Profile cover photo
Profile photo
Društvo Čarunalnik
97 followers
97 followers
About
Posts

Post has attachment
Spoštovani Čarunalnikovi prijatelji!

Čas gre hitro naprej in prišli smo še do zadnje, težko pričakovane serije delavnic v tem šolskem letu.

Gre za delavnice, kjer se bomo ukvarjali z vsem, kar nam ponuja Lego Mindstorms robot: senzorji za dotik, barvo, svetlobo, ravnotežje, s servomotorji, ... in seveda z njegovim osrednjim delom - računalnikom, ki vse skupaj povezuje.
Najprej se bomo posvetili robotovim posameznim delom, ko pa bo robot sestavljen, ga bomo sprogramirali in mu dali tudi nalogo, ki jo bo moral opraviti.

Ne skrbi, če nimaš izkušenj. Delavnice smo tokrat razdelili na dva dela, in sicer na 1. skupino (brez predznanja) in 2. skupino (tisti, ki so se že srečali z Lego Mindstorms roboti). Skupini sta terminsko ločeni.

S prvo v seriji delavnic začnemo 10. maja v prostorih društva StartUP v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik v Novem mestu (Podbreznik 15).

Dodatne informacije in povezavo do prijave najdete na www.carunalnik.si/lego-mindstorms-robotika/. Predhodne prijave so obvezne.

Prijazen robotski pozdrav!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment

V februarju pri Čarunalniku začenjamo z novimi vsebinami, ki bodo odslej potekale kontinuirano. To je bila naša želja že od ustanovitve društva naprej.

“Nismo vsi za šport in ne za glasbo, a žal nimamo možnosti, da bi se lahko naučili še kaj več kot se lahko sam naučiš doma,” je bilo večkrat slišati. Zato smo za vse računalniške navdušence pripravili mesečne delavnice, na katerih bodo spoznavali svet programiranja na različnih področjih in na različnih težavnostnih stopnjah. Udeleženci se delavnic lahko udeležujejo preko celega leta ali pa samo tistih, katerih tematika jih zanima.

Delavnice bodo potekale vsak torek, od 16. do 18. ure.
16. februar: Čaramo z računalnikom – za najmlajše – CODE.org (8-10 let)
15. marec: Izdelava aplikacij in iger za mobilnik ali tablico
12. april: Izdelava računalniških iger
10. maj: Lego Mindstorms roboti

Več pa na www.carunalnik.si ali info@carunalnik.si
Photo
Add a comment...

Post has attachment
KAM Z ODPADNIMI PLASTENKAMI? NAREDITE SPLAV!

Čarunalnikova ekipa Lego Hackers je s pomočjo prijateljev in podpornikov dva meseca pridno zbirala plastenke. Dosegli so zastavljeni cilj zbrati 1000 plastenk, iz katerih so nato ... zgradili splav!

Splav ni ravno majhen – njegova nosilnost je več kot eno tono, kar pomeni, da bi lahko preko Krke prepeljal celo manjši avto!

Cilj in namen njihovega podviga je pokazati, da so lahko tudi smeti uporabne, če le imamo ideje in voljo iz njih nekaj narediti. Poskusite tudi sami!

Na tem mestu bi se radi zahvalili vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k doseženemu cilju, še posebej tistim, ki ste se tudi preko socialnih omrežij vključili v zbiranje plastenk. HVALA!

In ne pozabimo: SMETI LAHKO PONOVNO UPORABIMO!
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2016-01-25
18 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Added photos to ČARAJMO Z RAČUNALNIKOM - poletne delavnice.
Commenting is disabled for this post.

Post has attachment
ČE TI JE DOMA DOLGČAS, PRIDI K ČARUNALNIKU!
Pred nekaj dnevi se je končala Poletna šola in bilo je strašno prijetno in zabavno! Roboti so švigali sem ter tja, izdelovale so se računalniške igre - vse je bilo v gibanju.
Več pa na fotografijah.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-09-02
53 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
KONEC AVGUSTA BO PRI NAS PESTRO. Imamo veliko prijav na Čarunalnikovo poletno šolo v zadnjem avgustovskem tednu in na FRI (Fakulteta za računalništvo in informatiko) v LJ so nam prijazno posodili nekaj dodatnih robotskih kompletov. Tako se je odprlo še pet prostih mest za delavnico Lego Mindstorms.

Prijave torej še vedno sprejemamo na naši spletni strani!
Hkrati smo veseli, da je tudi Mestna občina Novo mesto prepoznala Čarunalnikov potencial in podprla poletno šolo in projekte, ki ji bodo sledili :-)

Vsi tisti, ki vas zanima in bi radi naredili prve korake v (malo drugačen) svet programiranja in robotike, lepo vabljeni. Luštno bo!
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-07-16
6 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
VČASIH POGOVOR NANESE NA ROBOTE. Nekateri trdijo, da smo lahko zaskrbljeni zaradi čedalje pametnejše umetne inteligence, ki lahko zavlada človeštvu. Seveda tudi tukaj - kot pri vsaki temi - obstajajo argumenti za in proti. Vendar pa na koncu ponavadi zmignemo z rameni, češ, tako pač je in mi ne moremo tukaj nič spremeniti.

Lego Mindstorms roboti so prijazni roboti. Nikomur nočejo nič žalega. So pa pametni. O, ja, to pa. No, pravzaprav so pametni ravno toliko, kot je pameten tisti, ki jih sestavi in jim pripravi ukaze, kaj naj počnejo. Saj nekaj podobnega je tudi pri ljudeh. Skoraj vsi imamo oči, ušesa, roke in noge. Pa vendar jih nekateri uporabljajo kot je treba, drugi pač ne. Zakaj? Programer bi rekel, da je nekje v programski kodi napaka. Program je bil slabo napisan.

Tudi Lego Mindstorms robota lahko odlično sestaviš. Naštimaš mu senzorje za dotik, barve, obračanje, postaviš mu motorje na prava mesta, urediš vse mehanizme s pomočjo Lego Technic elementov - a na koncu si z njim ne moreš prav nič pomagati, če mu ne poveš, kaj naj z vsemi temi stvarmi počne.

Dokler mu, recimo, ne poveš, da se mora na začetku motor s kolesi vrteti toliko časa, dokler senzor ne zazna ovire, potem bo stal pri miru prav toliko časa kot kakšen ostareli mornar, ki dneve prebije sedeč na obali, naslonjen na palico in obuja spomine z morja.

Robot se bo odzval samo takrat, ko mu bo Jaka ali Miha v njemu razumljivem jeziku povedal, kaj naj stori. Pa ta jezik sploh ni težak. Še zdaleč ne tako kot angleščina. V bistvu je pogovor v tem jeziku nekaj podobnega kot sestavljanje lego kock. Ja, saj gre vendar za robota iz Lego družine.

Če rad/-a sestavljaš lego kocke in bi se rad naučil/-a pogovarjati z robotom v njegovem lego jeziku, potem se nam lahko pridružiš na naši Lego Mindstorms delavnici. Če se naučiš pogovarjati z lego robotom, potem se lahko naučiš pogovarjati tudi s čisto pravimi industrijskimi roboti, ki delajo v tovarnah. Saj razlika ni velika - nekaj podobnega, kot če se pogovarjamo odrasli in otroci.
PhotoPhotoPhoto
2015-06-08
3 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Objavljamo še oba letaka za delavnice v NM in KK.

Vsi mladi ljubitelji računalništva in robotike lepo vabljeni! Pridite, luštno bo!

Prijave in informacije na www.carunalnik.org, info@carunalnik.org
PhotoPhotoPhotoPhoto
2015-06-06
4 Photos - View album
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded