Shared publicly  - 
 
Inden sukkerafgiften afskaffes, skulle man måske lige bruge 10 min på at se den her fra 60 Minutes:

http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7417238n
Translate
5
Mikael Rieck's profile photoJimi Hove's profile photoTim Lauridsen's profile photoAnders Saugstrup's profile photo
25 comments
 
Måske tager jeg fejl, men bliver ikke forbrændte kulhydrater ikke også til sukker i kroppen?
Translate
 
Jo, +Mikael Rieck Kousgaard men der er mange slags sukre. Her taler de ift. LDL og hjertekarsygdomme om fruktose (det sukker, som er i frugt og det sukker som udgør 50% af bordsukker). Fruktosen forbændes på en bestemt og problematisk måde.

Da de senere taler om kræft, taler de om høje niveauer af insulin. Og insulin frigives, når man har et højt niveau af blodsukker (forsimplet sagt) blodsukker er glukose. Isulinen fortæller så kræftcellerne at de skal spise glukose og vokse sig store.
Højt niveau af glukose i blodet får man fx af at spise hurtige kulhydrater så som brød, pasta, sukker, ris, kartofler osv. Spiser man langsomme kulhydrater så som kikærter, holdes blodsukkeret lavt og sundt.
Translate
 
Aha... det er derfor jeg holder mig til IM :) 
Translate
Translate
 
Sukker afgiften er ikke lavet for at redusere forbruget af sukker, det er bare for at få extra penge i statskassen :)
Alting er farligt hvis man spiser for meget af det, så man skal bare tænke sig om, istedet for at gå i panik, hver gang de såkaldte forskere finder ud af af noget nyt er farligt og så næste år er det ikke farligt alligevel.
Translate
 
+Steen Schøn Definitionen af "for meget" må vel være at det er farligt/skadeligt/forkert. Hvad skulle det ellers betyde?
 
+Steen Schøn Præcis. Derfor er begrebet "for meget" helt forkert at bruge i nogen debat. Der skal hellere tales om mere konkrete værdier (hvis det er muligt).
Translate
 
+Tim Lauridsen Hvis alting er lige meget, og vi ikke skal lytte til den nyeste og bedste forskning hele tiden, er det umuligt at gå fremad. Og som du ved, er det gået fremad. :-) Dog ikke hurtigt nok i de sidste 40-50 år, hvor livsstilssygdomme har forhindret en stor vækst i middellevetiden ift tidligere tiders vækst. 
Translate
 
Personligt lytter jeg til min krop. Den kan ikke fortælle mig alt og rammer sikkert ved siden af hvis jeg spiser ting der kan skade mig på lang sigt. Alt andet lige tror jeg alligevel at den er lidt bedre en "dommer" end meget af videnskaben derude.

Dertil kommer, at jeg aldrig tager imod kostvejledning fra overvægtige mennesker (uanset deres uddannelse). Det er lidt som at tage økonomisk rådgivning fra en i RKI. Det virker utroværdigt.
Translate
 
+Steen Schøn En læges job er ikke at holde mig rask, men at give mig noget når jeg er syg. Han er uddannet i sygdom, ikke i sundhed.

Jeg er helt med på at min udtalelse kan fornærme nogen, men det ændrer ikke noget på mit syn ;) Jeg kan kun beklage hvis nogen føler sig stødt.
 
Af en eller anden grund lykkedes det os nordboere at blive høje og stærke nok til at indtage resten af Europa og det var på en diæt uden ret meget sukker og korn, men med rigelig kød og fisk. Paleo diæt hele vejen og så må landmændene sku tage og tjene penge på noget andet end deres sundhedskadelige kornprodukter.
Translate
 
Der er nu masser af logik i det Mikael siger, selvom det gør ondt på alle os der er for tykke i det. :-)

Men der er også problemer i det: Tag nu historien fra Why We Get Fat-bogen af Taubes:

En stamme sunde indianere blev sat i reservat og sat på sultekost: de levede af kaffe og hvidt brød. De fleste af dem blev tynde som tændstikker, men andre af dem blev virkeligt fede. Får man bedst viden af at spørge de tynde indianere hvordan de holder sig tynde eller ved at spørge de tykke hvordan de er blevet tykke? :-)
Translate
 
+Erik Hamre Jeg var engang til en forelæsning med danmarks førende antropolog, som viste os studerende hvordan vikingernes knogler og dermed vikingerne faktisk var bitte små - de sultede og det var derfor de tog på ture. 

Var vikingerne ikke landmænd? Og øl med masser af hurtige kulhydrater drak de vist masser af?

Landbrug startede tilbage for 10.000 år siden. 
Translate
Translate
 
Hvis man endelig skal have sukker, så smager honning meget bedre og selv om det også er usund sukker, så har det en lang række sundhedsfremmende virkninger, fx er det anti-bakterielt og anti-inflammatorisk. Faktisk er sygehuse nu begyndt at behandle besværlige sår med honning som er langt mere effektivt end medicin (http://www.dr.dk/sundhed/dinsundhed/artikler/2012/0814143016.htm?WBCMODE=au..%22%3B+waitfor+delay+%270%3A0%3A4%27), hvis man skal vente på at videnskaben skal bevise århundreders kone-råd,så skal man vente længe.
Translate
Translate
 
+Anders Saugstrup Der var store regionale forskelle, fx primært kød i Island, fisk i Norge og en mere varieret kost i Danmark med meget mælkeprodukter. Tilsyneladende blev korn primært brugt til øl og svinefodder. Rugbrød og lignende hører til en del senere. På det tidspunkt var der fladbrød, som næppe udgjorde nogen stor del af kosten. Det er mulig at vikingerne sultede men rent fysisk havde de en  gns. højde nær vores og væsentlig højere end den store landbrugsperiode i DK århundreder senere. Derfor mener jeg der er godt belæg for at vikingernes kost har været sundere dengang.
Translate
 
+Steen Schøn Blot så vi ikke misforstår hinanden, så har jeg ikke et problem med at lytte til folk der har været overvægtige/usunde. Det giver næsten endnu mere værdi. Jeg taler om folk der er lige nu.
Translate
Translate
 
+Steen Schøn Jep, jep.. jeg vil blot gøre opmærksom på at alt er farligt. En kontinuerlig , gennemgribende paranoia- stress er vidst det sidste forskerne mangle at måle værdien af. Primært fordi de tjener så meget ved at udbrede den.

Men ja raffineret sukker er hamrende usundt :)
Translate
Translate
 
+Anders Saugstrup Jeg siger ikke man skal lukke helt af, man skal bare bruge sin sunde fornuft og lytte til sin egen krop :)
Translate
 
+Mikael Rieck Kousgaard man bestemmer selvfølgelige selv hvem man vil lytte til, man kan jo godt havde en stor og god viden om kostråd, selv om man ikke lever efter dem selv. Men jeg har også svært ved at tage en læge seriøst som ryger og samtidig snakker om sundhed, så jeg forestår godt hvor du vil hen :)
Translate
 
+Erik Hamre Jeg er klogere end at diskutere vikinger med en der hedder Erik, så jeg nøjes her bare med at sige at Pia Bennike sagde noget andet til os dengang hun gæsteforlæste i anatomi. :-)
Translate
Translate
Add a comment...