Profile cover photo
Profile photo
AnDeZ Kft - Értékbecslés Kispesten
19 followers
19 followers
About
Posts

Post has attachment
A Kispesti Magazin 2017. októberi számában megjelent cikkünk:

Új építésű lakások Dél-pesten

Ismert, hogy a lakásépítés és vásárlás nagyobb támogatásával, különösen a több gyermekesek, vagy legalább három gyermeket vállalók részére biztosított 10+10 millió forintos CSOK hatására jelentősen nőtt a lakásépítések száma. Újabb lendületet kapott a lakópark építés is, legtöbb a XIII. és a VIII. kerületben valósul meg. A dél-pesti régióban szerényebb a lendület, talán a X. kerület kivétel. Nyilván szerepe van ebben a városrészek adottságainak, így például a lakókörnyezetű infrastruktúrával rendelkező és beépíthető területek száma és nagysága, vagy a kertvárosi jelleg dominanciája. Kispest nagyobb részt már beépített, lakópark építésére esetleg az Üllői út mellett és a Nagykőrösi út közelében van lehetőség, vagy bontással szabaddá tett telkeken, ahogy erre a Báthory utcában látunk példát. Kispesten 2018.évi átadással lakópark építést tervezik a Puskás Ferenc utcában, lakásonként átlagosan 450 eFt/m2 áron. Kispest óvárosában még ez évi átadással négylakásos társasházban lehet a ma már vonzónak tekinthető 375 e Ft/m2-ért 80 m2-es lakást venni. A környező kerületekben, például a XVIII. kerületben hasonló iker vagy sorházas lakásokat átlagosan 400 eFt/m2, vagy e feletti áron kínálják. Lakóparki lakások ez évi beköltözéssel az Alacskai úton vagy a Reviczky utcában 400-450e Ft/m2 árszinten vehetők, jellemzően már csak nagy alapterületű lakások. A XX. kerületben Erzsébetfalván van 380 e Ft/m2 áron lakás, de a Duna közeli lakóparkban 600 eFt/m2 a jellemző ár. Az épülő lakóparkok többsége 2018 év végére készül el, Kőbányán átlagosan 500 eFt/m2 áron, Erzsébeten a Vízisport utcában az árak közelítenek a 600 eFt/m2-hez. Az előbbiekből kitűnik, hogy egy 50-60 m2-es lakás vételára 30-35 millió forint. Nyilvánvaló, hogy a befektetési célú vevőkön kívül erre annak van lehetősége, akiknek van eladható lakása, megfelelő jövedelemmel bír ahhoz, hogy meglévő vagy vállalt gyermekeiket eltartsa, jut a kölcsön törlesztésére és létbiztonsága hosszabb távon nem veszélyeztetett.

+Zoltán Fenyvesi
+AnDeZ Ingatlaniroda - Eladó lakás, ház Kispesten

www.andezingatlan.hu

#ingatlaniroda #ingatlanpiac #ingatlan #andezingatlan #cikk #kispestimagazin #ingatlanközvetítő #újépítésű #kispest
Photo
Add a comment...

Post has attachment
A Kispesti Magazin 2017. szeptemberi számában megjelent cikkünk:

Ingatlanvásárlás megtekintett állapotban

Ingatlanközvetítői pályafutásom alatt nem egyszer tapasztaltam olyat, amikor azért hiúsult meg az adás-vétel, mert az eladó a birtokba adást megelőzően olyan módon változtatott az ingatlan állapotán (pl. a fürdőszobában leszerelte a csempézett falon lévő szappan- és törölköző tartót, kádkapaszkodót, stb.), amely a vevőben visszatetszést keltett. Érthető, ha ezek után a vevő elállt a vételtől, a korábban megtekintettől eltérő állapot miatt. Az eladó kicsinyessége lényegében a vevő becsapását is jelentette. Egy lakás értékét, egyáltalán a vételi szándékot is meghatározó szempont a felszereltség (pl. klíma, konyhabútor, biztonsági ajtó, riasztó, beépített szekrények, szaniterek) és annak minősége. Belátható, hogy egy esztétikus és minőségi felszereltségű lakás vonzó összképe befolyásolja a vevői döntést és az árat is. Mindezért fontos, hogy a szerződéskötéskor tisztázott legyen és szükség szerint írásban is rögzítésre kerüljön, hogy a rendeltetés szerinti használathoz kapcsolódó szoros tartozékokon kívül (pl. mosogató, szaniterek, fűtőberendezés és hőleadók, bojler, szerelvények, stb.) a felek közti megállapodás alapján melyek az ingatlanhoz tartozó berendezések és tartozékok. Ezért a megállapodás tárgya lehet a konyhabútor, a konyhai tűzhely, a beépített háztartási készülékek (mosó- és mosogatógép, hűtőszekrény, világítótestek, stb.) illetve az adott helyiségben lévő beépített bútorzat. Írásban rögzített megállapodás hiányában a vevőt a szóban kötött megállapodáshoz képest esetleg kár is érheti, per esetén pedig a szóbeli megállapodást nehéz bizonyítani. A félreérthető helyzetek elkerülése érdekében érdemes a jogi közreműködő, illetve az ingatlanközvetítő szakember segítségét igénybe venni. Gyakori, hogy az eladó a lakás bútorzatától is „szabadulna”. Ilyenkor fel szokták ajánlani azt vagy annak egy részét a vevőnek. Ha a vevő az ajánlott ár vagy az ott hagyott bútorok ingyenes átadása miatt nem ragaszkodik a kiürített állapotban történő birtokba adáshoz, akkor ezt a szerződésnek is tartalmaznia kell. Vevőnek tudnia kell, ha elfogadja, hogy az eladó nem üríti ki a lakást, akkor ennek minden gondja reá hárul, az elszállítás, a lomtalanítás költsége őt fogja terheli. A lényeg tehát, hogy tisztázott és írásba foglalt legyen, hogy mit értünk a lakás látott, birtokba vehető állapotán.

+Zoltán Fenyvesi
+AnDeZ Ingatlaniroda

www.andezingatlan.hu

#ingatlan #ingatlaniroda #cikk #ingatlanpiac #andezingatlan #kispest #kispestimagazin #ingatlanközvetítő
Photo
Add a comment...

Post has attachment
A Kispesti Magazin 2017. augusztusi számában megjelent cikkünk:

A vételi ajánlatról

Gyakori, hogy ingatlanvételt megelőzően a vevő írásban vételi ajánlatot tesz, melyet eladó elfogad és aláír. Ingatlanközvetítők erre általában felkészültek és akár előre elkészített szövegmintával is segítik ügyfelüket. Amennyiben a vevő írásban tett nyilatkozatával az eladó által is elfogadott ajánlatot tesz, akkor az adásvételi szerződés megkötésére együtt vállaltak kötelezettséget. Fontos, hogy az ajánlatban rögzítésre kerüljenek az adásvétel lényeges elemei. Ilyen a felek megnevezése, a vételár, a fizetés módja és ütemezése, jogosultság elővásárlásra, terhek, vagy tehermentesség, előleg, foglaló és minden olyan körülmény, amely fontos, nem utolsó sorban a szerződéskötés határideje. Ezek feltüntetése garantálja, hogy az egyezség minden lényeges eleme a szerződéskötéskor már nem vitatható, nem képezi újabb alku tárgyát. Az ajánlat elfogadása biztonságot nyújt a feleknek. Nem kell például a vevőnek attól tartania, hogy a kikötött határidőn belül az ingatlan más részére kerül eladásra. A vételi ajánlat aláírásakor általában előleg vagy részelőleg, illetve foglaló, vagy részfoglaló kerül átadásra, mely a vételárba beszámít. Az előleg maradéktalanul visszajár, ha a megállapodás szerinti határidőig nem jön létre az ajánlat szerinti tartalommal a szerződés, vagy a felek meggondolták magukat. Nem így van a foglalóval. Ha az ajánlattevő hibájából hiúsul meg a vétel, akkor a foglalót elveszíti, ugyanis a vételi ajánlatban levő határidőig áll fenn az úgynevezett ajánlati kötöttség, azaz ameddig a vevőjelölt köteles az adásvételi szerződést az eladóval az ajánlat szerinti tartalommal megkötni. Természetesen, ha az eladó hibájából nem jön létre a szerződés, akkor a foglalóra vonatkozó szabályok rá is érvényesek. Ingatlan ügyekben, így a vételi ajánlattal biztosított szándék esetén is körültekintően kell eljárni, mert a szerződés meghiúsulása esetén az ügylettel kapcsolatos pénzbeli követelések esetleg csak elhúzódó pereskedés útján rendezhető.

+Zoltán Fenyvesi
+AnDeZ Ingatlaniroda

http://www.andezingatlan.hu

#ingatlaniroda #ingatlanpiac #ingatlan #andezingatlan #cikk #kispestimagazin #ingatlanközvetítő #vételiajánlat #kispest
Photo
Add a comment...

Post has attachment
A Kispesti Magazin 2017. júniusi számában megjelent cikkünk:

Mennyit ér az ingatlanom?

Ezzel a kérdéssel a legtöbbször akkor szembesül valaki, ha lakását el akarja adni. El kell döntse, hogy azt milyen áron kínálja. Két szempont vezérli ilyenkor, egyrészt nehogy a piaci ár alatt kínálja, és így akár jelentős veszteség érje, másrészt milyen eladási árra számíthat. Tehát se alá, se fölé ne értékelje vagyontárgyát. Természetesen az eladók a magasabb, vevők pedig az alacsonyabb árban érdekeltek. Egyezség esetén, tehát alkuban alakul ki az eladási ár, az ami kifejezi az ingatlan valós értékét. Az eladó nyilvánvalóan először tájékozódik, hogy az övéhez hasonló adottságú ingatlant mennyiért kínálják. Ehhez az internet bőséggel ad támpontot, de figyelembe kell venni, hogy a látott árak kínálati árak, sőt gyakori a túlárazottság. Az eladásra szánt ingatlanhoz sokszor erős az érzelmi kötődés. Ha ezt árban is szeretné az eladó kifejezni, akkor csalódás fogja érni, mert a vevők ezt nem veszik figyelembe. Ingatlanközvetítőként is tapasztalom, hogy megbízóink esetenként a „nem sürgős, ráérek”, a „nem akarom elkótyavetyélni, a „nem kenyérre kell” illetve a „szeretnék ennyit kapni” megjegyzésekkel indokolják az ingatlan árával kapcsolatos vágyakat és nem a realitásokat veszik figyelembe, ilyenkor az elvárt ár érdeklődőket nem vonz, az ingatlan általában nem eladható. Hozzám forduló ügyfeleimnek azt szoktam tanácsolni, hogy a reálisan elvárt ártól a kínálati árat ne térítse el durván, mert különben azt éri el, hogy ajánlata nagyságrendekkel kevesebb érdeklődőt vonz. Ma már kalkulátorok is segíthetik a tájékozódást, de tudni kell, hogy az átlagárak ugyan orientálhatnak, de nem fejezik ki az ingatlan egyediségét, következésképpen a kalkulátor figyelembe vétele csak egy szempont a sok közül. Jó, ha szakértői véleményre is támaszkodik, aki ingatlanát el akarja adni. A megfelelő szakmai tudással és piaci tapasztalatokkal rendelkező ingatlanközvetítő segíthet a kínálati ár megállapításában. Ez feltételezi egyrészt, hogy alkuban jön létre az eladási ár, másrészt azt, hogy az ingatlanközvetítő az általa megjelölt kínálati, az úgynevezett irányáron hirdetett ingatlant segítségével belátható időn belül értékesíteni lehet. Néhány tízezer forintért dokumentált szakértői vélemény, egy értékbecslés is megalapozhatja a reális piaci árpozíciót.

+Zoltán Fenyvesi
+AnDeZ Ingatlaniroda

www.andezingatlan.hu


#ingatlan #ingatlaniroda #andezingatlan #kispest #cikk #kispestimagazin #ingatlanpiac #értékbecslés
Photo
Add a comment...

Post has attachment
A Kispesti Magazin 2017. májusi számában megjelent cikkünk:

Amit tudni kell a szerződésekről

Ingatlan vásárlás legtöbbször azzal kezdődik, hogy a felek szóban megállapodnak, népiesen szólva kézbe csapnak. Szerződések szóban is létrejöhetnek, de ingatlanra vonatkozó szerződések írásbeliséghez, érvényességük tartalmi és formai követelményekhez kötöttek. Ezek ismerete hozzásegít már az adásvételi szerződés megkötése előtti megállapodáshoz (pl. előszerződés, foglaló átadása), de nélkülözhetetlen a tulajdoni lap ismerete is. Fontos tehát tudni, hogy az írásba foglalt szerződés érvényességének, földhivatali bejegyzésének milyen követelményei vannak. Annak tartalmaznia kell a felek személyazonosító adatait (családi és utónév, születési családi és utónév, anyja neve, születési hely és időpont, lakcím, személyi azonosító, adóazonosító jel), az állampolgárságra vonatkozó nyilatkozatot, az érintett ingatlan pontos megjelölését (település neve, helyrajzi száma, az ingatlan megnevezése és címe). Rögzíteni kell a vétellel érintett tulajdoni hányadot, az érintett jog vagy tény megjelölését (tulajdonjog átruházás, haszonélvezeti vagy zálogjog alapítás, felek kiskorúsága), a jogváltozás jogcímét (pl. adás-vétel, ajándékozás, csere). Írásba kell foglalni az érdekeltek szándékát (pl. vevő megveszi, eladó pedig eladja), valamint a lényeges kérdésekben történő megállapodást is (vételár és megfizetési módja, birtokba adás, szavatosság, stb.). Érdemes kitérni arra, hogy a szerződő fél ezek teljesítésének hiányában a szerződést nem kívánja megkötni. Tartalmazni kell a jogosult bejegyzést engedélyező feltétlen és visszavonhatatlan nyilatkozatát. Ez külön okiratban is megoldható, hiszen gyakori, hogy az utolsó vételár rész megfizetése nem a szerződés aláírásakor történik. Ilyenkor a nyilatkozatot ügyvédi letétbe szokták helyezni. A szerződésbe fel kell tüntetni az energetikai tanúsítvány sorszámát, a keltezés helyét és idejét. Tulajdonjog megszerzésének feltétele, hogy a szerződés közokiratba legyen foglalva, vagy ügyvéd által ellenjegyzésre kerüljön. Az utóbbi esetben fel kell tüntetni az ügyvéd nevét, irodája címét, az ellenjegyzés időpontját, az „ellenjegyzem” megjelölést és szükséges a szárazbélyegző lenyomata is. A felek és az ellenjegyző ügyvéd kézjegyét minden lapnak tartalmaznia kell. Fontos, hogy az aláírások azonosíthatók legyenek, ezért az aláírás alatt olvashatóan kell megjelölni az aláírók nevét és ügyleti minőségét (pl. vevő, eladó).Az előbb említettek valamelyikének hiánya miatt az ingatlan-nyilvántartási hatóság hiánypótlást írhat elő, vagy a bejegyzési kérelmet elutasítja.

+Zoltán Fenyvesi
+AnDeZ Ingatlaniroda

www.andezingatlan.hu

#ingatlan #ingatlaniroda #ingatlanpiac #ingatlanközvetítő #cikk #szerződés #kispest #kispestimagazin #andezingatlan
Photo
Add a comment...

Post has attachment
A Kispesti Magazin 2017. áprilisi számában megjelent cikkünk:

Trendforduló az ingatlanpiacon?

Egyre több elemző szerint az ingatlanpiacon megállt az áremelkedés, sőt a használt lakásoknál a jövőt illetően némi árcsökkenés is lehetséges, mivel az árfolyamgáttal rendelkező lakáshitelek törlesztő részletei öt év leteltével emelkednek, ami eladási szándékokat is érintheti. Ez évben már a CSOK-kal vásárolt lakások növekvő vétele miatt is több használt lakás kerülhet eladásra. A túlárazott lakásokra már nincs vevő és javultak a vevők alkupozíciói is. Kispesten elsősorban a használt lakásoknak van piaca, hiszen kerületünkben új lakás az elmúlt időszakban alig épült, az erre alkalmas telek kevés van. Befektetőre vár a Határ útnál az Europarkkal szembeni terület, az Üllői úton a volt ruhagyár melletti telek, a Hofherr Albert utcában a volt vágóhíd területe. Fejlesztésre alkalmas nagyobb terület szabadítható fel a Méta utca és a Nagykőrösi út között. Ezek jobbára gazdasági célú hasznosításra alkalmasak, de a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) hatásaként megemelkedett kereslet miatt itt is előtérbe kerülhet a lakásépítés. Kivétel ez alól a volt vágóhíd területe a vasút és a Honvéd pálya közelsége miatt. Kispesten legnagyobb kínálat a panellakásokból van, jelenleg több mint száz eladó, átlagosan 290.000 Forint/m2 áron. Ennél magasabb, 380-390.000 Forint/m2 áron kínálják a kisebb, a 35 m2-es lakásokat. Új építésű lakásból a kínálat szerény, az árak 420-470.000 Forint/m2 közöttiek. Úgy látom, hogy a wekerlei lakások némileg túlárazottak. Figyelemre méltó, hogy a kispesti családi házak árai az elmúlt években alig emelkedtek. Ennek oka, hogy Dél-pesten a kereslet elsősorban a 10-15 Millió Forint közötti árszintű lakások iránt nőtt jelentősen. A befektetői kereslet is a társasházi lakások iránt élénk, de tényező az is, hogy a vidéki településeken alacsony árfekvésű családi házakból nagy a kínálat.

+Zoltán Fenyvesi
+AnDeZ Ingatlaniroda

www.andezingatlan.hu

#ingatlan #ingatlanpiac #ingatlaniroda #ingatlanközvetítő #ingatlanpiac #cikk #kispest #kispestimagazin #andezingatlan
Photo
Add a comment...

Post has attachment
A Kispesti Magazin 2017. márciusi számában megjelent cikkünk:

A társasházakról

A fővárosban, így Kispesten is az emberek többsége társasházban lakik. Az ingatlannal kapcsolatos ügyletek jelentős része értelemszerűén társasházi lakásokkal kapcsolatos. A többlakásos épületek tulajdonosainak azonban nincs jogszabályi kötelezettsége társasházat alapítani. Ekkor általában osztatlan közös tulajdonú ingatlanról van szó. Társasházi ingatlan vétele esetén helyes ha a vevők tájékozottak a társasházzal kapcsolatos jogi körülményekről, illetve a működés szakmai és pénzügyi feltételeiről, helyzetéről. Ha valaki társasházi lakást vásárol, akkor a külön tulajdont képező lakóingatlannal együtt tulajdonosává válik a közös tulajdonban lévő ingatanrészek arányos hányadának is. Ezért a gondos vevő a szerződéskötés előtt jó ha információval rendelkezik az épület egészének állapotáról, annak jó karbantartottságáról, a jövőben szükségessé váló jelentősebb felújítások szükségességről és azok anyagi vonzatáról. Érdemes meggyőződni, hogy van-e a tulajdonközösségnek pl. hitelfelvétellel kapcsolatos, vagy közművekkel szemben fennálló jelentős összegű tartozása. Fontos tehát a társasház pénzügyi helyzetéről, esetleg a tulajdonosok által felhalmozott tartozásokról is tájékozódni. Ez utóbbi sokat elárul a tulajdonosok anyagi helyzetéről, teherviselő képességéről és fizetési készségéről. A jogi körülményekkel kapcsolatban nélkülözhetetlen az alapító okirat, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) megismerése. Néhány lakásos épület esetében gyakori, hogy elővásárlási jog illeti meg a társtulajdonosokat. Ismerni kell a közös tulajdonnal kapcsolatos használat és hasznosítás szabályait is. A társasházak döntő többségének képviseletét közös képviselő, vagy Intéző Bizottság látja el. A képviselet ellátásának színvonala, szakmai felkészültsége szoros összefüggésben van a társasház állapotával, pénzügyi helyzetével és jogi rendezettségével. Ingatlanvásárlás esetén elsősorban az eladó kötelezettsége az előbb írtakról a vevőt hitelesen tájékoztatni. Természetesen a vevő gondosan akkor jár el, ha az eladón kívül tájékozódik a közös képviselőnél, esetleg néhány tulajdonosnál is.

+Zoltán Fenyvesi
+AnDeZ Ingatlaniroda

www.andezingatlan.hu

#ingatlan #ingatlaniroda #ingatlanközvetítő #andezingatlan #kispest #társasház #ingatlanpiac #cikk #kispestimagazin
Photo
Add a comment...

Post has attachment
A Kispesti Magazin 2017. februári számában megjelent cikkünk:

Az ingatlan-nyilvántartásról

Az ingatlanokkal kapcsolatos ügyletek biztonságát szolgálja az ingatlannyilvántartás rendszere. Ingatlanokkal kapcsolatos ügyek megnyugtatóan csak akkor intézhetők, ha az ügylet tárgyát képező ingatlan jogi helyzetéről, annak tulajdoni viszonyairól, az ingatlannak kapcsolatos jogokról és tényekről a felek meggyőződtek és azt kölcsönösen el is fogadják. Egy ingatlannal kapcsolatos szerződés (adásvétel, bérlet, ingatlant terhelő kölcsön, stb.) elengedhetetlen kelléke az aktuális tulajdoni lap, amely lehetőség szerint az okirat készítésének időpontjában fennálló adatokat kell tartalmazza. E nélkül szerződést aláírni könnyelműség, felelőtlen magatartás. Az ingatlannyilvántartás egyik legfontosabb dokumentuma a tulajdoni lap. Ez településenként tartalmazza az ingatlanok törvényben meghatározott és három fejezetre bontott adatait. Az első fejezet tartalmazza az ingatlan adatait, a második fejezet a jogosultak (tulajdonosok, kezelő) adatait, a harmadik fejezet pedig az ingatlant érintő összes jogot és tényt. A tulajdoni lap közhiteles okirat, melynek földhivatal által kiadott példányát hitelesítő bélyeggel is ellátják. Tartalmát tekintve az ügyvédi irodák által vagy más hivatalos helyeken a kormányzati portálról letöltött tulajdoni lapok a földhivatalok által kiadottaktól nem térnek el, de ezeket a lekérők általában csak saját ügyleteikhez használják fel. Fontos tudni, hogy tulajdoni lapra bejegyzést csak az arra szolgáló nyomtatványon lehet kérni a bejegyzés alapjául szolgáló ügyvéd által ellenjegyzett, vagy közjegyzői okiratba foglalt okirathoz csatolva. Nem szükséges ügyvédi ellenjegyzés a név vagy lakcím változáshoz benyújtott kérelemhez. Figyelni kell arra, hogy az aláírást követő 30 napon belül az okirat a járási hivatalok földhivatalához benyújtásra kerüljön. A nyilvántartás másik fő dokumentuma az ingatlannyilvántartási térkép, röviden a helyszínrajz. Minden olyan ügyletnél, ahol jelentősége van a földterület nagyságának, az azon lévő építmények feltüntetésének, elengedhetetlen a helyszínrajz megismerése is. Gyakori, hogy a felépítmények pontatlanul szerepelnek az ingatlannyilvántartásban. A felépítmények valóságnak megfelelő feltüntetése külön eljárásban, földmérő közreműködésével lehetséges.

+Zoltán Fenyvesi
+AnDeZ Ingatlaniroda

www.andezingatlan.hu

#ingatlan #ingatlaniroda #ingatlanközvetítő #kispest #andezingatlan #kispestimagazin
Photo
Add a comment...

Post has attachment
A Kispesti Magazin 2016. decemberi számában megjelent cikkünk:

Csökkenő árak az ingatlanpiacon?

Szakmai körökben egyre többen állítják, hogy trendforduló jellemzi az ingatlanpiacot, az árak már csökkenő tendenciát mutatnak. De vannak, akik inkább az árak stagnálását vélelmezik. Kispesten mi is inkább ezt tapasztaljuk. Az árak csökkenése inkább Kelet-Magyarországon és a vidéki településeken jellemző, míg a fővárosban és a nagyobb városokban az árak növekedése megállt. Kétségtelen, hogy csökkent a kereslet is. Év végén ez egyébként megszokott, télen nem szívesen költöznek az emberek. Tapasztaljuk, hogy mérsékeltebb a befektetői érdeklődés is. A jelentős árnövekedés hatásaként túlárazott ingatlanokra már nincs kereslet. Érzékelhetően javult a vevők alku pozíciója is. Másrészt kínálati bőség sincs. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) hatására lendületet kapott a lakásépítés, de ingatlanpiaci élénkítő hatása csak a következő években várható. Ezzel összefüggően bizonyosan megnő a használt lakások kínálata, továbbá az árfolyamgáttal bíró jelzáloghiteleseknél, a növekvő törlesztőrészlet miatt is több lakás kerülhet eladásra. A további árnövekedésre számítóknál a visszatartott eladási szándék is változhat, számítani lehet a túlárazott ingatlanok csökkentett áron való kínálatára is. A jövő évben tehát növekvő kínálattal és esetleg az árak csökkenésével lehet számolni. Dél-Pesten és Kispesten sem épül telepszerűen új lakás, jellemzően kisebb, vagy foghíj telken épülő néhány lakásos társasházak jelentenek kínálati bővülést. A kereslet továbbra is elsősorban a jó adottsággal rendelkező tömegközlekedéssel (Metró) könnyen megközelíthető területen lévő ingatlanok iránt van. Kispesten továbbra is keresettek a városközpontban lévő lakótelepi lakások. Megítélésem szerint érdemes a jelenlegi jó árszinten piacra vinni az eladásra szánt lakást.

Minden kedves olvasómnak és ügyfelemnek meghitt ünnepeket és boldog új évet kívánok!

+Zoltán Fenyvesi
+AnDeZ Ingatlaniroda

www.andezingatlan.hu

#ingatlan #ingatlanpiac #kispest #andezingatlan #ingatlaniroda #kispestimagazin #cikk #lakás #ingatlanközvetítő
Photo
Add a comment...

Post has attachment
A Kispesti Magazin 2016. novemberi számában megjelent cikkünk:

Vegyek vagy béreljek

Lakás igényük kielégítését tervezőknek erre a kérdésre a választ szükségszerűen mérlegelniük kell. A választ az anyagi lehetőségeken túl a lakáspiac is befolyásolja. Ismert, hogy a lakások árai és az albérleti díjak együtt mozognak és az elmúlt időszakban ezek mintha elszabadultak volna. A korábbiakhoz képest pl. a kispesti panel lakások kínálati árai 60-80%-kal is emelkedtek. Ennél is nagyobb mértékben, akár 100%-kal is nőttek ugyanezen lakások bérleti díjai. Néhány éve Kispesten jellemzően 1000-1200 forint/m2 áron lehetett lakást bérelni. Jelenleg ez eléri, esetenként meg is haladja a 2000 forint/m2-t. És szinte ritkaság számba megy, hogy találni lehessen elfogadható színvonalú bérleményt. Az okok elemzésére most nem térek ki, de a helyzet élesen rávilágít arra, hogy szinte nincs állami vagy önkormányzati bérlakás, mely a szociális szempontokat is figyelembe véve mérsékelően hatna a sokak számára már szinte megfizethetetlen lakásbérleti díjakra. A magas bérleti díjak így egyre ösztönzőbbek, hogy az akár szerény megtakarítással is rendelkezők hitelfelvétellel oldják meg lakásigényük kielégítését. Röviden, jelenleg megéri lakást venni, mert a hitel törlesztése aktuálisan kisebb terhet jelent Nem beszélve arról, hogy a bérleti jogviszony felmondása esetén családok juthatnak méltánytalan helyzetbe. Rezsi nélkül Kispesten pl. egy 53-59 m2-es 1+2 félszobás panel lakásért fizetett 100.000 forint körüli bérleti díj helyett nyilvánvalóan előnyösebb az igénylő adottságait legjobban figyelembe vevő hitelkonstrukciót választani. Ha valaki 10 millió forint – nem a Családi Otthonteremtési Kölcsönnel (CSOK) támogatott – lakásvásárlási hitelt akar felvenni, akkor a havi induló törlesztő részlet 20 év futamidő esetén 70.000 forint környezetében van, 15 év esetén ez az összeg 70-90.000 forint közötti, 10 év futamidő esetén a törlesztő részlet pedig szinte azonos az előbb említett bérleti díj összegével. Nem véletlenül népszerűek a lakás-előtakarékosságok, hiszen a saját vagy a családtagjai részére befizetett összegek után 30%, maximum évi 72.000 forint az állami támogatás. Ez havi 20.000 forint megtakarítás esetén illeti meg a kedvezményezettet. Ezen túl a megtakarítási összeggel megegyező fix kamatozású lakáskölcsön is igényelhető. A vegyek vagy béreljek dilemma eldöntését nyilvánvalóan távlatos szempontok is befolyásolják. Ezzel kapcsolatban megjegyzem, hogy a magam részéről a jelenleg kialakult árszint stabilitására számítok.

+Zoltán Fenyvesi
+AnDeZ Ingatlaniroda

www.andezingatlan.hu

#ingatlan #ingatlaniroda #andezingatlan #cikk #kispestimagazin #kispest #ingatlanpiac #lakás #ingatlanközvetítő #ingatlanközvetítés #bérlet #albérlet #bérlés #bérlemény #hitel
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded