Profile cover photo
Profile photo
Δήμος Χλωπτσιούδης
485 followers -
Φιλόλογος, επιμελητής εκδόσεων, με ενεργό δράση στα τοπικά κοινά και με κοινωνικές ανησυχίες.
Φιλόλογος, επιμελητής εκδόσεων, με ενεργό δράση στα τοπικά κοινά και με κοινωνικές ανησυχίες.

485 followers
About
Δήμος Χλωπτσιούδης's posts

Post has attachment
Το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Θερμογιάννη είναι ένα παραμύθι για μεγάλους[...] Και όπως ακριβώς τα παραμύθια έχουν τις δικές τους αλληγορίες προς την πραγματική ζωή, έτσι και του Θερμογιάννη έχει τις δικές του αναφορές[...] Η ίδια η πορεία της ηλιαχτίδας Ελένης στο σύμπαν αντιστοιχεί στην αυτονόμηση ενός παιδιού που κάνει φιλίες και αντιμετωπίζει μακριά από την πατρική ασφάλεια τις δυσκολίες της ζωής.
Μέσα στον μύθο η βαρύτητα μοιάζει με μαγικό αντικείμενο. Ωστόσο, διατηρεί και λειτουργικές ερμηνείες κοινωνικών σχέσεων και αλληλεπιδράσεις των ατόμων όπως αρμόζει σε ένα παραμύθι. Έτσι όμως αποκτά έναν πολυεπίπεδο νοηματικό χαρακτήρα τόσο ως ένα μυθιστόρημα συμπαντικών διαδρομών και επιστημονικής φαντασίας όσο και ως μία αλληγορική διήγηση παιδαγωγικού χαρακτήρα[...]

Post has attachment
(...)Το δοκίμιο του Δοξιάδη πραγματεύεται τις επιρροές αρχετυπικών και πρωτότυπων έργων που επηρεάζουν νεότερους συγγραφείς. Η «έρημη χώρα» του Έλιοτ οδηγεί στη συγγραφή του διηγήματος του Νάσου Βαγενά και αργότερα σε μία σύνθεση του Ηλία Λάγιου.
Και δεν μιλάμε για αντιγραφή σε πλαστά έργα, μα για δημιουργική αξιοποίηση του αρχικού έργου από τους νεότερους λογοτέχνες. Ο Βαγενάς με μία μπορχική σύλληψη βάζει τον ήρωά του να πειραματιστεί με τη μετάφραση του έργου του Έλιοτ. Ενσωματωμένο στην εποχή του Βαγενά και την εθνική ιστορία ως υπόβαθρο, η «έρημη χώρα» αυτονομείται ως σύνθεση, στο πρωτότυπο διήγημα του Βαγενά που όμως την ίδια στιγμή θεμελιώνεται σε μία μπορχική σύλληψη: ενός πρωτότυπου αντιγραφής(...)

Post has attachment
Ποίηση και λατρεία είναι άμεσα συνδεδεμένες. Στο διάβα των αιώνων από τις πρώτες ανιμιστικές ζωγραφιές και τα έπη, το θρησκευτικό στοιχείο ενσωματώθηκε στον γλωσσικό κώδικα προσφέροντας έναν ανεξάντλητο λεκτικό θησαυρό. Οι θρησκευτικοί όροι μέσα στο ξεχωριστό τους βάρος διατηρούν ένα σπάνιο τρίπτυχο, σημαίνον-σημαινόμενο-συναίσθημα, που δεν περνά απαρατήρητο από τους γλύπτες της γλώσσας.
Θρησκευτικά θραύσματα μέσα στο ποιητικό κάδρο μετασχηματίζουν πλήρως το συναισθηματικό περιεχόμενο, ακριβώς χάρη στη μεταφορική δύναμη του ποιητικού λόγου, διατηρώντας όμως παράλληλα έναν αυτόνομο μετωνυμικό ρόλο(...)

Post has attachment
(...)Ακριβώς και για αυτό το λόγο τα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης δεν είναι ανεξάρτητα, μα πλήρως εξαρτημένα σε ταξικό επίπεδο αδιαφορώντας για το πνεύμα ή τις ανάγκες της εποχής. Άλλωστε, τούτο το απέδειξαν και τα δύο ανώτατα δικαστικά όργανα της Πολιτείας.
Και αν κάποιοι φοβόντουσαν ότι απειλείται το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που όρισαν τα μνημόνια, τόσο ο Άρειος Πάγος όσο και το ΣτΕ φροντίζουν συχνά-πυκνά να αποδείξουν ότι κανένα καθεστώς δεν θα απειληθεί. Άλλωστε, για τα δύο όργανα το δημόσιο συμφέρον δεν ταυτίζεται με το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων και των μεσοαστών. Δημόσιο είναι το ταξικό συμφέρον των οικονομικών κολοσσών(...)
του Δήμου Χλωπτσιούδη

Post has attachment
(...)Η πρόσφατα εκδοθείσα συλλογή του Γιώργου Λίλλη αποτελεί μία ποιητική επίθεση του Λίλλη απέναντι σε κάθε είδους επιβολή[...] ο ποιητής υιοθετεί τον αφηγηματικό στοχαστικό λόγο. Με ποιητική ειλικρίνεια και αμεσότητα και τις αγωνίες του και την κοινωνία και τα άτομα[...] Ο εγκλεισμός, άλλωστε, στη ποιητική του Λίλλη αποτελεί κεντρικό κορμό, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Ο δημιουργός αδυνατεί να προσαρμοστεί στην κοινωνική φυλάκιση που του επιφυλάσσουν οι συμβουλές και τα πρέπει. Επαναστατεί απέναντι στους κοινωνικούς ρόλους συμπάσχοντας τους ανώνυμους ήρωες που παλεύουν για αξιοπρέπεια(...)

Post has attachment
(...)Το στοχαστικό υλικό συμπλέει αβίαστα με τον μετωνυμικό λόγο που συμβάλλει εικαστικά. Επίκεντρο είναι σταθερά το πρωτοενικό υποκείμενο που ταυτίζεται με τον ποιητή. Με έναν πηγαίο αυθορμητισμό μέσα από τη δίσημη μεταφορική έκφραση "ξεπετάγεται" μία ενδιαφέρουσα λιτή εικονοποιία. (...)η ποιητική του Παναγιώτη Λογγινίδη διακρίνεται από μία ποιητική ειλικρίνεια και μία διάθεση πειραματισμού με το στίχο. Η ίδια ποιητική αναζήτηση καταγράφεται και στη μεταφορική γλώσσα που καλλιεργεί αναζητώντας εκφραστικές διεξόδους μέσα από ένα φροντισμένο ιδιαίτερα λόγο.

Post has attachment
(...)Το βραχυλογικό ύφος και η αυστηρότητα του στίχου σε ένα χαϊκού όχι μόνο δίνουν την ευκαιρία πειραματισμού, μα και "χρωματίζουν" την ελληνική λογοτεχνία με το αποφθεγματικό ύφος. Και έχει τη σημασία του να υπογραμμίσουμε την εξαιρετική πορεία που ακολουθούν τα χαϊκού στην ελληνική λογοτεχνία, καθώς ορισμένοι ποιητές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον φυσιολατρικό χαρακτήρα της παραδοσιακής φόρμας και να στιχουργήσουν πάνω σε μία κοινωνιοϋπαρξιακή βάση δίχως κίνγκο.
Σε αυτό το δρόμο κινείται τα τελευταία χρόνια και η Τζένη Φουντέα-Σκλαβούνου... Αυτό όμως το οποίο ξεχωρίζει στη χαϊκού στιχουργική της είναι η προσθήκη του υστερόγραφου. Από την πρώτη της συλλογή με χαϊκού η Φουντέα-Σκλαβούνου αποφάσισε να συγκρουστεί με την παράδοση και να προσθέσει μία "στροφή" σαν επιμύθιο(...)

Post has attachment
(...)Η Γραμματικοπούλου μεταλλάσσει το βίωμα σε μυθοπλασία με μία τάση υπαρξιακής αναζήτησης εμποτισμένης στην ποιητική ειρωνεία. Συχνά δε μπαίνει το ζήτημα της ηλικίας όχι τόσο με την υπαρξιακή οπτική της φθοράς Όσο με τη χαρά της νιότης που μεγαλώνοντας ωριμάζει και αποκτά εμπειρίες(...)
Η έκφρασή της θεμελιώνεται σε μία οικεία γλώσσα που διαμορφώνει έναν ρυθμό βάσει της προφορικότητας. Αποφεύγει μεταφορές και άλλα στολίδια, επιδιώκοντας την καθαρότητα της καθημερινής λιτής έκφρασης. Στο επίκεντρο παραμένει το πρωτοενικό υποκείμενο που ταυτίζεται με την ποιήτρια και διαμορφώνει μία ατομοκεντρική ποιητική, χωρίς όμως να απουσιάζουν οι κοινωνικές προεκτάσεις και κοινωνική κριτική(...)

Post has attachment
(...)Ο Τάκης Γκόντης είναι ένας δεξιοτέχνης του λόγου πού ήσυχα δημιουργεί μακριά από τον πυρήνα της κριτικής και της δημοσιότητας. Ο δύσκολος δρόμος του ποιητή και συγγραφέα είναι σαν του αγρότη που καλείται να αντιμετωπίσει τα «δημοσιογραφικά φαινόμενα» προστατεύοντας τη «σοδειά» του...
Χαρακτηριστικό της γραφής του Γκόντη είναι η ταχύτητα με την οποία προχωρά ο μύθος. Ο μικροπερίοδος λόγος βοηθά στην επιτάχυνση της πλοκής. Ταυτόχρονα, όμως, διάσπαρτες επιμήκεις περίοδοι αποκαλύπτουν τον πλούσιο λόγο του. Τα συχνά διαλογικά μέρη μέσα στην πυκνή και επιταχυνόμενη τριτοπρόσωπη αφήγηση προσφέρουν θεατρική ζωντάνια και ταυτόχρονα φωτίζουν με αμεσότητα τόσο την ψυχολογία των ηρώων μα και τα κίνητρά τους(...)

Post has attachment
(...)Σε ένα πλέγμα αντιθέσεων και αναλογιών συνδέει το εξόριστο παρελθόν με το βασανισμένο παρόν περιπολώντας με όπλο την ειρωνεία. Εκφράζει ποιητικά την απογοήτευση και την οργή που σκεπάζει σήμερα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ως ένας εκφραστής της "ποίησης της αγανάκτησης" ο Κωνσταντινίδης αφουγκράζεται τα συναισθήματα της κοινωνίας και τα αναπλάθει στιχουργικά(...)
Wait while more posts are being loaded