Profile cover photo
Profile photo
3D FUTURA
About
Posts

Post has attachment

Hoe werkt een 3D printer ?

De gestage opkomst van de 3D-printer wordt door veel techvolgers wel gezien als de derde industriële revolutie. De technologie opent de deur na een heel scala aan nieuwe maakprocessen en maakt het mogelijk om producten die uit verschillende materialen en componenten bestaan laag voor laag uit één stuk te fabriceren. Naar verwachting zullen er over een paar jaar miljarden dollars omgaan in de 3D-printindustrie. Maar hoe werkt een 3D-printer precies? En wat kun je allemaal maken met zo’n apparaat?

Ontstaan van de 3D-printer

3D-printen is vooral gebaseerd op het principe van rapid prototyping, een verzamelnaam voor verschillende technieken die het mogelijk maken om aan de hand van virtuele computerinfo snel fysieke prototypen van een product te vervaardigen. De grondslagen voor het systeem werden gelegd in de jaren tachtig van de twintigste eeuw, vooral dankzij het werk van Chuck Hull (3D Systems Corporation) De eerste toepassingen gebruikten metaal en werden gevolgd door experimenten met andere materialen zoals keramiek en kunststoffen. Het overdragen van licenties aan commercieel opererende bedrijven en de snel groeiende markt voor hobbyisten, legden uiteindelijk de basis voor het ontstaan van 3D-printers voor thuisgebruik.

Het 3D-ontwerp

Elk driedimensionale printproces begint met een digitaal ontwerp. Het virtuele voorbeeld wordt gemaakt in een zogenaamd CAD (Computer Aided Design) met behulp van een 3D-modelleringsprogramma (als het gaat om een geheel nieuw object) of speciale scanner (bij het kopiëren van een reeds bestaand voorwerp). De ontwerpsoftware snijdt het te printen 3D-ontwerp feitelijk in talloze horizontale laagjes. Als je het digitale bestand vervolgens omzet naar een printbaar formaat en uploadt naar de 3D-printer, wordt het uiteindelijke object laag voor laag vervaardigd. Veel IT-bedrijven, denk bijvoorbeeld aan Google en Microsoft, zijn recentelijk druk in de weer geweest met het produceren van hardware die het maken van 3D-scans mogelijk maakt. Waarschijnlijk zullen ook handzame apparaten, zoals de volgende generaties smartphones, in de nabije toekomst uitgerust zijn met 3D-scanners.
Add a comment...

Post has attachment
3D printer gebaseerd op Prusa, voorgesorteerd, gratis levering aan 399 € (incl. BTW)
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded