Profile cover photo
Profile photo
Historische Vereniging Arnemuiden
4 followers
4 followers
About
Historische Vereniging Arnemuiden's posts

Post has attachment
Het juni-nummer van  van ons kwartaalblad Arneklanken is uitgekomen.  Deze keer de volgende artikelen:

- Belgische evacuees in Arnemuiden tijdens de 1e wereldoorlog - Nel Boone-Blaasse.
- Arnemuiden in de tijd van Koning Willem I - Piet Feij.
- Museumbericht: Een nieuw seizoen  - Leen Schouls.
- Arnemuiden in de jaren 1915-1917 - Joost Adriaanse.
- Jong Zeeland - Jac. van Belzen.
- Een zeilwedstrijd te Veere in 1928  (Hendrik Willem van Loon Hardzeildag) - Ronald Rijkse.
Photo

Post has attachment
Een mooi een plaatje van Ad Goedegebure met zijn ouders Jan Goedegebure en Jozina (Sien) Vader. 
Het betreft een foto gemaakt door een Amerikaanse toerist t.p.v. de Sloedam waar de oude rijksweg parallel gaat lopen met de huidige A 58. 
De foto werd ruim een jaar later getraceerd in een Amerikaans tijdschrift bij een arts in Middelburg die daar op was geabonneerd en waar de zus van Ad werkzaam was in de huishouding. 
De Engelse omschrijving omschrijving bij de foto gaf aan dat zij op weg waren naar de kerk. Dat was niet het geval , het was toen gebruikelijk dat je als landarbeider of boerenknecht de sjees met paard mocht gebruiken voor een rondrit door Zuid- Beveland of Walcheren op een "hoge dag" b.v. Hemelvaartsdag of 2e Pinksteren.
Photo

Post has attachment
Precies 70 jaar geleden bezocht Koningin Wilhelmina de bevrijde zuidelijke provincies. Op 15 maart 1945 was ze in Vlissingen en sprak ze Arnemuidse vissersvrouwen. Hier is ze in gesprek met  Kee van Belzen-Crucq (Kee van Mie Theu) en links van haar Mietje Marijs-van Eenennaam (Mietje van den Brommo)
Photo

Post has attachment
De stadsarend op de preekstoel in de Hervormde kerk aan de Markt. De Zeeuwse steden met een arend in hun wapen, zoals Zierikzee en Arnemuiden, hebben in navolging van Middelburg stadsarenden gehouden. Arnemuiden heeft zijn eerste stadsarend in 1590 ten geschenke gekregen van een Middelburgse koopman. Uit de stadsrekeningen van 1590 blijkt dat de arend in het arendhuisje o.a. gevoed werd met 11 duiven. Vleeshouwer Adriaen Adriaenz droeg zorg voor de voeding.
Photo

Post has attachment
Deze schitterende potloodtekening van een Arnemuidse vrouw in klederdracht gemaakt door Lily Bosman komt uit het Kerstnummer van "Ons Zeeland" 1926. 
Waarschijnlijk gaat het hier om de kunstenaar Pieternella Wilhelmina (Lily) Bosman (1905-1966). Zij huwde eerst met Oscar van Leer en later met Cornelius Postma. 
Afm. 32 x 24 cm.
Photo

Post has attachment
Bevrijdingsfeest in Arnemuiden kort na de Tweede wereldoorlog. 
De als Duitse militair verklede "man" met een "Hitler-snorretje" is wijkverpleegster / wijkzuster A.P.A. van der Klooster. De vrouw de rechts van haar staat is wijkverpleegster Maria Verstraate die tijdens de Tweede Wereldoorlog inwoonde bij de familie de Graaf-Verstrate in de Langstraat. 
De drie zittende vrouwen in klederdracht zijn duidelijk verklede mannen. 
De man links is Marinus de Ridder. De man rechts is Jan Verstrate, zoon van Leendert Verstrate, die een broer was van Mina de Graaf-Verstrate. De naam van de man in het midden is nog steeds onbekend.
Photo

Post has attachment
Het geheel vernieuwde maart-nummer van ons kwartaalblad Arneklanken is uitgekomen. 
Een nummer dat met een geheel vernieuwde omslag en uitvoering in kleur meteen uitnodigt om gelezen te worden. Het nieuwe nummer bevat 32 pagina's met de volgende artikelen:
- De Voorstraat in Kleverskerke - P.A. Baaijens
- Arnemuiden in de tijd van Koning Willem I - P.J. Feij
- Een nieuwe aanwinst voor het Museum (model van de ARM 24)  - L.C. Schouls
- Arnemuiden in de jaren 1909-1911 - J. Adriaanse
- 't Hof te Cleverskerke - J. Simons Siereveld
- De heren van Arnemuiden en Noord-Beveland - G. van der Wal
- Berichten over Arnemuiden - J.C. Bliek
Voor 10 euro per jaar wordt u al lid van onze vereniging en krijgt u 4x per jaar ons kwartaalblad Arneklanken in de bus. Opgave kan via onze website.
Photo

Post has attachment
Groepsfoto van Arnemuidse garnalenpelsters bij de Zeeuwsche Garnalen Inmakerij. Per dag werden hier 500 kilo garnalen gepeld en deels ingemaakt. 
Rond 1915 waren er twee van deze pellerijen in Arnemuiden. De heren uiterst rechts zijn waarschijnlijk de eigenaren. 
De pellerij stond op de plaats waar later het voddenpakhuis van Polak was gevestigd. (huidige Walstraat) 
Helaas was dit initiatief om iets te doen aan de armoede in Arnemuiden niet succesvol. Uiteindelijk is de pellerij failliet gegaan.
Photo

Post has attachment
De meidagen van 1940 in Arnemuiden met kinderen in klederdracht die nieuwsgierig naar een Duitse militaire auto kijken.
Op deze foto staat de Nazifotograaf Otto Kropf. Hij was onderweg met een eenheid van de Duitse propagandadienst en probeerde de indruk te wekken dat de Duitsers door de bevolking vriendelijk werden ontvangen. 
Photo

Post has attachment
Op deze foto uit 1938 is de aanleg van de waterleiding in de Langstraat te zien. Vanaf dat moment was het niet meer nodig om emmers water te halen uit de Nauwer of het Oude Gat. 
Jan Kwekkeboom is met zijn stamper bezig de sleuf te dichten. Jo Klaasse-Kasse kijkt met de bezem in de hand toe. Ze staat voor haar winkeltje. In dit Jamin winkeltje werd o.a. limonade verkocht. Op het uithangbord staat: "Van Nelle's tabak". Blijkbaar verkocht ze ook rookwaren. Het jongetje dat links van haar staat is haar zoon Cor Klaasse. Hij is geboren in 1933 en is op het moment van het nemen van de foto dus 5 jaar oud. 
Op de achtergrond de ingang van de openbare school. Later kwam daar het gymnastiekgebouw. Nu is EMTE daar gevestigd
Photo
Wait while more posts are being loaded