Profile cover photo
Profile photo
Brechtje de Leij
30,880 followers -
Sr Product Manager @ Marktplaats / eBay
Sr Product Manager @ Marktplaats / eBay

30,880 followers
About
Brechtje's posts

Post has attachment
#Newpower en de Malafide Makelaarspraktijken in de Amsterdamse Buitengebieden

Een verhaal van #newpower versus #oldpower..

Wonen? Ga naar buiten!
De Amsterdamse wethouder zei het zo mooi: als je ruimer wilt wonen en niet de hoofdprijs wil betalen, kijk dan toch eens verder dan Amsterdam (http://www.ad.nl/dossier-amsterdam/wethouder-ivens-woningzoekende-kijk-naar-de-regio~a794171e/). Ook in de regio is het goed toeven.

In Amsterdam zijn we de oververhitte woningmarkt praktijken wel gewend. Een bod doen als je nog maar met een teen binnenstaat, open inschrijvingen - we draaien onze hand er niet voor om. Alhoewel het niet ideaal is, is het in ieder geval transparant. Je schrijft met zijn allen in, doet een bod, en de hoogste bieder wint.

Castricum goes Amsterdamse toestanden
Kijkend in dat buitengebied denk je dat daar de wantoestanden in de makelaardij toch wel zullen meevallen. Met dat idee stapten mijn vriend en ik bleu Hopman ERA Makelaars (http://www.hopmanmakelaars.nl) binnen in Castricum.

We gaven onze wensen en zoekbedrag op, gingen wat Funda'en en vervolgens viel ons oog op een leuk stulpje in Bakkum.

Om een lang verhaal kort te maken: stukje bieden, tegenbieden, deal en een mooie ‘gefeliciteerd met uw aankoop’ mail van de makelaar. Concept koopovereenkomst op zak, en de datum voor tekenen geprikt.

[insert gloomy film muziek, het verhaal en plot draait nu]

Hopman goes Wolf of Wolfstreet
Telefoontje. De makelaar. Medelevende stem. Mededeling dat de verkoper een ander bod had aangenomen. Ja, vonden ze heel vervelend. Ze konden echt niet anders dan daarin meegaan. Het speet hun zo. Ja, het bod kwam tegemoet aan een betere datum voor de verkoper, en was hoger. Nee, nog niet de vraagprijs. Maar wel hoger. Zonder voorbehoud van financiering. Ja, spontaan gedaan. Hadden 'ineens' daar aangebeld. Jullie hebben 12hr voor een tegenbod.

Een tegenbod? Maar we zitten niet meer in de biedingsfase. We hebben al een deal. Oh wacht..

Het schriftelijkheidsvereiste
Wij verbaasd. Even googlen op juridische consequenties van een schriftelijk bevestigende koop. Dit leerde dat je in de huizen business geen poot hebt om op te staan. Alleen een handtekening op een voorlopig koopcontract geldt. Let op lezers, dit is nieuw (zie https://www.nvm.nl/~/media/files/hulpbij/kopen/schriftelijkheidsvereiste.pdf?la=nl-nl). Nou ja, sinds 2003 maar vroeger was een mondelinge overeenkomst geldig. Fair enough, dit had ik zelf wellicht beter moeten bekijken, maar ik ben nog van de stempel 'een deal is een deal'. Juridisch of niet, je hebt ook een soort erewoord dingetje als mensen onderling - en de wet is met name om kopers te beschermen ingevoerd.

Maar goed, er is dan ook nog zoiets als een NVM gedragscode. Hadden ze het tweede bod niet moeten afslaan met de mededeling dat het huis onder voorbehoud van financiering was verkocht, en dat ze de eersten zouden zijn als de verkoop niet doorging? En mag dat tegen elkaar uitspelen zomaar? Enfin, we waren zo verbaasd, dat we naar de verkopers zijn gereden en aanbelden.

Brechtje goes verhaal halen

[Ding dong]
Wij: ‘hallo, we overvallen jullie, maar we waren zo verrast.’
Zij: “ja, wij waren net zo verrast als jullie”

[HUH? ze hadden toch de makelaar omzeild en zelf een bod aangenomen!?]

Wij: ‘huh?'
Zij: “ja, we werden ineens gebeld door de makelaar. Dat er een nieuw bod was. Wij waren tevreden met de deal, we hadden liever een iets latere datum, maar we konden er prima mee leven. Maar ja, er was een nieuw bod. Wij vroegen de makelaar nog of dat niet raar was, we hebben toch al een afspraak? Dat kunnen we toch niet maken? Maar de makelaar gaf aan dat dit volstrekt normaal was 'in de huizen business'. Nee, we hoefden ons niet bezwaard te voelen. Nee, gewoon accepteren! Ja, we hebben ons maar laten overhalen”.
Wij: "… !!!! …. !!1!!!…..”

Brechtje doet niet met het spelletje mee
Uiteraard geen tegenbod gedaan. De verkoper (lief ouder stel, leraar, wonen er al 30 jaar en hebben nog nooit een huis gekocht) liegt, of de makelaar, of allebei. Maar we hebben het idee dat de makelaar waarschijnlijk degene is die hier de boel loopt te bedonderen. Ten einde natuurlijk…. meer geld te verdienen. Biedingenfeestjes uitlokken én sturen staat garant voor een fors hogere courtage.

Power of #newpower
Een post op de besloten FB prikbord pagina van Castricum wordt razendsnel verwijderd, maar staat er lang genoeg dat er zich meer mensen melden. Die dachten dat ze alleen waren, en dat de verkoper de schuldige was (want dat zei de makelaar). Met identieke verhalen. Dit is geen incident, dit is de modus operandi van het kantoor! Het is een verkoop strategie.

Ik denk als volgt:
Doel: meer geld (voor de makelaar).
Strategie: ze houden een tweede bieder achter de hand, en op het meest kwetsbare moment - ná het sluiten van de deal- als je er als koper in je hoofd al woont en dus echt niet genegen bent je terug te trekken, doen ze dit trucje.

Afhankelijk van waar het meest te halen is, bespelen ze de 1ste of de 2de koper. In ons geval hadden we ze als aankoopmakelaar willen inhuren, hadden ons hele verhaal verteld - dus de man wist wat voor ons belangrijk was. Met name de opleverdatum. Het 2de bod was duidelijk gestuurd met deze informatie, want kwam 'toevallig' tegemoet aan een latere (iets meer gewenste maar zeker niet cruciale, aldus dus verkopende partij) datum voor de verkoper. En wij werden weer gestuurd met alle relevante informatie over het 2de bod. Ja, hoger. Nee, net niet de vraagprijs, aldus de makelaar. Maar wel een betere datum. Maar voor meer geld was dat overkomelijk.

In andere bij mij aangedragen gevallen was het duidelijk dat de 1ste koper niet meer kon bieden. En werd dus de 2de gegadigde onder druk gezet, waarschijnlijk gestuurd met wat foutieve info. Met als resultaat dat die maar liefst 40.000 euro teveel hebben betaald.

Identieke verhalen stromen binnen
Schrijnende verhalen, die ik alleen anoniem mag vermelden.

“Ons verhaal is identiek aan die van jullie. En ook makelaar Hopman. Eén dag nadat ons bod was geaccepteerd, is er toevallig iemand aan de deur gekomen bij de verkoper. De verkoper heeft zelf de kijker rondgeleid en die kijker heeft het huis direct gekocht. Ze hebben ons zelfs niet meer de mogelijkheid gegeven om een hoger bod uit te brengen. Er werd gebeld met de mededeling dat het huis aan een ander was verkocht. Punt! Wij hadden niet hoger willen en kunnen bieden, maar het gaat om het principe. Vooral die oneerlijkheid hakt er best in. We hebben ervoor gekozen om het de kinderen pas te vertellen zodra ons bod officieel geaccepteerd was. Dat pakte dus nu vreselijk uit. De uiteindelijke kopers hebben nu dus 40.000 teveel betaald. Wat heeft de makelaar tegen hun gezegd? Dat wij de vraagprijs hadden geboden? Dat is niet waar en nu heeft de uiteindelijke koper boven de vraagprijs geboden!"

In beide gevallen gaf deze makelaar de verkopende partij 'de schuld' richting kopers. De verkopende partij wordt bespeeld en overgehaald, en die krijgen uiteindelijk veel meer geld - dus die denken met name dat ze een hele goede makelaar hebben! Nooit praten de partijen met elkaar, dus dit spelletje werkt natuurlijk altijd vlekkeloos. A la Wolf of Wallstreet werden de high fives & chest bumps ten burele Hopman uitgedeeld en de eurootjes geteld. En zo krijg je van alle lokale makelaars het grootste kantoor in het mooiste pand.

De kracht van het individu
Maar. Onderschat. Nooit. De. Kracht. Van. #newpower!

Aangestoken door een prachtige TedX Amsterdam met als thema #newpower, had de zelfingenomen makelaar dit keer het verkeerde slachtoffer gekozen. Individuen zijn zwak, maar door #newpower kunnen ze elkaar vinden en zich verenigen. En via nieuwe media kan ieder zijn verhaal wereldkundig maken. Zeker met 15K aan volgers ;-). Aangezien er mensen met een exact gelijk verhaal zich aandienden, werd mijn gevoel voor goed en kwaad, recht en onrecht extra aangesproken. Dit gaat om mensen. Families die de kinderen het al hadden verteld, die de kamertjes al hadden ingericht in hun hoofd, en dan ineens werden geconfronteerd met een vuil spelletje. En hun droomhuis afgepakt zagen.

[een paar tweetjes later]

Hopman goes Social Media #fail
De makelaar heeft beraad gehad. Ze bedenken dat ze zelf ook een Twitter account hebben! En besluiten de volgende tweet eruit te sturen (zie foto, en URL https://twitter.com/HopmanMakelaars/status/804248326371737600). Echt dus he.

En, daarnaast zetten ze de 'Brechtje is Boos' brief aan mij ook op hun openbare eigen FB bedrijfspagina! Een plek waar tot nu toe geen discussie was. Heel onprofessioneel.

Lieve social media cursus gevers in mijn kringen, ga daar even een spoedcursus geven. In een vlek wrijf je niet. Als bedrijf dien je je professioneel op te stellen. Ik maak bezwaar tegen het kantoor, niet tegen de individuele makelaar. Als bedrijf zo een individuele consument zwart maken is niet kies. Privacy wetgeving iemand? En #oldpower leugens op nieuwe media zetten, maakt het nog niet waar. Foei. En Fail

Resume
Dit is dus het verhaal. Randstedelijke wanpraktijken en onderhandse toestanden. Onder de vlag van een NVM keurmerk, dat een wassen neus blijkt. Gebruik makend van de wet, en het 'gat' tussen de deal en het tekenen, drijven ze de prijzen op tot ongekende hoogte door bieders tegen elkaar uit te spelen. En dat tegen elkaar uitspelen mag dus niet aldus de NVM regels. Maar bewijs dat maar eens, want alles gaat telefonisch bij Hopman Makelaars.

En die courtage maar opstrijken..

NVM en ERA mag dat maar zomaar? Wat vinden jullie ervan dat een Hopman ERA <--- Makelaars onder jullie vlag deze praktijken bezigt? Ik ben benieuwd.

Onderwijl gaan wij rustig door, wetende dat Karma een b*** is. En social media een stem geeft. De achterkamertjes kan blootleggen.

#newpower FTW!!!


UPDATE
ERA makelaars wil graag samen naar Radar. De NVM is ook in de lucht gekomen. En heel den Twitters (hartjes voor mijn volgers!) is over ze heengevallen (https://twitter.com/search?q=%40hopmanmakelaars&src=typd).

En waar ze dachten te preken voor eigen parochie, op de eigen FB groep, zijn de mensen ook niet zo over ze te spreken.

Hou jullie op de hoogte!


#HopmanMakelaars #Castricum


Photo

Post has attachment
Stem nu voor Het Social Media Woord van het Jaar

Na de nominatie ronde is het nu tijd om te stemmen! Wat wordt het Social Media Woord van het Jaar? Spannend!

http://www.marketingfacts.nl/berichten/stem-op-jouw-socialmediawoord-van-het-jaar-2016

#socialwoord16

Post has attachment
Het Social Media Woord Van Het Jaar 2016

>>> NOMINATIE TIJD <<<

Na Kloutzak (2011), YOLO (2012), Petitie (2013) en ALSicebucketchallenge (2014) - en een klein hiaat in 2015 (ik was zeker druk) is het weer tijd om Het Social Media Woord Van het Jaar te bepalen.

Uiteraard heb ik jouw hulp nodig, want Het Social Media Woord Van Het Jaar wordt uiteraard bepaalt via crowdsourcing.

Nomineer in de comments alhier, of gebruik #socialwoord16. Ik verzamel, en giet de meest genoemde woorden in een poll alwaar jullie op kunnen stemmen.

NOMINEER DUS NU!

http://www.b-digitized.com/2016/11/24/het-social-media-woord-van-2016/

#socialwoord16

Post has attachment
Marktplaats number one in the Netherlands in terms of reach

Beating Sanoma/Nu.nl, Marktpaats is now the number one in reach according to NOBO.

http://www.adformatie.nl/nieuws/nederlands-bereiksonderzoek-nobo-officieel-van-start

Post has attachment
The Future of Mobile

Mijn laatste blog over De Toekomst Van Mobiel.

Met bespiegelingen over emotionele data, content als een fluïde vorm, pratende truien en mensen met een data aura!
http://www.b-digitized.com/2016/09/14/the-future-of-mobile/

#mobile

Post has attachment
Begrijp jij het Midden-Oosten nog?

Fijn leesbaar, met romanachtige stijl in plaats van droog opsommend. Interessant, zeker omdat het de vroege geschiedenis meeneemt van een gebied dat ons grotendeels onbekend is. Confronterend omdat het Westen met zoveel eigenbelang er heeft ingegrepen. Must read wie de hedendaagse oorlogen en frustraties wil begrijpen!

https://www.bol.com/nl/p/begrijp-jij-het-midden-oosten-nog/9200000057002723/ 
Photo

Post has attachment

Post has attachment
Hou op met mekkeren over dat je app niet genoeg wordt gebruikt na het downloaden. Als ie al wordt gedownload. Hetzelfde als een mooie website maken, die niet door een zoekmachine geïndexeerd kan worden. En waar niet naartoe gelinkt kan worden.

Hop, van je luie app development kont af - aan de slag met de nieuwe software mogelijkheden! Apps zijn namelijk net als websites, en het OS is Google. 

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded