Profile cover photo
Profile photo
Boex
3 followers
3 followers
About
Boex's posts

Post has attachment
Public

Post has attachment
Public

Post has attachment
Cellular Inspired Young Persons Quiet Room 

Boex's latest healthcare design project, recently opened at Addenbrookes Hospital in Cambridge. Transforming a day room and storage space into a relaxing hub for teens and young adults, close to but separate from the main ward that is more keyed towards young children.      

Within Addenbrookes, the Paediatric Day Unit is a six bed ward for children and young people aged 3-16 who need a bed for a day, but do not need to stay overnight.  It houses the regional children’s oncology (cancer) and haematology (blood disorders) outpatient clinic.   

The hospital trust approached Boex to create a space that was multifunctional and enabled young patients to relax, play games, read and engage with each other and the space.  Occasional minor treatments and clinical procedures also needed to happen so it was important that the materials used in the build complied with infection control.     

The key drivers for this design project originated from a need to provide a space for teenagers to relax away from ward environment, distract them from imminent procedures and symptoms of their disease and treatments. Boex began the research phase by looking at how young patients will interact with the space and how the treatments they are undergoing affect their health, ability to play and their needs for peace, quiet and relaxation.    The inspiration for the design originated from abstract interpretations of cellular biology-inspired shapes.  

The wall cladding clearly reflects the theme and adds interesting features to the space. The design aims to engage patients and provide a safe and welcoming environment for them and their families.  For quieter times, the design includes a more relaxed seating for teenagers to lie down, play computer games and watch TV.     

Integrated within the design scheme is a functional desk with lockable storage  for clinical staff to work, the desk also allowed for one to one consultation time with young people in a informal  setting. When it came to seating, a range of heights and styles encourage different uses and interactions with the space whilst hidden storage ensures games can be easily cleared away by staff to save on time.  
PhotoPhotoPhoto
2015-07-09
3 Photos - View album
Wait while more posts are being loaded