Shared publicly  - 
 
Advarsel: Følgende indlæg hører til kategorien, Ting som du måske gør klogt i at begynde at gøre allerede nu for dit helbred i stedet for at vente 10 år på at Sundhedsstyrelsen ændrer sin anbefaling på baggrund af de videnskabelige undersøgelser som allerede forefindes i dag.
Med andre ord: Det er på eget ansvar det her!

Det handler om D-vitamin.

Alle skriver om hvordan undersøgelser viser at du med de rette niveauer af D-vitamin i blodet reducerer chancerne for at alle mulige alvorlige lidelser (kræft og hjertekarsygdomme, diabetes mv) til omkring det halve.

Men hvor meget D-vitamin skal du spise for at få et højt nok niveau i blodet til at opnå de her helbredsfordele?

Hér er vandene delt. Den officielle danske anbefaling er for eksempel at du skal tage 7,5 - 10 mcg om dagen (det svarer til 300-400 IU).

Men hvis du læser resultatet af store undersøgelser som denne: http://health.ucsd.edu/news/2011/Pages/02-22-vitamin-D-cancer-risk.aspx

ser du, at du faktisk skal op at spise 10 gange så meget for at effekten indtræffer: 100 mcg (4000 IU). Og for børn er tallet 25mcg (1000IU).

Her er en beskrivelse af en anden undersøgelse, som taler om halvering i graviditetskomplikationer hos gravide som spiser 100 mcg / 4000 IU D-vitamin i forhold til dem som kun spiser de almindeligtvis anbefalede 10mcg / 400 IU:

http://www.webmd.com/baby/news/20100504/high-doses-of-vitamin-d-may-cut-pregnancy-risk

De niveauer af D-vitamin i blodet som skal til før du får helbredsfordelene kan du glemme alt om at opnå ved at gå en tur i solen hver dag. Som der står i det første link, er det kun cirka 10% af befolkningen som har et naturligt niveau af D-vitamin, som er højt nok. Og det er typisk de mennesker, som arbejder udendørs. Det er altså den slags tid i solen der skal til for at du opnår resultater uden vitaminpiller.

Lidt lommefilosofi: Faktisk giver det jo god mening for det er kun et øjeblik siden i evolutionen at vi alle alle stadig gik rundt og jagede og samlede i solen i Afrika dagen lang. Det er ca. 100.000 år siden mennesket begyndte at vandre ud af Afrika.

Nå, lad mig runde af med at sige, at her hos os har vi alle spist de høje doser D-vitamin siden i sommer, og det kunne godt se ud til at virke fint på modstandskraften for vi har ingen rigtig sygdom haft endnu i vinter - alle andre med små børn omkring os og alle de andre unger i børnehaven har alt muligt hele tiden, men vi (Maria og jeg samt vores drenge på 4 og 1 år) har indtil nu haft den heldigste vinter i mands minde.

Hvad mener du om det her?

PS. Det tager vist en måned fra du starter med at spise D-vitamin til niveauet er nået i blodet, så hav tålmodighed og sørg for at få den sol i ansigtet du kan her i den mørke tid.
Translate
3
2
Rolf Hansen's profile photoKristian Lemme's profile photoKristoffer Føns's profile photoAnders Saugstrup's profile photo
9 comments
 
Jeg er generelt ikke meget for at proppe mig med diverse tilskud. Jeg er dog også godt klar over at jeg ikke er helt lige så meget udenfor som jeg burde, i forhold til d-vitaminer, så her om vinteren tager jeg fra tid til anden også en vitaminpille.
Jeg er heldigvis normalt sjældent syg, så har personligt ikke kunne mærke den store forskel.
Translate
 
+Rolf Hansen Tillykke med dit gode helbred! :-)
I sådan en almindelig multivitaminpille er der typisk 7,5mcg D-vitamin. Ikke ret meget med andre ord. :-)
Translate
 
Her er en spændende artikel om emnet fra Biokemisk Forening:

http://www.biokemi.org/biozoom/issues/526/articles/2406

De fleste læger mener stadig, at et tilskud på 100 µg D-vitamin dagligt er en skadelig monsterdosis, skønt alle er enige om, at huden kan syntetisere langt mere ved få minutters middagssol om sommeren. Moderne D-vitamin forskere mener derfor, at en tilskudsdosis af denne størrelse er passende i det moderne vestlige samfund med påklædning, indendørs arbejde, bilkørsel og beboelse på høje bredder. Fortidsmennesker i Afrika fik på denne måde dagligt tilført ca. 500 µg D-vitamin dagligt syntetiseret af UV-B fra sollys i deres hud.
Translate
 
Tak :)

"Små" mængder må vel stadig gøre en forskel tænker jeg? Men kan godt se, at det giver mening at en endnu større mængde måske er den perfekte mængde.
Translate
Translate
 
Hey Anders. Jeg sad lige og kiggede på din profil og faldt over dette. Indtager I stadig D-vitaming i store mængder og virker det efter hensigten? :)
Translate
 
Meget stort spørgsmål at svare på. Kort svar: Som regel husker vi at tage vitaminerne. 
Der bliver ved med at komme beviser for effekten på alt muligt. 
Samtidig er rigtig sol også vigtig. Noget med salpetersyre som frigives og nedsætter blodtrykket. 
Translate
Add a comment...