Profile cover photo
Profile photo
ALFA MEDICA poliklinika
25 followers -
Alfa MEDICA poliklinika
Alfa MEDICA poliklinika

25 followers
About
Posts

Post has attachment
Atipični kolposkopski nalazi su posledica patoloških promena na grliću materice koje se mogu uočiti tokom kolposkopskog pregleda.

Atipični kolposkopski nalazi uglavnom zahtevaju biopsiju grlića materice, kako bi se utvrdio tip promene i shodno tome, odredila vrsta lečenja.

Atipični kolposkopski nalazi – tipovi promena

Leukoplakija
Leukoplakija se ispoljava u vidu belih naslaga na površini grlića materice, ali i vagine, vulve i perineuma. Jasno se vidi prilikom pregleda, često i bez nanošenja rastvora sirćetne kiseline. Bele naslage su posledica nagomilavanja keratina (keratinizacija) u sluzokoži koji se izdiže iznad površine okolne sluzokože. Ova promena uglavnom nastaje prilikom svojevrsnih iritacija vulve, kao što su dugotrajno nošenje pesara (prstenova), dijafragmi (kontracepcija) ili korišćenje tampona. Osim toga, leukoplakija može ukazivati na prisustvo HPV (humani papiloma virus) infekcija, ali i keratinizujućeg CIN-a (prekanceroza), kao i keratinizujućeg karcinoma grlića materice.

Iako je leukoplakija sama po sebi benigna promena, najčešće se vrši biopsija (uzima se uzorak) i šalje na histopatološku analizu, budući da može ukazivati na karcinom.

Acido-Beli Epitel (ACETOWHITE – AW)
Ovu promenu čine ćelije nezrele sluzokože čija je citoplazma gušća, a jedra krupnija, zbog čega odbijaju svetlost kolposkopa i dovode do bele prebojenosti površine grlića. Ovo je najvažnija kolposkopska slika, jer svi primeri CIN (prekanceroza grlića materice) imaju izvestan stepen ili nijansu bele prebojenosti. Uz to, mnogo nemalignih promena na grliću daje AW epitel, kao što su HPV infekcija, nezrela metaplazija, upala (inflamacija), ali i maligniteti grlića materice kao što su adenokarcinom ili invazivni plano-celularni karcinom. Takođe, zavisno od stepena i proširenosti AW epitela, kao i nalaza PAPA testa, odlučujemo da li ovu promenu treba biopsirati (uzeti uzorak) ili pratiti.

Punktacije (BAZA LEUKOPLAKIJE)
Atipični kolposkopski nalazi mogu ukazati i na punktacije, gde se kroz nezreli beli AW epitel iz dubljih slojeva sluzokože pružaju i prodiru krvni sudovi. Oni unutar belog epitela izgledaju kao „crvene tačkice” i završavaju se na površini sluzokože. Punktacije se mogu javiti kao posledica obične upale ili brze metaplazije sluzokože, što su benigni razlozi, ali i kao posledica CIN-a (premaligne lezije) ili već razvijenog karcinoma grlića materice.

Mozaik
Atipični kolposkopski nalazi mogu ukazivati i na mozaik, koji je jedna od najčešćih atipičnih kolposkopskih slika, gde se krvni sudovi iz strome grlića šire kroz sluzokožu, ali ne dopiru do površine, već formiraju mrežu nalik korpicama krvnih sudova koje okružuju blokove abnormalnih (belih) ćelija. Njegov izgled podseća na kockice na podu ili koru od pomorandže. Kao i punktacije, i mozaik se može pojaviti kod upale (inflamacije) ili nezrele metaplazije (fiziološki fenomen), ali i kod CIN-a (premaligne lezije) ili invazivnog karcinoma. Nalaz PAPA testa, kao i subjektivna procena lekara prilikom kolposkopije će odrediti da li će se mozaik biopsirati ili pratiti.

Atipični krvni sudovi
Kada se prilikom kolposkopije uoče atipični krvni sudovi, uvek se javlja sumnja na postojanje težih promena, posebno ako imaju poseban izgled (kao špageti, vadičep, zarezi, ukosnice, omče), kao i nagle promene u kalibru, pravcu i nepravilno grananje. Rezultat su dugotrajnog stalnog pritiska abnormalnog epitela (sluzokože) na papile strome. Često se nalaze u lezijama visokog stepena (CIN II i CIN III odnosno H SIL), ili kod invazivnog karcinoma grlića materice. Najčešće je kod ovih promena potrebna hitna biospija i histološka potvrda.

Kada se promene na ženskim reproduktivnim organima primete na vreme, brzo se može uspostaviti način lečenja, bez ikakvih daljih posledica. Zato je od presudne važnosti redovno ići na ginekološke preglede. U Alfa MEDICA poliklinici brinemo o vašem zdravlju, pa vam se zato posvećujemo sa posebnom pažnjom i predanošću.

#klinika #beograd #ginekoloska+ordinacija #ginekologija #ordinacija+beograd #kolposkopija #ginekolog #ginekolog+beograd #beograd #HPV #ordinacija #doktor #lekar #polne+bolesti
Add a comment...

Post has attachment
Virusne bradavice su veoma zarazne i velikom brzinom se šire po koži, te je zato neophodno njihovo što hitnije uklanjanje.

Virusne bradavice – vrste
Virusne bradavice mogu biti raznih oblika i veličina i mogu se naći na različitim mestima na telu, u zavisnosti od toga kojim od tipova HPV virusa je telo zaraženo. Virusne bradavice se najčešće pojavljuju na prstima šaka, uglavnom uz nokat, na nadlanicama i stopalima (tabanima), mada se mogu naći na bilo kom delu tela. Neke od osnovnih vrsta virusnih bradavica:

Končaste bradavice
Izgledaju kao duguljasti, hrapavi končići koji rastu iz jedne baze. Karakteristična mesta za njih su predeo oko očiju, oko usta, lice i vrat.

Zaravnjene bradavice
Karakteristične su za celu površinu lica. Moraju biti uklonjene značajno pliće nego obične bradavice. Nakon uklanjanja neophodno je dati lokalnu terapiju kako se promene ne bi vratile.

Genitalne bradavice (kondilomi)
Javljaju se oko pubične regije i na genitalijama. Prenose se polnim kontaktom i veoma su zarazne.

Mozaične bradavice na stopalima (tabanima)
Ove bradavice mogu biti jako bolne i ometati normalan hod, budući da se na njih svakodnevno vrši pritisak. Ljudi ih vrlo često mešaju sa kurjim okom.

Bradavice oko nokatnih ploča i ispod njih
Ove bradavice se pojavljuju kao otvrdnuće kože oko nokatne ploče sa nejednakim ivicama. Mogu oštetiti zdrav rast noktiju i potpuno izdići ploču nokta.

Zakazivanje pregleda i konsultacija u Alfa MEDICA poliklinici putem telefona na broj 011/311-85-91 ili na info@alfamedica.rs

#bradavice #klinika #beograd #uklanjanje+bradavica #vrste+bradavica #HPV+virus #novi+beograd #ginekolog #ginekološka+ordinacija #ginekoloska+ordinacija #doktor #ginekologija #HPV
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Kondilomi (ili virusne genitalne bradavice) su najčešća polno prenosiva bolest izazvana HPV virusom. Postoji preko 100 vrsta HPV virusa i u zavisnosti od toga koji se tip virusa nalazi u organizmu, virusne bradavice se mogu pojaviti na telu, stopalima, rukama ili genitalijama.

Kondilomi su virusne genitalne bradavice koje zahvataju kožu i sluzokožu genitalija i mogu biti teško primetni ili praviti čitave vence i ploče bradavičastih izraslina.

Kako se prenose kondilomi?
HPV virus koji izaziva pojavu genitalnih bradavica (kondiloma) se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom. Ističemo da je kondom jedina vrsta zaštite koja može smanjiti rizik od zaraze. Međutim, ni kondom nije u potpunosti siguran, budući da se kondilomi jako brzo i lako prenose, čak i blagim dodirom dve sluzokože. Kondilomi se mogu preneti sa osobe na osobu rizičnim vaginalnim, oralnim i analnim odnosom.

Simptomi zaraze HPV virusom
Neke vrste HPV virusa ne izazivaju nikakve simptome, ali ukoliko se simptomi ipak pojave, oni će biti ispoljeni uglavnom tri meseca nakon rizičnog seksualnog odnosa. Promene koje ukazuju na simptome kondiloma su pojavljivanje bradavica, osipa ili roze tačkica na genitalijama i u predelu anusa.

Lečenje kondiloma
Lečenje kondiloma podrazumeva njihovo potpuno uklanjanje, budući da su bradavice veoma zarazne i mogu se preneti i na neinficirane delove tela. Postoji nekoliko metoda za uklanjanje kondiloma:

Laser vaporizacija
Uklanjanje kondiloma se uglavnom vrši laser vaporizacijom. Ova metoda je jednostavna i rutinska procedura koja se vrši u lokalnoj anesteziji, što je čini bezbolnom i sigurnom.

Radiotalasna metoda uklanjanja kondiloma
Radiotalasna metoda se vrši uz lokalnu anesteziju, beskrvna je, jednostavna i bezbolna.

Hirurška metoda uklanjanja kondiloma
Hirurško uklanjanje kondiloma se vrši ukoliko su promene velike, tj. ako se virusne bradavice nisu uklonile na vreme, što je dovelo do njihovog prekomernog rasta i širenja. Ova metoda se radi u lokalnoj anesteziji, što je čini bezbolnom i bezbednom.

Prevencija kondiloma
Najbolji vid prevencije je korišćenje kondoma tokom seksualnih odnosa. Iako ni kondom nije sigurna zaštita od prenošenja HPV virusa, njegovim korišćenjem se u velikoj količini smanjuje rizik od zaraze. Genitalne bradavice se mogu izlečiti kod svakog pacijenta i ukoliko znate da ste nosilac HPV virusa, obavestite partnera o tome, kako ne bi dolazilo do stalnog reinficiranja.

#kondilomi #klinika #beograd #uklanjanje+kondiloma #polne+bolesti #HPV+virus #novi+beograd #ginekolog #ginekološka+ordinacija #ginekoloska+ordinacija #doktor #ginekologija #HPV
Add a comment...

Post has attachment
Alergije – Primarijus Jasminka Šojić Rajčić:
Sve je veći broj pacijenata koji su osetljivi bar na dve vrste polena, što znači da bi terapiju trebalo da uzimaju od početka marta pa sve do kraja oktobra

ALERGIČNI na polene drveća već je trebalo da započnu terapiju protiv alergijske kijavice. U suprotnom suočiće se sa simptomima koji će im otežati spavanje, kretanje, uopšte svakodnevni život.

U intervjuu za “Novosti” primarijus dr Jasminka Šojić Rajčić, internista i alergolog-imunolog Kliničkog centra Srbije, kaže da se, s obzirom na to da poslednjih decenija vlada epidemija ove bolesti, u ovo doba godine, kada počinje sezona polena, registruje veliki priliv pacijenata:

– Znatan broj njih prvi put ima simptome alergijske kijavice, a za određen broj pacijenata moraće da se urade višestruke analize da bi se utvrdilo šta je uzrok alergijske reakcije. Procenjuje se da svaki peti Evropljanin pati od alergijske kijavice izazvane polenima drveća, trava i korova.

U kojem životnom dobu se najčešće javlja alergijska kijavica?
– Nema pravila. Osetljivost na, recimo, polene, grinje i kućnu prašinu, ali i mnogobrojne druge alergene poput buđi, ujeda insekata, epitela životinja, može da se javi kako u dečijem uzrastu tako i u šestoj ili sedmoj deceniji. Zajedničko svim pacijentima koji pate od alergijskog rinitisa jeste da imaju genetsku predispoziciju da razviju alergijsku reakciju.

Kako se utvrđuje na šta je pacijent alergičan?
– Najrasprostranjenija je dijagnostika putem kože, kada se potencijalni alergeni u vidu kapi nanose na malo zagrebanu kožu. Ukoliko se ovim testovima ne otkrije uzrok tegoba, ili pacijent zbog veoma izraženih simptoma ne prekida lečenje antihistaminicima, rade se analize iz krvi da se vidi na koje supstance organizam stvara antitela.

Zašto mnogi pacijenti kijaju u rano proleće iako nisu osetljivi na polen drveća?
– Reč je samo o mehaničkoj, a ne alergijskoj iritaciji sluznice nosa. Obično ovu vrstu iritacije izazivaju mace koje lete sa topola. Dakle, nema alergije na mace, one samo izazivaju kijanje da bi se izbacile iz šupljine nosa.

Šta je pravilna terapija u lečenju tegoba polenskog rinitisa?
– Rekla bih da je najbolji način da se primenjuje terapija u dogovoru sa lekarom, nakon urađene dijagnostike, koja treba da nam pokaže na koje alergene je pacijent alergičan. Zavisno od pacijenta do pacijenta lečenje alegijske kijavice se sprovodi nazalnim kortikosteroidima, antihistaminicima i savetuje se redovna toaleta nosa mnogobrojnim sprejovima i rastvorima. Dan bi uvek trebalo započinjati ispiranjem sluznice nosa, jer je koncentracija polena najveća ujutru, zatim bi trebalo naneti nazalni kortikosteroidni lek. Pred spavanje se pije antihistaminik da bi organizam bio spreman kada dođe vreme za ustajanje.

Koliko dugo se primenjuje terapija?
– Ako je pacijent osetljiv samo na polen drveća, on bi trebalo da sprovodi terapiju dok traje cvetanje drveća. Dakle, uglavnom tokom marta i aprila. Međutim sve je veći broj pacijenata koji su osetljivi bar na dve vrste polena. Na primer polena drveća i trava, a neretko i na polen korova. To praktično znači da bi terapiju trebalo da sprovode od početka marta pa sve do kraja oktobra, zavisno od klimatskih uslova. Što je godina toplija, drveće ranije procveta, a poleni korova traju čak do prvog snega.

Osim antihistaminika i kortikosteroida, koji lekovi se još koriste za lečenje alergijske kijavice?
– Koriste se i antagonisti receptora leukotriena. Oni su namenjeni pacijentima koji imaju alergijski rinitis i dokazanu preosteljivost donjih disajnih puteva, što znači da je veći rizik da razviju astmu. Jer, neadekvatno lečenje gornjih disajnih puteva znači veliku verovatnoću za razvoj astme. Da li su potrebni pomenuti lekovi lekar odlučuje na osnovu ispitivanja funkcije pluća. Inače je rizik da se iz alergijske kijavice ili rinitisa razvije astma veliki. Trideset odsto bolesnika sa alergijskim rinitisom oboli od astme dok 75 odsto obolelih od aste ima alergijski rinitis.

Ima li novih terapija?
– Da, odskora su na raspolaganju i antihistaminici najnovije generacije koji se ne izlučuju preko jetre. Zbog toga što ne deluju toksično na organizam i nemaju druge loše efekte dnevno može da se popije i više od jedne tablete. Troškove terapije, kao i do sada, snosi isključivo pacijent.

NEDOSTATAK ALERGOLOGA
Da li bi bilo dovoljno alergologa kada bi svako ko je alergičan potražio pomoć ovog specijaliste? – Definitivno ne bi, jer je nedostatak alergologa. Alergologija je posebna vrsta supspecijalizacije. Pored alergologa – internista, postoje alergolozi – dermatolozi, ORL-alergolozi, alergolozi medicine rade, koji se bave profesionalnim alergenima.
Add a comment...

Post has attachment
LASERSKO UKLANJANJE URASLOG NOKTA
Urasli nokat ne bi trebalo da sređuje NIKADA pedikir. Urasli nokat i operacija uraslog nokta je hirurški problem i u većini slučajeva potrebno je hirurško lečenje.

Za problem uraslog nokta sa manjom granulacijom može da se načini samo resekcija i ablacija dela nokatna ploče koji je urastao sa obaveznom kiretažom nokatnog matriksa. Lasersko uklanjanje uraslog nokta je najbolji vid lečenja ove bolne promene, budući da se problem rešava posle samo jedne intervencije.

Lasersko uklanjanje uraslog nokta je jednostavna, rutinska i bezbolna procedura koja se obavlja u kratkotrajnoj lokalnoj anesteziji.

Lasersko uklanjanje uraslog nokta u lokalnoj anesteziji omogućava bezbolno, beskrvno rešenje problema. Nakon intervencije pacijent se već posle 24 sata u potpunosti može normalno kretati, što je prednost u odnosu na klasičnu hiruršku tehniku. Operacija traje svega desetak minuta. Sastoji se u laserskom uklanjanju inficiranog granulacionog tkiva i onog dela nokta koji je urastao. Tom prilikom je neophodno ukloniti i jedan uzani deo korena nokta kako se problem ne bi ponovio.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91

Add a comment...

Post has attachment
Anemija u trudnoći predstavlja problem brojnim ženama, a istraživanja su pokazala da svaka treća trudnica ima problem sa nedostatkom gvožđa u krvi. Ako ste i pre trudnoće osećali laganu slabost ili vrtoglavicu, simptomi bi se mogli značajno pojačati kada zatrudnite. Ljudi uglavnom zanemaruju simptome anemije, budući da su oni često nejasni i teško primetni. Više o ovoj temi pročitajte u našem blogu: http://buff.ly/2cJg0TM

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91
Photo
Add a comment...

Post has attachment
ZDRAVA HRANA | Malina
Bogate vitaminima i mineralima, maline su najzdravije bobičasto voće. Osim što uspešno skidaju povišenu temperaturu, ove sićušne sočne i mirisne voćkice podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Ginekologija je grana medicine koja je posvećena zdravlju žena u svakoj fazi života. Bez obzira na to koliko imate godina i koje su vaše potrebe, naše stručno i prijatno medicinsko osoblje u Alfa MEDICA poliklinici je posvećeno zaštiti žena i njihovom intimnom zdravlju u svim životnim dobima.
Naše odeljenje okuplja vrhunske stručnjake, specijaliste ginekologije i akušerstva, čiji je glavni cilj da donesu značajan doprinos u zdravlju žena. To godinama uspešno postižemo posebno posvećujući pažnju svakoj od vas. Ohrabrujemo vas da vodite računa o intimnom zdravlju tako što vam pružamo edukaciju i posvećeni individualni pristup svakom vašem problemu.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91

buff.ly/2crnHOE

#ginekologija #poliklinika #zdravlje
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Rozacea je veoma često kožno oboljenje kože, a uzrok joj je pojačana osetIjivost kapilara kože lica. Uglavnom se javlja kod osoba koje imaju svetliju put i koje su sklone crvenilu kože. Rozacea se najpre manifestuje povremenim, a zatim stalnim crvenilom i osetljivošću kože lica, pojavom proširenih kapilara, a zatim i gnojnih čvorića. Ovo kožno oboljenje se češće pojavljuje kod žena, ali zabeleženo je da kod muškaraca često ima izraženiju kliničku sliku sa stalnim otokom i zadebljanjem tkiva nosa. Mnogi ljudi koji imaju crvenilo lica i vrata, nisu ni svesni da je u pitanju upravo ovo kožno oboljenje.

Pročitajte na našem blogu ostatak teksta i saznajte zašto nastaje rozacea i kako je lečiti: buff.ly/2cmOsaw

#rozacea #zdravlje #koza #lecenje
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Nedelja borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti je treća nedelja septembra prema Nacionalnom i Međunarodnom kalendaru zdravlja. Ovo je prilika da se ponovo „podsetimo“ tuberkuloze, jer ona nije deo prošlosti, kako se možda veruje. To je zarazna bolest od koje se nekada masovno oboljevalo i umiralo, ali koja ponovo ima globalan trend porasta u našem vremenu, brišući granice između ekonomski nerazvijenih i razvijenih država.
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded