Profile cover photo
Profile photo
Χριστίνα Μπαλαμώτη
897 followers -
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

897 followers
About
Posts

Απλές #συμβουλές από τον #ΕΦΕΤ για την αγορά τροφίμων ενόψει των Χριστουγέννων
 
Συμβουλές για την αγορά τροφίμων την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προς τους καταναλωτές και ενημερώνει ότι συνεχίζει τους ελέγχους οι οποίοι, όπως τονίζει, είναι ιδιαιτέρως αυστηροί σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
 
 
Ειδικότερα ο #ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές τα εξής:
 
Γενικά για την προμήθεια Κρέατος :
 
Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2º – 5º C για το νωπό και σε θερμοκρασία – 18º C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
 
Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
 
Για την προμήθεια Κρέατος Πουλερικών (Γαλοπούλες – Κοτόπουλα κλπ) και προϊόντων πτηνοτροφίας :
 
Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.
 
Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2º – 4º C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη – 18º C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.
 
Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).
 
Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
 
Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
 
Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.
 
Για την προμήθεια κρέατος Θηραμάτων :
 
Κατά την αγορά σφαγίων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση
 
καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.
 
Για την προμήθεια Γαλακτοκομικών Προϊόντων :
 
Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.
 
Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.
 
Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
 
Για την προμήθεια Προϊόντων Ζαχαροπλαστικής :
 
Για την ασφάλεια ορισμένων προϊόντων ζαχαροπλαστικής, όταν αυτό απαιτείται, θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης.
 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. επίσης συνιστά στους καταναλωτές:
 
    Να αγοράζουν τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
    Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες – ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
    Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κλπ).
    Η διατροφή των ημερών να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο όπως παραδοσιακά αρμόζει και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο.
 
Τέλος ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει την ειδική γραμμή επικοινωνίας, 11717, η οποία είναι στη διάθεση όλων των καταναλωτών, όπου μπορούν να αναφέρουν / καταγγέλλουν οιαδήποτε μη συμμόρφωση – παράβαση της νομοθεσίας υποπέσει στην αντίληψή τους.
Add a comment...

Post has attachment
Τα Συνήθη Χαρακτηριστικά μιας #ΕπικίνδυνηςΔίαιτας

Το κυριότερο χαρακτηριστικό μιας επικίνδυνης #δίαιτας είναι ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης – υδατανθράκων – λίπους δεν είναι ισορροπημένη. Σε κάποιες δίαιτες δίδεται έμφαση στην κατανάλωση πρωτεΐνης (πχ #Ducan, #Atkins) ενώ σε άλλες δίδεται έμφαση στην κατανάλωση υδατάνθρακα (πχ #φρουτοφαγία). Επίσης μία άλλη κατηγορία επικίνδυνης δίαιτας είναι η ολική αποχή από το φαγητό.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....
http://www.dietnet.gr/τα-συνήθη-χαρακτηριστικά-μιας-επικίν/
Add a comment...

Post has attachment
Η διατροφή με το μπιμπερό

Είναι γεγονός ότι ο θηλασμός είναι ο ιδανικότερος τρόπος διατροφής για τα βρέφη, όμως τυχαίνει συχνά αυτό να μην είναι εφικτό… Μια πολύ καλή εναλλακτική λύση σε περίπτωση που μια μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει είναι το τάισμα με το μπιμπερό. Αυτός ο τρόπος διατροφής του βρέφους προϋποθέτει να τηρούνται ανελλιπώς όλοι οι κανόνες υγιεινής και να ακολουθούντα πολύ προσεκτικά όλες οι οδηγίες που παρέχονται από τους ειδικούς. Όταν μια μητέρα αποφασίσει να ξεκινήσει διατροφή του παιδιού της με μπιμπερό, θα πρέπει να υιοθετήσει γρήγορα μια πολύ καλή τακτική καθαρισμού, αποστείρωσης, προετοιμασίας και χορήγησης του γάλακτος.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σκευάσματα γάλακτος στην αγορά, τα οποία χορηγούνται στα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ειδικών ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού. Όποια κι αν χρησιμοποιήσει η κάθε μητέρα, θα πρέπει να μην ξεχνά ότι τα βρέφη που θηλάζουν από μπιμπερό είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις συγκριτικά με αυτά που θηλάζουν από το μαστό. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην υγιεινή.

Πως όμως γίνεται η σωστή προετοιμασία του γάλακτος;
http://www.dietnet.gr/diatrofi-me-to-mpimpero/
Add a comment...

Post has attachment
Διατροφή και διάθεση

Είναι γεγονός ότι το φαγητό είναι συνυφασμένο με την διάθεση και κατ’ επέκταση με την ψυχική μας υγεία με αμφίδρομο τρόπο.

Για παράδειγμα αν έχουμε κακή διάθεση ή κακή ψυχολογία μπορεί να καταφύγουμε στο φαγητό για να αισθανθούμε καλύτερα. Το φαγητό από μόνο του βελτιώνει τη διάθεση διότι εκκρίνονται νευροδιαβιβαστικές ουσίες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη διάθεση! Βέβαια όταν συστηματικά καταλήγουμε στο φαγητό αναζητώντας διέξοδο από την κακή μας ψυχολογία ουσιαστικά μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο: κακή διάθεση λόγω προβλημάτων → υπερβολικό φαγητό → κακή διάθεση λόγω αύξησης βάρους.

Στον αντίποδα όταν είμαστε ευδιάθετοι και πάλι μπορεί να καταλήξουμε σε φαγητό διότι οι περισσότερες καλές μας στιγμές (γιορτή, γάμος, κοινωνικές συνευρέσεις κ.α.) εμπεριέχουν φαγητό από το οποίο ενίοτε εξαρτάται και το μέγεθος της ευχαρίστησης!

Ποια είναι όμως εκείνα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που συμβάλλουν στην καλή διάθεση και ψυχολογία;
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.dietnet.gr/diatrofi-kai-diathesi/
Add a comment...

Post has attachment
ΕΦΕΤ: Ανάκληση κερασόπιτας, μηλόπιτας και λεμονόπιτας

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών, διαπίστωσε τη διακίνηση των συσκευασμένων προϊόντων κερασόπιτας, μηλόπιτας και λεμονόπιτας, που παρουσίαζαν ανάπτυξη ευρωτίασης (μούχλας) στην επιφάνειά τους.
Πρόκειται για τα τρόφιμα
http://www.dietnet.gr/anaklisi-kerasopitas-milopitas-kai-lemonopitas-apo-ton-efet/
Add a comment...

Post has attachment
Διατροφή και Αντιγήρανση

Η γήρανση είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία. Υπάρχει η πρωτογενής γήρανση η οποία καθορίζεται από το DNA μας και η δευτερογενής γήρανση η οποία επηρεάζεται από τις συνθήκες ζωής μας και τη διατροφική μας συμπεριφορά).
Η γήρανση προκαλείται από τις «ελεύθερες ρίζες» η οποίες επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού, τα οξειδώνουν με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται ή και να καταστρέφονται.
Η διατροφή ενάντια στη γήρανση ουσιαστικά βασίζεται αφενός στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά και μας κρατούν νέους, αφετέρου στην αποφυγή τροφών που αυξάνουν τη διαδικασία της οξείδωσης.
Ποιες τροφές μας κρατούν νέους
http://www.dietnet.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%AE%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7/
Add a comment...

Post has attachment
Ένα απόλυτα καλοκαιρινό μενού!

Ποντάρετε σε δροσερές σαλάτες, σνακ με πολύχρωμα φρούτα και smoothies και αποκτήστε τη σιλουέτα που ονειρεύεστε…!

Έχετε βαρεθεί τις αυστηρές δίαιτες και θέλετε απλώς να υιοθετήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, χωρίς ημερομηνία λήξης, προκειμένου να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα;

Σας προτείνουμε ένα απόλυτα καλοκαιρινό μενού!
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded