Jag sitter här och stör ihjäl mig på "Fattiga Frida" som Sveriges Radio gjort en serie reportage om, för att visa hur hårt man har det som fattig i Sverige. Varsågod, här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4091&artikel=5082768

Frida klagar alltså högt och brett på att hon inte får försörjningsstöd (det som brukade kallas socialbidrag) för att klara av sin vardag. Men grejen är den att Frida sitter på en bostadsrätt som ombildats från hyresrätt. Hon gav ca 486 000 kr för den. Liknande lägenheter går idag för runt en miljon. Fattiga Frida sitter alltså på tillgångar som vid realisation skulle bli över en halv miljon före skatt! Hon är rikare än mig! Det här är pengar som hon fått skänkt i form av den subvention som hyresregleringen medför fast i klumpsumma. Ingen motprestation har krävts. Men ändå har Frida mage att tycka att hon ska försörjas av oss andra medborgare istället för att ta av sitt enorma sparkapital.

Fridas boendekostnad idag är 3700 kr / månad. Det ligger just nu ute en bostadsrätt i Oxie som är lika stor som Fridas nuvarande centrala lägenhet, för 250 000 kr och med en avgift på 2170 kr / månad. Om Frida sålde sin lägenhet och köpte den istället skulle hon kunna äga den helt lånefritt, få ner sina boendekostnader med 1400 kr / månad (det tillkommer en kostnad på 100 kr / månad för uppskov på del av vinstskatten), och dessutom ha 175 000 kr kontant på bankkontot skattat och klart. Om hon lever som hon gör idag borde det räcka 2-3 år även om hon inte skulle jobba en timme. Det känns väl som en vettigare plan än att gråta ut i statlig radio om hur fattig hon är och att hon borde få pengar som vi andra tjänat ihop?

Kan vi nu snälla ta och flytta fattigdomsdiskussionen tillbaks till folk som faktiskt är fattiga och verkligen behöver hjälp istället för folk som är smått förmögna och bara dumma i huvudet?
Shared publiclyView activity