Profile cover photo
Profile photo
Δ&Σ Λογιστικό - Φοροτεχνικό Γραφείο
5 followers
5 followers
About
Posts

Post has attachment
Έως τις 20 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα σε φοιτητές

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση τρεις σχολές, αρχίζει η υποβολή από τους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, της ηλεκτρονικής αίτησης. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, και για λόγους που σχετίζονται αποκλειστικά με τις τεχνικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής εφαρμογής, οι δικαιούχοι-φοιτητές των Ιδρυμάτων:
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας
Πολυτεχνείο Κρήτης
ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
καλούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://stegastiko.minedu.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα οικονομικά στοιχεία που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος αντλούνται με διαλειτουργικότητα από την ΑΑΔΕ. Έντυπες βεβαιώσεις απαιτούνται για εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο.

Πηγή: naftemporiki.gr
Photo

Post has attachment
Καθυστερεί η απόφαση για τις 120 δόσεις για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Πρώτα θα κλείσει η εκκρεμότητα για την αυτοματοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών από 20.000 έως 50.000 ευρώ εντός εξωδικαστικού μηχανισμού και μετά θα οριστικοποιηθεί η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εκτός εξωδικαστικού.

Αυτό επισημαίνουν στο enikonomia.gr παράγοντες με γνώση του θέματος, καθώς υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων.

H κυβέρνηση επεδίωκε μια γενναιόδωρη ρύθμιση για πάνω από 400.000 οφειλέτες που δεν πληρούσαν προϋποθέσεις για να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ειδικότερα για οφειλές από 20.000 και πάνω μετά την αυτόματη διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων προς τη κοινωνική ασφάλιση ήθελαν να δώσουν τη δυνατότητα ώστε να διαγραφεί και μέρος της κύριας οφειλής, στο ύψος που αυτή θα καταστήσει βιώσιμη την επιχείρηση.

Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι είναι η αδύνατη η σύνταξη της προβλεπόμενης μελέτης βιωσιμότητας για τους αυτοαπασχολούμενους καθώς πρόκειται κατά κύριο λόγο για φυσικά πρόσωπα και δεν μπορούν να παρουσιάσουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη βιωσιμότητά τους.Επίσης για να μειωθεί η οφειλή πρέπει να μειωθεί και χρόνος ασφάλισης, καθώς η οφειλή αντιστοιχεί σε ασφαλιστικό χρόνο και οι δανειστές υποστηρίζουν ότι αυτός θα πρέπει να μειωθεί αντίστοιχα.

Πηγή: enikonomia.gr
Photo

Post has attachment
Άρχισαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με οφειλές από ΕΝΦΙΑ

Άρχισαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με οφειλές από ΕΝΦΙΑ

Σε αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που εκκρεμούν προς πληρωμή από πέρυσι και φέτος, με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α), τα οποία οφείλουν να καταβάλουν στο Δημόσιο οι δικαιούχοι των επιστροφών, άρχισε να προχωρεί από αυτή την εβδομάδα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Οι συμψηφισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου για περίπου 600.000 φορολογούμενους-δικαιούχους επιστροφών.

Βάσει του σχεδίου που εφαρμόζεται, επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αναγράφονται σε πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα περυσινών φορολογικών δηλώσεων αλλά δεν είχαν εξοφληθεί στους δικαιούχους μέχρι και πριν από λίγες μέρες, καθώς επίσης και επιστροφές φόρου που προέκυψαν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, συμψηφίζονται πλέον από την Α.Α.Δ.Ε. αυτεπάγγελτα (χωρίς να το έχουν ζητήσει οι δικαιούχοι φορολογούμενοι) είτε με ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝ.Φ.Ι.Α. ετών 2014-2016 που χρωστούν ακόμη οι δικαιούχοι των επιστροφών είτε με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2017, οι οποίες βεβαιώθηκαν πρόσφατα στα ονόματά τους (με την έκδοση και την ανάρτηση των σχετικών εκκαθαριστικών στους λογαριασμούς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet).

Τα ποσά των επιστροφών φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από πέρυσι ή από φέτος οι περίπου 600.000 φορολογούμενοι, αλλά δεν έχουν ακόμη εισπράξει από τις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., αφαιρούνται (εκπίπτουν) από τα ποσά των βεβαιωμένων, στα ονόματά τους, οφειλών ΕΝ.Φ.Ι.Α. και, σε κάθε περίπτωση, τυχόν υπόλοιπο οφειλών ΕΝ.Φ.Ι.Α. που απομένει:
- εάν αφορά τα έτη 2014-2016 και ως εκ τούτου είναι ληξιπρόθεσμο, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ ή να ρυθμιστεί για τμηματική καταβολή έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, με βάση την «πάγια» ρύθμιση του ν. 4152/2013.
- εάν αφορά το 2017 πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ ή σταδιακά στις προθεσμίες των δόσεων που έχουν απομείνει.
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το συμψηφισθέν ποσό επιστροφής φόρου εισοδήματος είναι μεγαλύτερο από τις οφειλές του ΕΝ.Φ.Ι.Α. το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στο φορολογούμενο με πίστωσή του στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στη φετινή του φορολογική δήλωση.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι οποίες προέκυψαν από την εκκαθάριση των περυσινών ή των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων, θα πρέπει να εισέλθουν στο σύστημα TAXISnet, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.aade.gr, και να μεταβούν στην εφαρμογή της «προσωποποιημένης πληροφόρησης» μέσω της οποίας παρέχονται πληροφορίες για τις βεβαιωμένες –ληξιπρόθεσμες και μη – οφειλές τους προς τις Δ.Ο.Υ. Εκεί μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που οφείλουν, είτε τα ληξιπρόθεσμα των ετών 2014-2016 τα οποία έχουν αφήσει απλήρωτα μέχρι και φέτος, είτε τα μη ληξιπρόθεσμα του τρέχοντος έτους (εφόσον δεν οφείλουν ΕΝ.Φ.Ι.Α. προηγούμενων ετών) έχουν μειωθεί ή μηδενιστεί λόγω του συμψηφισμού των επιστροφών φόρου, που τους χρωστούσε το Δημόσιο, με τις συγκεκριμένες οφειλές τους.

Εκείνο που πρέπει εξάλλου να γνωρίζουν, τέλος, οι φορολογούμενοι είναι ότι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου του συζύγου με οφειλές της συζύγου ή το ανάποδο δεν γίνονται. Έτσι, αν η επιστροφή προέρχεται από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος της συζύγου αλλά ο ΕΝΦΙΑ καταλογίζεται στον ΑΦΜ του συζύγου, τότε η σύζυγος θα πρέπει να περιμένει να δει τα χρήματα στον τραπεζικό της λογαριασμό και ο σύζυγος θα πρέπει να πληρώσει κανονικά την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Photo

Post has attachment

Post has attachment
Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

1η δόση (από τις 5 συνολικά) ως 29/09
Photo

Post has attachment
Νέα χαλάρωση των capital controls - Επιτρέπονται αναλήψεις ως και 1.800 ευρώ εφάπαξ το μήνα.

Δυνατότητα ανάληψης μετρητών μέχρι 1.800 ευρώ ανα ημερολογιακό μήνα θα έχουν από 1ης Σεπτεμβρίου οι καταθέτες, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Το ποσό μπορεί να αναληφθεί και σωρευτικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:

* Από την 1η Σεπτεμβρίου εφέτος, μετρητά που δεν θα έχουν αναληφθεί κάποια ημέρα ή κάποιες ημέρες θα μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα. Δηλαδή, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα επιτρέπεται η ανάληψη από κάθε τραπεζικό λογαριασμό ποσού 1.800 ευρώ, ακόμη και εφάπαξ μέσα σε έναν μήνα. Με τα ισχύοντα έως σήμερα, προβλέπεται η δυνατότητα ανάληψης ποσών έως 840 ευρώ ανά 14 ημέρες, ήτοι 1.680 ευρώ ανά 28 ημέρες.

* Επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου:

- το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας από εργαζόμενο σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.

- το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό πρόσωπο, προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρεί ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.

- το άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση των παρ. 13 και 15 του άρθρου 959Α του Κ.Πολ.Δ. Από τον λογαριασμό αυτόν δεν επιτρέπεται εκτέλεση μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, εκτός των περιπτώσεων υποχρέωσης επιστροφής της εγγύησης των υποψηφίων πλειοδοτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της αριθμ. 41756 οικ/26.5.2017 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄1884), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εγγύηση προήλθε με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό.

- σε εταιρείες που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

- το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες υπό την έννοια του ν. 3874/2010.

Επιπλέον, από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ναυτιλιακών εταιρειών δύναται από την 1η Σεπτεμβρίου να μεταφέρεται στο εξωτερικό για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») συγκεκριμένο ποσό μετρητών ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Πέραν των ανωτέρω, επιτρέπεται (πάντα από την 1η Σεπτεμβρίου) η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Photo

Post has attachment

Post has attachment
H νέα απόφαση για τα pos

(...)κάθε δικαιούχος πληρωμής που διαθέτει ΚΑΔ, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της εν λόγω κυα και τον έχει δηλώσει EITE ως κύρια EITE ως δευτερεύουσα δραστηριότητα, κρίνεται υπόχρεος και οφείλει να προβεί στην απόκτηση POS(...)

(...)η υποχρέωση απόκτησης τερματικού pos ΔΕΝ αφορά δικαιούχους πληρωμής (ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες) που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές), ακόμη και αν οι εν λόγω δικαιούχοι πληρωμής διαθέτουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα της με αριθ. 45231/20.4.2017 κυα(...)

https://www.facebook.com/logistiko.grafeio.gakis/posts/1636603163025805

Photo

Post has attachment
ΟΓΑ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ Α21

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ Α21

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των γονέων - δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι:

Τα δικαιούμενα ποσά του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τριτέκνων/Πολυτέκνων υπολογίζονται βάσει του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση.

H ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματος με βάση τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2016 – η οποία έχει ληφθεί υπόψη για τον
προσδιορισμό του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος – έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

www.aade.gr/polites/epidomata/oikogeneiako-epidoma-21

Η είσοδος στην ανωτέρω εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet (Password , Username) .

Για να δει κάθε δικαιούχος τα επιμέρους εισοδήματα που αποτελούν το συνολικό του οικογενειακό εισόδημα καθώς και το δικαιούμενο οικογενειακό επίδομα για όλο το έτος δεν έχει παρά να ακολουθήσει τέσσερα βήματα :

1. Από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ επιλέγει είσοδος στην εφαρμογή Α21

www.aade.gr/polites/epidomata/oikogeneiako-epidoma- a21

2. Επιλέγει «είσοδος» στην αντίστοιχη φόρμα «Αίτηση - δήλωση
Α21» (ανάλογα αν είναι γονέας ή Επίτροπος).

3. Επιλέγει την μπάρα «Εκτύπωση Στοιχείων Υπολογισμού».

4. Βλέπει τα στοιχεία υπολογισμού για τα δικαιούμενα επιδόματα και την ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματός του με βάση το
έντυπο Ε1.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος (όπως εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό) και των απαλλασσόμενων/αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, του υπόχρεου,
της συζύγου και των τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση. Όπως παγίως συμβαίνει εδώ και χρόνια, το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, στην περίπτωση που αυτά είναι μεγαλύτερα των δηλωθέντων ετήσιων εισοδημάτων.

Από Διοίκηση ΟΓΑ
Photo

Post has attachment
Οδηγίες του Κ.Ε.Α.Ο. για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεωνWait while more posts are being loaded