Advarsel: Følgende indlæg hører til kategorien, Ting som du måske gør klogt i at begynde at gøre allerede nu for dit helbred i stedet for at vente 10 år på at Sundhedsstyrelsen ændrer sin anbefaling på baggrund af de videnskabelige undersøgelser som allerede forefindes i dag.
Med andre ord: Det er på eget ansvar det her!

Det handler om D-vitamin.

Alle skriver om hvordan undersøgelser viser at du med de rette niveauer af D-vitamin i blodet reducerer chancerne for at alle mulige alvorlige lidelser (kræft og hjertekarsygdomme, diabetes mv) til omkring det halve.

Men hvor meget D-vitamin skal du spise for at få et højt nok niveau i blodet til at opnå de her helbredsfordele?

Hér er vandene delt. Den officielle danske anbefaling er for eksempel at du skal tage 7,5 - 10 mcg om dagen (det svarer til 300-400 IU).

Men hvis du læser resultatet af store undersøgelser som denne: http://health.ucsd.edu/news/2011/Pages/02-22-vitamin-D-cancer-risk.aspx

ser du, at du faktisk skal op at spise 10 gange så meget for at effekten indtræffer: 100 mcg (4000 IU). Og for børn er tallet 25mcg (1000IU).

Her er en beskrivelse af en anden undersøgelse, som taler om halvering i graviditetskomplikationer hos gravide som spiser 100 mcg / 4000 IU D-vitamin i forhold til dem som kun spiser de almindeligtvis anbefalede 10mcg / 400 IU:

http://www.webmd.com/baby/news/20100504/high-doses-of-vitamin-d-may-cut-pregnancy-risk

De niveauer af D-vitamin i blodet som skal til før du får helbredsfordelene kan du glemme alt om at opnå ved at gå en tur i solen hver dag. Som der står i det første link, er det kun cirka 10% af befolkningen som har et naturligt niveau af D-vitamin, som er højt nok. Og det er typisk de mennesker, som arbejder udendørs. Det er altså den slags tid i solen der skal til for at du opnår resultater uden vitaminpiller.

Lidt lommefilosofi: Faktisk giver det jo god mening for det er kun et øjeblik siden i evolutionen at vi alle alle stadig gik rundt og jagede og samlede i solen i Afrika dagen lang. Det er ca. 100.000 år siden mennesket begyndte at vandre ud af Afrika.

Nå, lad mig runde af med at sige, at her hos os har vi alle spist de høje doser D-vitamin siden i sommer, og det kunne godt se ud til at virke fint på modstandskraften for vi har ingen rigtig sygdom haft endnu i vinter - alle andre med små børn omkring os og alle de andre unger i børnehaven har alt muligt hele tiden, men vi (Maria og jeg samt vores drenge på 4 og 1 år) har indtil nu haft den heldigste vinter i mands minde.

Hvad mener du om det her?

PS. Det tager vist en måned fra du starter med at spise D-vitamin til niveauet er nået i blodet, så hav tålmodighed og sørg for at få den sol i ansigtet du kan her i den mørke tid.
Shared publiclyView activity