Profile cover photo
Profile photo
Brechtje de Leij
30,735 followers -
Sr Product Manager @ Marktplaats / eBay
Sr Product Manager @ Marktplaats / eBay

30,735 followers
About
Brechtje's posts

Post has attachment
Meldingen in Marktplaats
Is je favoriete advertentie in prijs verlaagt?
Plaats je favoriete verkoper een nieuwe advertentie?

Dan wil je dat meteen weten!

Marktplaats komt zeer binnenkort met een extra tab in de apps (en uiteraard vind je het ook terug op het web) met handige notificaties die je helpen nog beter te kopen en verkopen.

We starten met de bovenstaande twee, en voegen daarna razendsnel toe:
- Verkoper: "lekker bezig" - je geplaatste advertentie heeft 100 views.
- Verkoper: laatste kans om je advertentie te verlengen.
- Koper: laatste kans om te kopen (je favoriete advertentie is bijna verlopen).

Photo
Photo
23-03-17
2 Photos - View album

Post has attachment
Coming soon naar Marktplaats
In deze post ga ik bijhouden welke experimenten zijn gestart, en welke goed zijn afgerond en je dus binnenkort in het product kunt verwachten. Stay tuned!

Deze kan ik al noemen:

Social login
Dit experiment draait nog steeds, voor een klein deel van de Marktplaats gebruikers. Het is positief afgerond, met mooie resultaten.

We moeten nog wel het een en ander doen om het netjes te productizen, maar je kunt in de loop van 2017 registeren en inloggen met Facebook en Google.

Photo

Post has attachment
Outcome-driven product development

Output-driven
Ik heb bij aardig wat organisaties gewerkt. En de digitale product development zich steeds verder zien ontwikkelen.

Vroeger de klassieke product development nog meegemaakt, met vuistdikke requirements documenten waarin elke business wens stond uitgespeld tot op de komma en tot in de puntjes. Met een tweejáárlijkse release cycle! Daarna steeds meer agile gaan werken, wat elk bedrijf weer anders aanpakt. Maar de meeste bedrijven werken met SCRUM, een high level roadmap, user stories en min of meer thematische releases.

Outcome driven
Wat zo bijzonder is aan Marktplaats, is de outcome-driven manier van werken. We werken er met company-wide OKR's (Objectives en Key Results) die de leidraad zijn in alles wat we doen. Dit brengt focus voor de hele organisatie. Maar vervolgens is het up to you.

Elk Customer Journey Team (we hebben er 4, voor elke fase van de journey die de gebruiker bij Marktplaats doorloopt) mag namelijk zelf komen met een voorstel hoe ze die outcome denken te gaan leveren. En er wordt vervolgens puur en alleen op outcome gestuurd.

Dual track agile
Dit is een hele verfrissende manier van product development en agile werken. Er zijn geen roadmaps, we werken dual track agile. Er lopen dus altijd experimenten om de outcome te bewijzen, en een tweede track om je succesvolle experimenten (die eventueel eerst wat iteratie slagen hebben gehad) te productizen. We doen uiteraard continuous development & deployment om alles zo snel mogelijk live te zetten. Technisch en QA-wise is dit erg indrukwekkend. Al die teams die tegelijk bouwen aan code, die van elkaar reviewen, automatische testen, pipelines - man o man :-D.

Testen
We denken altijd met name aan Booking en Bol als het gaat om A/B testen en experimenten. Maar op Marktplaats draaien er vele en vele experimenten, groot en klein! Het maakt de communicatie er soms niet makkelijk op (als iets nog maar voor 20% aanstaat dan zeg je er nog niks over), maar maakt het wel super leerzaam. Data en user feedback zijn leidend in wat je uiteindelijk naar je product brengt. Alleen die zaken die impact maken worden echt onderdeel van Marktplaats.

Het doel is resultaat. Waarde brengen naar de gebruiker en het bedrijf. Mooie dingen.

Een mooi stuk in de Harvard Business Review over outcome driven werken vind je hier: https://hbr.org/2017/02/you-need-to-manage-digital-projects-for-outcomes-not-outputs

#Marktplaats

Post has attachment
Leuke Marktplaats 'easter eggs'

Een beetje surprise & delight is leuk, dus sommige features doen we gewoon voor de lol.

Zo hadden we met kerst speciale lekker corny Marktplaats kerstballen en zuurstokjes in onze apps. De code hiervoor zat al in de apps, genaamd de 'sneeuwcode'. Als het sneeuwt, dan sneeuwt het namelijk ook in de app! Hij is gekoppeld aan het weerbericht, en het handmatig schudden van de telefoon door de gebruiker.

Marktplaats liefde
Maar hoe leuk is het om de 'sneeuwcode' ook te gebruiken voor andere gelegenheden? Kerst was er eentje, maar het is ook bijna.. Valentijnsdag!

Hou dus de app releases in de gaten, maar ook het web! Als het goed is wordt het omnichannel love op Valentijnsdag ;-).

#Marktplaats

Photo

Marktplaats apps in de prijzen

App development bij Marktplaats
De Marktplaats apps bestaan uiteraard al lang, maar worden nog continu ontwikkeld. Marktplaats had vroeger een apart mobile team, maar tegenwoordig zitten er Android en iOS developers in élk multidisciplinair Customer Journey Team. Hierdoor worden alle features en functionaliteit cross platform ontwikkeld. Voor web hebben we een continuous deployment strategie, voor de apps werken we nog met releases (aangezien de stores het anders niet snappen).

Personalisatie & gemak
Het laatste jaar zijn er veel grote wijzigingen geweest, waarbij de apps steeds persoonlijker zijn geworden en het plaatsen van een advertentie easy peasy is geworden via mobiel. Ook hebben de apps een groot redesign ondergaan, waardoor ze visueel ook weer helemaal in een modern jasje zitten.

Nummer één Android app
Dolblij zijn de Android developers met de nummer 1 positie die Androidworld, de grootste Android community van de Benelux, ons heeft gegeven. De korte plaats flow wordt met name geroemd, geïntroduceerd in 2016:

https://androidworld.nl/entertainment/5-beste-smartphones-apps-games-en-gadgets-van-2016-volgens-claudia/

3de beste Nederlandse iOS app
Om bij iCulture in het rijtje met beste Nederlandse apps te geraken is zeker niet gemakkelijk. De concurrentie is moordend! We zijn dan ook apetrots dat we de nummer 3 beste Nederlandse app zijn na de ING (top app) en Blendle (lekker bezig):

Vooral de personalisatie in de vorm van de 'voor jou' en 'in je buurt' feeds en het gemak van contact (via messaging in de app) wordt genoemd:

http://www.iculture.nl/iculture-awards/#beste_nl2016

Download ze hier
De Marktplaats Android app (phone & tablet):
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.marktplaats.android


De Marktplaats iOS app (iPhone & iPad):
https://itunes.apple.com/app/apple-store/id373963365?mt=8

#Marktplaats


Post has attachment
Marktplaats bereikt 53% van de online Nederlanders

Maar liefst 2,1 miljoen mensen zitten per dag op Marktplaats, 8,2 miljoen uniek per maand. En dat gemiddeld 10 minuten lang!

Dit doen ze in 62% van de gevallen via hun smartphone, 15% via tablet en 23% via desktop. Mobile-first dus.

Crazy numbers Infographic attached!

#Marktplaats

Photo

Post has attachment
iCulture Best App Award voor Marktplaats

Yes! We hebben de prestigieuze Beste Nederlandse App Award van iCulture gekregen voor de (iOS) Marktplaats app! Nummer 3 na Blendle en ING.

http://www.iculture.nl/iculture-awards/#beste_nl2016

#trots #Marktplaats 
Photo

Post has attachment
Boek over (succesvol worden) op mobiel nú verkrijgbaar!

In de winkels en online verkrijgbaar:
>>> 'Mobiele Eenheid; van disruptie naar digitale strategie.' <<<

Alles over hoe je (business) succesvol wordt mobiel. Bestel vandaag, dan heb je het boek morgen als weekend leesvoer in huis!

https://m.managementboek.nl/boek/9789492221339

Post has attachment
De 5 domste uitspraken over mobiel
Het is alweer bijna 2017. Op naar weer een jaar vol nieuwe technologische innovaties! We gaan in 2017 vol door met chatbots, Virtual Reality, Augmented Reality, Articial Intelligence en natuurlijk met mooie native apps, hybride apps, (progressieve) web apps, instant apps en mobiel vriendelijke responsive en adaptivewebsites.

Ook 2016 was wéér het jaar van mobiel. Met Pokémon vangende smartphone kids, aan hun mobiele telefoon vergroeide treitervloggende jeugd, schermstarende OV-gangers en steeds vaker in restaurants de mobiele versie van de ‘dining dead‘, oftewel gezellig samen op date en dan allebei je telefoontje vast.

Je zou met alweer zo’n daverend mobile jaar verwachten dat de meeste bedrijven wel verstand zouden hebben van mobiel. Omdat mobile ready en mobile first zo langzamerhand essentieel worden om succesvol te blijven digitaal. Toch is het niveau nog vaak aardig bedroevend. Als jij er ook (nog) niet zo’n verstand van hebt, maak je niet druk. Lees en verwonder over wat ik van (aardig grote!) bedrijven de afgelopen twee jaar heb gehoord als het gaat over mobiel. En dan niet van de afdeling We Lopen Nogal Achter Digitaal, maar juist van díe teams die zich bezig hielden met de mobiele toepassingen.

Lees via de link de 5 domste dingen die ik heb gehoord over mobiel!

Post has attachment
Genomineerd voor Vrouw in de Media

Naast landelijke nominaties, nu ook regionale. Genomineerd voor de provincie Noord-Holland. Leuk!

Willen jullie aub op mijn stemmen? Ga naar regionaal - Noord-Holland en stem! >> https://nl.surveymonkey.com/r/VIDMAward2016

Alvast super bedankt!!
Wait while more posts are being loaded