Profile cover photo
Profile photo
Народна библиотека Пловдив
71 followers -
“Въображението е по-важно от знанието” Алберт Айнщайн
“Въображението е по-важно от знанието” Алберт Айнщайн

71 followers
About
Posts

Post has attachment
Вижте възможностите на модул Краезнание. Модулът е информационен архив за историята и съвременното състояние на град Пловдив и селищата от Пловдивска област.
Add a comment...

Post has attachment
Проект „Бебеландия в Библиотеката” събра на 16 юни за трети път много родители на малки деца, учители в детски градини и специалисти, работещи с деца, на Форума „Картинните книги- ключ за формирането на бъдещи читатели”.

Във форума взеха участие:

• Лора Филипова от фондация "Детски книги", която представи пред аудиторията ползите от четенето на картинни книги, техники за четене и очерта ситуацията с достъпа на децата до картинни книги в България;

• Представители на ИК "Жанет 45" и Издателство „Точица” – Гергана Георгиева и Зорница Христова, споделиха своя опит в превода, издаването и разпространението на поредици с картинни книги;

• Училищният библиотекар Антоанета Антонова (ОУ "Любен Каравелов" - Попово) разказа как училищната библиотека подава ръка на детските градини и защо срещата е възможна благодарение на картинните книги;

• Писателката Радостина Николова представи своята книга "Кико без крила" - картинна книжка за малчугани, сътворена от български екип.

• Форумът завърши с кратко представяне на "Пътуващите сандъчета", част от „Бебеландия в Библиотеката” от Вал Стоева (фондация "Детски книги") , която разказа защо гостуването на нови книги в детските градини е важно за развитието на любов към четенето, нагласа за учене и формиране на потребност от културни събития у най-малките.

Очаквайте нашата следваща среща през месец септември!
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
20.06.18 г.
26 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Българската библиотечно-информационна асоциация, Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив и Фондация „Глобални библиотеки – България“ организираха на 7-ми и 8-ми юни в Пловдив XXVІІІ Национална конференция на тема „Българското книжовно наследство – част от европейското културното пространство“.

Сесия V. Издирване, идентифициране, документиране и моделиране на културно наследство. Краеведски аспекти

Модератор: Ангелина Ставрева
Видео: Цветан Бакърджиев, НБИВ

Издирване на библиотечната колекция на проф. Марин Дринов в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и обособяване на дигитален кабинет. План и методи.
Габриела Ангелова, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Споменът през поколенията и времето – „Материали за историята на Варна“
Кристиана Димчева, Емил Демирев, РБ „Пенчо Славейков“ – Варна

Ръкописни книжовни паметници от Видин и Видинско (ХІV–ХІХ в.) Десислава Иванова, РБ „Михалаки Георгиев“ – Видин

Фонд „Акад. Михаил Арнаудов“ в системата от фондове на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе – изграждане, развитие, достъп, динамика
Ренета Константинова, РБ „Любен Каравелов“ – Русе

Чинът на побратимяване според ръкописи № 54 и № 66, съхранявани в Научния архив на БАН
Галя Господинова, Научен архив – БАН

Училищната библиотека в духовния живот на малкия град
Вася Станоева, Библиотека при СУ „Св. Кл. Охридски“ – Костенец

Колекцията от оригинални картини, дарени на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив
Калинка Шопова, НБ „Иван Вазов“ – Пловдив

Популяризиране на писменото наследство на Родопа планина
Дарина Славова, РБ „Николай Вранчев“ – Смолян

Дарителството – една възродена традиция в университетската библиотека на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград
Жана Пенчева, Лиляна Димитрова, Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

Периодичният печат и краезнанието (Извороведски анализ)
Анета Донева, НБ „Иван Вазов“ – Пловдив

Фотографски архив на нацията – възможности и перспективи
Петко Георгиев, НБ „Иван Вазов“ – Пловдив
Add a comment...

Post has attachment
В рамките на фестивала ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2018 на 14 юни се проведе среща с литературния историк и преводач Хюсеин Мевсим – официален гост на фестивала, автор на книгите „Петър Дачев и Истанбул“, „Никола Фурнаджиев и Истанбул“, „Между два бряга“, Пътуването на Чудомир в Турция“.

Проф. д-р Хюсеин Мевсим (1964) е роден в с. Козлево, обл. Кърджали. Завършва българска филология в Пловдивския университет (1989). В момента е професор доктор по български език и литература в Анкарския университет. Автор на книги и изследвания върху българската литература, фолклор и история. Съставител и преводач на български и турски на различни антологии и сборници.

Авторът беше представен от д-р Здравко Дечев.

Генералният консул на Република Турция в Пловдив, г-н Хюсеин Ергани, уважи събитието.

Проф. Мевсим, голям приятел на Пловдивската народна библиотека, сподели: "Стряхата, под която се намираме в момента, е стряхата на Народна библиотека "Иван Вазов". Това е големият духовен център на този град. Може би жителите на Пловдив не съзнават с каква невероятна съкровищница разполагат. Бих искал да кажа, че по време на студентството си тук прекарах голяма част от времето си в читалните на тази библиотека. По-конкретно -- около две-трети от времето си. И ако за нещо съжалявам, то е, че не прекарах тук и останалата една-трета... ".

Снимки: Тодор Ненов, НБИВ
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
15.06.18 г.
22 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
В рамките на 16-тото издание на фестивала „Пловдив чете“ се проведе среща между издатели, автори и библиотекари от Пловдивска област. Ануш Тилкиян, автор на “Време е…“подари книгата си на участниците в срещата. Редакторите Ивелина Балтова и Даниела Атанасова представиха най-новите заглавия на издателство „Хермес“, Надя Фурнаджиева от „Летера“, Красимира Брайкова, регионален представител на „Просвета“, Манол Пейков от „Жанет 45“ насочиха вниманието на библиотекарите към тематични поредици и заглавия на наградени автори, които трябва да присъстват в библиотеките.

Приятна изненада поднесе на присъстващите на срещата Гергана Георгиева, експерт от издателство „Жанет 45“, която осигури включването на шестима младежи – представители на Ученическия Библиотечен съвет в Английската гимназия. Те споделиха идеите си за нови инициативи и стремежи да подобрят училищната и библиотечна среда. За другите два ученически библиотечни съвети в град Пловдив говориха Дона Иванова от Гимназия с хуманитарен профил „Св.св. Кирил и Методий“ и Галя Кривчева, библиотекар в Гимназия „Иван Вазов“.

Гост на срещата беше Виктор Самуилов, който прочете прекрасните си стихове, искрящи от хумор и любов към децата.

За новите модули и дейности по осигуряване на библиотечен софтуер за създаване на дигитални библиотеки говори Румен Черняев, представител на фирма PC-TM, а Рени Димитрова, библиотекар от Аграрен университет – Пловдив демонстрира възможностите на тяхната дигитална библиотека.

Срещата приключи с презентацията на зам.-директора на Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив за прилагането на разпоредбите на Европейският Общ регламент за защита на личните данни (GDPR) в библиотеките.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
15.06.18 г.
20 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
"Орфеев венец" за Александър Секулов - наградата за съвременна поезия на фестивала "Пловдив чете". Наградата "Златна четка“ – за най-добро художествено оформление на книга получи Иво Рафаилов. Специална награда за тритомника "Балканския човек" взе Йордан Велчев.

Литературният фестивал "Пловдив чете" е официално на ход. Вечерта на откриването бе с група "Фондацията" на Античен театър Пловдив.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
13.06.18 г.
8 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Имаме удоволствието да Ви поканим на среща с един от най-обичаните автори на издателска група "Просвета" - проф. дпн Румяна Танкова.

По време на събитието "За четенето с любов", част от фестивала "Пловдив чете" /11 - 17 юни 2018/, проф. Танкова ще Ви даде съвети от своята дългогодишна практика как да провеждате часовете си по извънкласно четене в унисон с читателския интерес на децата.

Очакваме Ви на 13 юни /сряда/ от 11:00 часа в Народна библиотека "Иван Вазов" - Пловдив.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Йохан Девлетян разказва "Без плейбек" на Пловдив чете
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Защо картинните книги и книгите с илюстрации са важни за развитието на детето от ранна възраст?

Как му помагат да расте и да се превръща от слушател в запален читател?

Тези и много други теми, свързани с подбора на подходящи четива за възрастта от 2 до 6 години, ще бъдат тема на третата среща на форум "Бебеландия в библиотеката".
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Народна библиотека „Иван Вазов“ и ПУ „Паисий Хилендарски“ в партньорство с Българско-турски литературен клуб ни срещат с литературния историк и преводач Хюсеин Мевсим – официален гост на Пловдив чете, автор на книгите „Петър Дачев и Истанбул“, „Никола Фурнаджиев и Истанбул“, „Между два бряга“, Пътуването на Чудомир в Турция“.

17.00 – Народна библиотека „Иван Вазов“ (конферентна зала)
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded