Profile cover photo
Profile photo
Dark sky Terschelling
23 followers -
Dark sky park Terschelling de Boschplaat
Dark sky park Terschelling de Boschplaat

23 followers
About
Posts

Post has attachment
Dit weekend zijn er weer veel vallende sterren (meteoren) te zien.
Deze lichtflitsen aan de hemel worden veroorzaakt door kleine steentjes die met een snelheid van zo'n vijftig kilometer per seconde onze dampkring inschieten.
De kiezelstenen zijn afkomstig van een oude komeet en we zien ze omdat de aarde dit weekend de baan van die komeet passeert.
Omdat het lijkt of de vallende sterren allemaal uit het sterrenbeeld "De Lier" (Lyra) tevoorschijn komen, wordt deze vallende-sterrenregen ook wel "Lyriden" genoemd.
De heldere sterren Wega, Deneb en Altaïr van de sterrenbeelden Lier, Zwaan en Arend vormen samen de "Zomerdriehoek" en in de lente zie je deze na middernacht boven de oostelijke hemel opkomen.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Maandag en dinsdag 10 - 11 april staat de volle maan vlak bij de planeet Jupiter aan de hemel.
Deze volle maan wordt wel de "Paasmaan" genoemd omdat het paasfeest valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente.
Andere namen van de volle maan in april zijn ook de "eitjesmaan" en de "vismaan" omdat in april de vogels al eieren leggen en er veel jonge vis in de zee zit.
Welke naam voor de volle maan in april vindt jij het leukst?
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Komende nacht (11 februari) is het om 1.33 uur Volle Maan. In februari is dit de ijsmaan of wolfmaan; dit refereert aan de koudste periode van het jaar in het noordelijk halfrond.
Daarnaast zal er rond 1.44 een totale maansverduistering te zien zijn!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Met nieuwe maan is de duisternis het mooist! Zaterdag 28 januari is er weer een excursie naar DarkSky Park de Boschplaat.
http://ow.ly/VJoN307ggzI #darkskydeboschplaat #duisternis #sterren #melkweg #excursie #beleving #terschelling
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Een écht donkere nacht met een door sterren en maan verlichte hemel beleven? Boek dan het Dark Sky arrangement!


http://ow.ly/Z8Wp306c6dI
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Nacht van de Nacht op Terschelling
 
Stichting Natuurlijk Oosterend organiseerde afgelopen zaterdag voor de 5e keer de Nacht van de Nacht. Tevens werd er stil gestaan bij het feit dat het Europees Natuurreservaat de Boschplaat nu officieel het 1e Dark Sky Park van Nederland is.
 
Om 21.00 uur vertrokken 5 huifkarren richting de Boschplaat alwaar Melis de Vries na een korte introductie over de Nacht van de Nacht en het Dark Sky Park het woord gaf aan de ambassadeur van Waddengoud dorp Oosterend, Oeds Bijlsma. De heer Bijlsma vertelde over de duurzame wijze waarop de ondernemers in Oosterend samenwerken en daarnaast de bijzondere grote waarde van het Unesco werelderfgoed De Wadden waarin De Boschplaat ligt. De Waddenzee vormt een zeer groot ecologisch systeem met een bijzondere biodiversiteit met een grote waarde voor trekvogels. Daarna vertelde Adrie Warmenhoven van het Eise Eisenga Planetarium enthousiast over de sterrenhemel. Een bijzonder feit wat genoemd werd dat je in een grote stad misschien een paar sterren kan zien en op Terschelling op een heldere avond meer dan 2000 sterren. Helaas was het bewolkt maar kon men later onder het genot van een kop warme chocomel op een groot scherm een presentatie volgen waar werd uitgelegd welke sterren er gezien konden worden als het niet bewolkt was geweest. 
 
Al met al een geslaagde Nacht van de Nacht, waar men de oerwaarde duisternis kon beleven in al zijn facetten.
PhotoPhotoPhotoPhoto
2015-10-25
5 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
24 Oktober 2015 wordt landelijk weer de nacht van de nacht georganiseerd. Stichting Natuurlijk Oosterend organiseert dit jaar ook weer een activiteit.
Bijzonder is dat het nu exact 6 jaar geleden is dat het idee is ontstaan om een Dark Sky Park te realiseren op Terschelling. Nu 6 jaar later is het een feit en heeft Nederland zijn eerste Dark Sky Park op Europees natuurreservaat De Boschplaat. Naast bijvoorbeeld de Grand Canyon heeft nu ook Nederland een Dark Sky Park. Een ge...bied waar aandacht wordt besteed aan de lichtvervuiling en mensen nog kunnen genieten van een geweldige sterrenhemel en de oerwaarde duisternis. Bijzonder is dat je in Oosterend zelfs de Melkweg kunt zien. Waar je in een stad als Amsterdam nog maar 30 sterren kunt zien op een mooi avond. Kun je op Terschelling duizenden sterren zien. Op Terschelling zal in Oosterend een huifkartocht gehouden worden naar het Dark Sky park alwaar sterrenkundige Adri van Warmenhoven van het Planetarium uit Franeker uitleg zal geven over de sterren. Daarnaast zal aandacht besteed worden aan het eerste Dark Sky park van Nederland.
Wilt je ook meedoen aan de Nacht van de nacht op Terschelling dan kun je tickets boeken bij het VVV Terschelling, Puur Terschelling of Vakantiepark Tjermelan.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Vanavond op NPO 1 Nederland kijkt sterren. Naar voorbeeld van uitzendingen van de BBC. Een aanrader....
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded