Profile cover photo
Profile photo
Dr. Gargya Sándor Állatorvos
8 followers
8 followers
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Fogkő problémák:
Az evésen, rágáson kívül a kutyák, macskák szája hasonló funkciót lát el, mint az emberek keze: akkor is a szájukat használják, amikor játszanak, vagy amikor egy tárgyat akarnak megfogni.

A megfelelő emésztéshez, egészséges élethez rendkívül fontos odafigyelni a kis kedvencek fogaira, csakúgy, mint nálunk, embereknél.
Három éves korára 5-ből 4 kutyánál, ennél kevesebb cicánál, általában már előfordul valamilyen fogászati probléma. Szerencsére, soha sincs túl késő, hogy elkezdjük kutyánk fogainak ápolását.

A kutyáknál, macskáknál a fogászati betegségeket alapvetően a fogkőképződés, és nem a fogszuvasodás (mint nálunk, embereknél) okozza. A fogkő megkeményedett lepedék. Ha a lepedéket nem távolítjuk el az etetést követő 24 órán belül, akkor az a baktériumok elszaporodása miatt kezd megkeményedni, ami fogkőképződéshez vezet. A fogkő lerakódása miatt a fogínyszél eltávolodik a foggyökértől.


A fog fokozatosan kilazul, és a szájüregben fertőzés alakulhat ki. A fertőzés következménye a fogínygyulladás vagy más néven gingivitis. A fogkő és a fogínygyulladás a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezet. A fogak meglazulása vagy akár elvesztése miatt a kutya nem tudja megfelelően megrágni és megemészteni az eledelt. A lepedékben megtalálható baktériumok a vérkeringésbe kerülve a különböző létfontosságú szerveket is károsíthatják, főként a májat és a vesét, keringési betegségeket okozhatnak.

A baktériumok okozzák a kellemetlen szájszag jelentkezését is.

Fogkövesség tünetei lehetnek:

Sárgás-barnás fogkő a fogakon és az íny mentén;
Bepirosodott, duzzadt vagy vérző íny;
Túlzott nyáladzás, esetleg véres nyál;
Törött vagy hiányzó fog;
Kellemetlen lehelet;
Csökkent étvágy…
Amennyiben, ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor az éves ellenőrzések között is érdemes állatorvoshoz fordulni, ahol a FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁSÁRA egy ultrahangos készülékkel LEHETŐSÉG VAN, a további problémák elkerülése érdekében.

Mi a teendő, ha egészséges és boldog állatot szeretnénk? Otthon gondoskodjunk arról, hogy kedvencünknek legyen mit rágnia. Bőrből készült és egyéb ehető „rágókák” kiválóan megfelelnek erre a célra. A CSONT ERRE A CÉLRA ALKALMATLAN. A fog a folyamatos csontrágástól hamar túlkopik, észrevétlenül elfertőződik, súlyos panaszokat okozva. Táplálkozás szempontjából sem helyes a csont etetése, komoly problémákat okozhat az emésztőtraktusban.

Ezen kívül még amit tehet a gazdi: kutyáját évente hozza el fogászati vizsgálatra rendelőnkbe, ha hajlamos a fogkőképződésre, akkor 6 havonta, hasonlóképpen, mint az embereknél.

Add a comment...

Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded