Profile cover photo
Profile photo
Abraham Tsoukalidis
1,270 followers -
Passionate about Entrepreneurship, New Ideas, Travel, Food, Wine and Life
Passionate about Entrepreneurship, New Ideas, Travel, Food, Wine and Life

1,270 followers
About
Abraham's interests
View all
Abraham's posts

Post has attachment
Λάμψε όσο ζεις.

Στιγμή μη λυπηθείς.

Μικρή η ζωή

κι ο χρόνος απαιτεί το τέλος.

Καταπληκτική μουσική από τους +Lyre 'n' Rhapsody !

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
“Γιατί να μη γίνω ρινόκερος; Άλλωστε μου αρέσουν οι αλλαγές.” Απολαμβάνουμε το καταπληκτικό κοινωνικό έργο http://www.ksm.gr/%CE%BF-%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%83%CE%BA%CE%BF-%CE%BF-%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%84%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83/ για την υποχρέωση αντίστασης στον παραλογισμό της εποχής μας του Μεγάλου Ιονέσκο http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%99%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%83%CE%BA%CE%BF , το έργο το οποίο ‘εγκαινίασε’ στην ουσία το θέατρο του παραλόγου. Μια παράσταση που μου φέρνει και πολλές ευχάριστες φοιτητικές αναμνήσεις http://www.thecrimson.com/article/1999/1/8/rhino-hysteria-in-an-absurdist-world/ Εξάλλου “Η ζωή είναι πολύ ανώμαλο πράγμα. Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας. Το να μην αγωνίζεσαι είναι κατάντια! Καμιά φορά κάνουμε κακό άθελά μας. Ή το αφήνουμε να εξαπλωθεί χωρίς αντίδραση. Νιώθω ευθύνη για όλο αυτό που συμβαίνει. Εμπλέκομαι. Δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος. Αλίμονο σ' αυτόν που προσπαθεί να διατηρήσει την αυθεντικότητά του. Ας είναι. Θα υπερασπιστώ την ύπαρξή μου κόντρα σε ολόκληρο τον κόσμο! Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος και θα μείνω έτσι ως το τέλος! Δεν παραδίνομαι!”

Από τη συνέντευξη του Μανώλη Μαυροματάκη στην Athens Voice http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/466/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CF%89-%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82
“Στον Ρινόκερο του Ιονέσκο οι άνθρωποι αρχίζουν να μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Σταδιακά ο ένας μετά τον άλλον απαρνούνται τη φύση τους και επιζητούν τη «βεβαιότητα» της ζούγκλας. Άλλοι χωρίς αντίσταση, άλλοι αλλάζοντας σταδιακά στάση και υποκύπτοντας στη μόδα της ρινοκερίτιδας.

Ο Μπερναζέ, ο ρόλος που υποδύομαι, είναι ένας αδύναμος άνθρωπος που μόλις και μετά βίας αντέχει τη ζωή του. Σχεδόν άβουλος και χωρίς καμία φιλοδοξία. Είναι όμως ο μόνος που αναρωτιέται αν η μεταμόρφωση όσων γνωρίζει, αλλά και όλων των άλλων είναι αποτέλεσμα παραίτησης ή συμφιλίωσης με τις «επιταγές της εποχής του». Είναι ο μόνος που τελικά αντιστέκεται, ο μόνος που δεν συνθηκολογεί. Βρίσκει τη δύναμη για να το κάνει αυτό μέσα από την αγωνιώδη αναζήτησή του να κατανοήσει, αλλά και την αδυναμία του τελικά να κατανοήσει την αναγκαιότητα και να δεχθεί τα βαθύτερα κίνητρα αυτής της μαζικής ζωικής μεταμόρφωσης και της επιβολής του νόμου της ζούγκλας απέναντι στο νόμο της ηθικής.

Ο Ιονέσκο μιλάει για την ισοπέδωση της ανθρώπινης σκέψης και της ανθρώπινης ψυχής. Με κωμικό πολλές φορές τρόπο μας υπενθυμίζει όλα τα τραγελαφικά που βιώνουμε και δεν αντιδρούμε: την αλλαγή μέσα μας προς το χειρότερο, τις ψευδαισθήσεις μας, την παράδοσή μας σε όλα τα δύσκολα, ή και τα εύκολα, χωρίς αντίσταση ηθική, πνευματική, σωματική.

Ο Μπερανζέ βρίσκεται κοντά μας, είναι ένας από μας, είναι ο καθένας μας τελικά. Μέσα στον πυρήνα της ψυχής του κάθε ανθρώπου υπάρχει πάντα ένας Μπερανζέ, που ξέρει πως είναι εξ αρχής χαμένος. Δεν κρύβεται πίσω από φιλοδοξίες, ιδεολογίες και κανονιστικά συστήματα, για να κοροϊδέψει τον εαυτό του πως βρήκε το νόημα της ζωής του. Έχει την τόλμη να αμφιβάλλει για το κατά πόσο είναι δυνατόν να κερδηθεί αυτό το αδυσώπητο παιχνίδι της ζωής, γιατί στο βάθος καταλαβαίνει πως αυτό είναι έτσι κι αλλιώς χαμένο. Όμως αυτή του η αμφιβολία, αλλά και η ειλικρίνεια και η αξιοπρέπεια με την οποία αποδέχεται αυτή την υπαρξιακή του ήττα, αντί να τον οδηγήσει στην παραίτηση και το μηδενισμό, του δίνει επιπλέον δύναμη για το αντίθετο: Να μην παραδοθεί, να μην παραιτηθεί.

Να το παίξει αυτό το χαμένο παιχνίδι, μέχρι το τέλος, έτσι, για να μάθει να χάνει καλύτερα, όπως λέει και ο έτερος μεγάλος του Θεάτρου του Παραλόγου, ο Σάμουελ Μπέκετ. Και έτσι ανακαλύπτει πως το νόημα της ζωής του, αλλά και της ύπαρξής του ολόκληρης, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει για να την υπερασπιστεί αυτή την ίδια του την ύπαρξη, την ανθρώπινη υπόστασή του, το αναφαίρετο δικαίωμά του, δηλαδή, να το παίξει αυτό το χαμένο παιχνίδι μέχρι το τέλος, έστω και μόνος. Με απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι στην αδυναμία του και, γι’ αυτό, με απόλυτη αξιοπρέπεια.

Αξιοπρέπεια έχουν μόνον οι άνθρωποι, όχι τα ζώα. Αυτού του είδους η αξιοπρέπεια είναι νομίζω και το μέτρο του κατά πόσο θα μπορέσει τελικά ο καθένας μας να ανακαλύψει τον μικρό Μπερανζέ που έχει μέσα του. Ο πυρήνας της ψυχής του κάθε ανθρώπου είναι ο Μπερανζέ. Το αν και κατά πόσο θα το συνειδητοποιήσουμε εξαρτάται από το βαθμό της αξιοπρέπειάς μας απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, δηλαδή απέναντι στην ίδια μας την ανθρωπιά. Εκεί βρίσκεται και το μοναδικό ενδεχόμενο ελπίδας που μπορούμε να έχουμε, ακόμα και σε περιόδους δύσκολες σαν αυτή που ζούμε όλοι μας σήμερα. Και από αυτή την άποψη το έργο Ρινόκερος του Ευγ. Ιονέσκο είναι ένα βαθιά ελπιδοφόρο έργο, δίδαγμα και υπενθύμιση της ανθρωπιάς μας.”
Photo
Photo
3/24/14
2 Photos - View album

Post has attachment
Congratulations to my friend (and promising young artist) +Ileana Arnaoutou  for this wonderful interview!!! Must read for anyone interested in art!

Post has attachment
Romanian creation myth illustrated

Ένα καταπληκτικό παραμύθι http://www.operabooks.gr/contents/books.php?books_id=167 του Jorge Bucay http://en.m.wikipedia.org/wiki/Jorge_Bucay "Μπορεί αύριο, μπορεί σε ένα μήνα, μπορεί και χρόνο από σήμερα, κάτι ή κάποιος να βρεθεί στο δρόμο σου και να φέρει ταραχή κα φόβο στην ψυχή σου. Μπορεί να είναι κάποιος ξένος, μπορεί και κάποια πλευρά του ίδιου σου του εαυτού. Ωστόσο, μόλις νιώσεις τη δύναμή του, θα καταλάβεις πόσο βαρύ πράγμα είναι ο φόβος. Τότε θα θελήσεις να τον καταστρέψεις, να τον διώξεις, να τον βγάλεις μια και καλή από τν ζωή σου. Τώρα όμως που το τέλος μου πλησιάζει, σου αφήνω μία τελευταία συμβουλή: Μην το κάνεις! Αν είσαι ικανός να τον καλέσεις στο σπίτι σου, να του ανοίξεις την καρδιά σου, και να χαρείς την παρουσία του στο πλευρό σου, σύντομα θα ανακαλύψεις πως μέσα σε αυτόν τον υποτιθέμενο εχθρό, κρύβεται ο πιο ισχυρός και πιστός σύμμαχός σου."

Post has attachment
Versatile & joyful music!

Post has attachment
Ένα πολύ ωραίο παραμύθι.

Post has attachment
Γιορτάζοντας χτες με αγαπημένους μας την άφιξη του Beaujolais Nouveau http://en.wikipedia.org/wiki/Beaujolais_nouveau αναρωτήθηκα πως είναι να γνωρίζεις κάτι για πρώτη φορά, να νοηματοδοτείς κάτι, όχι βασισμένο σε κάποια προηγούμενη σχετική αναφορά, αλλά πραγματικά για πρώτη φορά, όπως το νεογνό το οποίο δημιουργεί το δικό του σύμπαν νοημάτων και αναφορών. Κάτι που το βλέπεις θολά για καιρό και ξαφνικά σου εμφανίζεται πεντακάθαρα μπροστά στα μάτια σου, στην τετραδιάστατη πραγματικότητα σου και σε προκαλεί να το ονοματίσεις, να του δώσεις νόημα και θέση στον κόσμο σου. Πότε στο εφήμερο της στιγμής χάνουμε την ικανότητά μας να καινοτομούμε και γινόμαστε σκέτοι επιδέξιοι αντιγραφείς των βιωμάτων μας?
Photo
Wait while more posts are being loaded