licht verandert daar telkens. Het ene moment waan je jezelf in Afrika en verwacht je een giraf die boven de boom uit komt, het andere moment zit je midden op een woeste Siberische toendra. Het is er ruig en het gebied heeft een ruige historie. Die wilde ik ook beschrijven met de film.”

#NoordBrabant #Limburg #DePeel #WiekLenssen #OdeAanDePeel #film #Natuur

Post has attachment
Portretten uit de Peel trailer
Een documentaire film over de Peel, door de ogen van fotograaf Jacques Peeters

Scenario & Regie: Wiek Lenssen
Camera: Adri Schrover
Geluid: Bert van den Dungen
Montage: Ozan Olcay

(2016) Producent: Hans Heijnen Filmmaker / L1 TV
L1tv & Mediafonds, Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties

Synopsis
Voor mensen die weinig kennis hebben van een gebied als de Peel is het moeilijk voor te stellen dat daar nog niet zo heel lang geleden soms nog hele gezinnen leefden in hutten van takken, graspollen (plaggen) en opeengestapelde turf. Tot medio jaren vijftig, begin jaren zestig behoorde de moerassige Peelregio van Limburg en Brabant tot een van de dunst bevolkte en minst ontwikkelde delen van Nederland.

‘In de Peel gaat de tijd langzamer dan daarbuiten’ hoorde je wel eens. Het werd ook wel eens gezegd dat: ‘.. de armoede in de Peel soms zo groot was, dat een pas getrouwd stel de eerste tijd maar samen moest doen met één broek.’

Jacques Peeters (75), meester-fotograaf en gepensioneerd foto-journalist van Dagblad De Limburger, koestert nog levende herinneringen aan zijn vele bezoeken aan de Peel, destijds voor de krant en tegenwoordig als landschapsfotograaf. De kleurrijke figuren en situaties die hij nog vaak aantrof intrigeerden hem als jonge fotograaf. Sommigen leefden er als echte paradijsvogels, zoals de kluizenaar Grard Sientje. “Dat zijn nog echt mensen van vóór de oorlog” was een gevleugelde uitdrukking uit die tijd, om hun door de tijd ingehaalde manier van leven mee aan te duiden. Jacques legde de uniekheid (en de schoonheid) van hun karakters vast in schitterende zwartwit foto’s, die op gezette tijden in zijn regionale krant verschenen.
Met die foto’s gaat de filmmaker, zelf afkomstig uit de Peelregio, op stap, om te zoeken naar de mensen die deze oude fotograaf zo meesterlijk en oprecht vastlegde, of hij zoekt naar verwanten of nog levende oud-bekenden van de geportretteerden. Op die manier wordt de unieke geschiedenis van de Peelregio ontsloten.
Het resultaat leidde tot een visuele, indrukwekkende documentaire, met een poëtische , bijna tedere en filmische benadering van het landschap. Tegenwoordig is die armoede van vroeger uit de streek verdwenen, heden ten dage bepaalt vooral de intensieve veehouderij het beeld in de Peel. Maar de sporen van een leven in een rauwe, wilde natuur zijn nog hier en daar te vinden. In ieder geval in deze film.

Terwijl de film zowel het leven van fotograaf Jacques Peeters als die van de door hem gefotografeerde mensen schetst, dringt zich ook een beeld op van het leven anno nu, in een welvarend land. Het is zeker waar, de mensen in de film waren wellicht niet rijk in materiële zin, maar niet per se armoedig van geest.


#NoordBrabant #DePeel #TijKools #Deurne #JacquesPeeters #fotografie #GrardSientje #PortrettenUitDePeel #Documentaire

Post has attachment
1965: Deurne, Grard Sientje, en de turfstekers uit Deurne

#Deurne #GrardSientje #TijKools #turfsteken #NoordBrabant

Post has attachment
Hagelstenen zo groot als tennis-ballen veranderden Luyksgestel en Someren op donderdagavond 23 juni 2016 in een slagveld. Een jaar later is de meeste schade hersteld, maar in de hoofden van velen stormt het nog steeds.

#Nederland #stormschade #hagelschade #Someren #Luyksgestel #NoordBrabant #WimClaes #DymphClaes #codegeel #hagelbui

Post has attachment
Dauwtrappen is heel vroeg opstaan om vervolgens een wandeling in de natuur te maken, volgens wiki.
Of, zoals dit bij O&U uit Beek en Donk gebeurt: een wandeling door de straten, in alle vroegte, op de eerste zondag in mei.

Deze traditie is al heel oud:
https://www.wikiwand.com/nl/Dauwtrappen

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning, Beek en Donk
https://www.wikiwand.com/nl/Koninklijke_Harmonie_Oefening_%26_Uitspanning


#NoordBrabant #tradities #dauwtrappen #harmonie #beekendonk #Laarbeek #oefeningenuitspanning #mei

Post has attachment
Oude foto's
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
18/05/2017
7 Photos - View album

Post has attachment
Maria in Brabant
Marialiedjes, gedichten en verhalen in Brabants dialect

Een verzameling van muzikale en poetische uitingen van Mariaverering in het Brabants.

De cd's 1 en 2 zijn een mengeling van liedjes, gedichten en verhalen, geheel gewijd aan de hemelse Moeder en de Brabantse Maria-devotie, met o.a. ‘Lieve Vrouwe van D’n Bosch’, ‘As ik ’n klukske waar’, ‘Te Lourd’ op de Berge’, etc.

Het volgen van de liederen en gedichten wordt vergemakkelijkt door de uitgeschreven teksten in het bijgaand boekje.

Artiesten:
Annelieke Merx, Martin de Barbanson, Martin Cooligem, Cor Swanenberg, Ruud van der heijden, Henk Merx, Toine A. Nooiens, Henk Verhagen, Ivo van Dinter, Mientje Wever, Michel de Koning & Jo van Heeswijk.

Deel 1.
http://www.sonnius.nl/index.php?p=cd&id=37&t=Maria+in+Brabant+-+Deel+1
Deel 2.
https://www.muziekweb.nl/Link/DHX1218/Maria-in-Brabant-Marialiedjes-gedichten-en-verhalen-in-Brabants-dialect-vol-2?TrackID=DHX1218-0001

#NoordBrabant #Maria #dialect #MariaLiedjes #muziek
Photo
Wait while more posts are being loaded