Profile cover photo
Profile photo
De Munterij
1 follower
1 follower
About
Posts

Post has attachment
Op dinsdag 8 september lanceerde Stichting de Munterij de eerste Groninger Gulden Meet Up in de Helleborus. De geïnteresseerden kwamen uit Drenthe, Groningen, stad en dorp met verschillende vragen over hoe de Grulden een ander soort economie kan introduceren. Tijdens de Meet Up zagen we hoe je heel eenvoudig Gruldens aan elkaar kunt overmaken. Maar ook bespraken we waarom en hoe je een andere economie tot stand moet brengen. Het is niet de eerste keer dat groepen met elkaar een andere munt en een andere economie tot stand willen brengen. Zo is er al veel geëxperimenteerd met bijvoorbeeld LETS (lokale ruilhandel systemen). Tot op heden zijn deze initiatieven heel sympathiek ontstaan binnen een gelijkgestemde gemeenschap, maar wel heel klein gebleven en dragen ze weinig bij aan een echt andere economie, omdat het een gesloten gemeenschap is.

Met de Grulden creëren we een open ruilsysteem met een koppeling aan de termijn-euro, waarmee je vooral digitaal kan betalen. Daardoor kunnen bedrijven, organisaties, overheden en particulieren zowel betalen met een lokaal ruilmiddel als met euro geld voor betalingen buiten het circuit. Geld als ruilmiddel blijft op deze manier zijn waarde houden, maar de keuzevrijheid voor de waarden achter de munt ligt bij de gebruiker. Er ontstaat een complementaire munt met andere waarden naast de euro munt. Met een lokale munt blijft de geldcirculatie binnen de regio, en ligt nadruk op de sociale en duurzame waarden. Gebruikers kunnen dus echt kiezen voor een sociale, duurzame economie via een regionale/lokale munt: de Grulden.
Tijdens de Groninger Meet Up kwamen verschillende ideeën en toepassingen met de Grulden aan de orde. Deelnemers die bijvoorbeeld al gebruik willen maken van de Grulden voor een research evenement. Daarnaast werden vragen gesteld over hoe de Grulden meer bekendheid kan krijgen binnen de regio. Moeten we ons bijvoorbeeld op specifieke thema's in groepen verdelen? Kan iedereen zijn specifieke kennis binnen de deelgebieden inzetten? Bij de volgende Meet Up zullen we kijken naar de praktische uitwerking van de Grulden. Via een workshop gaan we aan verschillende deeltafels werken aan praktische toepassingen met een lokaal ruilmiddel.
Wilt u meer weten over de Groninger Gulden Meet Ups, de Groninger Gulden: Grulden of heeft u nog vragen over onze eerste Meet Up. Neem dan contact op met de Stichting de Munterij:  info@grulden.gr
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded