Profile cover photo
Profile photo
Ружица Павловић
1,364 followers -
Срби су Срби ма где живели...
Срби су Срби ма где живели...

1,364 followers
About
Posts

Post is pinned.Post has attachment
Хронологија НАТО агресије на СРЈ (24. март - 12. мај 1999.)

Дан пре почетка агресије (23. март)
Савет НАТО и копредседавајући мировне конференције о Косову и Метохији у Рамбујеу, шеф француске дипломатије Ибер Ведрин, упозорили да ће у случају неуспеха Холбрукове мисије уследити ваздушни удари НАТО на Савезну Републику Југославију.

Амерички изасланик за Балкан, Ричард Холбрук, дошао је у Београд како би наводно убедио Милошевића да пристане на предлог из Рамбујеа. Детаљи састанка су до данас непоуздани.

Холбрук је у једном интервјуу изјавио да је Милошевић својим хладнокрвним ставом изазивао рат, говорећи да је то већ „готова ствар“, и да он није имао другог избора него да напусти земљу и да знак америчким и НАТО-снагама за акцију. Имајући у виду Холбрукове манире, многи познаваоци тадашњих прилика тврде да је ова посета била плод медијске манипулације, и да је Холбрук практично дошао да Милошевића обавести да је одлука о нападу већ донета.
Холбрук је саопштио да његова мисија није успела и отишао у Брисел где је обавестио генералног секретара НАТО Хавијера Солану о исходу разговора.
Генерални секретар НАТО Хавијер Солана издао снагама алијансе наређење за почетак агресије на СР Југославију.

Скупштина Србије изјаснила се против доласка страних трупа на територију Косова и Метохије, а Влада СРЈ прогласила стање непосредне ратне опасности.

Сенат САД одобрио америчко учешће у ваздусним ударима НАТО против СРЈ.

1. дан (24. март) Неколико сати пре почетка агресије
Влада Црне Горе је саопштила да не признаје одлуку Владе СРЈ о проглашењу стања непосредне ратне опасности.
Председник СРЈ Слободан Милошевић је саопштио, обраћајући се јавности преко Радио-телевизије Србије, да је СРЈ опредељена да настави политички процес, али и да брани земљу, ако буде нападнута.
Председник САД Бил Клинтон позвао председника Русије Бориса Јељцина да не дозволи да криза на КиМ поквари односе Москве са Вашингтоном.
Почетак агресије
У 20:00 часова почела је агресија НАТО ваздушним нападима НАТО на војне циљеве. Генералштаб Војске Југославије је обавестио југословенску и међународну јавност да је НАТО извршио агресију на СР Југославију и да је нападнуто више од 20 војних објеката. Прве ракете пале су на војне циљеве у Батајници у 20:38.
Русија је опозвала свог представника у НАТО и прекинула учешће у Партнерству за мир.
Кина и Русија су затражиле прекид напада НАТО на Србију и Црну Гору.

Влада СР Југославије је прогласила ратно стање.

На захтев Русије сазван је хитан састанак Савета безбедности УН, који је одржан без доношења одлуке.

ЦЕО ТЕКСТ:ХРОНОЛОГИЈА ПО ДАНИМА

http://www.zlocininadsrbima.com/BombZlocin.aspx?Naslov=%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E-%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%A1%D0%A0%D0%88-(24.-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82-12.-%D0%BC%D0%B0%D1%98-1999.)
Add a comment...

Post has attachment
ГИМНАЗИЈАЛЦИ СВОЈОЈ ЦРКВИ: Академија у част 8 векова аутокефалности СПЦ
Свечана академија београдских гимназијалаца у част осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве одржана је 21. марта 2019. године у крипти храма Светог Саве на Врачару.

Телевизија „Храм“ је организовала 21. марта 2019. године свечану духовну академију у крипти спомен-храма Светог Саве на Врачару са жељом да омогући ученицима гимназија да дају свој допринос том значајном јубилеју.

Ученици београдских гимназија формирали су јединствен хор у чијем су се извођењу чуле најлепше духовне и родољубиве песме. Кроз драмске делове програма у режији Божидара Ђуровића гимназијалци су подсетили на најзначајније личности и најважније историјске догађаје у историју Српске Цркве.

У оквиру свечане духовне академије „Гимназијалци својој Цркви“ награђени су и најбољи радови ученика на литерарном и ликовном конкурсу на тему „Осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве“.
-Ово је био својеврстан час црквене и националне историје на коју су нас подсетили београдски гимназијалци. Ово је само прва у низу манифестација коју Телевизија „Храм“ Архиепископије београдско-карловачке организује у години када прослављамо осам векова постојања Српске Православне Цркве, изјавио је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, главни и одговорни уредник Телевизије „Храм“.

https://srbin.info/2019/03/22/gimnazijalci-svojoj-crkvi-akademija-u-cast-8-vekova-autokefalnosti-spc/

Add a comment...

Post has attachment
МИХАИЛО МЕДЕНИЦА: Доживотна за сваког од нас!

Наравно да је пресуда Радовану Караџићу пресуда српском народу, и то нема баш никакве везе с тим ко шта мисли о њему, већ о себи.
Ко мисли да је правда задовољена нек размисли још једаред, јер задовољена је само Јустиција на којој су се, као на каквој нимфоманки, изређали белосветски пробисвети, намирујући најпоганији порив- о Србима као о највећем злу данашњице!

Рекох, нема ово везе с тим ко шта мисли о Караџићу већ о себи, јер пресуда може радовати само оне који су пристали на беду од живота у лажи да смо проклето семе којем ваља само себе затирати док нам потомци не стасају у понизне чауше без родослова.

Чауше рођене само да би умирали, исповедајући сваким удахом грех који нису починили, али живећи греху да су недостојни живота.

Зар заиста толико презиремо себе да нас може радовати лаж како је правда то што ћемо довека немо стајати у реци невино проливене крви свог рода ридајући над страшном обманом о геноциду?!

Нема и не сме бити оправдања за злочин (никакав геноцид), но злочин је починила фукара а не Србин!

Србин је титула од Бога дата и ко тако олако пристане да је се у име некаквог помирења одрекне- одрекао се себе, постоји још једино у презиру душмана који ће га још мрачније мрзети као трупца без корена и крошње!

Фукара чини злочине, фукари се зна име, фукари се суди именом и презименом а не националношћу!

Србин није фукара!

Име злочина није Србин!

Србин не сме бити отежавајућа околност, а јесте ако пристанемо да саучествујемо у тој лажи!

Злочинац има име и презиме: Насер Орић, Атиф Дудаковић, Елфета Весели, Анте Готовина, Маркач, Харадинај, Тачи, Весељи, Сулејмани, Мазреку, Љимај…

Жртве поживеле тек толико да се шаком могао ископати гроб за сваки од њих: Слободан, Мирјана, Милица, Милош, Драгица, Видан, Милован, Зорица…

Година у њих, све да се сабере- ни 50!

Умрли у настрашнијим мукама!

Дуго, у јауку, дозивајући док су могли, а онда…

Ни тада крвави пир звери није престајао.

Никад Србин није довољно мртав…

Звери- на слободи!

https://srbin.info/2019/03/23/mihailo-medenica-dozivotna-za-svakog-od-nas/
Add a comment...

Post has attachment


Храбра Британка поручила: Сећамо се свега и кажемо — Срам вас било НАТО, ви сте убице!
„Сећамо се свега и кажемо: Срам вас било НАТО — ви сте убице!“, поручила је Лиз Пејн из Британског савета за мир.

Амерички империјализам је створио нове планове како би остварио хегемонију широм света, за шта је јавно мњење придобијено софистицираним лажима у виду спречавања хуманитарне катастрофе. А у документима парламента касније се показало да је све то било дуго планирано и шта год Београд урадио ништа се не би променило, рекла је Пејнова на међународној конференцији „Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва“.

Лиз Пејн је додала да је Британија још од 1997. подржавала војну акцију.

Она је указала да британска јавност није ни знала да су нападани цивили и то намерно, није се говорило о злочинима.

„Покрети за мир морају да искоридте ову годишњицу да увере људе шта се стварно дешавало и да се боре против империјализма и НАТО-а, да то пренесемо на нове генерације. Ако настави империјализам неће постојати свет једнаких“, поручила је Пејн.

https://rs.sputniknews.com/vesti/201903231119235757-nato-bombardovanje-liz-pejn-/
Add a comment...

Post has attachment

Захарова открива шта је пресудно утицало на одлуку да се бомбардује СРЈ
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је западна пропаганда била пресудна у доношењу одлуке да се СР Југославија бомбардује 1999. године.

Како је рекла Захарова, у медијима се много месеци вртела хистерична кампања о наводним масовним репресијама над Албанцима, док се прећуткивало о терористичким активностима косовских бораца и њиховим злочинима, укључујући и киднаповање људи са циљем незаконите трговине органима.

Захарова је рекла да је повод за бомбардовање било убиство цивила у Рачку, што су пренели сви могући западни медији и све структуре НАТО-а и ЕУ, иако се потом испоставило да то уопште нису били цивили, већ преобучени косовски борци.

„Резултат пропагандне кампање — оружана агресија против европске државе и фактичко отуђивање дела територије употребом војне силе. Управо је те 1999. године НАТО сахранио међународно право у Европи“, нагласила је Захарова.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201903011119009477-zapadna-propaganda-presudna-u-odluci-da-se-srj-bombarduje/
Add a comment...

Post has attachment
Зашто су нас бомбардовали (видео)
Петнаест година након операције снага Алијансе, Јелена Милинчић и Аниса Науај одлазе у Србију да разговарају са сведоцима о ужасима тих крвавих дана.
Не пропустите ексклузивни документарни филм „Зашто?“, који је на РТ-у премијерно приказан 24. марта 2014.
„Не разумем како свет може да дозволи да се НАТО не извини за све ово“, инсистира Американка Аниса и истиче да се слика о рату у Југославији коју су представили амерички медији веома разликовала од оне у српским медијима.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201903231115011566-dokumentarac-rt-jugoslavija-bombardovanje-/

Add a comment...

Post has attachment
Петер Хандке: Терате ме да говорим енглески!
Србија је трагична земља због положаја који има, практично једина прикљештена зона којој је Европа, али посебно САД учиниле велику неправду, рекао је велики аустријски и европски писац Петер Хандке у обраћању учесницима међународне конференције у Дому војске поводом две деценије НАТО агресије на СР Југославију.
Петер Хандке је на себи својствен начин почео данашње обраћање констатацијом „Терате ме да говорим енглески“.
Пошто је било очигледно да би хтео да избегне говор на енглеском, који наравно зна, ипак се нашао и преводилац за немачки језик.
Истичући да је пријатељ Србије, он је рекао да је она трагична земља због положаја који има, практично једна прикљештена зона којој су Европа, а посебно САД учинили велику неправду.
Та неправда, објашњава велики писац, подстакла га је да се информише о великој култури која овде постоји.
„То је земља прошлости и будућност. Захвалан сам што сам могао да упознам земљу са таквим небом, културом, не само манастирима већ и литературом, сликарством. Захвалан сам што сам се упознао са делом и животом једне Надежде Петровић која је живот добровољно положила током Првог светског рата, што сам упознао велико дело Андрића, Црњанског, Тишме… Захвалан сам што сам могао да се упознам са великим писцима, људима“, рекао је Хандке.

Испричао је како је у манастиру Манасија са монахињом која је продавала сувенире покушао да се споразуме на његовом слабом српском, док она није проговорила енглески.
„Рекла је да је она из Северне Ирске и да је ту јер обавља своју дужност. Такви људи, то је моја данашња Европа“, истакао је Хандке који је своје обраћање завршио на српском језику, прочитавши како је рекао њему омиљену песму „Лајковачка пруга“.
Тај текст Тозовца је величанствен јер симболизује изолацију у европској околини, управо оно о чему и ја говорим“, објаснио је славни писац коме је председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић уручио Повељу за интелектуалну храброст у време владавине силе и лажи.

https://rs.sputniknews.com/politika/201903231119234118-Hanke-jugoslavija-bombardovanje-/
Add a comment...

Post has attachment
МИХАИЛО МЕДЕНИЦА: НАТО, марш из Србије!
Поводом антиНАТО протеста, који се одржава у недељу, 24. марта, у 17 часова, испред Генералштаба Војске Србија, када се и потписује петиција у којој се тражи склањање НАТО канцеларије из Министарства одбране и када ће се отићи до руске амбасаде, да би окупљени народ изразио захвалност Русији за њен принципијални став којим се подржава целовитост српске државе, у знак подршке овом догађају, уз позив грађанима Србије да се окупе у што већем броју, јавности се обратио познати српски публициста Михаило Меденица.
„Помаже Бог, браћо и сестре!
Да би нам Бог помогао ваља му видети нас саборне и одлучне под сводом небеским у недељу, 24. марта, пред зградом Генералштаба у 17 сати да једном за свагда ускликнемо оно што ми морало да се подразумева: НЕМА СРБИЈЕ БЕЗ ЗАВЕТНЕ СВЕТИЊЕ- КОСОВА И МЕТОХИЈЕ, И НЕМА У СРБИЈИ МЕСТА, НИ ПРИМИСЛИ ДА МОЖЕ БИТИ МЕСТА, НЕКАКВОЈ КАНЦЕАРИЈИ ЗА САРАДЊУ СА ЂАВОЉОМ ИСПОСТАВОМ НА ЗЕМЉИ- ПРОКЛЕТИМ НАТО ПАКТОМ!!!
Задњи је час да се усправимо, будемо достојни потомци славних предака и славни преци будућих поколења- НЕ ДОЗВОЛИМО ВИШЕ НИ ТРЕНА КРВНИЦИМА ДА БУДУ ДОБРОДОШЛИ У ДОМУ МАЈКЕ У ЦРНИНИ!
Србија је литургијска, славна, часна, храбра и чојствена- не дајмо да је учине другачијом, јер ће поколења за својим идетитетом трагати на пепелишту наше срамоте!
НАТО фукаре и крволоци нису и никада не могу бити добродошли у Србију! Никада и ни по коју цену!!!
Звери чије су стопе натопљене невином крвљу праведника у Србији могу имати само презир- канцеларију НИКАКО И НИКАДА!!!
Због тога се, браћо и сестре, саберимо 24. марта у 17 сати пред зградом Генералштаба да као један поручимо фукари- НАТО КРВОЛИЦИ- МАРШ ИЗ СРБИЈЕ!!!
Како чинимо- тако нам Бог помогао!!!

https://srbin.info/2019/03/22/mihailo-medenica-nato-mars-iz-srbije/
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Добар дан...
Animated Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded