Profile

Cover photo
Mekanik Kereta
Attended Sekolah Menengah Semerah Batu Pahat Johor
Lives in Malaysia
751 followers|4,867,306 views
AboutPostsCollectionsPhotosVideos+1's

Stream

Mekanik Kereta

Shared publicly  - 
 
Salam En Mekanik. Kenapa saya punya kereta proton preve selalu ada masalah thermostat. Saya ingat sudah 4 kali saya tukar.. Adakah ini biasa atau memang kereta saya ada masalah?

Jawaban,thermostat adalah alat yang hanya bekerja bila ia panas,membuka saluran air ke seluruh sistem penyejukan,ia sukar rosak,ia hanya berkarat dan menyekat ruang2 saluran air ke sistem .Karat yang terjadi adalah sebab sistem penyejukan kereta ini telah kotor dan perlu lakukan flushing untuk membersihkannya semual dari bahan2 karat dsbnya
 ·  Translate
1
Add a comment...

Mekanik Kereta

Shared publicly  - 
 
Assalamualaikum Tuan. Saya ada buat top overhaul Proton Iswara 4G13/15.. Lepas siap pasang engine tak boleh hidup. Satu silinder je jalan n ada bunyi letup2 di Carburetor. Saya dah pasang timing belt ikut marking. Apa yang saya tertinggal ye tuan. Terima Kasih

Waalaikumsalam,compress mudah hilang jika minyak bocor pada valve,lakukan test valve dulu sebelum memasang head,rotor distributor haruslah disetkan pada kedudukan yang tepat kearah marking supaya api baik untuk dibakar
 ·  Translate
2
Rohaiman Man's profile photoZulfikri Muhammad's profile photoTajirul Amin's profile photoMekanik Kereta's profile photo
9 comments
Add a comment...

Mekanik Kereta

Shared publicly  - 
 
An old post!
 ·  Translate
1
Nasir Nasirudin's profile photoMekanik Kereta's profile photo
2 comments
 
wsalam,tiada masalah cuma bateri tak cukup kuat untuk stat guna kunci,tak perlu baiki apa2
 ·  Translate
Add a comment...

Mekanik Kereta

Shared publicly  - 
 
encik arshad nak tanya kalau minyak power steering tu selalu habis disebabkan ada kebocoran kecik berapa kos nak repair ya untuk myvi

Jawab,ganti hose kira2 rm200
 ·  Translate
1
Add a comment...

Mekanik Kereta

Shared publicly  - 
 
Assalam En Arsad, masalah mengenai kereta nissan sunny n16 model 2005 jika berada di kelajuan 100 keatas, akan semput dan slow down 20-40. Jika maintain 60, tidak ada masalah, perjalanan seperti biasa. Cuci injector, Spark Plug, Ignition Coil, Air Filter, Fuel Pump telah diganti,namun masalah masih sama dan tidak ada perubahan. Tidak ada logo atau clue masalah pada engine. Pada pendapat En Arsad, apakah kemungkinan masalah pada kereta saya? Di atas respon En Arsad tersebut itu nanti saya mengucapkan terima kasih

Jawapan saya,waalaikumsalam,kereta ini perlu servis throttle body dan setting semula throttle position sensor ,semua actuator yang berada pada hujung hose vakum perlu diganti
 ·  Translate
1
izwan bin suhaili's profile photoAzlan Karim's profile photoMekanik Kereta's profile photo
4 comments
 
+Azlan Karim tidak begitu,terpulang kepada masing2,aircond yang telah dibaiki boleh juga dibawa laju
 ·  Translate
Add a comment...

Mekanik Kereta

Shared publicly  - 
 
Assalam..encik..kalau saya nk buka cut off pada preve turbo sy okay x? Apa kesan dia Encik?

Jawapan:-tiada kesan apa-apa ,kelajuan saja yang bertambah!
 ·  Translate
1
Add a comment...

Mekanik Kereta

Shared publicly  - 
 
Assalamualaikum ... Sy pemilik kereta iswara ... Baru LPs tukar distributer ... Masalahnya bila memandu kereta meletop letop .. Malah ada bunyi tik tik tik .. Sebelom tukar distributer xpulak sy megalami kejadian mcm tu.. APA masalahnya lg ye

jawapan:-waalaikumsalam,jumpa semula mekanik,setting distributor telah salah!perlu set semula!
 ·  Translate
1
Mekanik Kereta's profile photoSageng Lyg's profile photo
4 comments
 
Ok.tQ
Add a comment...

Mekanik Kereta

Shared publicly  - 
 
Laba bulan ramadhan
  Selamat Menyambut Ramadan Kareem 2012 Semuga dengan datangnya bulan ramadhan ini menjadikan kita lebih sihat dan sejahtera fizikal dan minda.Ramai berpendapat bulan ramadhan inilah bulan yang membawa banyak keuntungan untuk umat islam ,tak banyak keluarka...
 ·  Translate
1
Add a comment...

Mekanik Kereta

Shared publicly  - 
 
Assalammulaikum. Encik sy pakai kereta persona adjustable spring . Kereta sy menpunyai masalah steering senget. Ade masanye steering bergegar semasa panaskan enjin dan semasa menekan 130km steering kembali bergetar(macam naik boot). Tima kadi

Waalaikumsalam,steering yang bergetar adalah masalah steering rack itu sendiri yang telah haus gerigi dan bergoyang,samada ditukar dan dibaiki ianya adalah baik jika terus ditukar
 ·  Translate
1
Add a comment...

Mekanik Kereta

Shared publicly  - 
 
Tuan nk tanya ni.apa puncanya tak ada api pada koil plug

jawapan,bila distributor rosak atau dalamannya seperti rotor juga rosak
 ·  Translate
1
Rizal Mohd Din's profile photo
 
O
Add a comment...

Mekanik Kereta

Shared publicly  - 
 
tuan nak tanya kenapa kereta wira saya bila bawak atas 70 kereta terasa terhuyung hayang dan bila bawak atas 90 steering akan gegar kuat.. apa masalah kereta saya dan brape kos bg membaikinya.. harap tuan dapat balas msj saya ni

Jawapan,stereng yang bergegar dan terhuyung hayang adalah sebab tayar yang makan sebelah ,buat balancing dan alignment untuk mengembalikan kestabilan kereta 
 ·  Translate
1
nazha isa's profile photoMekanik Kereta's profile photo
4 comments
 
rm2000
Add a comment...

Mekanik Kereta

Shared publicly  - 
 
Mentol halogen adalah amat sensitif,jika dipegang pada badannya yang berkaca boleh menyebabkan ia mudah terbakar dan pecah.
https://www.youtube.com/watch?v=HoEkX4XDfK8
 ·  Translate
1
Nurdalila Nadzri's profile photoMekanik Kereta's profile photo
2 comments
 
wslm,
Add a comment...
Mekanik's Collections
Work
Occupation
mechanic
Skills
automotive repair,mechanical
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Currently
Malaysia
Story
Tagline
automotif,,automotive,automotive repair,car repair,kerosakan kereta,kerosakan,baiki,repair kereta,enjin,minyak enjin,rosak,fuel pump,thermostat,aircond kereta,car aircond,oil pump,mekanik kereta
Introduction
I was born 46 years ago in South East Malaysia which is also  known as Johore state. Being a father of 9 years old boy, a husband, and a passionate automotive knowledge seeker. I started my automotive journey in 1995 as a car mechanic in a family workshop in Puchong Selangor which specifically  focus on  automotive repair.

READ THE REST HERE at Google Sites address meonlineactivities


Bragging rights
My First automotive book is on Sale
Education
  • Sekolah Menengah Semerah Batu Pahat Johor
    Secondary schol, 1982 - 1987
  • Sekolah Rendah Peserian Semerah Batu Pahat Johor
    Primary school, 1976 - 1981
  • itm
    automotive, 1987 - 1990
Basic Information
Gender
Male
Other names
sord87
Mekanik Kereta's +1's are the things they like, agree with, or want to recommend.
Mekanik kereta: Bagaimana Air Bercampur dengan Minyak dalam Enjin
mekanikkereta.blogspot.com

Salam dan Selamat sejahtera kepada semua pengunjung blog tak kira dimana jua anda berada samada di Malaysia mahupun luar Malaysia.Tak lupa j