Profile cover photo
Profile photo
Српско друштво Задужбина
"Ако си прави Србин мораш бити задужбинар. Помисли дакле, шта си до сада учинио за душу своју, и пожури да учиниш што више можеш, јер је душа виша од свега. Ако не можеш подићи цркву, можеш оправити чесму, посадити дрво украј пута, и гладнога нахранити, жеднога напојити, кандила у цркви запалити, или поклонити се светим ћивотима по нашим светим манастирима. Има сто начина да постанеш задужбинар. Изабери који хоћеш и можеш." Свети Николај Жички и Охридски
"Ако си прави Србин мораш бити задужбинар. Помисли дакле, шта си до сада учинио за душу своју, и пожури да учиниш што више можеш, јер је душа виша од свега. Ако не можеш подићи цркву, можеш оправити чесму, посадити дрво украј пута, и гладнога нахранити, жеднога напојити, кандила у цркви запалити, или поклонити се светим ћивотима по нашим светим манастирима. Има сто начина да постанеш задужбинар. Изабери који хоћеш и можеш." Свети Николај Жички и Охридски
About
Српско друштво's posts

Post has attachment
7. СРПСКИ САБОР

Српско друштво Задужбина је у суботу, 28.5.2016, у Љубљани, организовало 7. Српски сабор и хуманитарни турнир у малом фудбалу. Отац Боро је благословио скуп, након чега је уследило целодневно дружење уз турнир у малом фудбалу, са анимацијама и играма за децу, у пријатној атмосфери, уз роштиљ и музику.
 
Сав приход остварен на Сабору намењен је у хуманитарне сврхе. Захваљујемо се нашој браћи и сестрама на посети и свима онима који су допринели да се сабор одржи. Отац Боро изразио је наду да Српски сабор прерасте у највећег у целом региону, нагласио је битност одржавања оваквог догађаја, као и свих осталих, који нас окупљају и повезују. Јер Србин није индивидуалиста! Све велике победе он је извојевао слогом и великом жртвом. Тако је било и тако ће бити, док постоји.

Како радили тако нам Бог помогао!
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
7. СРПСКИ САБОР
13 Photos - View album

Post has attachment
ПОМОЋ ЗА КАРОЛИНУ

Родитељима Каролине Јанићевић из Беревца на Косову и Метохији смо 11. јуна у Београду уручили 165 евра помоћи за поправак и набавку резервних делова за кохлеарни слушни апарат који је малој Каролини неопходан, али који се због старости често квари и потребно је често мењање делова.
Наставићемо и даље да помажемо ову младу породицу и малу Каролину.
Photo

Post has attachment
Photo

Post has attachment
СРБИ И РЕЛИГИЈСКИ ИНТЕРВЕНЦИОНИЗАМ 1991 - 2015

Српско друштво Задужбина је у суботу, 9. априла 2016, у Парохијском дому у Љубљани организовало представљање књиге и предавање на тему Срби и религијски интервенционизам 1991 - 2015, политички аспекти верских изазова српској држави и цркви после распада Југославије. Гост предавач био је др Александар Раковић, научни сарадник у Институту за новију историју Србије у Београду.

Присутни у Парохијском дому су могли да чују изузетно занимљиво предавање уз мноштво конкретних чињеница везаних за религијски интервенционизам који се спроводи над српским народом.

Одломак из увода књиге Срби и религијски интервенционизам 1991 - 2015, њеног аутора др Александра Раковића:

Религијски интервенционизам је започет на западном простору српског народа с распадом Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, убрзо се проширио на средишњи простор, а потом и на источни простор српског народа.

Свака наша граница данас је угрожена деловањем верских идеологија које као да су се повампириле из времена Другог светског рата: „Хрватска православна црква“, „Црногорска православна црква“, римокатолички ревизионизам, радикални ислам, великоалбански фанатизам, бугарски и румунски верско-етнички експанзионизам. Македонски црквени раскол вуче корен из комунистичког времена. За мађарске потражње према нашој земљи не може се утврдити изричита веза с религијским интервенционизмом па стога о томе у књизи нема речи.

Религијски интервенционизам против српске државе и цркве још траје па временски оквир књиге омеђују 1991. када је започео и 2015. када је ушао у четврт века трајања. Књига је писана на основу архивске грађе, документације, литературе, штампе, вести са интернета и других електронских медија. Такође, књига је допуњена и мојим личним белешкама о важним догађајима у којима сам учествовао и разговорима о горућим темама с васељенским патријархом Вартоломејем (2002), америчким амбасадором Томасом Патриком Милејдијем (2007), саветником америчког потпредседника Мајклом Холцелом (2009) и ћаскањима с Николом Груевским у време када још није био македонски премијер (1997). Читаоцу ће одмах пасти у очи како америчке дипломате изричито саопштавају какве су им намере и колики нам простор дају за деловање. Стога ми је било драго када сам себе спазио у једној од Викиликс депеша у којој ме је амерички амбасадор Камерон Мантер приказао као српског родољуба, критички настројеног и унапред припремљеног за разговоре с њима.

Захваљујемо се др Александру Раковићу на изузетно занимљивом и поучном предавању, као и свим присутним гостима који су својим присуством увеличали овај догађај.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Срби и религијски интервенционизам 1991 - 2015
10 Photos - View album

Post has attachment

Post has attachment
ИЛУЗИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Српско друштво Задужбина је у суботу, 12.3.2016, у Љубљани, обележило осму годину постојања. У Парохијском дому смо одслушали предавање на тему "Илузија Европске уније", као и промоцију истоимене књиге. Гост предавач био је др. Миша Ђурковић, аутор дела и научни саветник на Институту за европске студије у Београду.
 
Европска унија није ни сан о благостању, нити срећна заједница европских народа под једним кровом. У свеобухватној глобализацији безумља све њене институције стреме једино ка профиту. Незапосленост грађана је огромна, јер корпорације које је воде, своје делатности због јефтиније радне снаге селе на Исток и предвиђа се да ће постати још већа потписивањем ТТИП споразума, који ће омогућити америчким компанијама да преплаве европско тржиште.
 
Монополисти такође дивљачки пљачкају народ, приватузујући и оно што је недавно било тешко и замислити; општенародна добра, водотокови и изворишта, постали су власништво истих и профитабилна зарада на тржишту. Вреди истаћи пример британске компаније "Воде Темзе", у којој квалитет воде тешко да достиже и најмање европске стандарде. Водоводне цеви су толико оштећене и избушене да кроз њих дневно исцури више милиона литара воде, а њени грађани су принуђени да је штеде и уколико то не чине, кажњени су. Цене воде после приватизације вртоглаво скоче у небо и европска маса тако постане обесправљена, искориштена и претворена у робове великих монополних предузећа.

Она је такође протекторат Сједињених америчких држава. Никад  неће моћи самостално да одлучује, нити да има могућност да се избори за властиту аутономност, јер је у томе увелико спречава  Велика Британија изнутра, а њена сједињена братска творевина споља, што потврђују многи подаци па и сам разлог њеног настанка, као и чињеница да се у свакој земљи Европске уније и земљама које јој се приближавају, налази и по више стотина америчких војних и специјалних тајних јединица, који сарађују са политичком елитом, што се рефлектује у економски бесмисленом  сукобу са Русијом, "терористичким" нападима у Паризу и Скопљу. Непослушни грађани Европе се или бомбардују или терористички нападну.
 
Владимир Путин је на 70. скупштини Уједињених нација назнанио где можемо трагати за правим извориштем тероризма и евидентно је да је кривац за масовне имиграције из Сирије исти! Тако нестабилна Европа лакше се покорава, а у будућности можемо очекивати масовне грађанске ратове широм свих европских градова јер већ постоје квартови, такозване "NO-GO" зоне, у којима живе припадници исламске вероиповести и не желећи да се прилагоде европском систему  граде свој властити; тако рећи државу у држави, у којима представници званичне власти нису добродошли. Шведска полиција објавила је на свом званичном сајту да не може више да сноси одговорност за такве делове града. Број терориста због неконтролисаног прелажења Шенгена је оцењен на више од 5000! Европске институције су показале да не умеју да се изборе са ситуацијом, нити да заштите своје грађане што одражава реалну слику о њеној безбедности и стабилности. Због америчког интереса превладе на европском тлу Европа никад више неће бити безбедна.

Запад је огрезао у похлепи и знању. Опасно се поиграва са сазнањима из биомедицине и допушта могућност да се људска врста зачне мешањем гена од више родитеља, чак и спајањем животињског и човечјег гена. Све популарнији је и сурогат материнства као и еутаназија, због које се на годишњем нивоу убије око 650 холандске деце! Абортус, обавезна вакцинација, надолазеће чиповање деце, декриминализација инцеста и педофилије; Све су то методи који Европску унију чине све сличнијом логору, у којем је европски човек похабан и претворен у робота и потрошача, слугу греха који тежи за сладострашћем и задовољавањем најнижег слоја људске природе. Њен идеал је њен профит, а њена вредност је њена власт и гордост, јер изгубила је појам о Богу; Зато нема више ни великих идеја и дела ни великих стваралаца у уметности. Своју културу претворила је у културу сатанизма и смрти.
 
"Када западна цивилизација једног дана попије свој отров, неће бити крај света." Од крсташких ратова надаље, њихова идеја била је империјалистичка. Да није било њеног пљачкања, никад се не би обогатила и данас у лондонским музејима не би виђали море византијских и египатских драгоцености, које би по правди требале да буду у земљама из којих су и однешене. Приметни почеци глобализације се осликавају свргавањем великих краљевина у Европи па тако знамо да је постојао један глобалиста Наполеон и један глобалиста Хитлер и обојица су били толико смели и грамзиви, да су помислили да и Русију могу да освоје, што многи савременици покушавају и данас, заборављајући да "Historia magistra vitae est."

"Зло које је данас у свету биће још јаче, али неће зло победити, већ љубав." Да је то заиста тако сведочи и чинјеница да је нечастиви пали анђео, који никад неће моћи да буде изнад Бога који је љубав, баш као што Русија остаје непобедива у овом земаљском простору. Будућност која је пред нама неизвесна је и у таквим околностима у каквим се налазимо треба пажљиво бирати какав ће нам бити систем вредности и у шта ћемо уложити нашу животну снагу. Никад није било лакше постати успешан, богат и славан, а никад теже одан својој породици, идеалима, вери и отаџбини. И никад није било теже бирати којем се царству приволети. Наш пут добра није нимало лак. "То је узан и тесан пут поста и молитве и милостиње. Али то је и једини спасоносни пут."
Хвала Владимиру Путину што обасјава човечанство сунцем добра и Богу што га је послао да пази на нас. Нек је слава обома. Амин!
 
После предавања уследило је скромно послужење и пријатан разговор са предавачем. Захваљујемо се нашем госту, као и нашим сестрама и браћи на посети. Део зараде од продаје књига издавачке куће "Catena Mundi",  биће испоручен у предстојећим хуманитарним акцијама.

Како радили тако нам Бог помогао!
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Илузија Европске уније
15 Photos - View album

Post has attachment
ИСПОРУЧЕНА ПОМОЋ ЗА ГОРАЖДЕВАЦ

Данас је испоручен мањи део потребне помоћи за Гораждевац, коју смо успели да прикупимо захваљујући нашим донаторима из Словеније.
Укупан износ прикупљене и испоручене помоћи износи 1290 евра.
Помоћ је испоручена у Гораждевцу на Косову и Метохији, оцу Исаији из манастира Високи Дечани, који је заједно са братством манастира покренуо акцију за прикупљање средстава за постављање квалитетног система видео надзора на главним саобраћајницама у Гораждевцу, као виду заштите нашег народа од учесталих терористичких напада на ову српску заједницу у близини Пећи. 
Још једном хвала свим донаторима који су се одазвали нашој молби за учешће у акцији.
Прикупљање помоћи се и даље наставља, јер је то тренутно једини вид одбране, заштите и опстанка нашег народа на тренутно окупираним територијама.
Са данашњом испоруком смо уз помоћ добрих људи прикупили и лично испоручили укупно 90.095 евра за нашу угрожену браћу и сестре на Косову и Метохији, Крајини, Републици Српској и Србији.
НЕМА ПРЕДАЈЕ!
Како радили,тако нам Бог помогао.
Photo
Photo
Гораждевац
2 Photos - View album

Post has attachment
САЧУВАЈМО ГОРАЖДЕВАЦ!

Српско друштво Задужбина вас позива да својим прилозима помогнете заједнички пројекат који су покренули монаси манастира Високи Дечани и који је важан за безбедност и опстанак једине веће Српске заједнице на подручју Пећи.

Због учесталих провокација и оружаних ноћних напада на српско село Гораждевац поред Пећи, монаси манастира Високи Дечани су у договору са представницима села покренули иницијативу за прикупљање средстава за постављање квалитетног система видео надзора на главним саобраћајницама у Гораждевцу. Идеју су подржали навијачи Црвене звезде - Делије и Хуманитарна организација Срби за Србе и већ су преко својих пријатеља почели да прикупљају средства за остварење пројекта видео надзора који је важан за безбедност и опстанак Српске заједнице на подручју Пећи.

Своје прилоге можете да уплатите директно активистима Српског друштва Задужбина или на трансакцијски рачун.

За уплате из Словеније:
SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA, HUMANITARNA POMOČ
02068-0257912364, referenca : 00 1389

За уплате из иностранства:
IBAN: SI 56020680257912364
SWIFT: LJBASI2X
NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на: zasrpskikosmet@gmail.com

Укључите се у ову заједничку акцију и својим прилозима помогните да наш народ опстане на својим огњиштима!
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Гораждевац
8 Photos - View album

Post has attachment
Српско друштво Задужбина примило грамату

Монашко братство Светог Aрхангела Михаила из српског православног манастира Црна Река, уручило је Српском друштву Задужбина грамату као израз захвалности друштву и добротворима, који су својим прилозима омогућили набавку и испоруку помоћи манастиру у виду 200 кока носиља за потребе економије манастира, у октобру прошле године.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Манастир Црна Река
7 Photos - View album

Post has attachment
ПОМОЋ ЗА МАЛУ КАРОЛИНУ

Захваљујући донацијама наших добротвора, активисти Српског друштва Задужбина су испоручили новчану помоћ родитељима Каролине Јанићевић из Береваца са Косова и Метохије, који се и даље труде да јој обезбеде школовање и терапије због којих морају редовно да путују у Београд. Поред изузетно скупог слушног апарата који је Каролини неопходан, као и његових делова који морају често да се мењају, за ову младу породицу то представља огроман трошак. Тако су и овај пут дошли у Београд на контролу и вежбе, као и куповину нових делова за слушни апарат. Ту прилику смо искористили да Каролининим родитељима испоручимо 150 евра помоћи који ће им барем на краћи рок олакшати свакодневну борбу.
Photo
Wait while more posts are being loaded