Profile

Cover photo
Йоана Петрова
Works at Кулинарно - в кухнята с Йоана
Lives in София
1,125 followers|326,863 views
AboutPostsPhotos

Stream

 
Чурос са нещо много вкусно за похапване, когато е сервирано прясно приготвено, все още топло и ако може с чаша топъл шоколад. Отличният чуро е с екстремно хрупкава повърхност и може да се сервира самостоятелно, просто овалян в канелена захар, но много по-добрите предложения са с топъл шоколад или дулсе де лече.
 ·  Translate
Чурос са нещо много вкусно за похапване, когато е сервирано прясно приготвено, все още топло и ако може с чаша топъл шоколад. Отличният чуро е с екстремно хрупкава повърхност и може да се сервира самостоятелно, просто овалян в канелена захар, но много по-добрите предложения са с топъл шоколад или дулсе де лече.
3
Add a comment...
 
С идеята, че ще правя зеленчуков бульон, използвайки останалите продукти в хладилника в крайна сметка се получи доста интересна на вкус и комбинация от подправки салата. Предлагам ти да я опиташ, независимо дали имаш да разчистваш нещо в твоя хладилник или не.
 ·  Translate
Това, което прави тази салата наистина интересна за вкуса е съчетанието от подправки в дресинга. И макар да има в него кимион, смлени зърна кориандър и портокалова кора, най-специфичната, без която тази салата няма да бъде същата е канелата. Има много солени храни, в които канелата се използва за овкусяване, но струва ми се, че досега не съм я опитвала в дресинг за салата, пък била и тя с кускус и тиква. Така че спокойният период между празниците...
1
Add a comment...
 
Предполагам знаеш, че една от любимите ми текстури е хрупкавото. Затова опитвам всяка рецепта. Така приготвих и тези крекери - специфични продукти, не толкова трудна техника, идеално предложение за ежедневен снак или крекер за лека вечеря/парти, който да бъде придружен с крем-сирене и пушена сьомга, а защо не и гравлакс - всичко това много ми хареса и напълно покри критериите ми за нова хрупкава храна.
 ·  Translate
Специфични продукти, не толкова трудна техника, идеално предложение за ежедневен снак или крекер за лека вечеря/парти, който да бъде придружен с крем-сирене и пушена сьомга, а защо не и гравлакс - всичко това много ми хареса и напълно покри критериите ми за нова хрупкава храна, която обезателно трябва да се пробва. Казах си:
1
Add a comment...
 
Навън е зимна приказка и подсказва, че празниците наближават. Защо да не пресъздадеш сезона с една джинджифилова къщичка?
http://www.kulinarno-joana.com/2013/12/djindjifilova-kustichka/

 ·  Translate
5
Add a comment...
 
Концепцията на френския макарон е темата на майсторския клас, който ще водя в рамките на кулинарния форум за професионални готвачи Gastronomix.

Прочети повече подробности за събитието и защо избрах тази тема.
 ·  Translate
Gastronomix е нов кулинарен форум, ориентиран за професионални готвачи. За мен е чест да се наредя до тези имена.
1
Add a comment...
 
Искаш ли и ти да си поиграеш на вкусове? Аз винаги го правя с удоволствие. Точно това правя с тази рецепта – прилагам я за моя вкус. Тези ребра за скара бяха опитани многократно с различни вариации за овкусяване, но всеки път имах вкусно, сочно и лесно отделящо се от кокала месо, пък дори и без да притежавам скара.
 ·  Translate
Тези ребра за скара бяха опитани многократно с различни вариации за овкусяване, но всеки път имах вкусно, сочно и лесно отделящо се от кокала месо, пък дори и без да притежавам скара. Целият процес на готвене става във фурната, което си е много удобно ако нямаш барбекю или скара,
3
Add a comment...
 
Кулинарията не ми доставя просто радост, тя ме изпълва. Сигурно има защо. Пожелавам на всеки един от вас такава отдаденост и щастлива нова година!
 ·  Translate
2016 за мен беше изпълнена със стремежи и ползотворна година. Бих искала да продължа да вървя по пътя, по който си избрах преди 8 години със все същия хъс и жажда за знания.
4
Add a comment...
 
По-класическият вариант на тези пайове включва пълнеж от разнообразни сушени плодове, малко настъргана ябълка, много подправки и ароматен алкохол, в кора от ронливо-маслено тесто. Работата е там, че категорична рецепта със задължителни продукти няма, което си е голям плюс за личния вкус. И аз ще ти покажа как да ги приготвиш, както ти харесва и с онова, с което разполагаш. Готино, нали?
 ·  Translate
Обожавам този десерт с всички негови интерпретации. Работата е там, че категорична рецепта със задължителни продукти няма, което си е голям плюс за личния вкус. И аз ще ти покажа как да го приготвиш както ти харесва и с онова, с което разполагаш. Готино, нали?
2
Add a comment...
 
С тези кифлички в ярко жълт цвят и традиционни форми се празнува светлината в Швеция и в някои други северни страни. Освен вкусни са и нестандартни, дори странни, ако не сме свикнали с аромата на шафрана. Приготвят се за 13 декември, денят на Света Луция, който е най-късият ден в годината. След него, макар и бавно, тъмнината намалява, а светлината става все повече. Чудесен повод за празник!
 ·  Translate
Тези кифлички освен вкусни са и нестандартни, дори странни, ако не сме свикнали с аромата на шафрана. Но с жълтия си цвят напомнят за за слънцето в най-мрачните дни на годината.
4
Add a comment...
 
Пробата за коледната вечеря със свинско месо е успешна. Исках да опитам мариновани котлети, които престоявайки известно време в соления разтвор се овкусяват равномерно. Онова, което най-много ми хареса в рецептата е панировката - приятно хрупкава, отново с аромат на салвия и прекрасната добавка от настърган пармезан. Повърхността на месото е с приятна коричка, докато самото месо остава крехко. Това е формула, която би се харесала на всички.
 ·  Translate
Исках да опитам мариновани котлети, които престоявайки известно време в соления разтвор се овкусяват равномерно. Онова, което най-много ми хареса в рецептата е панировката - приятно хрупкава, отново с аромат на салвия и прекрасната добавка от настърган пармезан. Повърхността на месото е с приятна коричка, докато самото месо остава крехко. Това е формула, която би се харесала на всички.
7
Add a comment...
 
Обичам канелени кифлички и обичам да изпробвам различни рецепти за тях.

Но тези тук надминаха всичко приготвено и опитвано до този момент. Бях запленена от ароматите, които се разнасяха точно под носа ми - от това невероятно пухкаво тесто с много канелена захар, с леко карамелизирани ябълки с дъх на коняк и глазура от крем-сирене с подправки.

Предлагам ти още сега да запълниш дома си със сладки зимни ухания.
 ·  Translate
Не знам дали тези канелени рулца са най-хубавите, но знам, че са най-добрите, които съм приготвяла досега. Бях запленена ароматите, които се разнасяха точно под носа ми - от това невероятно пухкаво тесто с много канелена захар, с леко карамелизирани ябълки с дъх на коняк и глазура от крем-сирене с подправки. Предлагам ти да запълниш дома си със сладките зимни ухания от тези канелени рулца.
2
Add a comment...
 
Предлагам ти да опиташ този пай не само заради Хелоуин, а и защото сега е сезонът на тиквите.

Не е необходим нарочен празник, за да отворим въображението и идеите си, да откриваме нови вкусове и възможности, но все пак е добър повод да пристъпим към това.
 ·  Translate
Рецепта за тиквен пай не е съвсем заради Хелоуин, а е просто, защото сега е сезонът на тиквите. Предлагам ти да го опиташ с моя избор за сервиране - сметана, шоколад, карамел, ядки
6
Add a comment...
Story
Tagline
кулинарен артист
Introduction
Кулинарен блогър. Занимавам се професионално със сладкарство, изучавам храната като цяло и нейните съставки. Харесва ми да изпробвам интересни комбинации, да издирвам информация за рецепти и подправки, а след това да импровизирам с тях. Изобщо - кулинарен артист.
 
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Currently
София
Previously
Атина - Русе - Ловеч
Contact Information
Work
Email
Work
Occupation
Професионален сладкар и кулинарен блогър
Employment
  • Кулинарно - в кухнята с Йоана
    кулинарен артист, 2008 - present
Basic Information
Gender
Female
Other names
joana, kulinarno