Profile

Cover photo
Ben Bender
Lived in Lienden
1,267 followers|40,669,976 views
AboutPostsPhotosYouTube

Stream

Ben Bender

Shared publicly  - 
 
In Trinidad de Cuba had iedereen van ons avontuurlijke en zeer bereisde gezelschap de allereerste kennismaking met het fenomeen "all-inclusive-resort" en geen van ons 11-en vond het leuk.

De formule van het "all-inclusive" concept druist keihard in tegen alles wat voor ontdekken, beleven en rondreizen staat. Ergens in een afgelegen lagune ver van Trinidad waardoor wij ons als wereldreizigers ontzettend gegijzeld voelden tussen de buffetmaaltijden, snack-, borrel- en animatieuurtjes en het zwembad of het afgesloten strand.
Afijn... we hebben het overleefd en ons vergaapt aan het luie vakantievolk dat met grote thermosbekers bier en frisdrank als luie walrussen zich 2 weken laat volmesten zonder te weten in welk land ze nu eigenlijk zijn.
 ·  Translate
3
Add a comment...

Ben Bender

Shared publicly  - 
 
Zondag, de laatste dag in de hoofdstad Havanna met de hop-on-hop-off bus. Was het zaterdag rustig in de straten, op zondag lijkt de stad wel uitgestorven.

Met een veerbootje naar de andere zijde van de baai om het Christusbeeld en het huis van Ché Guevara te bezoeken. Eind valt er een verkoelende tropische hoosbui.
 ·  Translate
10
Hennie Willemsen's profile photoBen Bender's profile photo
2 comments
 
+Hennie Willemsen Ja, de mensen zijn arm en er is gewoon niets te verkrijgen vanwege het handelsembargo.
 ·  Translate
Add a comment...

Ben Bender

Shared publicly  - 
 
Op Cuba wordt hoofdzakelijk en bijna uitsluitend suikerriet verbouwd waar sinds 1862 in Santiago de Cuba de beroemde Bacardi-rum van gestookt wordt. In 1930 werd het schitterende art-deco kantoor in Havanna opgeleverd wat het hoofdkwartier van de familie Bacardi werd, op dat moment het hoogste gebouw van de stad.

Tijdens de revolutie in 1959 werd de Bacardi-fabriek genationaliseerd en de toren onteigend, de Bacardi familie vertrok en de productie werd verplaatst naar de Bermuda's. Er wordt nu nog steeds rum geproduceerd op Cuba maar vanwege het handelsembargo hoofdzakelijk voor lokaal gebruik. Suikerriet is nog steeds het hoofdproduct van Cuba maar sinds 1989 kunnen ze het niet meer kwijt aan de toenmalige Sovjet Unie en heeft Brazilië de wereldproductie overgenomen.

Na de revolutie in 1959 is de Bacardi-tower gelukkig niet aan het volk gegeven als gratis huisvesting waardoor het helemaal intact is gebleven. De gevolgen van menselijke bewoning in combinatie met geen onderhoud is dit fraaie gebouw gelukkig bespaard gebleven. Het gebouw is gratis te bezichtigen en voor ongeveer €2,- mag je met de lift naar boven om uit te kijken over de binnenstad.
 ·  Translate
5
Add a comment...

Ben Bender

Shared publicly  - 
 
De eerste kennismaking met Havanna gaat met paard en koets, niet omdat het leuk voor toeristen is maar omdat dit nog steeds een algemeen vervoermiddel is op heel Cuba.

Vanuit de hotsende koets zie je kiekjes van het dagelijkse straatbeeld in de buitenwijken van de stad Havanna.
 ·  Translate
7
1
Lenie van Seters's profile photoFrans Lenferink's profile photo
 
Schitterende fotoserie , met mooie plekjes om te bekijken....
 ·  Translate
Add a comment...

Ben Bender

Shared publicly  - 
 
Eerst gaan we de Vallei van Viñales bezoeken; Viñales betekend "wijngaarden" maar het klimaat van Cuba bleek té warm en de zon te intens voor de druiven, ze verbrandden aan de wijnrank. Je ziet kiekjes vanuit de bus geschoten van het straatbeeld in Cuba, niks geen chaos en wanorde maar serene rust.

We bezoeken een sigarenfabriek waar geen foto's mag worden gemaakt.; de arbeiders draaien de befaamde Cubaanse sigaren met de hand van hele tabaksbladeren. Afhankelijk van het formaat draaien ze 80 tot 135 stuks per dag, van alle sigaren die ze méér draaien mogen ze er 4 mee naar huis nemen voor eigen gebruik of de verkoop. Tijdens het werk mogen ze net zoveel sigaren roken als ze willen. De beste en meest bekende sigaar is de Cohiba Esplendido en kost op Cuba €19,70 per stuk, ook op de zwarte markt.
Op Cuba zie je bijna niemand roken, sigaren en sigaretten zijn duur en de overheid voert een strenge anti-rook campagne.
 ·  Translate
3
Nel van Ommen's profile photoLenie van Seters's profile photoBen Bender's profile photo
3 comments
 
+Lenie van Seters die oude auto's is pure armoede sinds 1959/1962 en worden met heel veel vindingrijkheid rijdende gehouden. Gelukkig vinden de buitenlandse toeristen het leuk waardoor het een extra stimulans is voor de Cubanen om ze rijdende te houden.
 ·  Translate
Add a comment...

Ben Bender

Shared publicly  - 
 
Vanuit Oslo vangt de terugreis aan per boot naar het Duitse Kiel. Maar eerst de stad Oslo bekijken met het beroemde stadhuis waar jaarlijks de Nobelprijzen worden uitgereikt, en de schitterende witte schouwburg. Vijf weken rondtrekken door Scandinavië zit er weer op, maar nu eerst een rondreis door Cuba.
 ·  Translate
9
Debby van Hemert's profile photoLenie van Seters's profile photoPieter Kalter's profile photo
3 comments
 
Wat een mooie serie Ben. het is er groter dan je denkt. die mensen als standbeeld, heel apart.
 ·  Translate
Add a comment...
In his circles
1,768 people
Have him in circles
1,267 people
Ryan Wright's profile photo
Ronny Snel's profile photo
Huw Patrick (Ausphotog)'s profile photo
Kailyn Santana's profile photo
Wouter van der Toorn's profile photo
Vip Auto Ver Huur's profile photo
Alexander Groenenboom's profile photo
Vita Vebiola's profile photo
Patricia Kleiberg's profile photo

Ben Bender

Shared publicly  - 
 
Onderweg naar Trinidad de Cuba, maar eerst nog langs Santa Clara voor een bezoek aan alweer het zoveelste Plein van de Revolutie met een gigabeeld van Ché Guevara. Kosten nog moeite worden gespaard voor extravagante monumenten voor Fidel en/of Ché waardoor het zo bizar is de sloppenwijk er pal achter te zien. De mensen zijn straat-arm maar de overheid vind het belangrijk om geldverslindende monumenten van de eeuwige revolutie op te richten en in stand te houden.

In Cienfuegos zien we eindelijk enkele zeer verouderde vissersboten. Het is de burger op Cuba niet toegestaan een boot te bezitten vanwege het vluchtgevaar naar Miami 55 km's verderop. Er wordt dus weinig vis gegeten door het Cubaanse volk, voor de toeristen is er volop vis in de hotels.
 ·  Translate
6
Gonny van Leur's profile photo
 
Schitterend!
Add a comment...

Ben Bender

Shared publicly  - 
 
Wanneer je dan toch een keer in Havanna bent mag je niet verzaken om je rond te laten rijden in een oude Amerikaanse slee. Deze auto's zijn in Cuba ingevoerd voor de revolutie (1959) of voor het Amerikaanse handelsembargo (1962) en rijden nog volop over het hele eiland. Niet alleen omdat de Cubanen het leuk en stoer vinden maar ook omdat het erfstukken zijn van hun grootouders en omdat er gewoon niets anders te krijgen is.

Een 2e handse auto kost op Cuba omgerekend €30.000,- en dat is 10x de waarde van een gemiddeld Cubaanse woning (€3000,-)! Eén liter benzine kost omgerekend €1,40 en dat is naar verhouding giga duur. Veel autobezitters nemen dus graag lifters en toeristen mee om de kosten te delen.

Na het handelsembargo werden er alleen nog naar Russische auto's ingevoerd, veel Lada's maar ook zeer fraaie "Zhiguli" "The Seagull", "Victory", "Moskvich", "Volga", "gas", "UAZ" en allerlei andere soms erg bizar fraaie modellen.

En s' avonds weer terug naar de binnenstad, dan is het lekker koel en rustig in de straten, het begint zelfs een beetje te miezeren.
 ·  Translate
6
Add a comment...

Ben Bender

Shared publicly  - 
 
Christopher Columbus (uit de Italiaanse stad Genua) zocht in 1492 onder de Spaanse vlag de kortste weg naar Indïe via de Atlantische Oceaan en ontdekte via Cuba de Nieuwe Wereld. Het Cubaanse volk heeft in de loop der eeuwen meerdere malen geprobeerd de Spanjaarden te verslaan tot het in 1928 eindelijk dan lukte met behulp van Amerika. Hierdoor vindt je veel Spaanse historie en Amerikaanse invloeden op Cuba.
 ·  Translate
3
Add a comment...

Ben Bender

Shared publicly  - 
 
Best wel mooi geworden, het station van Arnhem dat zich als eerste station buiten de randstad Centraal station mag noemen. Arnhem-Centraal heet het dus.
 ·  Translate
1
Sheila Francl (Shadedlady)'s profile photoBen Bender's profile photo
2 comments
 
+Sheila Francl Ja, zoals op wel alle open perrons maar gelukkig hoef ik er niet elke dag te staan.
 ·  Translate
Add a comment...

Ben Bender

Shared publicly  - 
 
Aankomst op vliegveld van Varadero met 28 graden en hoge luchtvochtigheid, de rit naar en door Havana duurt 2 uren omdat we enkele avonturiers op wel heel alternatieve locaties moeten afleveren in Havana. Het landschap is mooi, de mensen zijn vrolijk en vriendelijk en zwaaien naar ons terwijl we voorbij rijden in de bus.

Maar de armoede is schrikbarend, erger dan ik ooit gezien heb; mensen wonen in hutjes en hebben veelal geen werk of inkomen. Nadat na de revolutie van 1959 Cuba toenadering zocht tot Rusland leeft het land onder embargo van de Verenigde Staten, en na het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1989, het instorten van de suikermarkt is het hele openbare leven stilgevallen, is er aan alles gebrek en leeft Cuba (letterlijk) van de hand in de mond.

Geen geocoördinaten in mijn foto's vanwege het verbod op geotaggers op Cuba.
 ·  Translate
7
Add a comment...

Ben Bender

Shared publicly  - 
 
De staafkerk van Heddal (Heddal stavkirke) is een staafkerk in het dorp Heddal van begin 13e eeuw en is de grootste staafkerk van Noorwegen. Een staafkerk werd nooit met spijkers, nagels of lijm gebouwd zodat de constructie flexibel bleef en het hout kon werken (uitzetten en krimpen).
 ·  Translate
5
Lenie van Seters's profile photo
 
Prachtige foto 's...
 ·  Translate
Add a comment...
People
In his circles
1,768 people
Have him in circles
1,267 people
Ryan Wright's profile photo
Ronny Snel's profile photo
Huw Patrick (Ausphotog)'s profile photo
Kailyn Santana's profile photo
Wouter van der Toorn's profile photo
Vip Auto Ver Huur's profile photo
Alexander Groenenboom's profile photo
Vita Vebiola's profile photo
Patricia Kleiberg's profile photo
Collections Ben is following
Basic Information
Gender
Male
Story
Tagline
No art, just pics. No photographs, just snapshots. Best seen in Google Chrome.
Introduction
I'm no photographer but just shooting snapshots with a very expensive camera I don't understand because I'm a gadgetfreak.
Bragging rights
Privacy? Who cares!
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Previously
Lienden - Veenendaal - Ede
Links
YouTube
Other profiles